Anti-rookdag

Morgen 31 mei 2008 is het de Wereld Niet-Roken Dag. Een dag die men in Griekenland niet onopgemerkt wil laten voorbij gaan. Gisteren kondigde de vice-minister (ja, een typisch Griekse functie, neem ik aan) van Volksgezondheid aan dat de ziekteverzekeringen vanaf nu de "geneesmiddelen" die helpen bij het stoppen met roken, zullen worden terugbetaald. Verder zei de vice-minister ook dat de anti-rookmaatregelen (zoals het verbod op roken in openbare plaatsen) vanaf 2010 zal worden toegepast. (u leest het allemaal na op de site van de Griekse Anti-Rokers - want die zijn er wel degelijk).
Maatregelen zijn echt wel nodig, want Grieken zijn de zwaarste rokers van Europa en zijn bij de zwaarste rokers in de wereld. 40% van de Grieken geven aan dat ze regelmatig roken (het eigenlijke percentage zou dus wel eens hoger kunnen liggen) en de Griekse rokers steken per jaar gemiddeld 3.000 sigaretten op. De Hellenic Cardiological Society schat dat er jaarlijks ongeveer 20.000 Grieken sterven aan de gevolgen van roken, en rokers zouden gemiddeld 13 tot 14 jaar minder leven dan niet-rokers.
Wetenschappers luiden de alarmklok: het profiel van de Griek die 2 pakjes sigaretten per dag rookt vanaf zijn 14de en een ongezond leefpatroon heeft (geen lichaamsbeweging, slechte eetgewoontes met veel vet, vlees en alchohol), wordt alsmaar algemener. Het is niet langer ongewoon dat zo iemand hartaanvallen krijgt voor zijn 35ste.
Ik zie hier ook ongezonde mensen onder mijn collega's: de hele dag met een sigaret in de mond, en elke dag bestellen ze pizza's of souvlakia. Ik weet niet of het toeval is dat deze collega's ook uitsluitend over voetbal praten. Maar voetbal is dan weer een onderwerp voor een volgende post...


 

Minister Parkiet

Japan is verzot op mascottes. Elk bedrijf, elke overheidsinstelling heeft wel de een of de andere schattige mascotte om het publiek aan te spreken.

Dit is bijvoorbeeld de mascotte van de politie van Tokio:

Mascotte1_3


 

babyboom

Gisteren werd er bij onze bovenburen een babytje geboren, vandaag normaal bij een nicht van mijn vrouw, volgende maand zijn wij aan de beurt, een van de collega's op het werk werd vorige week vader, een ander wordt het over een paar weken.... Of het statistisch zo is, geen idee, maar er worden de laatste tijd veel kinderen geboren, een baby-boom als het ware...


 

Surrealisme?

Griekenland kampt met aantal grote problemen. 2 daarvan zijn: bosbeheer en illegale bouw. Als we het hebben over bosbeheer, dan bedoel ik daarmee het voorkomen van bvb. bosbranden door illegale stortplaatsen te sluiten en sprokkelhout op te ruimen om het brandgevaar te beperken.
Met illegale bouw bedoel ik precies dat: bouwen in zones waarin dat niet is toegestaan. Dat is niet zo evident, want er is geen kadaster, dus het is niet erg duidelijk waar je mag bouwen.
Hoe onduidelijk en chaotisch alles wel is, mag blijken uit het volgende.
De Hymettus berg, die de oostkant van Athene flankeert, is een van de laatste groene zones van de stad. Vorig jaar waren en verschillende branden in de bossen op de bergflank, allemaal aangestoken. Dit jaar heeft een vrijwilligersgroep een uitkijkpost op de bossen van Hymettus (want er wordt op Hymettus niet aan brandpreventie gedaan): een houten afdakje eigenlijk, niet meer. Dat moet nu worden afgebroken, want het is een illegaal bouwwerk! Dat terwijl 2 km verder legerbasissen zijn, maar een heuse supermarkt. En dat ook terwijl het klooster, eigenaar van de meeste gronden, van plan is om te bouwen in de bossen.
Probeer het maar te begrijpen...


 

De val van Constantinopel

Vandaag zijn er overal in Griekenland herdenkingen (toespraken, traditionele vieringen, voorstellingen, optredens, enz.) van de Val van Constantinopel. Niet dat iedereen daar zo fel mee bezig is, maar de herinnering blijft en wordt vaak voor verschillende doeleinden gebruikt (niet in het minst wegens nationalistische redenen).
Constantinopel werd veroverd door de Turkse leider Mehmet II op 29 mei 1453. De stad was al fel verzwakt door de plunderingen van de 4de kruistocht op 13 april 1204 (om een voorbeeld te geven: de Paarden op de San Marco Basiliek in Venetië zijn toen meegenomen uit Constantinopel). De val van de stad in 1453 was meteen ook het einde van het meer dan 1000-jarige Byzantijnse Rijk. Dat Rijk was al niet veel meer dan de stad zelf, maar de gebeurtenis is een keerpunt in de geschiedenis. De intelligentia van Byzantium vluchtten naar het westen en zorgden indirect voor de bloeiperiode van de Renaissance. De Grieken kwamen onder het juk van de Turken terecht voor de komende 400 jaar. Algemeen wordt de datum gebruikt om het einde van de Middelleeuwen aan te duiden.

Ironisch genoeg wilden de katholieken opeens wel helpen om het bastion van het christendom te verdedigen, terwijl ze het meer dan 200 jaar voordien onder de voet hadden gelopen. Hun hulp heeft in ieder geval niet mogen baten.

De naam die de Turken aan de stad gaven, was niet Istanboel, zoals we misschien zouden vermoeden, maar wel "Konstantiniyye". Istanboel werd pas later gebruikt en is eigenlijk een verbastering van het Griekse "εις την Πόλη" (letterlijk uitgesproken ies tien poli, met assimilatie wordt dat iestimbolie - in de stad). Constantinopel is in het Grieks "Κωνσταντινούπολης" - de stad van Konstantijn (de Grote). Omdat de stad zo groot werd en een centrum was van cultuur, werd ze al gauw "dé Stad" - η Πόλη (altijd met hoofdletter) genoemd, zelf nu nog.


 

Duur niet altijd beter

"Procon" staat voor "Programa de Orientação e Proteção ao Consumidor", een Braziliaanse overheidsinstelling die de belangen van de consument verdedigt. Regelmatig sturen zij een team van inspecteurs op pad dat de lokale handel moet controleren op onregelmatigheden. Dat komt enkel maar in het nieuws als er opzienbarende inbreuken vastgesteld worden. Graag zou ik die heren of dames eens willen zien binnenvallen in de kleine supermarkt waar ik mijn wekelijkse aankopen verricht.


 

Poland 10 points

Ja, het eurovisiesongfestival is weer gepasseerd. En Polen was gedeeld laatste. Dat was voor hen de eerste keer. (wij weten al veel langer en vaker hoe dat is). Mara wakker liggen ze er zeker niet van. Polen kreeg welgeteld 14 punten. 10 van Ierland en 4 van het Verenigd Koninkrijk... Tiens, hoe zou dat nu toch komen.... is de reactie van veel Polen. Inderdaad, veel Polen wonen en werken in juist Ierland en het Verenigd Koninkrijk, blijkbaar hebben die allemaal op hun vaderland gestemd, en kwam Polen zo aan die enige punten. en Zo heeft de economische emigratie toch nog een heel klein voordeel, gegarandeerde punten op het songfestival!


 

Sparen

"Wie het breed heeft, laat het breed hangen", gaat het spreekwoord, en dat geldt natuurlijk ook in Griekenland. Maar hier merk ik toch ook dat wie het niet breed heeft, het toch breed laat hangen. De lonen in Griekenland liggen niet hoog, maar toch zie je veel mensen met de laatste nieuwe GSM rondlopen, of zich tooien in merkkledij. Het wagenpark wordt ook constant vernieuwd (in april 2008 zouden er gemiddeld 492 auto's PER DAG zijn verkocht). En een koffie drink je veeleer in een duur etablissement dan in een simpele, maar goedkopere tent. Grieken zijn mensen die op uiterlijkheden zijn gesteld, en daar is zeker niets mis mee. Maar als die uiterlijkheden belachelijk veel geld gaan kosten, dan stel ik me daar toch vragen bij.
En wat blijkt nu uit een studie van de OESO? Grieken kunnen niet sparen. Ze zijn de slechtste spaarders van Europa. Ze sparen gemiddeld 1,9 euro per 100 euro.
De reden die ik vaak hoor: "je moet vandaag leven". Maar ik zie wel mensen die niet rondkomen en bij vrienden en familie moeten gaan aanbellen om financieel uit de nood te worden geholpen. Ook oudere generaties zijn niet gewend om te sparen (ze hebben natuurlijk wel nooit de kans gehad om een respectable kapitaal bij elkaar te krijgen) en je ziet gepensioneerden in enorme wachtrijen aan de banken staan op de dag dat het pensioen wordt uitbetaald: ze hebben namelijk geen cent meer over.
Een appeltje voor de dorst: onbekend in Griekenland.


 

De achtertuin van een miljonair

Het is niet gemakkelijk om bij de 150 rijkste mannen van Groot Brittannië te horen. Maar eens je zover bent kan je dingen doen zoals geld lenen aan politici, of zelfs een lapje oerwoud kopen in het Amazonië gebied. De Zweed Johan Eliasch (46) deed beide. Eliasch werd geboren in Zweden maar is nu een Engelse zakenman, het hoofd van "Head", een bedrijf dat handelt in sportartikelen. Hij is ook de speciale raadgever van de Engelse "Prime Minister" Gordon Brown inzake ontbossing en groene energie. Daarnaast bekleedt hij ook nog diverse andere functies bij instellingen als het "Centre for Social Justice", de "Advisory Boards of Brasilinvest", "Societe du Louvre and the British Olympic Association" en is ook "Co-Chairman" van de Cool Earth Foundation. In 2006 kocht hij 1.600 vierkante kilometers grond in het Amazonië gebied van een houtkappersbedrijf, een oppervlakte waar ongeveer gans de stad Londen in zou passen. Na de aankoop werden de 1.000 werknemers van het houtkappersbedrijf afgedankt. Eliasch verklaarde later in een interview dat dit klopte, maar dat hij 1.500 indianen de toelating had gegeven om het gebied op een ecologisch verantwoorde manier te ontginnen en dat hij daardoor eigenlijk 500 extra banen had geschapen.


 

Kerkelijke diplomatie

Op tijd en stond slaagt FYROM er in om de Grieken te laten steigeren. Gisteren was het weer zo ver. Het buurland vierde namelijk de heiligen Cyril en Methodius, in het Rome zowaar. Beiden waren Byzantijnse Grieken, broers zelfs, die de Slavische volkeren hebben bekeerd. Om hun boodschap uit te dragen, hadden ze een schrift ontwikkeld: het het Cyrillisch schrift.
In zijn eigen interpretatie van de geschiedenis zei Stefanos, het hoofd van de schismatische "Macedonische Kerk", het volgende (vergeeft u mij de plastische vertaling, maar u weet hoe kerkleiders spreken):
'Heilige Cyril, vandaag, in uw en ons Thessaloniki, is alles wat u ooit heeft gedaan, versteend. Vandaag, in uw geboortestad, is alles tot stof en as gewordenen blijft er zelfs geen letter meer over van uw en onze taal. In de streek waarin toendertijd iedereen sprak zoals u en wij, wordt het spreken en zelfs het bestaan van deze taal verboden. Jammer genoeg wordt alles wat macedonisch is daar uitgeroeid, terwijl zelfs wordt getwijfeld aan de naam van het land, aan de naam van de Kerk en zelfs aan de waarheid.'
Ik laat het aan u om te oordelen of de Grieken terecht verontwaardigd zijn over die stukje irredentisme. Zelf vond ik de reactie van aartsbisschop van Thessaloniki Anthimos redelijk kleurrijk. "Μολών Λάβε" luidde het.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog