Vlees

Ik weet dat de Griekenlandliefhebbers of filhellenen onder u graag berichten lezen die te maken hebben met de Griekse keuken. En wat schafte die Griekse keuken gisteren op Vette Donderdag. Vlees, vlees en nog eens vlees. Dat gaat van koteletten, over steaks tot lamsribbetjes. Alles gaat op de grill, tot het vlees goed doorbakken is. Als er zelfs nog maar een spoor een roze kleur in het vlees zit, dan eet een Griek het niet. Nog een Griekse gewoonte i.v.m. vlees: de kruiden zijn steevast zout, peper en oregano. En uiteraard wordt een citroen uitgeknepen over het vlees, zodat het vet al meteen wordt afgebroken. Bij gegrild vlees hoort altijd de tzatziki (maak nooit de fout om deze lookyoghurt te bestellen met zeevruchten of vis!).
Andere vleesgerechten gisteren waren:
- de "bekri mezze" (μπεκρή μεζέ) - het dronkemanshapje (dat is de letterlijke vertaling), dat nog het dichtst in de buurt komt van ons stoofvlees;
- spetsofai, een pikant gerecht met worst, pepers en uien (de beste Spetsofai wordt geserveerd in @Jenny's Pelion);
- keftedes, vleesballetjes met pepermunt en vele kruiden, niet te vergelijken met onze gehaktballetjes.

En dat alles bij een Grieks orkestje dat alles speelt van rembetiko tot skyladika. En waar elders zie je een sumo-worstelaar de zeïbekiko danst, dan tijdens carnaval in Griekenland?


 

Industriële spionage?

In november van vorig jaar raakte plots bekend dat Petrobras een enorme olie- en gasreserve ontdekte in de “Bacia de Santos”, voor de kust van de staten Rio de Janeiro en São Paulo. Het zou gaan om 5 tot 8 biljoen barrels olie van goede kwaliteit. De ontginning van die reserve kan op zijn vroegst pas beginnen in 2010 maar zal er dan wel voor zorgen dat Brazilië een exporterend olieland wordt, nog niet op gelijke hoogte met de Zuid Amerikaanse buur Venezuela of Saudi Arabië, maar wel al minstens even olierijk als Noorwegen. In januari kwam er een nieuwe ontdekking, een belangrijke gas- en oliereserve die bedacht werd met de naam Júpiter.


 

Vette donderdag

Een maand na de Vette Donderdag van Polen, zoals collega-blogger Freddy schreef, is het nu de Vette Donderdag van Griekenland. Τσικνοπέμπτη (tsiknopempti) is het hoogtepunt van het carnavalseizoen dat al bijna 2 weken bezig is. Het begon met de eerste week: de profoni (προφωνή), de aankondiging van carnaval. De tweede week is de vleesweek kreatini (κρεατινή), en volgende week volgt de kaasweek tyrofagou (τυροφάγου). Vandaag is het echt geen dag voor vegetariërs: er wordt namelijk een massa vlees gegeten. Zoals ik eens schreef: de "tsikno" in het woord tsiknopempti verwijst naar de geur van het vlees dat wordt geroosterd ("pempti" is het Griekse woord voor donderdag). Het is niet geheel duidelijk waar de gewoonte vandaan komt, maar men vermoedt dat het gebruik zijn oorsprong vindt in de Griekse oudheid, toen dierenoffers werden gebracht. Het zou te maken kunnen hebben met de Lenaia of de Dionysia en zelfs met de Eleusische Mysteriën. De modale Griek is er niet echt mee bezig: die gaat vandaag naar vleestaverna's waar hij met zijn "parea" gaat eten. Orkestjes horen er bij, er zal worden gezongen, gedanst en gegeten en gedronken (wanneer doen ze dat hier niet, he). Velen zullen verkleed op het appél verschijnen.


 

Strijd tegen ontbossing

Inspecteurs van Ibama (Braziliaans instituut voor milieu) kunnen vanaf nu rekenen op de bescherming van het leger om hun taak uit te voeren, meer bepaald de strijd tegen de illegale houtkap in de staat Pará. De actie "Arco de Fogo" zou minstens een jaar duren waarbij er tot 1.100 manschappen ingezet worden. Vorige week was er een heuse opstand in de stad Tailândia na de inbeslagname van 13.000 kubieke meter illegaal gekapt hout. De bewoners zagen hun werkgelegenheid in het gedrang en er kwam een massaal protest waarbij de politie moest ingrijpen om de IBAMA inspecteurs te ontzetten.


 

Eurosong à la grecque

Vlaanderen beslist pas op 9 maart wie naar Belgrado mag, maar Griekenland beslist vandaag. De openbare omroep heeft dit jaar 3 artiesten en nummers geselecteerd (geen preselecties en shows me semi-nazistische logo's, zoals in Vlaanderen). Ik toon ze hieronder (bij "Lees Verder"):
1. Kalomira (een naam die zoveel betekent als "goed geluk/lot"), een Grieks-Amerikaanse die hier een of andere reality/zang/wedstrijd heeft gewonnen. Ze woont al een aantal jaren in Griekenland en nog steeds beheerst ze (bewust wellicht) de taal niet. Ze gedraagt zich als een irritant onschuldig klein kind en is de favoriete.
2. Chrispa, die het voorprogramma van de Griekse zanger Notis Sfakianakis verzorgt (ze maakte vooral indruk toen ze traditionele volksliederen uit het noorden van het land vertolkte). Een volbloed Griekse.
3. Kostas Martakis, een Kretenzische jongeman die het moet hebben van zijn blauwe ogen. Ligt goed bij de (vooral jonge) Griekse vrouwen. Ik heb geen idee waar hij opeens vandaan komt; zijn Engels accent is tenenkrullend.

U kunt weliswaar niet stemmen. U kunt het wel in België. Daarom even dit: stuur die Paranoiacs naar Eurovision. Niet als protest of wat dan ook. Het zijn maten van mij en zeer fijne kerels. En ik kan u verzekeren dat ze Griekse stemmen zullen krijgen!


 

Milities

De militaire dictatuur behoort al meer dan twintig jaar tot de geschiedenis van Brazilië. Sommige Brazilianen leven echter nog steeds onder een dictatuur en hebben geen enkele mogelijkheid om die te ontvluchten. Het is een plaatje dat deel uitmaakt van het algemeen beeld van de enorme contrasten die er in dit land nog steeds bestaan. De scheidingslijn is maar al te vaak die tussen arm en rijk. Dit werd ook deze week weer duidelijk in de favela da Palmeirinha waar de bewoners afwisselend onder de knoet kwamen van een privé militie en een bende drugstrafikanten. De militie werd vorige week vrijdag opgepakt. Het ging om vier kopstukken, o.m. een ex-soldaat van de PM (Polícia Militar) en zelfs twee politici. Anderen konden ontvluchten.


 

Masticha

Omdat de reacties op mijn post meer en meer over masticha gaan, heb ik besloten om over dat product iets te schrijven. Bij het horen van de naam "masticha" zullen velen misschien denken aan de stopverf, "mastiek", zoals men dat in het Vlaams zegt. Gelukkig heeft masticha daar niets mee te maken. Het is de naam van de hars die van de mastiekboom wordt gewonnen. U weet dat hars wel vaker wordt gebruikt in Griekenland. In het verleden werden wijnflessen of amforen er mee afgesloten en zo kreeg de wijn een harssmaak, wat u nu nog in retsina (het Griekse woord voor hars, overigens) proeft.
Maar masticha heeft een heel andere, typische smaak, die eigenlijk nergens mee te vergelijken is. De beste masticha wordt al eeuwen gewonnen op het Griekse eiland Chios. Men heeft geprobeerd om de mastiekbomen elders te planten, maar nergens levert het resultaat de goeie masticha op.
Hoe wordt het product gewonnen? Onder de mastiekbomen wordt de bodem vlak gemaakt en helemaal schoongemaakt met een borstel gemaakt van takken en twijgen. Dan worden er kerven in de stam van de boom gemaakt. Vervolgens wordt kalk onder de boom gestrooid en vervolgens wacht men 2 weken (gewoonlijk in augustus-september) op de "tranen" van de boom. Die vallen op de kalk en verdrogen. Nadien wordt de verharde mastiekhars gewassen. Het product is niet goedkoop. De masticha is een echt medicijn dat tandbederf tegengaat en maagzweren geneest.


 

Vervuiling

Landgenoot Bruno (Griekenland) had het onlangs over een mentaliteit waar hij het moeilijk mee had, met name dat de Grieken zich niet graag verontschuldigen. Het is een verhaal waar ik kan inkomen, ook hier erger ik me wel eens voor de manier waarop sommigen over het voetpad stormen zonder rekening te houden met een ander, of het parkeren van voertuigen op diezelfde voetpaden waardoor je niet anders kan dan even uitwijken op de rijbaan waar je dan weer gegarandeerd weggetoeterd wordt door boze en haastige chauffeurs.


 

Ongeval

Vandaag meeting met de leraars van de school.
Een van mijn klassen, in een telecommunicatiebedrijf, is overgenomen door een collega omwille van een rotatiesysteem. 
Vandaag dus de eerste meeting.  Nu had dat bedrijf een pauze van enkele weken om de karnavalsperiode en nieuwjaar te overbruggen.  Wat blijkt? Een van de studenten, een advocaat, is niet meer.  Een ongeval met de wagen.  Ook al was het "enkel" een student, het raakt je toch.  Een ongeval over de Kerstperiode.  2007 was een rotte Kerst.


 

helaas

De film Katyn heeft helaas de oscar niet gewonnen. Jammer. Met die Falscher wint weliswaar een waarschijnlijk ook goede film (ik meen me te herinneren dat hij al wat prijzen won). Maar toch...


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog