De pendeltrein

  • Gepost op donderdag 19 maart 2009 om 14:32
  • door Vincent Van den Storme
  • in Japan

Beelden zeggen meer dan woorden. Ik zal het dus kort houden. Zo pendelen de Japanners naar kantoor:
 

Reacties

 Sofie zei op 19 maart 2009 om 15:00

Haha, ik kan me dit soort taferelen levendig voor de geest halen van toen ik nog dagelijks de Romeinse metro nam, alleen ging het er veel minder gedisciplineerd aan toe: er was altijd geroep, geduw, getrek en getier. Maar het resultaat was hetzelfde. Mooi filmpje.

 Bart B. Van Bockstaele zei op 19 maart 2009 om 18:03

Dat lijkt sterk op wat wij hebben tijdens "rush hour." Daarbuiten is het wel een stuk leuker. Vandaar dat ik rush hour altijd vermijd. Gewoon gezellig een boekje lezen onderweg. Heerlijk!

Bartvb zei op 21 maart 2009 om 00:29

Waarom houden ze in Japan doekjes voor hun mond ?

 vincent zei op 21 maart 2009 om 07:55

Veel mensen dragen nu monddoekjes omdat we volop in het hooikoortsseizoen zitten. Heel veel mensen hebben er last van. Het zijn de pollen van de snelgroeiende aangeplante ceders in de bergen rond de hoofdstad. De gouverneur van Tokyo heeft ook hooikoorts en heeft beloofd miljoen bomen te vellen en te vervangen door trager groeiende maar minder pollen veroorzakende cedersoorten. Probleem is dat de eigenaars van de bossen niet geneigd zijn om hun bomen te verkopen omdat de prijs van het hout is ineengestuikt wegens import uit goedkopere landen. Meestal zijn het cederbossen door hun ouders of grootouders aangeplant. De meeste eigenaars beschouwen het als een erfenis, investering van hun familie en zijn dus nu niet zo bereid om hun bomeninvestering te incasseren omdat de stadsbewoners niezen.

Wat de treinen betreft. Vol wel, maar altijd stipt op tijd. Als een trein vol is, gewoon enkele minuten wachten op de volgende. Er zijn nog andere middelen om niet verpletterd te geraken tussen de andere reizigers. Gewoon een 10-15 minuten vroeger vertrekken en een trein nemen met meer stops. Ietsje langer op de trein, maar niet zoals sardienen in een doos. Ook moet je kijken welke wagon je opstapt. Veel mensen willen absoluut aan de deur staan van de wagons die het dichtst bij de trappen stopt van hun treinhalte. Dus de wagondeuren het verst verwijderd van trappen, roltrappen, liften zitten minder vol. Nog een punt is dat volste treinen, de treinen zijn die iets voor 9 uur aankomen. Omdat de meeste werknemers om 9 uur op kantoor moeten zijn. Als het niet op 5 minuten steekt, neem dan een trein die om vijf na negen aankomst. Zal veel minder vol zitten. Als verplettering toch niet kan vermeden worden, doe dan zoals die salariman met zijn metalen aktentas in het filmpje: wacht tot iedereen de trein in is en duw je dan binnen met je rug. Beter tegen de deur verpletterd dan midden in de trein zonder houvast langs alle kanten door lichamen samengedrukt te worden.

 VictorJ zei op 24 maart 2009 om 05:58

Hier in een landelijke provincie in het westen van Japan zien deze beelden er even exotisch uit als voor de doorsnee pendelaar in Vlaanderenland.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog