vaderlijk advies

Soms, als jonge vader, voel ik de nood om zekere waarden en "goede raad" mee te geven aan de jonge spruit.  Zelf nooit meegekregen van mijn ouwe, maar ik denk wel dat het van pas kan komen later, "als ze groot is"...

En dus heeft Inti haar eigen schriftje waar pappa dan af en toe een stukje in schrijft.  Beschouwingen, ervaringen, liedjesteksten die ze blijkbaar nu al best kan pruimen... kwestie van er op tijd bij te zijn...  Zo heeft ze tenminste iets van haar papa mocht die plots wegvallen.

En nu schoot me toch wel een liedje van de Dubliners te binnen...  Maids, when you're young never wed an old man...  Hier is de youtube link.  http://www.youtube.com/watch?v=C21-l0idoeo&feature=related

  Zelf kan ik het niet beter zeggen...  Inti wordt trouwens opgevoed in Spaans en Engels..  Hier in Latijns America is Nederlands (jammer genoeg) niet echt nuttig.  En dus dan maar voor het Engels geopteerd.  Wat natuurlijk niet wegneemt dat, mocht ze later nieuwsgierig zijn naar papa's moedertaal, haar ik die met veel plezier zal aanleren.  Maar, laat ons eerlijk zijn, Engels en Spaans  zullen haar meteen een goede start geven in deze wereld...  Met excuses aan de Vlamingen in deze wereld, maar ik vertrouw erop dat ik wel op enig begrip kan rekenen ;-)


 

4 veroordeelden terechtgesteld

Japan heeft vandaag vier doodvonnissen voltrokken. Japan is samen met de VS het enige belangrijke industrieland dat de doodstraf nog toepast. Het zijn de eerste executies dit jaar. Het aantal terechtstellingen gaat duidelijk de hoogte in. In 2006 waren er vier executies. In 2007 waren er negen. In 2008 steeg het aantal terechtstellingen tot vijftien, het hoogste aantal sinds 1975.

Er zullen dit jaar nog een hele reeks executies volgen. Uit peilingen blijkt dat de bevolking massaal achter de doodstraf staat. Het is de minister van Justitie die persoonlijk moet beslissen wie de volgende aan de beurt is. Meestal gaat het om daders van gruwelijke meervoudige moorden.

Maar internationaal krijgt Japan veel kritiek te verduren over de doodstaf en de manier waarop ze uitgevoerd wordt. De gevangenen moeten meestal jarenlang wachten in eenzame afzondering. Pas de ochtend van hun terechtstelling vernemen de veroordeelden dat de ze uitgekozen zijn. Momenteel wachten 95 veroordeelden in de dodencellen op de voltrekking van hun straf.


 

Villegas

Een wijk aan de rand van de stad. Meer een verzameling karton en schroot waar men dan "onderkomens" van gebouwd heeft.  Ook dat is Buenos Aires. Een ongelukkige benaming voor deze stad trouwens. De Aires hier zijn bezwaarlijk "Buenos" te noemen.

Villegas dus.  Letterlijk "on the wrong side of the tracks" zoals dat dan heet in het Engels.  Armoede troef.  Armoede en wanhoop.  Geen weg uit.  En dus raken de mensen gefrustreerd.  Een dankbare stoomklep is dan de trein die passeert.  Die wordt dan steevast bekogeld met stenen en wat dies meer zij.  Niet metteen de prettigste situatie als je met een kind van twee maanden op die trein zit.  De ramen, van echt "vensterruitenglas" zijn niet echt "steenbestendig" en het risiko op verwondingen van rondvliegend glas is dan ook reel. (ik kan de trema niet vinden, sorry taalpuristen).  Dus is het dekking zoeken geblazen elke keer de trein die wijk, die "favela" passeert. 

Tot nu toe hebben we steeds geluk gehad.  Tot nu toe hebben we nog geen steen tegen de knikker gekregen... 


 

Milieubewustzijn?

Sociale onrust is stilaan zo eigen aan Griekenland aan het worden als de witgekalkte huisjes van de Cycladen, de tzatziki, de ouzo, de zon en de zee. Gisteren (en vandaag in mindere mate) was het weer hommeles in centraal Athene, op Patission. Dat is de straat waar ook de Polytechnio zich bevindt en waar zeer regelmatig studentenprotesten worden gehouden.
Dit keer waren het echter geen studenten die op straat kwamen, maar wel buurtbewoners. De gemeentediensten waren gisteren namelijk begonnen met het verwijderen van bomen van de Plateia Amerikis in centraal Athene. Het is de bedoeling om daar een ondergrondse parking aan te leggen en daarvoor dienen de bomen te wijken. De buurtbewoners waren daar niet van op de hoogte en kwamen meteen de straat op om de werkzaamheden te verhinderen.
Het kwam tot een handgemeen en de oproerpolitie kwam er tussen. Onmiddellijk kwamen ook de professionele relschoppers er bij en die begonnen weer met het klassieke "loopgravenscenario": vuilniscontainers in brand steken, politie bekogelen met stenen en sinaasappelen en af en toe een brandbom.
De buurtbewoners trokken op dat ogenblik natuurlijk wel naar huis, maar vandaag stappen ze op naar Syntagma, het centrale plein van Athene.
Het lijkt wel alsof het groene geweten van de Grieken wakker is geschoten. Afgelopen zondag nog werden er 40.000 bomen geplant op de Pentelis-berg. En bij de talloze enquetes naar het mogelijke stemgedrag van de Grieken bij de volgende stembusgang, lijkt de Ecologische Partij voor het eerste de kiesdrempel van 3% te halen.
De kleine milieuvriendelijke gebaren zitten er nog niet in, maar die worden ook totaal niet in de aandacht gebracht door de overheid (die nog steeds geen afzonderlijk ministerie van Milieu heeft), maar we blijven hoopvol.


 

Miljoenenroof in KaDeWe

Het legendarische Kaufhaus Des Westens of kortweg KaDeWe werd gisterenmorgen beteuterd wakker toen bleek dat voor meer dan vijf miljoen euro aan juwelen ontvreemd werden. Het luxepand is weliswaar tot de tanden bewapend met camera's, bewakers en alarminstallaties, maar toch konden handige dieven er gisterennacht met de buit van juwelier Christ vandoorgaan. Waarom geen bewaker de vitrines heeft horen breken, blijft voor de politie nog een raadsel. Wel zegt ze al een spoor naar mogelijke daders te hebben.

Het KaDeWe is het grootste warenhuis op het Europese vasteland en staat bekend als één van de best beveiligde ter wereld. Bovendien stak het gebouw voor de val van de muur de ogen uit van vele Oost-Duitsers, die hoogstens konden dromen van de luxe die er tentoon werd gespreid.


 

Weerbericht

Een nieuwe wind waait door weerberichtland in Griekenland. U moet het doen met Sabine Haegedoorn, wij doen het met Petroula Kostidou.


 

Barbaars

Vandaag wil ik het hebben over een zaak die helaas te weinig aandacht heeft gekregen, zeker in de niet-Griekse media. Ik pleit ook schuldig; maar het is beter te laat dan nooit.
Op 22 december werd Konstantina Kuneva dicht bij haar huis door onbekenden aangevallen. Daarbij werd vitriool in haar gezicht gegooid. De arme vrouw werd ook gedwongen van het spul te drinken. Sindsdien ligt ze op intensieve zorgen, is ze blind aan 1 kant en kan ze nog steeds niet spreken.
Wie is deze vrouw echter en wat zit er achter deze aanval?
Konstantina Kuneva is een inwijkeling uit Bulgarije, die 10 jaar geleden haar vaderland achter zich liet om in Griekenland een beter betaalde baan te vinden. In Bulgarije was ze lerares geschiedenis. Zoals vele van haar landgenotes, kwam ze aan de kost als schoonmaakster.
Een paar jaar geleden besloot de overheid om de schoonmaak van de overheidsgebouwen uit handen te geven en die te laten uitvoeren door gespecialiseerde bedrijven. Kuneva werkte voor een dergelijk bedrijf en engageerde zich na een tijdje in de vakbond. Ze was vrij mondig en stelde een aantal wantoestanden aan de kaak (o.a. bedrijven betalen onder het minimumloon, omdat ze de schoonmaaksters bvb. net geen 8 uur per dag laten werken -schoonmaaksters verdienen 450 euro per maand-, ze schaffen pauzes af, ontslagen mensen van zodra ze dreigen loonsverhoging te krijgen dank zij hun ancienniteit) en merkte ook op dat de gemeenschappelijke arbeidsovereenkomst niet werd nageleefd in de sector.
Algemeen wordt verondersteld dat haar mondigheid en haar activiteiten in de vakbond haar duur zijn komen te staan. Aanvankelijk werd er aan de kwestie geen enkele aandacht besteed en haar lotgenoten durven zelf nauwelijks de kat de bel aan te binden uit angst dat ze zullen worden ontslagen of misschien zelfs het zelfde lot zullen ondergaan.
Maar de verschillende vakbonden hebben het thema nu toch opgenomen en regelmatig zijn er werkonderbrekingen uit solidariteit met Kuneva.
Die heeft ondertussen toch al min of meer kunnen duidelijk maken, via schrift, dat haar belagers een uniform aan hadden dat erg leek op dat van veiligheidsagenten. Voorlopig kan er met haar getuigenis nog weinig worden gedaan (of misschien bestaat de wil niet eens, dat kan ook).
Maar deze barbaarse daad dient zeker in de openbaarheid te worden gebracht.


 

Nog meer (antikapitalistisch?) geweld in Berlijn

Het afgelopen weekend werden in Kreuzberg, Neukölln en Friedrichshain weer verschillende dure auto's in lichterlaaie gezet en ramen van bankfilialen ingegooid. Deze keer waren o.a. een Porsche Cayenne en een Sparkasse aan de beurt. Het is een beetje een trend aan het worden in deze nogal linkse buurten, maar volgens mij nog geen reden om alarm te kraaien. Het zijn allemaal vrij laffe, eenvoudig uit te voeren misdrijven met hoog 'rendement': de schade loopt snel in de tienduizenden euro's. De enige manier om de daders te snappen, is op heterdaad en dat stelt de politie voor een raadsel: gaat het over een politieke beweging of gewoon een paar enkelingen?

Update: Een website http://www.brennende-autos.de/ houdt een infografiek bij over alle autobranden in Berlijn. Daaruit blijkt ook dat het fenomeen wel al wat ouder is, dan ik dacht. Maar de laatste tijd wordt er weer meer media-aandacht aan gegeven.


 

Obama - Inti > 1-zzzzzzzzzzz

Mijn zonnetje is, net als haar pappa, wars van politiek, zo bleek enkele dag geleden toen papa kost wat kost de krant wilde lezen (jawel, De Standaar Online, ik wacht nog steeds op dat gratis abonnement ;) )en kleine Inti kost wat kost op de arm wou.  Normaal zing ik dan Dublin in the Green, maar deze keer las ik een artikel uit De Standaard voor en... jawel hoor, voor je Obama kon zeggen was de kleine spruit al Naar de Verenigde Staten van Dromerije vertrokken.

Lag het aan Obama?  Lag het aan de schrijfstijl van de journalist?  Ik zal het haar binnen enkele jaren eens vragen.

Hoedanook, ook hier in Argentinia, onder een helse 33 graden Celsius is men hoopvol over de nieuwe president.  Deze kersverse vader is in elk geval al blij dat de dochter die onwaarschijnlijke "Struik-rover" niet heeft moeten kennen. 

Omdat ik hier nog steeds met de duimen zit te draaien wat werk betreft (Januari is een buitengewoon kalme maand, vergelijk het met een Franse Augustus, ook wat temperaturen betreft), ben ik intussen bezig met enkele kleinschalige experimenten in de tuin met zonne-ovens.  Ik houd u op de hoogte ;)


 

Autobranden in Berlijn

Vanmorgen vijf in een parkeerplaats van Die Bahn, gisteren een in Kreuzberg, eergisteren een in een steegje in Neukölln (mijn wijk). En vorige week ook een drietal in Charlottenburg en Mitte. In Berlijn worden de laatste tijd weer veel auto's in lichterlaaie gezet. Vooral Friedrichshain en Kreuzberg (de naburige wijk) zijn geliefd actieterrein van de brandstichters, die hoogstwaarschijnlijk politieke motieven hebben. Het zijn namelijk vooral dure, luxueuze auto's van het naftezuipers-type (SUV's edm.) die in de vlammen opgaan.

Links activisme is Berlijn natuurlijk niet vreemd, dat weet eenieder die het "Baader-Meinhoff Complex" gezien heeft. Ook vandaag zijn er stukken Kreuzberg waar de arm der wet snel en met gesloten raampjes doorheenrijdt. Als ze uitstappen om - pakweg - een bekeuring uit te delen, komen er al gauw mensen uit de huizen op de straten die hun wagen omsingelen. Friedrichshain dan weer is de thuisbasis van linkse anarchisten (contradictie of niet).

Opvallend eigenlijk dat Neukölln, ondanks zoveel werkloosheid en armoede, weinig politiek activisme vertoont. Misschien komt dat nog, nu de lage huurprijzen zoveel kunstenaars aantrekken en de wijk vanaf de grens met Kreuzberg begint te boomen.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog