Transsexuele irritatie

Dat het Ronaldo-verhaal een staartje zou krijgen was gisteren al duidelijk. De voetbalster kreeg gisteren erg veel aandacht in de nationale en internationale media, de transsexueel in kwestie werd gisterennamiddag al live geïnterviewd in een studio van Rede Record in São Paulo. Het was daar dat het andermaal fout liep. André/Andreia Albertini brak er twee televisietoestellen en een glazen deur nadat een komiek van het programma "Pânico na TV" (repórter Vesgo, een fantasie in de rol van de "Fenômeno") hem/haar bij wijze van grap R$ 50.000 aanbood om met hem mee te gaan. Andreia moest verzorgd worden door een dokter voor verwondingen en werd nadien prompt afgevoerd naar een nabij politiekantoor voor ondervraging.


 

odpust

Zondag was het bij ons Kermis. En dan wordt hier vooral het religieuze aspect ervan benadrukt, tijdens de mis was er dan ook nieuws...


 

"Fenomenale" blunder

Ronaldo Fenômeno (31 - echte naam Ronaldo Luis Nazário de Lima) kreeg zijn bijnaam omwille van zijn voetbaltalent. In Brazilië is hij niet zelden ook het voorwerp van spot in de media omwille van zijn liefdesleven, het spleetje in zijn voortanden, zijn haardos of zijn vermeende overgewicht. Deze keer trok hij de aandacht omwille van een incident dat hij eigenlijk zelf veroorzaakte en dat vandaag breed uitgesmeerd wordt in de Braziliaanse kranten en op de televisie. Ronaldo bevond zich maandag in de vroege ochtend in een politiekantoor van de sjieke wijk Barra da Tijuca (Rio de Janeiro) na een forse discussie met drie travestieten in een motel van diezelfde wijk. Ronaldo had de ganse nacht liggen fuiven in de nachtclub 021 van Barra om de overwinning te vieren van de voetbalclub Flamengo die zondag won tegen Botafogo, een match voor het kampioenschap van de staat Rio de Janeiro.


 

Het Zieltje

Achter het huisje in Tambillo staat een heuvel, de fameuze Tigo Kintupata.
En met Pasen kwam Laurita...


 

Obelix

Een vreemde titel voor een post uit Griekenland, maar tijdens Griekse Pasen moet ik altijd aan de dikke Galliër denken. De hele procedure van het roosteren en verorberen van massa's vlees op Paasdag, wordt in het Griekse οβελία (spreek uit: ovelia) genoemd. U begrijpt de link wel.
Massa's Grieken verlaten dezer dagen de hoofdstad om te gaan vieren op de eilanden en in de dorpen. Velen hebben er het geld niet voor (vliegtuigtickets en boottickets zijn niet goedkoop in deze periode), maar ze hebben een "feestlening" genomen, om toch Pasen te kunnen vieren.
Zelf neem ik ook even een pauze. Tot 5 mei staat de Griekenlandblog op non-actief.
Καλό Πασχα και Καλή Ανάσταση! Zalig Grieks Pasen voor iedereen, dus.


 

Een dengue-ervaring, deel 2

Naar onze begrippen is een ziekenhuis een plaats waar zieken opgenomen worden om beter te worden, tenminste, indien mogelijk. Dat is ook zo in Brazilië, of, zo zou het toch moeten zijn. Mijn tweede bezoek aan de militaire hulppost verliep anders dan ik verwacht had. Dengue is een ziekte met rare kuren, soms voel je je goed, plots zakt de grond gewoon onder je voeten weg. Dat hoort nu eenmaal bij de cyclus van het virus. De wegzakkende grond was militair terrein in mijn geval. Na een eerste verzorging door enkele vriendelijke medici in battledress wordt er alvast een infuus aan mijn hand bevestigd en voor ik het weet lig ik al te hobbelen in een ambulance. Het ziekenhuis waar de twee (uiterst vriendelijke en behulpzame ambulanciers) me naar toe brengen heet voluit Hospital Estadual Carlos Chagas. Ik schrik me een hoedje, beeld me in dat ik in Irak beland ben, net na de zoveelste bomaanslag. De ambulancier stelt me gerust: Afghanistan zegt hij met een veelbetekende grijns. Links en rechts zie ik gekwetsten en zieken, gebroken armen en benen, ingedraaide hoofden, wachtende mensen, kortom beelden die we kennen van de televisie.


 

Schande nr.2

Na Pasen (zoals u weet valt dit op 27 april) bestaat de kans dat de restauratiewerkzaamheden op de Akropolis worden stop gezet. Niet omdat het werk klaar is, maar wel omdat de werklui niet meer zijn betaald sinds oktober 2007. Destijds had minister van Cultuur Michalis Liapis (ook wel Michel de Liapis genoemd, omdat hij jarenlang in Parijs heeft gewoond met zijn oom, Konstantinos Karamanlis, en inderdaad neef van de huidige premier, wat meteen ook zijn enige verdienste is om deze post te bezetten) gezegd dat iedereen zal worden betaald, maar 6 maanden later is daar nog niets van gekomen. En dat terwijl er wellicht miljoenen euro's zijn verdwenen in verschillende zakken van mensen die betrokken waren bij een schandaal met de voormalige secretaris-generaal van het ministerie (een persoonlijke vriend van de premier). Die voormalige secretaris-generaal heeft in december zelfmoord willen plegen en men probeert nu die daad toe te spitsen op chantage van een ex-medewerker met wie hij een seksuele relatie had en die probeerde vast benoemd te geraken. Maar goed, we wijken af.
De werklui van de Akropolis stapten gisteren naar het ministerie van Milieu om af te dwingen waar ze recht op hebben: 6 maanden achterstallig loon. Ze hebben geen bevestiging gekregen, en als er geen oplossing uit de bus komt tegen Pasen, dan worden de werken stil gelegd.
Mag ik deze week voor de tweede keer "schande" schrijven?


 

Amfia

Amfia dus. Ik kan er geen geschikte vertaling voor vinden; misschien komt "paramenten" nog het dichtst in de buurt. Amfia is het Griekse woord voor de kerkelijke gewaden en de ornamenten die de priesters in de Grieks Orthodoxe Kerk dragen. Ik heb het niet over de zwarte gewaden die u hier al wel vaker zul hebben gezien. Dat zwarte gewaad wordt "rasso" genoemd. Nee, amfia zijn de met gouddraad gestikte gewaden, de met goud en edelstenen ingelegde mijter, staf en de kruisen. Oogverblindend soms, en volgens de nieuwe aartbisschop van Athene en heel (?) Griekenland Hieronymos veel te opzichtig en pompeus. Ik kan de man geen ongelijk geven. Een liturgisch gewaad wordt met de hand genaaid en kost al gauw tussen de 30.000 en 40.000 euro. Een mijter zit tussen de 3.000 en 4.000 euro. Volgens Hieronymos strookt dit soort pracht en praal niet met de boodschap van Christus. Een aantal bisschoppen van de Heilige Synode is het met hem eens. Diegenen die graag aan de dure amfia vasthouden zijn o.a. een bisschop die vindt dat FYROM en een deel van Bulgarije maar meteen bij Griekse Macedonië moet worden aangehecht. Niet echt een verrassing, dacht ik.


 

Grote Dinsdag

Ik heb in het verleden al genoeg geschreven over de gewoontes tijdens de Griekse Goede Week (Μεγάλη Εβδομάδα of "Grote Week"), dus ik ga het niet nog eens herhalen.
Maar wat ik nog niet had vermeld, is wat er op Grote Dinsdag in de kerk gebeurt.
Vanavond wordt namelijk de hymne van Kassiani gezongen. Wikipedia geeft uitleg over die bewuste Kassiani, maar u moet wel naar de Engelse pagina om meer uitleg te krijgen over de hymne. De hymne wordt gezongen tijdens de bruidegomliturgie; de tekst gaat over de vrouw die de voeten van Christus waste in het huis van Simon de Farizeeër. Dat verklaart wellicht waarom vooral mensen uit de prostitutie op deze dag naar de kerk komen (je ziet ze anders bijna nooit).
De hymne is heel evocatief en duurt soms tot 25 minuten lang, en wordt bovendiend beschouwd als het muzikale hoogtepunt van het hele kerkelijke jaar. Mensen barsten vaak in tranen uit bij het horen van de hymne.


 

Schande!

Vandaag is de Internationale Dag van de Aarde. En wat horen we? Griekenland wordt uit het verdrag van Kyoto gegooid, omdat het niets heeft gedaan aan de uitstoot van broeikasgassen en omdat het die ook helemaal niet meet. Er is eigenlijk gewoon geen milieubeleid.
En nog steeds heeft dit land geen apart Ministerie van Milieu. Dat ressorteert nu namelijk onder het Ministerie van Openbare Werken, en laat ons eerlijk zijn: die 2 gaan niet samen in Griekenland.
Maar wat doet het ministerie? Het speelt de bal door naar het Nationaal Observatorium van Athene, dat verantwoordelijk is voor de metingen, maar dat sinds 1995 constant foute gegevens heeft doorgespeeld.
Even vermelden dat de directeur van het Nationaal Observatorium lid is van PASOK, en dat deze beschuldiging verdacht veel lijkt op een politiek spelletje.
Schande!


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog