Lei Seca

De vorige week in voege getreden wet "Lei Seca" (Lei = wet, Seca = droog) begint er al voor te zorgen dat fuifnummers beurtelings voor een "Bob" kiezen, de chauffeur die er moet voor zorgen dat iedereen veilig thuiskomt. Echte campagnes worden er (nog) niet verzorgd door de regering, de omschrijving "Anjo de Guarda" (bewaarengel) ontstond vanzelf. Het gaat hier in Brazilië om een zero tolerantie: zelfs een half pintje kan al genoeg zijn om positief te blazen in een "etílômetro". En de politie laat geen twijfel bestaan over de ernst van de zaak. Sinds de wet in voege trad komen de Braziliaanse automobilisten meer wegcontroles tegen dan ooit tevoren. Enkel al in het voorbije weekend werden 300 automobilisten betrapt op alcoholmisbruik en verloren meteen hun rijbewijs voor een termijn van 12 maanden.


 

Saul van Tarsus

Gisteren herdacht de Grieks Orthodoxe Kerk de apostel Paulus - ook gekend als Saul van Tarsus. Hij wordt dan wel apostel genoemd, maar was nooit bij de 12 discipelen van Jezus. In ieder geval wordt hij beschouwd als de stichter van de Orthodoxe Kerk (men heeft het hier nooit over Petrus - die is naar Rome getrokken en wordt daar als de stichter van de Rooms Katholieke Kerk gezien).
De herdenking gebeurde op de Areopagus, de heuvel ten noordwesten van de Akropolis, want op die plaats zou Paulus zijn toespraak tot de Atheners hebben gehouden. De reden waarom hij de Atheners vrij makkelijk tot het christendom wist te bekeren, was de volgende. De Oude Grieken hadden 12 goden, maar er was nog wel plaats voor 1 andere god: de Onbekende God (Άγνωστος Θεός  - niet te verwarren met de Onbekende Soldaat). Dat was niet echt een godheid, maar veeleer een open plaats, waar iedereen zijn god zou kunnen inpassen. Paulus had in Athene een altaar gezien met een inscriptie van de "Onbekende God" en in zijn toespraak zei hij dat die Onbekende God niets meer of minder was dan zijn eigen God. De rest van de geschiedenis is bekend en ik zou kunnen besluiten met de boutade dat de Oudgriekse cultuur en wetenschappelijke ontwikkeling tot stilstand kwam na de introductie van het Christendom in Griekenland.


 

Bijna scheepsramp?

Om 18u gisteren begon de ferrie "Theofilos" aan zijn reis van Mytilini (u mag Lesbos zeggen) naar Chios en vervolgens naar Piraeus. Ongeveer 2 uur later voelden de passagiers een zware schok. Het bleek dat het schip tegen een rif was gevaren, dat nochtans op de kaart was aangeduid. Gevolg: een scheur van 15 meter in de kiel en een grote petroleumlek. De havenauthoriteiten van Chios waren vrij snel ter plaatse en vonden dat het ship op eigen kracht naar Chios kon varen (tegen een lagere snelheid, waardoor het toch nog gauw een uur kon duren). De kapitein besloot echter om het schip naar het nabijgelegen eilandje Oinoussa te brengen om de veiligheid van de passagiers te waarborgen. Oinoussa is echter zo klein dat het onmogelijk de kleine 500 passagiers kon herbergen (er zijn geen hotels op het eilandje en er zijn ook nauwelijks kamers te huur). Op een mijl van Oinoussa moesten de passagiers in de reddingsbootjes. Nadien werden ze met toeristische scheepjes naar Chios gebracht. We schrijven 23u. De bagage en de auto's van de passagiers zijn nog aan boord van de Theofilos.
Vanochtend om 11u zijn ongeveer 300 van de in totaal 475 passagiers in Piraeus aangekomen met de "Nissos Chios". In de loop van de namiddag wordt het petroleumlek voor de kust van Oinoussa opgeruimd en zal de Theofilos naar een werf worden gesleept voor herstel. Eind goed al goed? Er zijn gelukkig geen slachtoffers, maar hoe en wanneer de passagiers hun bagage en auto gaan terug zien, is nog niet duidelijk.
Het voorval doet weer denken aan de ramp met de Express Samina 8 jaar geleden.


 

Aghios Ioannis Riganas

Gisteren hield de Kretenzische gemeenschap van Piraeus een traditioneel feest op het centrale plein van de havenstad. U kunt zich wellicht wel voorstellen hoe de avond ongeveer verliep: mantinades, lyra, Kretenzische muziek en dans, en uiteraard tsikoudia of raki.
Maar wat was eigenlijk de reden van het feest? Onze Kretenzische vrienden vierden de geboorte van Johannes de Doper, op 24 juni. Het feest wordt genoemd naar de heilige: Aghios Ioannis o Riganas. En dat wordt wel heel apart gevierd. Er werden namelijk vuren aangestoken, waar de durvers dan over heen springen. Vroeger gebeurde dat op elke straathoek, zelfs hier in Piraeus, zo vertelt mijn vrouw me. Het is een heel oud heidens gebruik, en dat is te merken aan het volgende. Op het vuur worden de meikransen gegooid. Die zijn nu toch helemaal verdord. En verder strooit men oregano op het vuur. Oregano in het Grieks is "rigani (ρίγανη)" en vandaar komt de naam Riganas. Sommigen maken een soort van borstels van dorre twijgen en thijm, en die borstels worden φροκάλια (frokalia) genoemd. De frokalia "vegen" het kwade oog weg en er wordt een spreuk gezegd: "weg met het oude slechte jaar, en welkom het goede nieuwe jaar". Dit lijkt mij verdacht veel op een soort van zonnewende-viering.
Als verklaring voor deze gewoonte kreeg ik te horen dat het zou te maken hebben met het verbranden van ziektekiemen zoals pokken. Vroeger was er geen water en met het vuur en de kruiden, zouden de ziektekiemen worden gedood. Ik heb verder geen informatie kunnen vinden op het web, en 99% van de Grieken weten helaas ook niets meer over de rite van Aghios Ioannis o Riganas.


 

Uitentreuren

Gisteren brandde het voor de 4de maal in 1 jaar tijd in Vrilissia, meer bepaald in de buurt van Patima. Op dit ogenblik zijn er 3 brandhaarden in Stamata. Beide plaatsje zijn kleine randgemeentes van Athene, ten noorden van de hoofdstad, op de berg Penteli. Een mooie buurt, vooral gegeerd bij mensen met veel geld: advocaten, journalisten (ja, die zijn als het ware VIPs hier in Griekenland) en zo meer.
Echter: beschikbare bouwgrond is er erg beperkt. De verschillende beroepsgroepen hebben zich, zoals ik vorig jaar al meldde, in cooperatieven verenigd en proberen nu van de staat de nodige vergunningen te krijgen om in de streek te mogen bouwen. Die vergunningen krijgen ze maar niet losgepeuterd.
U zal het mij niet hardop horen zeggen dat deze cooperatieven verantwoordelijk zijn voor de branden, maar dat is wel het idee dat iedereen hier heeft.
Penteli heeft nauwelijks nog groene ruimtes. Iedereen weet dat brandstichters weer zullen toeslaan. Maar toch lijkt het dat de overheid niet klaar is om doeltreffend en desnoods pro-actief op te treden. Maar dat was wel te verwachten. Vorig jaar, net voor de verkiezingen, beloofde premier Karamanlis dat daar waar ooit bos was, er weer bos zou komen. Dat was blijkbaar genoeg om herverkozen te geraken. Sindsdien is er echter niets gebeurd... Het is om er je geloof bij te verliezen.

Update: 17:45u: en jawel, Hymettus, die eergisteren nog brandde, staat weer in de fik. Ik zie een kleinere rookpluim van op kantoor.


 

Pedofilie en homofobie in Brazilië

Rond pedofilie is er heelwat te doen de laatste tijd in Brazilië. De parlementaire onderzoekscommissie o.l.v. senator Magno Malta zette Google onder druk om de profielen van verdachten bij de populaire internetgemeenschap Orkut vrij te geven. Provider UOL (Universo Online - Braziliaanse versie van AOL) onderging hetzelfde lot. Er lopen onderzoeken op grote schaal en diverse verdachten werden al gearresteerd waaronder de "Procurador-geral" van de staat Roirama Luciano Alves Queiroz die een meisje van 13 jaar zwanger maakte. Bijna iedere dag verschijnen er nieuwe pedofilie-verhalen in de media.


 

Bedelaars

Het is me weer wat met de bedelaars de laatste tijd in Athene. De Griekse samenleving heeft altijd al bedelaars gekend. Sommigen hebben er zelfs hun beroep van gemaakt. In de kleinere leefgemeenschappen stopte men vroeger de bedelaar altijd wel iets toe. Sommigen gaven hem zelfs een plaats aan tafel, in plaats van geld te geven. Het profiel van die bedelaar is enigszins veranderd in de 21ste eeuw.
Hoewel: nog steeds zie je, voornamelijk zigeunervrouwen, zittend op straat, met een kind op schoot, vragend om hulp. Je hebt ook anderen die met een bordje voor hun voeten voor zichzelf zitten uit te staren. Je hebt er die aan verkeerslichten staan te bedelen. Meestal "verkopen" ze een pakje papieren zakdoekjes. Je hebt er ook die aan de ingangen van de kerk met uitgestoken hand staan.
Dat zijn de "Griekse" bedelaars. Maar sinds de grote toevloed van illegale vluchtelingen uit Irak, Pakistan en dergelijke, is het profiel van de bedelaar enigszins veranderd. Deze vluchtelingen proberen illegale kopies van CD's of DVD's aan de man te brengen (en ze zijn goed georganiseerd). Op drukke kruispunten staan er anderen die meteen de ruiten van je auto willen wassen (en nauwelijks een "nee" aanvaarden). Of die allerlei chinese rommel of namaak Louis Vitton tassen verkopen. Vaak stellen ze hun waar uit op een straathoek, op een laken. Wanneer de politie er aan komt, nemen ze de 4 hoeken van hun laken bij elkaar en zetten ze het op een lopen. Een spel van kat en hond.
Een speciale groep van bedelaars kom ik elke dag tegen in het treintje op weg naar mijn werk.


 

De tweede indruk

Bezoekers weten niet altijd wat ze moeten verwachten als ze naar Boedapest komen. Mijn moeder verwachtte paard en kar, maar haar bezoek liep heel anders uit dan gedacht. Ze had Hongarije met Roemenië verward. De eerste indruk die je van Boedapest krijgt, is overweldigend: de Hongaren zijn een trots volk en dat zie je in alle gebouwen, die groots en statig zijn. Denk daar dan nog even de Donau bij en een aantal prachtige heuvels en je begrijpt nog beter waarom. Maar als je dan in de stad zelf begint rond te wandelen, dan ontdek je een aantal minder fraaie elementen. De stad wordt overspoeld door daklozen, die –als je hun gezichten bekijkt- ‘echte’ daklozen zijn. Ze sleuren hun hele hebben en houden met zich mee, en ze liggen overal te slapen, zelfs op een aantal meter van het beroemde en indrukwekkend New York Hotel/Koffiehuis. Er zijn veel minder voorzieningen en opvangmogelijkheden. Verder is het gemiddelde loon hier nog steeds 120 000 forint - ongeveer 500 euro - en Boedapest is niet goedkoop, cinema kost  7 euro, een kop koffie 1,5. In principe kan je je dus weinig veroorloven. Voor mij is het alleszins een goede leerschool, België staat weer op een goed blaadje bij mij.


 

Zomer en brand: hand in hand

A_ymitos601_13400 De temperatuur in de Griekse hoofdstad is opgelopen tot 37 graden, en er staat een stevige wind (7 tot 8 beaufort) uit het noordoosten. Dit zijn het soort weersomstandigheden waarbij grote bosbranden ontstaan. De voorbije 4 dagen hadden we al 163 brandjes die snel onder controle waren, maar vandaag hebben we weer een grote brand in Athene. De noordoostelijke flank van de berg Hymettus staat op dit ogenblik in lichterlaaie, zoals ik kan zien vanop kantoor. Er is een enorme rookontwikkeling en op de flank staan hoogspanningsmasten. Wellicht zijn die geraakt door de brand, want op dit ogenblik zitten grote delen van de hoofdstad, en Piraeus, zonder stroom.
Op dit ogenblik is er nog geen gevaar voor de huizen, maar de brand brengt weer de pijnlijke gebeurtenissen van vorig jaar in herinnering. Toen ging een groot deel van de Parnitha berg in de vlammen op. De woordvoerder van de regering zei toen nog: "er zijn nog andere bergen in Athene". Wel, een deel van een andere berg in Athene staat nu dus in brand. Eens benieuwd wat de reactie van de overheid dit keer zal zijn. De brand woedt al meer dan een uur en nog steeds zijn er geen blusvliegtuigen of helikopters, wat er op wijst dat men niet klaar was.

Update 14:00u: Ondertussen is er ook nog een brand gesignaleerd in Aghios Stefanos, een noordelijke voorstad van Athene. Verder zouden de branden ook de vluchtschema's beïnvloeden.

Toevallig is de noordoostelijke flank van Hymettus de streek waar de minister van Openbare Werken een nieuwe weg wilde aanleggen van de oostkant van Athene naar de zuidelijke voorsteden. Dat plan is een goede maand geleden voorgesteld, en kon meteen op veel weerstand rekenen. Ik koppel beide gebeurtenissen niet aan elkaar, maar de geruchtenmolen draait hier in ieder geval al op volle toeren.

Update 15:00u: De blusvliegtuigen vliegen af en aan. Van op kantoor lijkt het alsof de omvang van de brand wordt ingedijkt, maar berichten op de radio bevestigen dat zeker niet. De strakke wind maakt het werk van de brandweer erg moeilijk.

Update 17:30u: Vanop kantoor zie ik geen vlammen of rook meer, maar ik zie dan ook enkel de top van Hymettus. Berichten zeggen dat het de brand zich aan het uitbreiden is naar Aghia Paraskevi. Getuigen zeggen dat ze heel wat explosies hebben gehoord, en de burgemeesters van de gemeentes aan de voet van Hymettus beweren dat de brand is aangestoken. Ondertussen zijn er 9 blusvliegtuigen, 3 helikopters, 90 brandweermannen en 30 brandweerwagens ingeschakeld. Hopelijk gaat de wind liggen tegen de avond, zodat de brand onder controle geraakt.

Update 21:30u: De brand is zo goed als geblust, maar de brandweer blijft waakzaam voor opflakkeringen. In totaal is 150 hectare bos in de vlammen opgegaan. Misschien niet zo erg veel, maar in Athene is elke hectare ondertussen van levensbelang geworden.


 

11 april 1178 voor Christus

...dat zou de dag zijn geweest dat Odysseus weer thuis kwam in zijn geliefde Ithaka en de mannen doodde die zijn vrouw Penelope het hof maakten. 2 wetenschappers (een Griek die werkt aan de Rockefeller University in New York en een Argentijn van het Astronomical Observatory in La Plata) hebben dat ontdekt op basis van de aanwijzingen van Homerus. In diens Odyssea wordt namelijk een fenomeen vermeld dat aanwijst dat er op die dag een volledige zonsverduistering was. De passage werd vergeleken met andere verwijzingen naar zonsverduisteringen in de oudheid. Verder werden nog 2 andere astronomische verwijzingen gevonden die een bewijs zouden leveren. De eerste verwijzing gaat over de planeet Venus (ik zou hier Afrodite moeten schrijven) bevond zich 6 dagen voor de bovenvermelde slachting hoog aan de hemel. De tweede gaat over de sterren die Odysseus ziet wanneer hij vertrekt bij de nimf Calypso. De wetenschappers kwamen uit op het jaar 1178 voor Christus, omdat er toen een volledige zonsverduistering te zien zou zijn geweest vanop Ithaka. De andere 2 astronomische verwijzingen deden hen uitkomen op 16 april. De New York Times had het er gisteren ook over.
Allemaal mooi natuurlijk, maar in hoeverre is zoiets relevant? Welke kalender (Juliaanse of Gregoriaanse) hebben de wetenschappers gevolgd? Weten we eigenlijk zeker waar Calypso woonde (de meest recente theorie heeft het over Malta). En weten we eigenlijk waar Ithaka lag? Want ook daarover is men het nog steeds niet eens. Er zijn theorieën dat Ithaka eigenlijk het hedendaagse Kefalonia is, en dat het kleine  eilandje Ithaka geïsoleerd is geworden na verschillende aardbevingen.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog