Is dit nu de crisis?

  • Gepost op dinsdag 31 maart 2009 om 20:02
  • door Bruno Tersago
  • in Griekenland

Het lijkt er op dat de crisis zich in het dagelijkse leven in Griekenland stilaan laat voelen. Grieken zijn verwoede koffiedrinkers en kunnen uren op terrasjes zitten keuvelen. Die terrasjes zien er de laatste tijd echter redelijk verlaten uit. Minder en minder mensen gaan de straat op om 4 tot 5 euro te betalen voor een frappé. En dat zou dus een teken van crisis zijn. Wie weet heeft het nog een goede kant en zullen de prijzen voor koffie eindelijk wat gaan zakken, want ze zijn nog altijd belachelijk hoog.

Een ander fenomeen dat wellicht wijst op een crisis, zijn de frequente bankovervallen. Er worden in Attica en Thessaloniki bijna dagelijks banken overvallen. De daders weten wel zeker dat ze met veel geld aan de haal kunnen gaan, want Griekenland blijft een cash-economie en de banken hebben altijd enorme hoeveelheden in huis. Als je na een overval met eem motorfiets dan ook nog eens kunt ontsnappen in smalle straatjes, dan durf je wellicht al wel eens het risico nemen, zeker als je in een financiële put zit. Jammer genoeg blijft het niet bij bankovervallen: ook het aantal diefstallen is toegenomen en daders gaan daarbij vaak bijzonder hardhandig te keer - zo erg dat er al mensen bij een inbraak gedood zijn voor minder dan 500 euro. De Griekse samenleving is al jaren agressiever aan het worden, maar het lijkt alsof de crisis het alleen maar aanwakkert.

En verder vallen er ook hier behoorlijk wat ontslagen. Het is misschien niet zo erg als in België, maar men vreest dat het ergste nog moet komen. Binnenkort begint namelijk het toeristische seizoen en nu de toerist op zijn centen let, zal hij niet makkelijk meer voor Griekenland kiezen. Dat kan een enorme invloed hebben op de arbeidsmarkt deze zomer.

De vakbonden staan in ieder geval al in slagorde. Voor overmorgen staat er nog maar eens een algemene staking op stapel, en iedereen die naar Griekenland wil reizen op 2 april is hierbij gewaarschuwd.


 

Reacties

 Jenny zei op 31 maart 2009 om 20:44

Wat mij opgevallen is :heel wat rekken in supermarkten missen producten en worden niet aangevuld , ze worden leger en leger.
Aan de kassa's zijn de meisjes nu zuinig op de plastiek zakken en die zijn dan ook nog van mindere kwaliteit. Naargelang je inkopen ,bieden de kassiersters zakken aan .(Kan er inkomen want ken dames die een voorraad inslagen wanneer ze een fles melk gaan kopen .)Alsof dit de situatie gaat redden .
Huishoudsters worden meer en meer prijsbewust ,zoeken de goedkoopste waren uit . Misschien een kans voor Grieken terug wat zuiniger te worden want ze leven boven hun stand en kunnen hun leningen niet meer afbetalen.
Maar wat met de jongeren die zo pseudo-rijkelijk grootgebracht zijn ? Stelen is DE oplossing en als ze gevat worden ,wat dan ? Dieven gaan toch vrijuit ...
Geen mooi beeld voor toeristen .

 Sakis zei op 31 maart 2009 om 23:45

ik zou me niet alleen zorgen maken om het beeld dat toeristen van Griekenland krijgen. Ook voor de Grieken zelf is het alles behalve een pretje.
Volgens de EU is de toestand in Griekenland kritiek (volgens de premier niet). De toekomst zal wel uitwijzen wie er gelijk heeft. Een feit is dat het er in Griekenland slecht aan toe gaat en dat iedereen het beu wordt (maar er zelf niets aan doet (of durft doen?).
Maar geen nood, morgen of overmorgen komt er weer een ander schandaal tevoorschijn en wordt dit alweer allemaal vergeten. Jammer...

 Kyros zei op 1 april 2009 om 13:25

als u bedoeld premier Karamanlis,dat is niet raar. hij is bezig met het bestuuren van een andere land ,en niet griekenland. hij is namelijk bezig op de playstation ,daarom denkt hij zo. neem hem aub niet kwalijk.als hij wakker wordt ,komt alles weer goed.
En aub niet verder vertellen.voor de tweede keer in de jonge geschiedenis,Δυστυχώς επτωχεύσαμεν.

 Bruno zei op 1 april 2009 om 14:40

Van Karamanlis is al veel gezegd. Inderdaad, aanvankelijk werd gezegd dat hij veel tijd doorbracht met het spelen van computerspelletjes. Bij ernstige incidenten (bosbranden, rellen), was hij ook zelden te zien.
En opeens, iets meer dan een week geleden, leek hij in een interview te laten uitschijnen dat hij moe was. En dat terwijl vele Grieken hem vergeleken met een slapend nijlpaard. Men vraagt zich hier af waar de man moe van is geworden.

Karamanlis was aan het bewind gekomen met de boodschap dat hij corruptie een halt zou toeroepen, en de staat opnieuw zou stichten.
Na 5 jaar mogen we duidelijk stellen dat daar helemaal niets van gelukt is.

 Kyros zei op 2 april 2009 om 12:19

Ja dat van Bairaktari. je kent hem ,als hij bezig is met eten en vooral kebab uit Bairaktari,voelt hij groot. een soort alkoolisme maar dan met kebab. kebabisme,hij heeft kebab nodig en dan zegt hij allemaal onzins.
Tragish is dat de schade onherstelbaar is. wij geven geen toekomst en idealen meer aan de jonge grieken. de nieuw generaties worden zo als wij met leugens groot. ik ben zelf een slachtoffer van de Alagi leugen van Andreas.ik heb de alagi van Pasok ,pas gezien toen ik naar Nederland verhuisde ,en zag dat een maatschapij well werkt. gisteren vertelde mijn neef dat al 20 jaar moeilijk heeft dat ik ben gaan emigreeren ,dat ik had gelijk en iedereen wil emigreren uit de leugen dat griekenland is.
ps. hij wordt niet als nijlpaard vergelijkt. de vertaling van Pedovouvalo is een kind dat zo dik is als een groot buffel.en zeker zo dom al is dat een belediging tenopzicht van de buffel.

 Karel Van Isacker zei op 4 april 2009 om 18:11

Ga maar eens na bij vele bedrijven hoeveel rekeningen niet meer worden betaald door de Griekse staat, maar ook in stijgende mate door kleine bedrijven, winkels, etc.
En ja, Grieken leven boven hun stand, maar dat is al vele jaren het geval. Men teert en renteniert op het kapitaal van vader, moeder en grootouders. Maar dit spaarpotje is nu bijna op, en wat dan?
Griekenland is zoals ik het reeds eerder hier vermeldde een bananenrepubliek waar totale rechteloosheid welig tiert.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog