Gezocht: Vlamingen in de VS

De Standaard Online is op zoek naar Belgen die in de Verenigde Staten verblijven en bereid zijn om in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen een dagboek bij te houden over het leven in Amerika.

Wat moeten mensen die niet in de VS wonen weten over Amerika? We zijn op zoek naar leuke weetjes en dagdagelijkse verhalen, niet zozeer naar politieke beschouwingen. Voelt u zich geroepen of kent u iemand die hierin geïnteresseerd is, laat het ons weten. Stuur een e-mail naar weblog@standaard.be


 

Museu do Futebol

Dat het Braziliaanse voetbal erop achteruit ging is geen geheim, zelfs niet voor een volkomen leek in de materie (als ondergetekende). Misschien komt de opening van het nieuwe "Voetbal Museum" (Museu do Futebol) dan ook net op tijd. De officiële opening vindt morgen plaats, een ticketje zal R$ 6 kosten (2,3 euro aan de huidige koers). Het museum bevindt zich in het stadion Pacaembu (São Paulo) en zal enkel toegankelijk zijn op dagen dat er geen wedstrijden gespeeld worden, dit om eender welke soort van verwarring te voorkomen. Kostprijs van het project: R$ 32 miljoen (bijna 13 miljoen euro).


 

Athens News

Athens News is de laatste engelstalige krant die in Athene verschijnt. De krant is in 1952 opgericht door Yannis Chorn, de broer van de zeer bekende Griekse acteur Dimitris Chorn (zie ook de film I Kalpiki Lyra of The Counterfeit Coin in het Engels - ooit bestempeld als 1 van de beste 100 films aller tijden, niet slecht voor een Griekse productie).
Athens News verscheen tot in 2001 dagelijks, sindsdien enkel wekelijks op vrijdag. Het krantje wordt meestal gelezen door expats die in Griekenland wonen en die het Grieks niet machtig genoeg zijn om de Griekstalige kranten te lezen. Athens News staat bekend om zijn rake analyses en brede kijk op de Griekse actualiteit en meer. De krant besteedt ook veel aandacht aan kunst en cultuur en is voor velen een vast compaan geworden, zeker ook voor Grieken in het buitenland die hun moedertaal niet meer beheersen. Zelf lees ik ook wel eens Athens News, om niet steeds het politiek gekleurde nieuws van de Griekse kranten te moeten lezen. Afgelopen vrijdag nog, ging ik bij mijn vaste kiosk de krant kopen.
Vandaag blijkt dat dit misschien wel eens de laatste oplage zou kunnen zijn geweest. De uitgeverij Lambrakis Press (zeer rijke familie, die o.a. ook eigenaar is van het Megaro Mousikis) heeft vrijdagavond namelijk besloten om de Athens News op te doeken (iets wat lezer @Louloudia me gisteren al wist te vertellen). De reden hiervoor is niet meteen duidelijk, hoewel ik geloof dat de krant weinig winst maakte.
Voor de filhelleen die niet in Griekenland woont, zal dit in ieder geval een groot verlies betekenen, want buiten Athens News zijn er weinig kranten die in een andere taal dan het Grieks duidelijke informatie over Hellas brengen (de engelstalige uitgave van Kathimerini op het web niet te na gesproken).
De lezers zijn dan ook prompt een petitie begonnen, die u hier kunt terugvinden.


 

Zelfzekere Lula

De financiële crisis in de Verenigde Staten is al dagen lang voorpaginanieuws in Brazilië. Gisteren en vandaag staan ook de moeilijkheden van Fortis en Dexia op de eerste pagina van enkele belangrijke Braziliaanse kranten onder titels als "Dois bancos Europeus sofrem intervenções". Vele Brazilianen vernemen al dat nieuws met gefronste wenkbrauwen, ook al omdat enkele dagen geleden bekend werd gemaakt dat al die financiële problemen in het buitenland de investeringen in Brazilië zouden kunnen bedreigen.


 

Handjes schudden

Dit weekend was het getoeter in de straten van Rio de Janeiro nauwelijks te harden. Volgende zondag zijn het gemeentelijke verkiezingen en dat zullen we geweten hebben. De ene karavaan na de andere deed het verkeer vastlopen, om nog maar te zwijgen van de schreeuwerige "jingles" van de vele kandidaten voor "vereador" (schepen), "deputado" (gedeputeerde) of "prefeito" (burgemeester) die de bevolking luidruchtig en tot vervelens oproepen om toch maar voor hen te stemmen. Op de televisie is het al niet beter. Alle officiële Braziliaanse Tv-stations zijn verplicht gratis een halfuur zendtijd af te staan, natuurlijk op het moment dat de kijkdichtheid het grootst is (tussen 20 en 21u). Dat hoort uiteraard allemaal bij een democratie, ware het niet dat sommige kandidaten het wel erg bont maken.


 

Milieuvriendelijke staking

Wat op de autovrije dag op 22 september in Athene niet totaal lukte (er was zowaar nog meer verkeer dan normaal), kan de staking van de douaniers wellicht voor elkaar krijgen. Hun actie duurt ondertussen al 4 dagen. De reden: de Griekse douane wil hogere lonen, maar er is geen geld beschikbaar. Het resultaat is dat er nauwelijks goederen in komen of naar buiten gaan. Een ander gevolg is dat er nauwelijks nog benzine beschikbaar is in de Griekse hoofdstad. Er staan kilometerslange rijen auto's aan te schuiven aan benzinestations die nog een voorraad hebben. Zelfs nu laten de Grieken hun auto niet aan de kant, maar verkiezen ze om uren te wachten in de hoop dat ze brandstof kunnen vinden. Toch is er al duidelijk minder verkeer vandaag. Meer en meer mensen zullen noodgedwongen het openbaar vervoer moeten gebruiken. Het is natuurlijk ijdele hoop dat dit een mentaliteitsverandering zal teweeg brengen. De Griekse chauffeur is met geen stokken uit zijn auto te krijgen,


 

Cavo Sidero

Het "schandaal" waarbij de overheid land verkocht aan het Vatopedi klooster voor een prikje, waarna datzelfde klooster land verkocht voor miljoenen euro (u leest er hier meer over), begint uit te deinen. De voorzitter van de parlementaire groep van de partij SYRIZA brengt nu ook het Cavo Sidero project onder de aandacht. Over dat project heb ik het onlangs hier nog gehad (u tekent hier natuurlijk de petitie).
SYRIZA heeft het meer over de politieke spelletjes die werden gespeeld tot nu toe. Het blijkt dat het grondgebied voor Cavo Sidero ooit toebehoorde aan de publieke sector. Het Toplou klooster legde echter claim op de 1500 hectare, en gebruikte daarvoor een firman dat het had verkregen van de Turkse sultan. Met de steun van Constantinos Mitsotakis (let op voor Kretenzische politici - die zijn duidelijk niet te vertrouwen!) kreeg het klooster het grondgebied in handen en verkocht het vervolgens met vette winst aan de investeerders van het Cavo Sidero project.
Kloosters als agenten in onroerend goed: er komen de laatste dagen vele gevallen aan het licht. De politici hielden hun mond, om zo de steun van de machtige Griekse kerk te krijgen.
En ik die dacht dat de clerus de aardse geneugten had afgezworen...


 

De Barones in Tambillo II

En dus maar op Zondag mijn helm mooi teruggevraagd aan de winkelier.  Degene die hij "gered" had...  Mijnheer de winkelier was er niet en dus mocht ik op Maandag terugkomen.


 

De Barones in Tambillo...

Bolivia beweegt, maar de richting waarin het land zich beweegt is niet altijd even vriendelijk...De Barones, de moto, had weer haar kuren.  Deze keer een lekke achterband.  Nauwelijks haar fout natuurlijk...  Tambillo heeft geen mechanieker en dus moest ondergetekende, niet gehinderd door kennis van zaken er zelf mouw aan passen...


 

Kleine lettertjes

Vandaag verschijnt een nieuwe wet in het Braziliaanse staatsblad “Diário Oficial” die letterlijk de strijd aanbindt met de kleine lettertjes in handelscontracten. Voortaan moeten alle letters van een contract minstens tekengrootte 12 hebben. Het project, goedgekeurd door het Braziliaanse congres in juni jl., is van de hand van senator Paulo Paim (PT) en wijzigt de Código de Defesa do Consumidor. Die “código” stipuleerde tot nog toe enkel dat de tekst leesbaar moest zijn.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog