Berlijn ligt lam

Er zijn twee manieren om een Berliner opgewonden te krijgen. Of je begint over het IJzeren Gordijn en de Stasi - óf je laat de BVG staken. De BVG is de maatschappij die het ganse openbaar vervoer verzorgt in Berlijn, in samenwerking met de Duitse spoorwegmaatschappij Die Bahn.

Vanavond was het flink rumoerig in de metro. Na een paar maandjes in Berlijn wonen weet je dat er dan iets grondig loos is en dan volstaat een korte blik op het Berliner Fenster, de mini-tv'tjes in de U-Bahn die een mix van entertainment, nieuws, reclame en wijze spreuken brengen. En inderdaad: terwijl het kortfilmfestival 'Going Underground 7' de staande en zittende metroreizigers verblijdt met kunstzinnige filmpjes van één of twee minuten, verschijnt een onheilspellende gele balk met zwarte letters.

De tekst die de anders zo gereserveerde Duitsers uit hun cocon doet breken: "De BVG wordt bestaakt, geen U-Bahn, Tram of Bus tussen vannacht en zaterdagmiddag 15u". Typisch Duits, dat eufemiseren. De BVG wordt helemaal niet bestaakt, ze stáákt gewoon. En dat wil zeggen dat morgen de hele stad platligt. Ik versta er eerlijk gezegd niets meer van. Daarnet luisterde ik nog naar Radio 1 (ja, op het werk stream ik stiekem Belgische radio), waar de nieuwslezeres mij overtuigde dat de Duitse machinisten het eindelijk op een (duur) akkoord gegooid hadden en dat dit het einde zou zijn van de aanhoudende stakingen. En nu dit.

Hier thuis hangt ook een beheerste paniek. De studenten raken niet op school, de werkenden niet op hun werk. Wat ik, die tenslotte het verste werk, morgen moet aanvangen, is mij nog een raadsel.


 

De Macedonische kerk...

... of hoe de begrafenis van een religieus leider nog maar eens de spanning tussen 2 landen kan opdrijven. Griekenland had uitnodiging voor de begrafenis gestuurd naar geestelijke leiders, vooral in orthodoxe landen. Het buurland FYROM is ook een orthodox land, en heeft een eigen kerk die zich de Macedonische Orthodoxe Kerk noemt. Het gaat evenwel om een schismatische kerk (orthodoxen hebben wel vaker problemen met schismatische bewegingen), die zich jaren geleden heeft afgescheurd van de Servisch Orthodoxe Kerk, en die door niemand wordt erkend. Toen de religieuze leiders van FYROM naar Griekenland wilden komen, kregen ze echter geen visum, want hun denominatie wordt niet erkend. Bovendien werkt die naam Macedonië nog steeds als een rode lap op een stier. En zo was er niet religieuze leider uit FYROM aanwezig op de begrafenis van de aartsbisschop van Athene.


 

Vette Donderdag

Wij mogen dan wel "Verloren Maandag" hebben in Antwerpen en de Antwerpse Kempen... hier in Polen hebben ze  "Tłusty Czwartek" en vertaald klinkt dat "Vette Donderdag". Vette Donderdag valt altijd op de laatste donderdag voor het begin van de vasten en is een echte Poolse traditie. Iedereen eet dan "pączki".Pączki zijn zoete gefrituurde broodjes, gevuld met pudding of jam en geglazuurd, beetje te vergelijken met Berlijnse Bollen of donuts. Pączki zijn enorm populair in Polen. Vandaag worden er in Polen gemiddeld 2,5 stuks per inwoner gegeten, zo'n 100 miljoen stuks.

Dat "vette" mag je overigens letterlijk nemen. Pączki bevatten 226 Kcal, en op de radio hoorde ik vanmorgen dat de caloriewaarde gelijk is aan die van een gepaneerde karbonade. Alle beloftes over dieetkuren worden dus vandaag even opzijgeschoven.


 

Religie in Griekenland

Vandaag wordt aartsbisschop Christodoulos met de eer van een staatshoofd begraven. De patriarch van Konstantinopel Bartholomeos leidt de dienst, en er is zelfs een afgevaardigde van het Vaticaan aanwezig. We horen kanongebulder, helikopters circelen boven het centrum en het volk roept "athanatos (αθάνατος - onsterfelijk)!", wat een manier is om te zeggen dat de invloed van de overledene zal blijven voortleven. Op deze dag is er een studie verschenen in de pers naar de functie van religie in de Griekse samenleving. Het gaat om een heel aantal cijfertjes, die een redelijk goed beeld geven van hoe de modale Griek religie beleeft. Met religie bedoelen we hier natuurlijk de Grieks-Orthodoxe geloof (wat beschouwd wordt als een onlosmakelijk deel van de Griekse identiteit). Ik geef u de cijfers hieronder en u dient in het achterhoofd te houden dat in Griekenland kerk en staat niet gescheiden zijn.


 

Discotheek "Help" bedreigd met sluiting

De discotheek "Help" aan het strand van Copacabana zal niet onbekend zijn bij hen die Rio de Janeiro bezochten, tenminste zij die ervan houden om van het nachtleven te genieten. De reputatie van het etablissement is minder fraai, ondanks de slogan die op hun website te lezen staat: "Seriously The Best Discotheque In The F*cking World, located across Copacabana Beach in beautiful and hot Rio de Janeiro!". Op die website is een forum te vinden waar ervaringen en zelfs tips uitgewisseld worden voor de potentiële bezoeker die uit is op avontuurtjes. Prostitutie is wettelijk niet toegestaan in Brazilië maar de politie grijpt niet in, behalve als er rumoer op straat is, of een of andere andere onregelmatigheid die de publieke orde verstoort. De discotheek is in de loop der jaren (bestaat nu al twintig jaar) uitgegroeid tot een symbool van het sekstoerisme, en was al langer een doorn in het oog van sommige beleidsmensen.


 

reis Dongbei: Shenyang deel 1

:: Zondag 20 januari

Shenyang: Pagode - Qing tombe - kapper

De avond voordien al bleek dat Shenyang een stad in opbouw en afbraak is. De jeugdherberg die we wilden boeken en maar niet konden bereiken was van de aardbol verdwenen. Nu willen we een bus nemen naar de Noordelijke Pagode aan het busstation Zuid. Noch vinden we de bushaltes noch het nummer van de bus. Een oude man op de hoek van de straat doet teken. Hij ziet er wat vreemd uit, maar uit een vertrouwen in de goedheid van de mens besluit ik toch te gaan luisteren naar wij hij zegt. Hij weet ons te vertellen dat de halte niet meer bestaat. De bus nog wel, maar die is van nummer veranderd...


 

Zonder auto

Voor de jonge Japanners is de auto geen statussymbool meer. Een recente peiling van de Japanse autoconstructeurs heeft aangetoond dat de jongeren hun schouders ophalen voor de auto. Ooit was het anders. Tien, twintig jaar geleden droomden alle jonge mannen van 'doraibu' ('drive', 'driving'): eigenaar van een mooie wagen, een vriendinnetje in de passagierszetel en samen rondrijden tijdens de weekends.

Vandaag heeft slechts 30% van de twintigers interesse voor auto’s. Meer dan de helft vindt dat de auto enkel een middel is om zich te verplaatsen. Slechts 6,7% van de hedendaagse jongeren zegt dat een wagen onmisbaar is om met meisjes uit te gaan.


 

Politiecrisis

Het roven van vrachtwagens en hun ladingen is zodanig uit de hand gelopen in Rio de Janeiro dat sommige vrachtwagenbestuurders uit andere staten categoriek weigeren om nog vrachten te vervoeren met die bestemming. Op 18 januari j.l. werd een vrachtwagen van de brouwerij Ambev geroofd en kwam uiteindelijk terecht nabij de toegang van de favela Morro do Amor waar hij deskundig en snel leeg gemaakt werd door de bandieten. Een journalist van de krant O Globo maakte stiekem foto's waarop te zien was hoe verscheidene politiemannen duchtig aan het helpen waren en hun dienstvoertuigen vol stapelden met bakken bier.


 

Siemens

Ik volg de vaderlandse media niet zo goed, maar ik vermoed dat u een paar maanden geleden in België toch ook wel over het internationale corruptieschandaal bij Siemens heeft gehoord. Het bedrijf heeft overal geld uit zijn zwarte kas rondgestrooid om lucratieve overeenkomsten uit de brand te slepen. Het zal u niet verbazen dat dit ook in Griekenland is gebeurd. Onlangs is aan het licht gekomen dat er hier rond de 100 miljoen euro smeergeld is betaald in de periode 2001-2005. En waar is dat geld terecht gekomen? In de zakken van de 2 grote Griekse politieke partijen, en van de bestuursleden van de nationale telefoonmaatschappij OTE. Als boutade kan je zelfs stellen dat Siemens de parlementsverkiezingen van 2004 heeft gesponsord. Het is nog niet geweten wie er precies is bij betrokken, en de partijen houden de lippen stevig op elkaar maar de partijen beweren dat er geen geld is betaald (maar wie gelooft hen nog). 
Het is duidelijk dat de omkooppolitiek van Siemens vruchten heeft afgeworpen: als je bij OTE een nieuwe telefoonlijn wilde, moest je daar een toestel van Siemens bij kopen (tegen een gunstige prijs weliswaar). Wilde je ADSL, dan moest je daar een SIEMENS-modem bij kopen. Maar dat is eigenlijk maar peanuts, in vergelijking met het volgende.


 

Democratie in actie

Vandaag heeft Florida zijn keuze uitgebracht in de voorverkiezingen, en de volgende stap in het hele proces is Super Tuesday, volgende week, op 5 februari.  Op dinsdag brengen kiezers in 22 staten tegelijkertijd hun stem uit, en Californie is een van die staten.  Dat betekent dat het circus naar onze buurt komt.

Totnutoe hebben we het op de televisie, in de kranten en op het internet gevolgd, heb ik gelezen over de reclamespotjes, en heb ik er ook wat op internet bekeken, maar ik heb er nog geen van echt tijdens de programma's gezien.  Dat kan nog wel interessant worden, zo tussen de reclame voor auto's, medicijnen en verzekeringsmaatschappijen door.  Alhoewel, het nieuwe zal er snel af zijn, en ik weet niet hoe negatief de spotjes uiteindelijk zullen zijn die ze op de Californiers loslaten, en hoe fel er op de man (of vrouw) zal gespeeld worden.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog