Earth Hour

  • Gepost op vrijdag 27 maart 2009 om 20:38
  • door Bruno Tersago
  • in Griekenland

Ook Griekenland doet mee aan de Earth Hour actie, en de reacties hier zijn overweldigend. Zo overweldigend zelf, dat er procentueel meer Grieken dan eender wie anders de schakelaars zullen uit zetten op zaterdag. Worden verder ook in het donker gehuld: de Akropolis van Athene, de tempel van Hepaiston, de tempel van Sounion, de brug van Rio-Antirrio, de Witte Toren in Thessaloniki. En dat zijn slechts de bekendste momumenten. Over heel Griekenland zal het redelijk donker zijn tussen 20:30 en 21:30 op zaterdag.

Ook vanuit officiële hoek komt er veel reactie. De Patriarch van Constantinopel, Bartholomeos, ook gekend als de "groene paus liet al weten dat "het moment is aangebroken om het pad naar de zelfvernietiging te verlaten, want wij dragen de verantwoordelijkheid voor de milieucrisis. De gemeenschappelijke actie tegen het afwenden van klimaatverandering, is de ultieme uitdrukking van solidariteit en eenheid."
Ook de Griekse president zal deelnemen aan de actie op zaterdag: de lichten van de presidentieel paleis zullen gedoofd worden.

Ministers werken zich uit de naad om toch maar te laten zien hoe milieubewust ze zijn. Er zijn rondzendbrieven gestuurd, het parlement zal zijn lichten doven en er zal een gratis optreden van Marios Frangkoulis worden gehouden op de Pnyx.

Allemaal heel mooi natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat Griekenland een belabberd slecht milieubeleid heeft. Nog steeds is er geen apart ministerie van Milieu. Nog steeds heeft het land honderden, zo niet duizenden, illegale vuilnisbelten. Nog steeds is de Asopos rivier, ten noorden van Athene, zwaar vervuild door zware metalen (hexavalent chroom, u bekend van de Erin Brockovich-geschiedenis) van de nabijliggende bedrijven. Die bedrijven zijn al eens beboet, maar ze blijven vervuilen, want het is goedkoper om hun afval te lozen in de rivier, dan via hun afvalverwerkingsinstallatie. Het is trouwens niet duidelijk of de opgelegde boetes ooit zijn betaald.
Nog steeds liggen de vakbonden van de openbare elektriciteitsmaatschappij dwars wanneer er plannen worden gemaakt voor milieuvriendelijke energie. Nog steeds worden de elektriciteisinstallaties van DEH aangedreven door zwaar vervuilende bruinkool. Nog steeds blijven de boeren van Thessalie grondwater oppompen, terwijl de bodem helemaal aan het verzilten is. Nog steeds is er geen bosbeleid dat de grote bosbranden in zomer degelijk kan aanpakken (gisteren kwamen de seizoensbrandweerlui op de straat om te klagen dat ze geen degelijke uitrusting hebben om het vuur te bestrijden). De lijst is eindeloos lang, en je zou van minder moedeloos worden.

Maar misschien zie ik het te pessimistisch en is de actie van zaterdag het begin van een mentaliteitsverandering?


 

Reacties

 Jenny zei op 27 maart 2009 om 20:52

Is het niet onrustwekkend met al die diefstallen die we dagelijks in de pers krijgen ?

solaris zei op 28 maart 2009 om 10:08

@Jenny: uit zo'n opmerking blijkt dat je helemaal vergriekst bent...! zo typisch hedendaags Grieks...

@Bruno: de situatie is inderdaad dramatisch, maar er groeit toch langzaam een bewustzijn bij bepaalde groepen, en dat was er niet zoveel jaren geleden. Belgie was in de jaren '80 ook een zwarte vlek, maar er is sindsdien toch heel wat verbeterd - het gaat allemaal wat traag natuurlijk - Jenny's reactie is nog steeds de dominante houding van de Grieken tegenover dit soort initiatieven...

 Jenny zei op 29 maart 2009 om 06:50

Ik ben er in het geheel niet tegen @Solaris en weet niet waar jij woont maar zogauw we hier de TV aanzetten om nieuws te volgen, worden we overstroomd met berichten over aanvallen. Als ze alles in het duister willen zetten,dan moet ook de politiedienst en leger een oogje in het zicht houden. Mensen ,vooral in de grootsteden,zijn bang want nu schijnen zelfs vandalen aan het werk te zijn en niet alleen protesteerders of dieven.Initiatieven zijn lovend maar moeten ook gesteund worden. Ik sta verbaasd over Bruno's verslag dat Athene meedeed.
In elk geval heb ik vanaf m'n berg,geen actie in Volos gezien , zelfs het havenkantoor en onbezette dokken waren overbelicht. De ring rond de stad kon ook gedemperd worden (er rijden er toch bijna geen wagens over). De ganse stad was verlicht zoals altijd .

 Roosje zei op 29 maart 2009 om 20:14

@Jenny, je klinkt al net als mijn tante, die de schrik van haar leven kreeg toen ik haar vertelde dat ik een dagje alleen (!) naar Thessaloniki ging. Ze was ervan overtuigd dat ik mishandeld, verkracht en vermoord zou worden, afgaande op de beeldvorming waarmee ze dagelijks werd/wordt overspoeld door de Griekse pers.
Het heeft m.i. eerder met perceptie te maken en ik twijfel eraan of dit exclusief/typisch Grieks is @Solaris. Als je hier de kranten openslaat, word je ook overstelpt door berichten over criminele allochtonen, extremistische moslims en occuperende Walen. Hoewel de overgrote meerderheid van de Belgen hier in zijn persoonlijke leven niks van ondervindt en/of nooit mee te maken heeft, denkt men nochtans dat alle allochtonen crimineel zijn, dat de islam een gewelddadige godsdienst is en dat alle Walen dom, lui en arrogant zijn. Erger nog zijn degenen die de geschiedenis misbruiken om de huidige publieke opinie naar hun hand te zetten door uit hun context gerukte stereotiepe leuzes te scanderen uit lang vervlogen tijden, waarmee ik niet gezegd wil hebben dat we de geschiedenis moeten verloochenen. En ik wil zeker niet mijn ogen sluiten voor alles wat er misloopt in Griekenland en in het bijzonder in de grootsteden; ik heb afgelopen zomer aan den lijve mogen ondervinden wat het woord ‘onveiligheidsgevoel’ betekent toen ik door Omonia liep.
Doch, wat het ontstaan van (verkeerde) voorstellingen van mensen of zaken betreft, is de rol die de multimedia speelt niet te onderschatten! In die zin ben ik helemaal niet verwonderd dat Athene meedoet aan zo een actie; het is de hoofdstad van het land, waar alle persaandacht vertrekt en eindigt. “Kijk eens hoe ‘Griekenland’ zijn best doet”, is de impliciete boodschap die de heren politici gniffelend meegeven aan de buitenwereld, want het nieuws uit Athene bepaalt het imago van heel Griekenland.
By the way: mijn dagje Saloniki is zeer rustig verlopen en was aangenaam, verrijkend en gezellig. Volgende keer neem ik mijn tanteke mee!

 Jenny zei op 30 maart 2009 om 09:14

Ik ben geen bangerik @Roosje,in het tegendeel:roekeloos met sleutels aan de buitenkant van de deur laten staan,balkondeuren openlaten 's nachts,enz. Het is m'n man die de ronde doet !:)
De angst is hier niet zozeer van de vreemdelingen of van moslims maar we hebben te maken met een vlaag van georganiseerd straatgeweld ,wagens die uitgebrand worden ,vitrines die ingeslagen worden en het lijkt meer op vandalisme. Politie is afwezig of laat hen hun gang gaan want als ze schieten,vliegen ze den bak in. Dat betekent dus dat er geen bescherming is . Volledig akkoord dat de media dikwijls een slechte rol spelen, ze geven zelfs recepten hoe men thuis bommen kan maken,dus gevaarlijke ideeen bijbrengen .Nu was het het uitstalraam van Jaguar dat er moest aan geloven tesamen met wagens die toevallig in de buurt gestald waren. Getuigen hebben snel ergens onderdak gezocht want gemotoriseerde,gemaskerde personen hebben maar in het wilde weg molotovs rondgegooid.
En het gaat hier niet over "ouwe tantes" die oorloggruwelen meegemaakt hebben en ingeboren angstgevoel hebben maar over moderne zaken die er moeten aan geloven. Ik heb ben ook met die griekse schrik in aanraking gekomen en stond stomverbaasd dat m'n schoonmoeder haar kamerdeur op slot deed terwijl haar eigen zoon juist er tegenover aan z'n PC zat en we vensters moesten openbreken om erbij te kunnen als ze uit haar bed viel.
Maar hier gaat het niet meer over huisinbraken maar wel straatgeweld .

 EVROPONTIOS zei op 30 maart 2009 om 22:57

Wel @Roosje, het past niet echt om in een Griekse blog over ons landje te beginnen, maarre... de Vlaming die denkt dat alle communautaire problemen veroorzaakt worden door vendelzwaaiende nationalisten in korte broek, is die nu onderhands ook niet stereotypisch aan het worden ?
Als authentieke randbewoner ervaar ik toch dat onze ( en ik bedoel dan NL- en FR-taligen tesamen hoor ) situatie evengoed gecompliceerd wordt door de extremen als door de 'anti-extremen' maw de mensen die hun kop in het zand steken en elk probleem met de mantel der liefde bedekken.
Lees jij Franstalige kranten ? Een prominente plaats in je lijstje van stereotypen ontbreekt namelijk : dat van de racistische Vlaming. Waarbij ik me niet van de indruk kan ontdoen dat al wat in Fr-talig België niet graag gehoord wordt nogal snel het etiket racistisch opgekleefd krijgt.

 Roosje zei op 31 maart 2009 om 23:18

Wel, beste Evropontios, dat laatste bevestigt toch alleen maar mijn punt dat de media een niet te onderschatten rol speelt in de publieke beeldvorming over mensen/zaken.


Voor het overige: ‘daar gaan we weer…’ Mijn kijk op dit thema verandert alleszins niet door het feit of mijn zienswijze (al dan niet) stereotypisch zou zijn geworden. Maar ik krijg –net als jij waarschijnlijk- een enorme déjà-vu en wil de polemiek van weleer niet opnieuw opstarten. En, inderdaad, al zeker niet hier, op deze GR-blog. Vandaar dat ik het houd bij de essentie van mijn eerste reactie.
Op deze blog lijkt het me wel gepast om van de gelegenheid gebruik te maken om je te vertellen dat ik vorig jaar een Pontisch dorpje heb ontdekt bij ons in de buurt (kort bij Agion Oros). Vreemd is dat natuurlijk niet, als je de recente geschiedenis van deze streek kent (cfr de vele ‘Nea…’-dorpjes in Chalkidiki t.g.v. de bevolkingsuitwisseling). Maar het viel me -voor ’t eerst in Griekenland- heel fel op dat er verschillende zaakjes waren die in hun benaming expliciet verwezen naar hun Pontische herkomst, zo opvallend dat ik er foto’s van heb getrokken. Ik moest meteen aan jou denken ;-) Te zeggen dat ik reeds méér dan 30 jaren in deze streek kom en dit dorpje nú pas ontdek. Helaas hadden we toen geen tijd om van de Pontische lekkernijen te proeven, maar ik ga er dit jaar in mei zeker terug naartoe! Is er op culinair vlak iets typisch dat ik gegeten moet hebben?

 EVROPONTIOS zei op 1 april 2009 om 22:33

Oooo de Pontische keuken.... ( mijmer, zucht )
Ik ga er niet over beginnen tegen mijn vrouw want 7 maanden zwanger en misselijk zoals Belgische politiek ( eh kan het niet laten )
Maarre... de lakmoesproef van een Pontische keuken is 'Mante' Qua uitzicht lijkt het op ravioli. Het wordt niet gekookt maar gestoomd in een pan met meerdere verdiepingen.
De tweede faktor in het culinair prestige is de 'adchiegka' een pikant spul dat maar zelden te onpas gebruikt wordt bij het bereiden van vleesschotels. Het wordt ook altijd op tafel gezet in een klein potje, dat meestal geschoord wordt door vodkaglaasjes. Het ontbreken van adchigka op een rijk gevulde tafel is een bijna belediging.
Pontiërs die de verbanning naar Kazakhstan meegemaakt hebben, zijn meestal verzot op pikante geraspte wortelen. Ik zie die meestal voorverpakt in Pontische winkeltjes liggen.
Soeloegoeni is een hoofdstuk op zich : vele Pontische producten worden nagemaakt in Duitsland en Thess/iki. De Soulougouni die we doorgaans vinden in Pontische winkels varieert van ronduit schandalig tot goed. Op feesten heb ik een paar keer de échte, recht uit Georgië aangevoerdn geproefd. Het zegt genoeg dat ik terwille van die kaas zelfs de tafels bij de dansvloer waag af te schuimen. De kaas kan je gemakkelijk uit elkaar trekken in vellen, en bij de échte verse komt de boter zo uit de poriën.
Die kaas wordt als vulling gebruikt voor de maïskoeken die in een pan gebakken worden... ben er de naam van vergeten ...

ochoch ik ga eens kijken wat er in de koelkast staat...

 Roosje zei op 2 april 2009 om 23:05

Haha, @Evropontios, dit kan wel tellen als één-april-grap! Mante, adchi(e)gka, soeloegoeni… is dit een soort ‘koeter’Grieks of zo? .;-) Heb je die benamingen fonetisch gespeld? En waar ligt dan de klemtoon?!? Mànte, adchígka, soeloegóeni; klopt dat? Ik ga het noteren en neem het mee… owee, als ik me daar belachelijk maak! ;-))) Ik zal er alleszins ene drinken op je nieuwe spruit, die net rond die periode waarschijnlijk zijn eerste Pontische kreetjes zal slaken en wens je vrouw in tussentijd betere vooruitzichten dan de Belgische politiek… het is je vergeven dat je ’t niet kon/kan laten(-; als randbewoner heb je misschien iets méér recht van spreken, hoewel ik me af en toe toch ’n beetje gesterkt voel als ik iets in de krant lees of een interview hoor/lees van een gerenommeerd kenner die bevestigt dat mijn zienswijze toch niet zo wereldvreemd of abnormaal is. Maar de appetijtelijke beschrijving van een soort smeuïge kaas door een gerenommeerd kenner van de soulougouni spreekt me op dit moment net iets méér aan :-P

flupke zei op 4 april 2009 om 14:10

Er was hier vorig jaar een voortreffelijk Armeens retaurant die een verrukkelijk pikant sausje had wat wat Ofelia atziga noemde. Ik heb het recept gekregen:
6kg rode paprikas
0,5kg olie
1 bond peterselie
2kg uien
0,5kg tomatenpuree
1 bol knoflook
zout
en zoveel van de heetste peper die je kan vinden tot het lekker brand.
alles pureren.
Jammer genoeg is het restaurant dicht. Wat de Kretenzer niet kent eet hij niet. Het was er heel erg lekker.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog