De Blijde Boodschap

  • Gepost op woensdag 25 maart 2009 om 13:57
  • door Bruno Tersago
  • in Griekenland

Het is hier al vaker vermeld in deze blog: 25 maart is de Griekse nationale feestdag. Vandaag wordt de opstand tegen de Turken van 1821 herdacht. De dag is symbolisch gekozen, want op 25 maart viert de orthodoxe kerk (de rooms-katholieke wellicht ook, vermoed ik) de "Blijde Boodschap". Het is de namelijk de dag dat Maria te horen kreeg van een engel dat ze zwanger was van Christus - exact 9 maanden voor kerstmis. In het Grieks heet dat Evangelismos (Ευαγγελισμός), en dat verklaart meteen ook waarom het vandaag de naamdag is van Vangelis en Evangelia.
De vlaggen hangen overal buiten en de nationale borst zwelt van trots. 25 maart is ook een dag waarbij een specifieke maaltijd hoort, namelijk kabeljauw met skordalia (een soort van looksaus). Ik heb me lang afgevraagd waarom. 25 maart valt altijd midden in de orthodoxe vastenperiode. De kerk liet in het verleden toe dat men de vasten af en toe doorbrak tijdens feesten, zoals de annunciatie (ook op Palmzondag mag de vasten worden doorbroken). Echter niet met vlees, maar wel met vis, en meer bepaald met kabeljauw. Mensen die aan zee wonen hebben geen probleem om verse vis te vinden. Voor mensen die in het binnenland woonden, was het vroeger niet vanzelfsprekend om vis te eten, want de vervoersmiddelen waren er niet naar om de vis snel ter plaatse te krijgen.
Kabeljauw had echter een voordeel: het is een vis die makkelijk te bewaren is (zeker als ie wordt gezouten) en het was bovendien een goedkope vis (dat is niet langer het geval, en daarom wordt hij op de Griekse tafel wel eens vervangen door galeos (blijkbaar is dat een ruwe haai in het Nederlands).
Door te spoelen met ouzo, uiteraard.


 

Reacties

 Bertinos zei op 25 maart 2009 om 14:03

Zito i Ellada! Zito :-)

 Jenny zei op 25 maart 2009 om 17:33

Ik vrees dat onze president vandaag een goeie verkoudheid opgedaan heeft want de man was het klaarblijkelijk beu en klaar op te stappen nog voor de nationale hymne gespeeld werd bij het graf van de onbekende soldaat.
Ik sta nog altijd verbaasd over die evzonen dracht:niet bepaald geschikt als gevechtstenue :zwaar,niet beschermend en zo bevuilend.Erg mooi om mee te paraderen maar niet praktisch : 30m witte stof waarin 400 plooien om nog niet van het schoeisel te spreken...

flupke zei op 28 maart 2009 om 19:06

@Bruno,
Had Ze Hem maar met ouzo doorgespoeld.

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog