Crossover

Locomondo is een Griekse reggae-groep (ja, die bestaan ook) die iets heel interessants doet met de rembetiko-klassieker "Fragkosyriani" van Markos Vamvakaris.


 

De pisverkoopsters

Tartagal en de overstromingen heeft intussen zijn spektakelwaarde weer verloren.
Ook de twee vermoorde politieagenten zijn weer oud nieuws.  (een was bijna op pensioen, de andere was op zijn allereerste dienst.) 
Ook het neergeschoten twee jarig kindje is niet meer op het nieuws te bekennen. 
Maradonna heeft een kleinkind, DAT is nu het nieuws, en de kleine heeft al een vet miljoenen voetbalcontract, dat is waar de media het nu over hebben...

Af en toe zie je op straat hier flessen, contianers, staan met een donkere vloeistof. 
Eigenaardig.  Niet elk huis heeft die flessen buitenstaan. 
Bij navraag blijkt dat dames die de menopauze gepasseerd zijn hun urine verkopen aan de farmaceutica.  Om medicijnen, sommigen zeggen "de" pil van te maken...  Die flessen worden dan aan huis opgehaald, het omgekeerde van de melkboer om zo te zeggen.
Maar die flessen moeten vol, en sommige van die omas hebben niet genoeg eigen productie...  Dus wordt er ook de urine van manlief en kinderen bijgevoegd.

Nu weet ik niet wie hier ons het meest in de zeik neemt, de media of de dames...


 

10 grootste Grieken

U herinnert zich misschien nog wel dat ik een tijd geleden een bericht had gepost over de 100 grootste Grieken.
Ondertussen heeft de TV-zender SKAI reeds een reportage getoond met een korte inleiding over elk van de 100 genomineerden.
Ondertussen is er gestemd om tot een lijst van de 10 grootste Grieken te komen, en die lijst is redelijk voorspelbaar:
- Alexander de Grote
- Aristoteles
- Eleftherios Venizelos
- Ioannis Kapodistrias
- Konstantinos Karamanlis (niet de huidige premier, maar zijn oom)
- Theodoros Kolokotronis
- Georgos Papanikolaou (aan hem hebben we het uitstrijkje te danken)
- Pericles
- Plato
- Socrates.

Op 18 mei zal bekend worden gemaakt wie de grootste uit deze lijst is. Wedden dat het Alexander de Grote zal worden?


 

Ontsnappen

Het is me wat. Gisteren is een van de bekendste en gevaarlijkste Griekse criminelen, Vassilis Paleokostas, weer met een helikopter ontsnapt uit de gevangenis van Korydallos, samen met zijn Albanese kornuit Alket Rizai.
Weer, want 3 jaar geleden hebben ze dat nog een keertje gedaan en wel op exact dezelfde manier. Dit keer werd een helikopter "gekaapt". Terwijl Paleokostas en Rizai op het dak van de gevangenis stonden, liet men vanuit de helikopter een touwladder zakken en zo zijn beide criminelen ontsnapt. Paleokostas liet recent nog van zich horen toen hij de industrieel Georgos Mylonas in Noord-Griekenland had ontvoerd en weer had vrijgelaten voor 40 miljoen euro. Daarvoor werd hij opgepakt en veroordeeld tot een straf van 25 jaar.
De ironie wil dat ze allebei normaal gezien in een zwaar bewaakte gevangenis zaten, maar ze waren net naar Korydallos (een voorstad van Athene) gebracht om te wachten op hun proces dat vandaag zou worden gevoerd. Dat proces was aangespannen ... omdat ze ion 2006 per helikopter waren ontsnapt.
De affaire heeft al koppen doen rollen binnen Justitie en de openbare opinie moet er vooral smalend om lachen. Toch is het ongelofelijk dat de zware jongens zo makkelijk konden ontsnappen. Ze zaten zogezegd in isolatiecellen in afwachting van hun proces. Dat ze op het dak van de gevangenis stonden op het moment dat de helikopter er aan kwam, doet vermoeden dat er van binnenuit iemand heeft meegewerkt.
Het incident toont eens te meer aan dat er grote lacunes zijn in het veiligheidsapparaat van Griekenland.


 

Carnaval

Het is een hele tijd geleden dat ik hier nog heb geblogd. Een druk werkschema en een business trip zijn de redenen. Ondertussen is in Griekenland het carnavalsseizoen begonnen. Donderdag was het hier tsiknopempti, wat ik jammer genoeg heb moeten missen. Voor de gezondheid is dat niet zo erg, want ik ben ontsnapt aan de cholesterolbommen.
En gisteren was het psychosavvato, de "zielenzaterdag". Deze dag wordt 2 keer gevierd; en de zaterdag voor carnavalszondag is 1 van de 2 gelegenheden. Het lijkt wel een beetje op onze Allerzielen, want op deze dagen worden de overledenen herdacht die niet als Heiligen worden beschouwd. Zielenzaterdag doet de gelovigen er aan herinneren dat de lichamen van de doden weer zullen opstaan bij de Wederkomst van Jezus. Het is ook een dag waarop Kollyva wordt gegeten. Waarom worden de zielen op een zaterdag herdacht? Omdat het de dag was dat Christus in het graf lag.
En vandaag is het carnavalszondag. Op diverse plaatsen in Griekenland worden carnavalsoptochten gehouden. De bekendste plaatsen zijn Patras, en hier dichterbij, Moschato, een zuidelijke voorstad van Athene, tussen de hoofdstad en Piraeus. Het is geen Rio de Janeiro, maar de Grieken kunnen er wel wat van.
Er wordt nu nog een weekje carnaval gevierd en op 2 maart is het Kathari Deftera, Propere Maandag. Dan breekt de vasten aan en dan is het nog 40 dagen wachten tot Pasen.


 

Minister dronken?

De regering heeft vandaag bekendgemaakt dat de Japanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 3,3 procent is gekrompen. Het slechtste resultaat in 35 jaar. De minister van economie heeft verklaard dat Japan de zwaarste crisis meemaakt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Toch was dit niet het topnieuws in de tv-journaals. De Japanse media zijn in rep en roer omdat de minister van Financiën, Shoichi Nakagawa, dronken zou geweest zijn tijdens de G7-Top in Rome. Oordeel zelf:


Nakagawa ontkent. Hij geeft toe dat hij de avond voordien wel heel wat wijn gedronken had en ook dat hij tijdens de G7 even aan de wijn heeft genipt,  maar ontkent dronken te zijn geweest. Vandaag heeft Nakagawa zich moeten verantwoorden in het parlement. Hij zegt medicatie tegen een verkoudheid te hebben genomen in het vliegtuig naar Rome. Dit zou zijn verwarde toestand verklaren. De oppositie eist het ontslag van Nakagawa.

----
Update 17 febr
Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie dinsdagmiddag heeft Nakagawa verklaard af te treden. Het drankprobleem van Nakagawa was al lang een publiek geheim.


 

Valentijn

Valentijn wordt ook in Griekenland gevierd, zij het in mindere mate. Het is dan ook geen orthodoxe heilige. In bepaalde restaurants kun je vanavond een speciale Valentijnsmaaltijd vinden, en men koopt ook wel bloemen of zoetigheden voor de geliefde, maar daar houdt het meestal wel mee op.
Speciaal voor deze dag, onderstaande video. Het nummer heet "Ik heb net een punt achter mijn relatie gezet" (zeer vrij vertaald). U lacht natuurlijk mee.


 

De premier krimpt

Premier Taro Aso is bijzonder onpopulair. Slechts 14 percent van de bevolking steunt hem. Dat is minder dan de slechtste cijfers van de twee vorige onpopulaire premiers, Shinzo Abe en Yasuo Fukuda. Het ziet ernaar uit dat de Liberaal-Democratische Partij (LDP) de volgende verkiezingen niet kan winnen. Dit zou een aardschok zijn na meer dan 50 jaar bijna ononderbroken LDP-bewind.

Dat de conservatieve partij nog weinig kan aanvangen met Aso als boegbeeld, blijkt de recentst LDP-affiches die partijsympathisanten aan hun huisgevel plakken (zie foto). De vorige twee affiches (rechts) beeldden Aso in het groot af met de slogan dat hij de man is om de problemen op te lossen. In de nieuwste affiche (links) is Aso plots veel kleiner geworden en zijn naam is zelfs helemaal van de poster verdwenen.

20090213aso


 

Was Columbus een Griek?

Je hoort vaak de gekste theorieën in Griekenland: Jason en Argonauten zouden naar Colchis zijn gegaan met een ruimteschip, de Oude Grieken kwamen van een andere planeet, de Grieken hebben de Chinezen leren dansen. Het kan niet gek genoeg of er is wel iemand die er bewijsmateriaal voor vindt en er een boek over schrijft. Dergelijke boeken worden gretig gekocht door een publiek dat zwaar ontgoocheld is in de huidige staat van zaken in Griekenland en op zoek gaat naar een groot verleden, hoe gek dat ook mag zijn.
Er is nog een theorie in omloop, die misschien niet eens zo gek is. Er zijn namelijk mensen die beweren dat Columbus, de ontdekker van Amerika, eigenlijk een Griek was. Op het eerste gezicht lijkt dit volledig van de pot gerukt, maar als we de argumenten bekijken, is het misschien niet eens zo ver gezocht.
Columbus zou afkomstig zijn geweest van het eiland Chios. Zelf zei hij altijd dat hij van de Republiek van Genua kwam, maar Chios viel van 1346 tot 1566 onder de bevoegdheid van Genua.
Columbus schreeft zijn dagboek in het Latijn en Grieks, in plaats van het Italiaans. Nu is dat misschien niet eens zo gek, gezien hij in opdracht van de Spaanse koning op zoek ging naar India. Maar wat wel opvallend is, is het feit dat hij zichzelf "Columbus de Terra Rubra" noemt - Columbus van de Rode Aarde. Chios is bekend vanwege zijn rode bodem, waarop de typische en unieke masticha-bomen groeien.
Verder was Columbus bevriend met families uit Chios. In die periode waren de Chioten ervaren zeelui.
En tenslotte zijn er nog veel mensen in Chios die de achternaam Kouloumbis dragen, wat een variant zou zijn op Columbus.
Si non è vero ....


 

overstroming in Salta, Tartagal

8 mensen vermist, minstens 2 doden, 10 000 mensen dakloos.
De trieste balans van de recente overstroming in provincie Salta, op 30km van de Boliviaanse grens.
Wat blijkt?  De overstroming, of liever de aardverschuiving als gevolg van de hevige regenval van de afgelopen twee dagen aldaar, blijkt veroorzaakt door explosieven...  gebruikt om olie te zoeken.  Weeral multinationals die aan de basis liggen van weer maar eens een tragedie.  Je wordt er moe, doodmoe van.

Het had erger kunnen zijn, wist Madam Kirschner nog te melden.  Inderdaad, haar maatpakje zou besmeurd kunnen geweest zijn.
Intussen roept men de bevolking op om dekens, luiers, blikvoeding en wat dies meer zij te sturen.  Een druppel op een hete plaat... 
Intussen lopen de mensen ter plekke gevaar op malaria, dysenterie...

Ik hou u op de hoogte


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog