Nieuwe partij

  • Gepost op donderdag 19 maart 2009 om 21:58
  • door Bruno Tersago
  • in Griekenland

Uit de talloze enquetes die de laatste tijd worden gehouden, blijkt dat de Griekse kiezer het vertrouwen in de politiek volledig kwijt is. De reden waarom toch nog meer dan 30% voor één van twee de grote partijen blijft stemmen, heeft meer te maken met de hoop dat een of andere bevriende politicus de kiezer een vaste job kan verzilveren in de overbevolkte openbare sector.
De klassieke kleinere partijene bieden geen enkel alternatief: er is een extreem-rechtse partij die de regerende Nea Dimokratia steunt en er zijn de links partijen die onderling bakkeleien over wie nu echt links is en wie de slippendrager is van PASOK (een zogenaamd socialistische partij).

Kan er iets veranderen in het Griekse politieke landschap? Er is een nieuwe politieke partij opgericht die net dat tot doel heeft. Drassi (Grieks voor "actie") is een nieuwe partij die zal opkomen tijdens de Europese Verkiezingen in juni van dit jaar. De initiatiefnemers van de partij zijn Stefanos Manos, Giannis Boutaris en Vasilis Kontogiannopoulos. Deze drie zijn geen onbekenden in het politiek landschap. Manos is ooit opgekomen voor zowel Nea Dimokratia en PASOK en kan vooral worden omschreven als een liberaal. Boutaris is de stichter van het bekende wijnhuis en heeft zijn sporen al verdiend in het politieke leven in Thessaloniki. Ook hij neigt naar liberalisme. Kontogiannopoulos is nog minister van Onderwijs geweest in een vorige Nea Dimokratia regering.

Drassi wil vooral een partij zijn van het gezond verstand. U hoort misschien een echo van Jean-Marie Dedecker in deze slogan, maar Drassi is niet zo maar een doorslagje van LDD. De partij wil vooral een katalysator zijn er voor zorgen dat de Griekse kiezer eindelijk een politiek geweten krijgt.

Drassi heeft de volgende krijtlijnen uitgezet: de staat dient onafhankelijk te zijn, en goed georganiseerd. De staat moet functioneren en resultaten afleveren, iets wat nu niet gebeurt in Griekenland. Het gezonde verstand wil dat er concurrentie is op de markt (niet het geval nu, er zijn vele kartels die de prijzen kunstmatig hoog houden in Griekenland), en dat je niet meer kunt uitgeven dan wat je hebt zonder daarbij de toekomst van je kinderen in gevaar te brengen.
Bescherming van het milieu is absoluut nodig, de wetgeving moet goed functioneren en ziekenhuizen mogen niet worden bestuurd door commissarissen van politieke partijen of vakbonden, maar door hedendaagse bestuursorganen.
Leerkrachten dienen te worden gerespecteerd, ook in hun loonzakje, en scholen en universiteiten dienen centra van kennis te zijn en niet gebruikt te worden voor partijpolitieke doeleinden.
De Griekse landbouw dient zich af te stemmen op de klimatologische omstandigheden in Griekenland en kan zo kwalitatief hoogstaande producten op de markt brengen. Zo kunnen boeren inkomsten genereren, in plaats van te wachten op subsidies.

Drassi lijkt goed begrepen te hebben wat de Griekse problemen zijn. Of ze er iets aan gaan kunnen doen, valt nog af te wachten. Het is mogelijk dat de Grieken massaal voor de partij gaan stemmen in de Europese verkiezingen, maar dat betekent nog niet dat de nationale verkiezingen gelijkaardige resultaten zullen kennen, want dan geldt nog steeds het eigenbelang (lees: welke politicus zal mij persoonlijk een dienst kunnen bewijzen voor mijn stem).


 

Reacties

Bobtje zei op 20 maart 2009 om 02:24

@ Bruno: Of ze er iets aan gaan kunnen doen, valt nog af te wachten. Daar sla je de nagel op de kop! Trouwens het is overal hetzelfde liedje, mensen kiezen steevast opnieuw voor diegene waardoor ze al meerdere keren bedrogen werden. Onbegrijpelijk, maar het is zo.

 Jenny zei op 20 maart 2009 om 07:52

Die lui schijnen ten minste een degelijk PROGRAMMA te hebben. De anderen doen niks anders dan mekaar blameren. In mijn omgeving (allemaal zefstandigen en dus liberaal gezind)mompelen ze zelfs extreem links te kiezen om die twee grote partijen te ontwijken die het land in de afgrond van corruptie gebracht hebben.
Vanmorgen hoorde ik iets op TV wat me al lang stoort : Al de landen rond de Middellandse Zee en die dus competitors zijn voor het toerisme , publiceren hun rellen discreet terwijl ze er hier voorpagina's en urenlange TV discussies aan wijden .De internationale pers geeft er ook veel aandacht aan . De minste zelfgemaakte bom (die dan ook nog niet ontploft) krijgt hoofdlijnen.Hoe nemen toeristen die vakanties plannen zoiets op? Dat we hier in een gevaarlijk kruitvat leven?
Hopelijk is Manos geen kazakdraaier zoals Karazaferis want daar hadden ze ook hoop op gesteld .

 Bertinos zei op 20 maart 2009 om 08:22

Klinkt dat allemaal niet een beetje TE goed? Net als drastisch, is skepsis ook een Grieks woord, zeker?

 Bruno zei op 20 maart 2009 om 10:17

@Bertinos, het klinkt inderdaad goed, maar het is zowaar een programma, zoals @Jenny zegt. Drassi heeft niet de bedoeling om een grote partij te worden, maar stelt zich beschikbaar voor een coalitie: iets heel uitzonderlijks in Griekenland, want hier wil geen enkele partij samen regeren met een andere (daarom worden er constant nieuwe kieswetten gestemd die er voor zullen zorgen dat er toch maar geen coalitieregeringen hoeven te worden gevormd - je kunt je vragen stellen bij het democratische karakter van dergelijke kieswetten).

En @Jenny, Manos is niet de eerste de beste. Hij is ooit minister geweest en is verantwoordelijk voor de eerste voetpaden in Griekenland. Hij heeft Plaka verkeersarm gemaakt, hij heeft de overeenkomst voor de aanleg van de metro in Athene ondertekend, heeft meegewerkt aan de planning van de Attiki Odos, heeft er voor gezorgd dat vervuilende wagens niet meer in het stadscentrum mogen en heeft de industrie die destijds in Gazi was gevestigd naar Elefsina gebracht.
Hij is overigens ook ridder in het Legion d'Honneurs (zoals onze Arno).

 Roosje zei op 20 maart 2009 om 14:50

Dat is nog eens goed nieuws sè! Het kan de kiem zijn van fundamentele veranderingen (op lange termijn); het is alleszins een vernieuwend geluid binnen het systeem van het aanhoudend tweepartijenstelsel.
Het enige wat me tegensteekt is dat ze hun wortels in de traditionele partijen hebben, maar tegelijk denk ik dat dat niet a priori in hun nadeel hoeft te pleiten. En wat bedoelt Drassi met “de staat dient onafhankelijk te zijn”? Impliceert dat de scheiding tussen kerk en staat? Vrij revolutionair in het Griekse politieke landschap, me dunkt. Zeggen ze –en in dit kader herhaal ik mijn vraag- trouwens ook iets over crematie? Is er echt sprake van het (eerste) crematorium in Griekenland?
Hoe dan ook, ik geef ze het voordeel van de twijfel. Mensen die een nieuwe wind doen waaien, zullen al genoeg tegenwerking krijgen van het establishment. Een universele houding van scepticisme kunnen ze dan wel missen als kiespijn. Het is het soort scepsis dat men ook aan de dag legt bij Obama, vóór dat de man ook maar iets gerealiseerd krijgt.
HÓE ze de Griekse pijnpunten (de staat moet goed georganiseerd zijn (!), de staat moet functioneren en resultaten afleveren (!), scholen en ziekenhuizen moeten partij- onafhankelijk functioneren (!), enz..) dan gaan aanpakken, is een andere vraag, maar naar Griekse normen is het al héél wat dat ze ze duidelijk (durven) benoemen. Zulke mensen moeten op z’n minst een kans krijgen.

 Jenny zei op 21 maart 2009 om 07:52

Daarbij niet te vergeten dat de keuze van partij ook streekgebonden is. Gisteren hoorde ik een goeie : als je uit Kalamaria (volksbuurt in Thessaloniki) komt wordt het je vergeven poestis(homo) te zijn maar rechts stemmen wordt je nooit of te nimmer vergeven !:)

Peter  zei op 21 maart 2009 om 15:10

Hopelijk draagt Boutaris de kwaliteitscontrole in z'n bedrijf en op zijn producten dan ook over op het familieclan-gebonden partijsysteem, en ziet hij er op toe dat het nu zeker geen oude-wijn-in-nieuwe-zakken wordt.

Daarom alvast dit testje van geloofwaardigheid @Bruno:
durft zijn Europese kiescampagne en programma te raken aan de -blijkbaar- ronduit verontrustende cijfers over het dagelijkse sigarettenverbruik in Griekenland (zie onder), wat allicht toch de globale volksgezondheid met alle noodzakelijke uitgaven voor een efficiënt gezondheidsbeleid onmiddellijk aanbelangt ?
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF19032009_058&word=Griekenland

 Bruno zei op 23 maart 2009 om 09:25

Goeie vraag @Peter. Maar ik denk dat een anti-rookcampagne in geen enkel partijprogramma is opgenomen.
Er zijn overigens nog wel andere katten te geselen als het op volksgezondheid aankomt. Grieken slikken antibiotica als was het snoep. Resultaat: virussen worden resistent tegen de medicijnen. Daar zou ook wel eens dringend op mogen worden gewezen.

flupke zei op 24 maart 2009 om 16:24

Wie als Grieks politikus een antirookkampanje in het kiesprogramma opneemt kan op maksimaal 2=twee stemmen rekenen; die van jou en die van mij.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog