Griekse politie

  • Gepost op zondag 22 maart 2009 om 14:25
  • door Bruno Tersago
  • in Griekenland

De recente uitbraak van geweld in Griekenland, is er natuurlijk niet opeens gekomen. Standaard-journaliste Evita Needs bracht het in dit artikel al heel goed onder woorden. De acties van de Griekse politie de voorbije jaren, zijn ook een ingrediënt van het recept. Hieronder een bloemlezing van filmpjes die u op YouTube kunt vinden.


Een politieagent in het politiebureau van Omonoia (centraal Athene) heeft 2 illegale Pakistaanse straatverkopers opgepakt en laat hen elkaar een hersenschudding slaan. Zijn collega's nemen het tafereel op met hun GSM en vinden het blijkbaar nog grappig ook.


Een politieagent in Exarcheia verjaagt een drugsverslaafde.


Na een demonstratie in Thessaloniki slaan politieagenten in burger een toevallige voorbijganger in het ziekenhuis. Nadien verklaart de politie dat de jongeman over een bloembak was gestruikeld.


 

Reacties

Peter zei op 22 maart 2009 om 15:36

Alles goed en wel @Bruno, maar afgaande op haar analyse lijkt er toch wel heel wat andere 'Drassi' nodig om je "Griekenland in verval" aan te pakken.
Natuurlijk, zeker ook voor Griekenland is dit geen nieuws: 'de vis begint altijd te stinken aan de kop'.

Wat me overigens opviel in haar bijdrage: dat er blijkbaar nog weinig wordt omgezien naar "het verregend schrijn voor Alexis Grigoropoulos". Al zeker niet door de 'Gemaskerden'.

Van rebelse anarchistische amolmakers, niet vies van wat brandstichting en bommen hier en daar, zou je ter plekke echt wel wat meer blijvend respect voor hun symbool mogen verwachten dan "uitgebluste kaarsjes en verscheurde boodschappen".
December is voor alle zelfverklaarde desperado's evident ook alweer een eeuwigheid geleden!... Die ongelukkige jongeman blijkt hen dus vooral van idioot nut geweest te zijn, tot recuperatie van een algemeen ongenoegen.

Dan kent in Praag de nagedachtenis van, en aandenken aan, Jan Palach toch wel wat meer waardigheid dan die spreekwoordelijke bloemen in de goot van Athene.

 Bruno zei op 23 maart 2009 om 09:31

Laat ons wel wezen @Peter: die Alexis Grigoropoulos was nooit een revolutionair, maar gewoon een slechtoffer. Hij wordt ondertussen nauwelijks nog vermeld.
De relletjes tussen politie en Gemaskerden zijn al jaren aan de gang. Toen ik nog in Exarcheia werkte, zag ik regelmatig uitgebrande wagens e.d.
Wat er sinds december is veranderd, is de perceptie. De Gemaskerden hebben begrepen dat de politie niet of nauwelijks optreedt en ze hebben dus door dat ze quasi-straffeloos kunnen vernielen.
Ze tasten nu de grenzen af hoe ver ze kunnen gaan. De eerste grens is doorbroken: rellen zullen niet langer beperkt blijven tot Exarcheia.

De politie is niet georganiseerd en doet niets. Ondertussen blijkt uit een enquete gisteren in Kathimerini dat een meerderheid van de Grieken ondertussen gewonnen is voor het afschaffen van het asiel in de universiteitsgebouwen. Dat was altijd al een taboe, maar de Gemaskerden blijven de universiteitsgebouwen als uitvalsbasis voor hun vernielingen gebruiken en men is dat ondertussen meer dan beu.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog