Tribunal do Tráfico

Iets wat de meeste bewoners van Rio de Janeiro wel weten maar weinig over praten is de bestaande dictatuur in de arme leefgemeenschappen, kleine maatschappijtjes binnen de grote Braziliaanse maatschappij waar de gewone wetten niet meer gelden. Een goede maand geleden schreef ik al over de macht van de milities in sommige favela's. Die milities kunnen wat vergeleken worden met de maffia die de kleine man geld afperst, voor een zogenaamde "bescherming". Op dit ogenblik loopt er zelfs een novela (soap opera), een verhaal dat zich afspeelt in de fictieve favela Portelinha. De leider van de gemeenschap in die favela heet Juvenal Antena, vertolkt door de charismatige acteur Antonio Fagundes. Juvenal is een man met twee gezichten (vandaar de naam van de novela: Duas Caras): hij heeft een goed hart maar vertoont ook autoritaire karaktertrekjes. Hij verdedigt de favela en zijn bewoners met hart en ziel (ook met de wapens als dat nodig is), is de vader van de armen en geeft hen alles wat nodig is. Langs de andere kant krijgt hij zijn procentje van eender welk etablissement in de favela en leeft bepaald niet in armoede.


 

Voetbal

Eén van de belangrijkste gespreksonderwerpen in Griekenland is voetbal. Het lijkt soms trouwens alsof dit de enige sport is die in Griekenland wordt beoefend. Voetbal is blijkbaar een manier van leven hier, een religie, je kunt er niet buiten. Op zondag worden de voetbalwedstrijden op TV urenlang geanalyseerd, tot je er helemaal simpel van wordt. Op sommige zenders heb je een "specialist", die achter een bureautje uiteenzettingen zit te geven over voetbal. Mensen kunnen de specialist opbellen en discussiëren (aan hoge kosten) over voetbal. Vanzelfsprekend heeft iedereen voetbaltrainersbloed in zijn aderen.
De 3 bekendste Griekse voetbalploegen zijn Olympiakos (van Piraeus, in rode kleur, en met de klemtoon op de -os achteraan), Panathinaïkos (of PAO, van Athene, in groene kleur, eveneens met de klemtoon op de -os achteraan), AEK (Athlitiki Enosi Konstantinoupoleos - Sportvereniging van Konstantinopel, geel en zwart, de kleuren van de orthodoxie, en niet uit te spreken als 3 afzonderlijke letters), en PAOK (van Thessaloniki, in zwart en wit en eveneens uit te spreken als 1 woord) en hun achterban is verantwoordelijk voor 90% van de graffiti in Griekenland. Elke club heeft zijn eigen krant, soms zelfs een TV-station (of op zijn minst een programma op een privé-zender) en een radiozender.
Tussen de verschillende stammen (excuseer, clubs) heerst een enorme vijandigheid, met gewelddadige confrontaties tot gevolg (waarbij zelfs al doden zijn gevallen). Dit had tot gevolg dat de Griekse nationale voetbalploeg nooit geweldig presteerde: de spelerskonden en wilden niet samenwerken. Het is de verdienste van een Duitser dat daar verandering is in gekomen.


 

Indianen op YouTube

Indianen van de stam Ticuna (ook bekend onder de naam Tukúna) in het Amazonië gebied vormden een muzikaal groepje onder de naam Grupo Eware en namen al enkele muziekjes op. Het eerste nummer heet "Minha Princesa" (Mijn Prinses) en kende erg veel succes in de nabije buurlanden Peru en Colombia. De leider van de groep heet Leonardo Gomes Neto, als nieuwbakken artiest laat hij zich als Netinho aanspreken. De muziek werd opgenomen in Tabatinga, een município aan de grens met bovenvermelde landen.


 

Autocontrole

Als je bepaalde wagens ziet, lijkt het er niet op dat er in Griekenland technische controle voor het wagenpark bestaat. Toch is dit wel het geval. Vandaag was het voor mij de eerste keer dat ik mijn auto naar de schouwing (in het Grieks KTEO - Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων) moest brengen. Het gaat er wel even anders aan toe dan in België: hier wordt je door de overheid NIET op de hoogte gebracht. Je moet er zelf maar aan denken. In principe is het natuurlijk niet moeilijk: eens je auto 5 jaar oud is, moet ie worden gecontroleerd. Nadien gebeurt de controle elke 2 jaar. Mijn garagist maakte mij er attent op dat het zo ver was.
Vroeger controleerde enkel de overheid de wagens. Maar de voorbije jaren is het Griekse wagenpark in recordtempo gegroeid en ondertussen zijn er ook privé-schouwingscentra. Uiteraard opteerde ik voor een privé-centrum. Ik had al gehoord van onheuse praktijken in de openbare centra, waar je auto wordt goedgekeurd als je maar geld op tafel legt.
Ik maakte dus een afspraak (dat kon ook op zaterdag!), en ik werd er gisteren met een SMS nog even aan herinnerd dat ik vandaag met mijn auto om 11u moest langskomen. De schouwing zelf duurde slechts een half uurtje, alles verliep ongelofelijk vlot en professioneel en ik zag zowaar een groot bord aan de muur "Fooien zijn ten strengste verboden". De staf was jong, snel en professioneel. Even leek het of ik niet meer in Griekenland was. Volgende controle: binnen 2 jaar.


 

De "Bruxa" van Goiânia

Ondanks de onmiskenbare vooruitgang in dit land kan je als buitenlander soms nog dingen vaststellen waarbij automatisch de bedenking opkomt dat zoiets in eigen land toch niet meer zou kunnen. Een onderzoek van het IBGE (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística) duidt aan dat de kinderarbeid nog verre van uitgeroeid is. Om en bij 1,5 miljoen kinderen tussen 5 en 13 jaar werken in Brazilië, een inbreuk op de Braziliaanse wet die stelt dat men beneden de 14 jaar niet tewerkgesteld mag worden. Veertien- en vijftienjarigen mogen enkel werken als leerjongen of meisje. Ook volgens het IBGE zou 57% van die anderhalf miljoen kinderen helemaal niets ontvangen voor hun werk. Hieruit besluiten dat het om slavernij gaat is wat voorbarig, een flink deel van die kinderen werkt gewoon mee in eigen familiale kring. Maar het kan nog erger...


 

Senhor do Bonfim

Update van dit bericht, klik op "Lees verder"

De burgemeester van Rio de Janeiro, Cesar Maia, deed gisteren voor het eerst in vele weken publiekelijk een uitspraak over de dengue epidemie die zijn stad momenteel teistert, dit tijdens een uitstapje naar Salvador (Bahia) voor een verjaardagsfeest van zijn politieke partij (DEM = Democratas). Hij weerlegde de beschuldiging dat niet alle fondsen van de federale regering werden ingezet in het voorbije jaar, geld voor preventieve doeleinden. Volgens hem werd er driemaal meer uitgegeven dan er officiëel genoteerd werd in de rubriek dengue. Er bestaan andere rubrieken die niet formeel aan de bestrijding van dengue gelinkt worden, maar die wel degelijk in verband staan, aldus de burgemeester. Hij voegde er nog aan toe dat een gebed had gericht aan de "Senhor do Bonfim" (Jesus Christus zoals hij aangesproken wordt in Bahia, ook de naam van een município in dezelfde staat en tenslotte de naam van een kerk in Salvador) met de smeekbede om de dengue muskieten in de richting van de oceaan te sturen zodat Rio de Janeiro voortaan gespaard zou blijven van de plaag.


 

Cachaceiro

Het woord "Cachaceiro" is afgeleid van "Cachaça" (alcoholische drank op basis van suikerriet) en wordt in het algemeen gebruikt voor het aanduiden van een dronkaard in Brazilië. Nogal wat van die drinkebroers wijzen er op een (volgens hen) grappige manier op dat ze geen "Cachaceiro" zijn, maar een "Consumidor" (consument). Brazilianen zijn echter vooral bierdrinkers, liefst uit grote flessen en zo ijskoud mogelijk.


 

Lenteschoonmaak

De stad Athene heeft vandaag zijn schoonmaakploegen uitgestuurd. Althans toch de ploegen die het groen een beetje moeten bijsnoeien. Vooral op de archeologische sites is dat nodig. Ik zag ze vanochtend aan het werk, toen ik met het treintje langs de Akropolis spoorde. Alle onkruid wordt gewied en de hoge grassen worden gemaaid, zodat de Agora aan de voet van de Akropolis weer helemaal zichtbaar wordt, uiteraard ook toegankelijk voor het publiek. Inderdaad, gras en onkruid heeft de onderste laag stenen van de ruïnes in 1 winter tijd helemaal overwoekerd. Stel je voor hoe snel dat gaat: op 50 jaar tijd zie je wellicht nog nauwelijks dat er oude gebouwen stonden. Als je dat zo bekijkt, is het makkelijker te begrijpen dat de sporen van de oude beschavingen niet altijd makkelijk terug te vinden waren.


 

Populair Brazilië

De aantrekkingskracht van de welvaart is geen privilege meer van de Westerse landen, ook hier in Brazilië zijn er signalen dat buitenlanders zich steeds meer aangetrokken voelen om het hier eens te proberen. Gegevens van de federale politie en het ministerie van arbeid tonen aan dat het aantal immigranten in de laatste jaren fors omhoog ging. Van 2004 tot 2007 is er een stijging van 51%. In 2004 werden er 29.770 vreemdelingen geregistreerd, in 2007 waren er dat reeds 44.954. Vanwaar komen die nu allemaal?


 

Armoede-forum

Sinds gisteren loopt in Athene het 6de Forum van het Wereldverbond van Steden Tegen Armoede. Met 78 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven in Europa alleen, komt dit forum niet te laat. Ook Griekenland kent zijn deel van de armoede. Onderzoek heeft uitgewezen dat een familie van 4 in Griekenland 3.035€ per maand nodig heeft om te overleven. 540€ daarvan gaat naar voeding en drank, 410€ naar auto en verplaatsing, 365€ naar opvoeding en onderwijs, 260€ naar kledij, 260€ naar verschillende uitgaven (een verblijf in een hotel, een maaltijd in een taverna, enz), 210€ naar gezondheid en 210€  naar de verschillende maandelijkse rekeningen. 125€ word opzij gezet voor "ontspanning".
Nog een paar cijfers: het minimumloon in Griekenland bedraagt op dit ogenblik 679€ (dat wordt stelselmatig opgetrokken naar 739€ in 2009). We spreken hier wel over bruto cijfers! 250.000 gezinnen zitten diep in de schulden en voor velen is de maandelijkse afbetaling van de schulden hoger dan het maandloon. Reclame voor kredietkaarten waarmee je schulden van andere kredietkaarten afbetaalt, is hier alomtegenwoordig, en ik vraag me af of een dergelijk forum dat soort praktijken niet kan verbieden, want mensen lopen constant in de val en geraken in een vicieuze cirkel van schulden. 85% van de Grieken bezitten huizen, maar tegen het tempo waarbij de banken huizen opeisen omdat klanten hun schulden niet meer kunnen afbetalen, zal dit percentage erg snel dalen.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog