Dengue en Griep A, klasseverschil

Dengue, volgens de laatste telling iets van een 25 000 gevallen, die raming 40 000 is weer bijgesteld, en Pieter, ik zou er niet graag in overdrijven };-) .
Ook in Argentina staan de verkiezingen voor de deur, maar wie ben ik om te zeggen dat het dalend aantal Dengue-gevallen daar iets mee te maken zou hebben.
Griep A dus, de teller staat op 19 gevallen.
Maar de media-aandacht is disproportioneel groot ten aanzien van de Dengue crisis.  Het leek er geruime tijd op of Griep A Dengue het land had uitgejaagd, en net toen ik me deze bedenking maakte, kreeg Dengue weer een minuutje aandacht.  Het land werd meegedeeld dat de teller op grofweg 25 000 stond.

Nog een opmerkelijk fenomeen is dat het erop lijkt of Dengue een "arme mensen" ziekte is en Griep A een rijkeluisziekte.  De berichtgeving verteld immers over mensen die kapitaalkrachtig genoeg zijn om tot in Mexico of de USA te reizen, en in Recoleta maken de privé ziekenhuizen zich klaar om patienten op te vangen.  Recoleta is een van de sjiekere buurten van Buenos Aires.  Er was wel een verdacht geval van een Chileense toerist, maar voor de rest lijkt het erop of het overwegend de meer kapitaalkrachtige medemens is die risiko loopt op Griep A...  Of hoe Griep A binnenkort wel eens een "Statussymbool" zou kunnen worden.

En dan is er verkiezingskoorts.  Nu loopt er op een van de TV zenders een persiflage op "Big Brother", Gran Cuñado, zoveel als Grote Schoonbroer, en dit jaar zijn de politici aan de beurt.  Tenminste acteurs die de echte politici karikaturiseren.  En ze doen het goed...  Soms echt wel om tranen te lachen.  Maar die tranen zouden ook kunnen zijn omwille van het niveau van de politiek alhier...  In het kort, zowat ALLE tv zenders (de publieke zenders, ik heb gelukkig geen kabel) spreken over Gran Cuñado, de een al wat negatiever dan de andere.  Het is en blijft natuurlijk een goedkoop alternatief om de zendtijd tussen de reclameblokken te vullen.  Maar het succes van Gran Cuñado heeft ook een keerzijde.  Steeds vaker hoort men op straat, althans in La Matanza, dat men op X of Y zal stemmen...  Hij/zij is toch zo komisch in Gran Cuñado...  Of waar de grens tussen werkelijkheid en fantasie verdwijnt en er wordt een spons over menig "fout" verleden gevaagd. 
Zelfs oud-president Menem, jawel, diegene die Argentina uitverkocht heeft, maakte zijn opwachting in dit programma.  En geen karikatuur Menem, nee Hijzelve in hoogst eigen persoon!  Hij wil weer meedingen voor de presidentsverkiezingen in 2011.  En blijkbaar zocht en vond hij in dit populair programma een springplank... 
Carlos Menem had een rampzalig economisch programma, hi verkocht zowat alle Staatsbedrijven voor een prikje aan de privé, en waar hebben we dat nog gehoord (hoest VDB hoest), veel van de kopers waren intieme vrienden van Crooked Charlie.  De Argentiijnse peso stond indertijd 1-1 met de US dollar, maar enkele jaren later, in 2001 kwam de "krak".  De regering van opvolger De La Rua kon enkele jaren later de economie niet schouderen en Argentina kende een krak die zijn weerga niet kende.  De La Rua moest toen zelfs met een helicopter uit "La Casa Rosada" ontsnappen...  La Casa Rosada is niet echt het "Witte Huis" van Argentina, het is niet de Presidentiele residentie, maar wel het regeringsgebouw.  Maar Menem kwam toch zo sympathiek over... VTMisering op z'n Argentijns dus


 

Mecheleugen... Geboorteakteblues

Blijkbaar moet daar een cursus "samenhangend de burger blaasjes wijsmaken" gegeven worden.
Wat is er nu weer voorgevallen?
Wel, Reeds 3 keer mijn geboorteakte aangevraagd (nodig voor werkvergunning in Argentina) via het e-loket.  Dan kreeg ik telkens weer een automatisch bericht dat de aanvraag in de molen zat om opgestuurd te worden.  Maar verder niks.
Tot vandaag, toen ik deze mail van ene meverouw Vervaeck in Mechelen kreeg.:

Van:
Infobalie
Verzonden: maandag 25 mei 2009 10:51
Aan: Burgerlijkestand
Onderwerp: FW: Mechelen.be - VRAGEN_FORMULIER_FAQ Stad Mechelen

Geachte Heer,
 
Wij hebben tot op heden nog geen aanvraag ontvangen.
De geboorteakte zal zo vlug mogelijk opgestuurd worden
 
Met vriendelijke groeten
Christiane Vervaeck


Best mogelijk natuurlijk, ware het niet dat ik vandaag ook deze mail toekreeg:


Geachte heer Peeters
 
Wij ontvingen inderdaad al drie maal een aanvraag tot het bekomen van uw geboorteakte.  Telkens werd dit document per post verzonden.  Bij deze meld ik u dat ik vandaag nogmaals een geboorteakte naar u opstuur.  Mocht deze niet aankomen gelieve dan een adres in Belgie door te geven, zodoende kunnen we de documenten daarheen zenden. 
 
 
Met vriendelijke groeten
 
Roel Comyn
Medewerker Burgerlijke Stand
Stad Mechelen
 

Nu vestig ik dus al mijn hoop op mijnheer Comyn, we hebben tenslotte dezelfde voornaam.  Mevrouw Vervaeck kreeg van mij het volgende antwoord:

Dan toch wel vreemd dat ik reeds drie maal bevestiging kreeg van "ontvangen bericht, aanvraag wordt verwerkt etc..." Zelfs van uw collega Mr comyn kreeg ik die bevestiging.
Blijkbaar moet er een cursus " effectief liegen tegen de burger" georganiseerd worden, want op deze manier maakt u zichzelf alleen maar belachelijk.
Mevrouw Vervaeck, ik laat het hier dan ook niet bij en zal me tot kranten en media wenden.  Dit kan gewoonweg niet!
De "vriendelijke groeten " zou hier misstaan, alsook "hoogachting" (Ik kan nu eenmaal incompetente leugenaars niet "vriendelijk groeten" of "hoogachten", dus ik neem aan dat u het me niet kwalijk zal nemen als ik helemaal niets schrijf
Mr. Roeland Peeters

Inderdaad, ik ben een beetje boos, een beetje moegetergd.  Mensen met een mentaliteit als die van  Mevrouw Vervaeckoverleven geen drie minuten in de privé en zeker niet in de "zachte" sector.  Ik vind dan ook dat ze zeker geen plaats hebben in een ambtenarenfunctie, waar hun loon, (waar ze duidelijk niet voor werken, en dus diefstal, aanrekenen van onverrichte arbeid IS een misdaad...) betaald wordt door de belastingbetalende burger! 
Mechelen, "Stad in volle Vaart", zoals er op je website staat, maak schoon schip, en laat die "vaart" niet afgeremd worden door de Vervaeck-en in uw loondienst!

 

Nieuwe blog

Vanaf nu gaat u regelmatiger nieuwe posts over Griekenland aantreffen op http://btersago.com/blog dan hier. Ik hoop u daar dan ook vaak te mogen begroeten.


 

Griepvirus in Japan

Op het moment dat ik dit schrijf (maandagnamiddag in Japan) zijn er al meer dan 130 besmettingen met de Mexicaanse griep geteld. Het aantal stijgt met het uur. Experten gaan ervan uit nu al meer dan duizend Japanners besmet zijn. Vrijdag waren er nog maar 4 zieken: 3 schoolkinderen en een leraar die deel uitmaakten van een groep die Canada bezocht hadden. De 4 werden in quarantaine gehouden in een hotel nabij de Narita-luchthaven. Het leek erop dat de strenge preventiemaatregelen in de internationale luchthavens efficiënt waren.

Maar het heeft niet mogen baten. Tijdens het weekend is het virus plots opgedoken in Osaka en Kobe. Aanvankelijk waren enkele tieners in twee middelbare scholen getroffen. Nu is de ziekte zich razendsnel bij de rest van de bevolking aan het verspreiden. Meer dan 1000 scholen in Osaka en Kobe hebben hun deuren voor de rest van de week gesloten. Talloze festivals en evenementen werden tijdens het weekend afgelast in de Osaka-regio. Werknemers worden aangeraden in de mate van het mogelijke de spitsuren in het openbaar vervoer te vermijden.

Japanners zijn zeer hygiënisch. Mondmaskers dragen in geval van een verkoudheid is absoluut normaal. Maar de steden zijn zo dichtbevolkt dat bescherming tegen het nieuwe virus zo goed als onmogelijk is.

De vrees is dat het virus de Tokio-regio met zijn 35 miljoen inwoners zal bereiken. Een belangrijk treinstation zoals Shinjuku in Tokio bijvoorbeeld verwerkt elke dag meer dan 2 miljoen pendelaars. De bevolking wordt aangeraden mondmaskers te dragen, handen, veelvuldig te wassen en te gorgelen bij thuiskomst. Paniek is er niet, maar zeker is dat de economische weerslag catastrofaal zal zijn als de verspreiding niet kan ingedijkt worden.


 

Kreta-beurs

Vandaag sluit de Kreta-beurs in Athene haar deuren. Waarom een beurs over Kreta in Athene? De bedoeling is om niet alleen het toerisme een duw in de rug te geven, maar ook om Kretenzische producten aan te prijzen. Het mag u misschien verbazen, maar het is niet eenvoudig om typische Kretenzische producten in de rekken van de supermarkten in de hoofdstad te vinden.  We moeten naar speciaalzaken om Kretenzische olie of kaas te vinden. Kretenzische wijnen zijn ook erg moeilijk te verkrijgen.  Verschillende Kretenzische producenten hebben zich daarom verenigd in de Exporters Association of Crete, met de bedoeling om hun producten de weg naar het Griekse vasteland te laten vinden, of ver daarbuiten.

Wat is ons bijgebleven van deze beurs? Het alternatieve toerisme, agrotoerisme en de Kretenzische wijnroutes (die van de prefectuur Heraklion vindt u hier terug). Wist u trouwens dat Kreta bepaalde druivensoorten heeft, die tot de Minoïsche tijd teruggaan, en waar nu nog steeds wijn van wordt gemaakt (die uiteraard enkel in Kreta terug te vinden is)? Voor de liefhebber som ik hier enkele op: kotsifali, mantilari, vilana, thrapsathiri en romeïko. We zagen ook zwarte tomaten, die verdomd lekker zijn.

We hebben in ieder geval genoeg informatie verzameld, waarmee we Kretenzische producten kunnen terugvinden hier in de Griekse hoofdstad.

Tussen haakjes: deze post is ook terug te vinden op http://btersago.com/blog


 

een beetje boos...

Er zijn blijkbaar lezers die twijfelen aan wat ik hier neerpen.  Hun goed recht natuurlijk.  Maar als je dan uitgemaakt wordt voor leugenaar, dan wordt een mens een beetje boos...  Wat is er voorgevallen?
Ik kreeg een reactie op Verkiezingskoorts met Dengue-smaak.  Altijd fijn om een reactie te ontvangen natuurlijk.  Maar de toon van deze reactie was nogal, om het zacht uit te drukken, hautain...
Vandaar mijn uitval.  kritiek mag, nee, streker, moet er zijn. Maar er is een wereld van verscil tussen kritiek en iemand uitmaken voor leugenaar.
Ook de uitspraak "overdrijven als een Antwerpenaar" is nogal onfris. Zelf ben ik niet van Antwerpen.  Ik heb zelfs geen buitengewone sympathie voor de Stad aan de Stroom"  Maar ik kan me wel inbeelden dat een Antwerpenaar zich op de staart getrapt zou voelen door dergelijke uitspraak.  Ik ben er vrijwel zeker van dat niet ALLE Antwerpenaars overdrijven... },-)


 

Sea Diamond revisited

U herinnert zich wellicht nog wel het cruiseschip Sea Diamond dat in de caldera van Santorini gezonken is begin april 2007, waarbij 2 Franse toeristen vermist raakten (er is ondertussen nog steeds niets over hun lot geweten). De bewoners van Santorini zijn al jaren niet te spreken over het feit dat de kapitein destijds het schip naar diepere wateren had geleid en dat de maatschappij Louis Hellenic Cruises het schip liet zinken tot op een diepte van 130 meter. Weken nadien spoelde nog petroleum aan op de kusten van de caldera.

Vandaag beginnen de werkzaamheden waarbij alle schadelijke stoffen en de brandstof uit het wrak zal worden gepompt. Het werk zal moeten gebeuren met geleide robots, want het wrak ligt te diep voor duikers, en het zal ongeveer 3 weken duren voor het wrak leeggepompt is.  Louis Hellenic Cruises neemt de kosten, die zouden oplopen tot 6 miljoen euro, op zich ondanks het feit dat het bedrijf niet vindt dat het verantwoordelijk is voor de scheepsramp. Met deze werkzaamheden zou het gevaar voor vervuiling van de kusten moeten wijken.

De inwoners van Santorini zijn niet onverdeeld gelukkig met de werkzaamheden. Liever zien zijn dat het wrak wordt opgetakeld en verwijderd, maar het is nog lang niet zeker of zoiets zou lukken. Hoe dan ook is het beter dat het schip leeggepompt is, voor men nog maar denkt aan optakelen.


 

Bilderbergconferentie

Vandaag wordt in Athene het Bilderbergconferentie afgesloten (zie de wikipedia entry hier). De Bilderbergconferentie lijkt wel een beetje op een soort Illuminati, hoewel de deelnemers dat zelf altijd ontkennen. Maar de geheimdoenerij rond de hele conferentie doet natuurlijk wel wat vragen rijzen. Bilderberg-leden zijn mensen die heel wat invloed op wereldgebeurtenissen lijken te hebben. Het gaat om belangrijke politici, maar ook mensen uit de zakenleven. Een van de oudste leden is Henry Kissinger. Of die in Athene is, is nog maar de vraag. Hij heeft zelf ooit beweerd dat hij nooit naar hier zou komen, uit angst om neergeschoten te worden. Hij wordt in Griekenland namelijk gezien als de architect van de junta die de macht greep in 1967. In hoeverre dat het geval is, laat ik aan uw oordeel over.
Van Griekse zijde namen premier Karamanlis, minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyiannis en oppositieleider Georgos Papandreou deel. Niet toevallig zijn zij zowat de rijkste politici van Griekenland, afkomstig uit een dynastie. Geen van de 3 heeft ooit gewerkt voor een regelmatig inkomen. Vroeger Griekse deelnemers zijn Anna Diamandopoulou en Theodoros Pangalos (kleinzoon van de dictator en vroeger minister van Buitenlandse Zaken onder wiens beleid Koerdisch leider Ocalan werd gearresteerd in de Griekse ambassade van Kenya),


 

Zelfmoord

Statistieken tonen ons dat zelfmoord erg vaak voorkomt in Belgie. In Griekenland is het een zeer zeldzaam verschijnsel (http://www.who.int/mental_health/media/gree.pdf).

De publieke opinie besteedt hier dan ook altijd veel aandacht als er iemand zelfmoord pleegt. De voornaamste redenen voor zelfmoord zouden vooral financiele problemen zijn, hoewel ik toch ook al jaloerse echtgenoten zelfmoord heb weten plegen. Hoe dan ook, het gebeurt uiterst zelden en Grieken kunnen ook niet goed begrijpen waarom iemand zich het leven wil benemen. Waar heeft het mee te maken? Met het zonnige weer in Griekenland? Met de sociale controle en een samenleving waar mensen nog met elkaar praten en waar je zelden het gevoel krijgt dat je helemaal alleen bent? Met het feit dat je tegen iedereen over je problemen kunt beginnen (Grieken doen dat vrij makkelijk), zelfs tegen de taxichauffeur of de kiosk-uitbater?

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel aandacht werd besteed aan de volgende kwestie: een jongeman uit een van de voorsteden van Athene had een groep opgericht op Facebook "voor hen die het leven beu waren en die iets anders willen", waar leden allerlei methodes posten om zich van het leven te beroven. Er waren 64 regelmatige bezoekers van de groep, allemaal Grieken. De oprichter van de groep had de leden opgeroepen om collectief zelfmoord te plegen. De Griekse cyberpolitie was gelukkig achter het hele plan gekomen en heeft dit kunnen voorkomen.
Bleek dat de leider van de groep een aantal persoonlijke problemen had. Hij zal nu worden voorgeleid, maar het is niet duidelijk wat er zal gebeuren. Collectieve zelfmoorden leek altijd iets voor het verre Japan voor de Grieken, en dit bericht kwam hier dan ook als een schok aan.


 

Griekse kunstwereld in rouw

Vanochtend is de bekende Karagiozis-speler Evgenios Spatharis (link) overleden. Nu zou u zeggen: dit is maar een poppenspeler, maar het schaduwtheater van Karagiozis betekent veel meer in Griekenland. Ik heb het eerder al eens over de Karagiozis gehad (zie link hier). Het is een traditie die gekend is tot ver buiten Griekenland, tot in het Midden Oosten en die wellicht tot hier is gekomen via de Turkse overheersers.
Iedereen die geïnteresseerd is in de Griekse volkscultuur, moet zeker bijlezen over Karagiozis. U kunt alvast beginnen in Wikipedia (link hier).


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog