De dwaze moeders, nog steeds "alive and kicking"

  • Gepost op maandag 23 maart 2009 om 21:14
  • door Roeland Peeters
  • in Argentinië

Morgen is het mars voor de democratie en justicie.  Het is dan 33 geleden dat het leger hier de macht greep´.  Die dictatuur duurde tot 1982, en zoals U wellicht (nog) wel weet verdwenen er tal van mensen spoorloos.  Er werden lijken in zee gevonden, maar dat waren de "gelukkigen", als men van geluk kan spreken in die omstandigheden.

Tegelijkertijd is er ook de "ruk naar rechts" waarover al eerder bericht, en het "onveiligheidsgevoel" waar de media aardig vet van wordt.  Het lijkt enorm Europees zo allemaal... 
Enkele weken geleden werd de lijfwacht van een TV persoonlijkheid vermoord. Susanna, zo heet het wicht, verklaarde dat het nu "eens uit moest zijn met dat gezeik over mensenrechten" en dat "de doodstraf nog te goed was", en dat jongeren verplicht zouden moeten worden om legerdienst te doen enzovoort enzovoort...  Een regelrecht kaakslag in het gezicht van familieleden van vermiste en vermoorde slachtoffers van de dictatuur.  En dan kwam er natuurlijk reactie vanuit de hoek van "Las madres de la plaza Mayo", in Vlaanderen beter bekend als de "Dwaze Moeders".
De spreekbuis van deze organisatie noemde Susanna letterlijk een prostituee die gouden zaakjes deed onder de dictatuur.  Een bewogen en volgens velen ook gerechtvaardigd verwijt. 

Er zijn wel programmas om de vermisten van toen op te sporen en héél af en toe herenigd men wel een verloren dochter of zoon met de familie.  Dat wordt dan natuurlijk breed uitgesmeerd in de media, en gebruikt m(volgens deze kwispel eerder misbruikt) door de regering van Christina, die eigenlijk een doorslagje is van de politiek die haar echtgenoot al voerde in de vorige ambstermijn.  Een Kirchnerisme dat veel begint te lijken op het Peronisme.  Peronisme is nog het best te vergelijken met een "benevolent nationaal socialisme" in zover dit natuurlijk benevolent kan zijn. 

Dit jaar is het verkiezingsjaar, en dat voel je gewoon in Buenos Aires en de rest van het land.  Stations en straatnamen worden aan lichtsnelheid opgefrist, waar deze voor jááren verwaarloosd werden.  Pensioenen worden aan de lopende band toegekend, waar deze een jaar geleden nog bijna onmogelijk vast te krijgen waren.  En de "witwasoperatie" van zwart geld. Mensen met "Zwart Kapitaal" mogen dat nu aangeven en investeren in vastgoed zonder repercussies.  Men zegt in het TV spotje dat andere landen dat ook al deden.  Als voorbeeld word dan gegeven; USA, Duitsland, Spanje en....  Belgie! 

Inti, ik kan het echt niet laten, heeft intussen TIk Tak ontdekt via Youtube op Internet.  Jammergenoeg zijn er daar maar een paar afleveringen beschikbaar.  En nu ben ik dus op zoek naar een DVD voor de spruit.  Wie zich geroepen voelt stuur ik graag mijn adres, onkosten worden natuurlijk vergoed.


 

Reacties

Geertrui zei op 24 maart 2009 om 14:51

Je kan 4 DVDs van Tik Tak bestellen via www.bol.com
Of via www.azur.be. Zoekterm Tik tak uiteraard.
Bij Azur is de verzending buiten de EU standaard 15 euro, om het even voor hoeveel artikelen. Bij bol.com 18.80 euro naar Zuid-Amerika.

 Bruno zei op 26 maart 2009 om 09:34

Onrustwekkend dat men een uiterst rechts discours hoort in landen waar nog redelijk recent een militaire dictatuur heerste. Ook in Griekenland, waar de junta nog niet vergeten is, hoor je meer en meer extreem rechtse prietpraat.

 Geert Morthier zei op 26 maart 2009 om 11:44

'Benevolent nationaal socialisme' is een mooie omschrijving van het Peronisme en het Kirchnerisme. Het volgen van de Argentijnse politiek (en het populisme van Christine) via de website van La Nacion doet een mens echt meer appreciatie krijgen voor onze eigen politici.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.be



Zoeken op deze blog