Feliz Ano Novo!

Het grote vuurwerk tijdens de jaarwisseling op het strand van Copacabana kent dit jaar een nieuwigheid. Het vuurwerk zelf zal precies zestien minuten duren waarna een DJ op een van de vele podia op het strand de massa zal vragen of ze meer willen. Er worden zowat twee miljoen mensen verwacht en de kans is wel erg klein dat zij niet zouden akkoord gaan met het voorstel. Er werden voor die bis drie speciale effecten voorzien die geheim gehouden worden. De feestelijkheden beginnen rond 19u lokale tijd en zullen vooral opgeluisterd worden door samba muziek, moderne funk, MPB (Musica Popular Brasileiro) en Afrikaanse muziek. De muziek werd zorgvuldig geselecteerd, teksten waar naar de problemen van Rio de Janeiro of het geweld verwezen wordt werden verbannen. Het vuurwerk zal ook een homenage brengen aan Cristo Redentor, een van de nieuwe zeven wereldwonderen, dit door middel van vuurwerk in de vorm van een kruis. Ook de Pan Amerikaanse spelen worden herdacht door het tonen van de Romeinse letters XV, verwijzend naar de 15de editie die dit jaar in Rio de Janeiro plaats vond.


 

Jaaroverzicht 2007

En hier zijn we weer: de blogstilte was te wijten aan een stevige griep (vele Grieken gaan voor de bijl). Nog een paar uurtjes, en het jaar zit er op. Hoog tijd voor een klein overzicht van de voornaamste gebeurtenissen in Griekenland het afgelopen jaar, dacht ik.
Januari 2007: een RPG wordt afgeschoten op de Amerikaanse ambassade in Athene. Doelwit was het schild vooraan het gebouw, maar het projectiel kwam in de toiletten terecht. De daders zijn nog steeds niet gevonden.
Februari 2007: de voorzitter van de grootste Griekse sociale kas wordt vermoord in het trappenhuis van zijn geliefde. Haar man bekent de moord en trekt zijn bekentenis nadien weer in.
De regering kondigt hervormingen aan in het onderwijs. Scholen in het land worden bezet en wekelijks wordt er betoogd tegen de hervormingen.
Maart 2007: het eerste financiele schandaal. Verschillende sociale kassen kopen betwistbare obligaties en verliezen miljoenen euro's. De personen achter de bedrijfjes die de obligaties verkopen, blijken allemaal nauwe banden met de regerende partij Nea Dimokratia te hebben.
April 2007: minister van Tewerkstelling Tsitouridis neemt ontslag als gevolg van het obligatieschandaal. Het cruiseschip Sea Diamond zinkt voor de kust van Santorini. Een Fransman en zijn dochter zijn nog steeds als vermist opgegeven. De milieuschade blijft beperkt.
Mei 2007: de zoon van de voorzitter van het Griekse Hooggerechtshof blijkt 300.000€ in beleggingen te hebben gewonnen. De jongeman is 19 jaar oud. De finale van de Champion's League wordt in het Olympisch Stadium gespeeld. De fans laten tonnen lege bierblikken achter op de Atheense straten.
Juni 2007: een video duikt op bij YouTube waarin een Griekse politieagent 2 illegale immigranten dwingt elkaar af te ranselen in het politiekantoor van Omonoia. 10 medewerkers van de Panteion universiteit van Athene, onder wie 2 ex-rectoren, worden schuldig bevonden aan het verduisteren van overheidsgeld. Het gaat om 8 miljoen euro. De ex-rectoren hielden er Ferrari's op na.
Juli - Augustus 2007: grote bosbranden breken uit: vooral het nationale park van Parnitha lijdt schade: de laatste groene long van Athene is bijna helemaal verdwenen. Later op de zomer gaat bijna 1/6 van de Griekse bossen in de vlammen op. De historische heuvel rond oud Olympia brandt helemaal af. De regering staat machteloos, maar heeft nooit aan brandpreventie gedaan.
September 2007: Nea Dimokratia wint de nationale verkiezingen, niet bepaald vanwege een schitterend palmares, maar vooral omdat de bevolking de andere grote partij, PASOK, niet langer meer vertrouwt. In de arme gebieden in de Peloponnesos, die getroffen zijn door de bosbranden, gaan stemmen op om de afgebrande grond ter bschikking te stellen voor toeristische ontwikkeling. Vice-minister van Financiën Petros Doukas ondertekent zelfs een besluit dienaangaande in Zacharo.
Oktober 2007: de nieuwe regering begint met budgetmaatregelen die pijn gaan doen bij de bevolking. Dit alles gebeurt zonder een politieke oppositie: die is namelijk bezig met internet gevechten.
November 2007: een klein gehucht in Kreta lijkt meer op het Wilde Westen. Grote hashplantages worden gevonden, alsook gestolen ATM's en een massa wapens.
December 2007: een volgende minister van Tewerkstelling neemt ontslag: hij bleek Indiërs tewerk te stellen zonder hun sopciale bijdrage te betalen. Ze werkten in zijn buitenverblijf, dat overigens was gebouwd zonder de juiste bouwvergunning.
De overheid lijkt vast van plan om het zwaar verlieslatende Olympic Airways dan toch op te doeken, of dan toch te verkopen.
In Bali op de milieuconferentie is niet 1 Griekse minister aanwezig. Griekenland heeft geen enkel voorstel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Tijdens de 2de week van de conferentie gaan uiteindelijk toch een paar politici naar Bali.
De secretaris-generaal van het ministerie van Cultuur, Christos Zachopoulos, biedt zijn ontslag aan. Een paar dagen later onderneemt hij een zelfmoordpoging. Er wordt een DVD gevonden waarin hij seksuele spelletjes speelt met een werkneemster van het ministerie (die dan weer van afpersing wordt beschuldigt), maar het blijkt ook dat hij verantwoordelijk was voor het budget van het ministerie van Cultuur (o.a. toen premier Karamanlis ook minister was van dat departement net voor de Olympische Spelen). De man zou steekpenningen hebben ontvangen om bedrijven te laten bouwen op archeologische grond. De onderzoek is pas begonnen, maar er hangt een flink geurtje aan de zelfmoordpoging. Zachopoulos kan nog niets zeggen, want hij verkeert nog steeds in kritieke toestand.

Zo, een fraai overzicht kan je het niet noemen, dus we kunnen alleen maar hopen dat 2008 beter wordt...


 

2.5 % is niet genoeg

De omzet van de afgelopen kerstperiode lag maar 2.5 % hoger dan de omzet van vorig jaar, en dat is niet genoeg.  De verwachtingen lagen veel hoger.  Dit is weer een teken dat de US naar een recessie afglijdt.  De winkeliers doen er alles aan om meer kooplustigen aan te trekken.  Vandaag is er weer een nieuwe sales periode begonnen: alles wat de afgelopen vier weken de deur niet is uitgegaan is vandaag afgeprijsd en opnieuw aangeboden.  Winkels waren extra vroeg open om de klanten te lokken, nog voor ze naar het werk vertrokken.  Boxing Day, zo gewoon in de meeste angelsaksische landen wordt in de US immers niet gevierd.  De hoop blijft bestaan dat de extra sales gedurende de laatste zeven dagen van dit jaar de verkoopscijfers toch nog een beetje kunnen doen aantrekken.

Nu is het de bedoeling om de mensen met kadobonnen te lokken.  Het wordt steeds populairder om kadobonnen en giftcards te geven.  In de meeste supermarkten kan je ze zo krijgen: kadobonnen van alle grote winkelketens.  Er is een supermarktketen in Californie die er prat op gaat kadobonnen te verkopen van wel 200 verschillende winkelketens.  Je hoeft dus niet naar de individuele winkels te gaan om dergelijke bonnen te kopen, je kan alle soorten bonnen in de supermarkt aanschaffen, daar waar je toch regelmatig moet zijn voor groenten en fruit.  Dit kan gaan van iTunes kaarten, die je toelaten om via de computer liedjes op te laden, tot echte kadobonnen voor grootwarenhuizen of meer gespecialiseerde winkels.  Je kan ook bonnen kopen die je in alle winkels van een bepaald shoppingcentrum op kan doen.

Heb je echt helemaal geen inspiratie voor een kado, dan koop je gewoon een kredietkaart met een vast bedrag er op.  Die ziet er als een gewone kredietkaart uit, maar heeft een bedrag opgeladen van USD 25 tot 100.  Wanneer het bedrag opgebruikt is, wordt de kaart gewoon waardeloos.  Je kan de kaart in eender welke winkel gebruiken, zolang de winkel maar credit cards aanvaardt, en welke winkel doet dat hier nu niet?  Het is het moderne equivant van een enveloppe met cash.  Onze dochters zijn apetrots op hun kaartje, nu hebben ze net als mama en papa een echte creditcard, waarmee ze als groten in de winkel kunnen betalen.  Dat is toch veel indrukwekkender dan met baar geld betalen.  Natuurlijk worden ze zo geindoctrineerd in het systeem, en hebben ze, als ze zestien geworden zijn, behoefte aan echte kredietkaarten om hun zakgeld te kunnen besteden.  We zien wel wanneer het zover is.


 

Vrolijke kerst!

Een greep uit de kerst-smsjes die we van Tanzaniaanse vrienden en collega's kregen:

                . * .
            , :'  * ': ,
           ,:;#  * #;:,
          ,:;#  ** #;:,
                  ][
I SET UP ThiS X-MASS TREE JuST 4 You. It Brings Hope, JoY, Love & Peace
Mery Xmas and Happy New Year 2008!

Holly spirit took me in heaven supermarket n i picked 4u a card of salvation, perfume of joy n flowers of faith. I didn't pay coz God has paid 4u. MERRY X-Mass.

Chin chin cheu chansin hung chankweng yang chaqim'lin jeng! Don't panic, its just the Chinese way of saying have a Merry X-mas & prosperous new year.

"X-MAS" is a wonderful "DAY" "2pray" "2Love" "2Care" 2smile" "2Celebrate" "2Visit" And 2 thank "GOD" 4 everything. "Merry X-Mas & Happy new 2008

God isnt TANESCO*, but He lights up our way. He isn't TTCL*, but He communicates with us every day. He isn't BAKHRESA*, but he gives us our daily bread. He is neither Tigo nor Celtel*, but His network is always available. SO STAY CONNECTED WITH GOD! HAPPY NEW YEAR AND WISHING YOU ALL THE BEST.

*Tanesco is the electricity company of Tanzania
*TTCL is the Tanzanian telephone company
*Bakhresa produces industrial bread
*Tigo and Celtel are mobile phone companies


 

Feliz Natal!

De Braziliaanse president Lula verklaarde zich gelukkig in zijn voorlaatste radiopraatje (Café com Presidente) van dit jaar met de verhoogde koopkracht van zijn volk. De shoppings en winkels van Brazilië kenden in de voorbije dagen een zelden geziene volkstoeloop waar zelfs de handelaars van staan te kijken. Vele winkels en shoppings bleven vannacht open en de verkoop kan op zijn minst een succes genoemd worden. Zelf deed ik nog wat lokale inkopen maar werd geconfronteerd met enorme files aan de kassa, zelfs in de groenten & fruithal waar enorme hoeveelheden verse waar verkocht werden. Er zat niets anders op dan geduldig aan te schuiven. Lula zelf brengt Kerstmis door in de presidentiële residentie van de hoofdstad Brasília en verkondigde dat hij zowel op Kerstavond als op de avond van de jaarwisseling zal werken. Of zijn vrouw dat leuk zal vinden is een andere zaak. Zalig Kerstfeest aan allen vanuit Rio de Janeiro!

Xmasrio


 

Waar is Sinterklaas?

Dcp_0038 Straks is het Kerstavond. Het is met gemengde gevoelens dat ik het Santa Claus-gebeuren hier gadesla. De gekte is bijna niet te beschrijven. We krijgen zelfs militairen op TV die ons vertellen tijdens het nieuws dat NORAD (North American Aerospace Defense command) de trektocht van Santa Claus over de hele wereld nauwkeurig in het oog houdt. Dat moet natuurlijk in deze barre tijden. Wie weet, misschien is hij wel een terrorist! Er worden vier methodes gebruikt om hem in de gaten te houden. Zo worden er bijvoorbeeld hittesensoren gebruikt om de rode neus van het rendier Rudolf te volgen.

Dcp_0177 De man is zeker belangrijk voor de wetenschap. Hij zou niet meer dan 2 tot 3 tienduizendsten van een seconde hebben per cadeautje dat hij aflevert, een duidelijke aanwijzing dat hij in een ander tijdruimtecontinuüm leeft dan wij.

Voor wie wil zien waar de knaap zich bevindt: http://www.noradsanta.org/en/home.htm


 

Kala christougenna

Het is al een tijdje stil in Griekenland, maar ik heb een hels drukke week achter de rug en van bloggen was geen sprake. Nu het bijna kerstavond is, valt de activiteit wat stil en dat is maar goed ook. We zouden anders nog vergeten dat het kerst is. Vandaag wordt er nog gewerkt volgens het normale uurrooster: de supermarkten sluiten zelfs pas om 20u! Vanavond gebeurt er niet veel speciaals. Μorgen komt traditioneel de kalkoen op tafel.
Heeft Griekenland dan verder geen tradities met kerst? Toch wel. Diegenen die deze blog al langer volgen, hebben het hier al wel gelezen. Voor de anderen doe ik weer eens aan recyclage: hier, hier, hier, en hier.
Ik wens u alvast een vredevolle kerst toe! Καλά Χριστούγεννα!


 

Kleine pipa, grote gevolgen

Een pipa is een papieren vlieger, een spotgoedkoop en populair speelgoed in Rio de Janeiro. Altijd zie je wel ergens kinderen (soms ook volwassenen) heftig trekkend aan een dun touwtje in de hoop dat hun vliegertje zo hoog mogelijk op en neer danst in de wind. Het gebeurt vaker dan eens dat ik zo 'n ding vindt op mijn terras, de dunne draad ergens in vastgehaakt. Ook op straat zijn regelmatig achtergelaten vliegertjes en touwtjes te zien in telefoonleidingen, electricteitspalen en dies meer. Vandaag liep het echter helemaal fout. Een vliegertje gemaakt van gemetaliseerd papier bleef vasthaken in een electriciteitsleiding en veroorzaakte een blackout met serieuze gevolgen.

Dat gebeurde net iets voor drie uur deze namiddag. De wijken Botafogo, Urca, Flamengo, Catete, Laranjeiras, het centrum en een deel van Tijuca vielen zonder stroom. Het duurde gelukkig niet zo lang maar toch werden de kerstaankopen ernstig in de war gestuurd. De bekende shopping Rio Sul werd volledig duister, ook zo Botafogo Praia Shopping. De onderbreking zorgde er ook voor dat de metro stilviel tussen enkele belangrijke stations. Een trein tussen het station Estácio en São Cristóvão stond zelfs 25 minuten stil, net in het ondergrondse gedeelte. Het noodsysteem zorgde ervoor dat de lichten bleven branden en dat de airco bleef functioneren, er was geen paniek. Het verkeer op de grote Avenida Presidente Vargas in het centrum van Rio liep totaal in de war omdat de verkeerslichten niet meer werkten. Toegesnelde "Guardas Municipais" slaagden erin om de knoop te ontwarren. Rond vier uur was alles weer normaal buiten wat knipperende verkeerslichten in Botafogo. Kleine pipa, grote gevolgen...


 

Kunstroof in São Paulo

Drie dieven hadden gisteren in de vroege ochtend welgeteld slechts drie minuten nodig om twee kostbare kunstwerken te roven uit het grootste museum van Latijns Amerika, het Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand (MASP). De diefstal werd netjes vastgelegd via de bewakingscamera's, de opnames worden nu bestudeerd door de politie.

Het gaat om twee schilderwerken, "O Lavrador de Café" van de Braziliaanse kunstenaar Cândido Portinari uit 1939 en "O Retrato de Suzanne Bloch" van Pablo Picasso uit 1904. Er bestaat geen concensus over de juiste waarde van de kunstwerken. Volgens Sotheby's Brasil zou het werk van Picasso 25 miljoen dollar waard zijn, en dat van Portinari 2 miljoen dollar.

De diefstal vond plaats tussen 5u en 5u15 in de ochtend. Het museum schakelde naast de federale politie ook Interpol en het Braziliaanse ministerie van buitenlandse zaken in. Ook het personeel wordt ondervraagd wegens mogelijke betrokkenheid. Sommige specialisten menen dat de werken "ontvoerd" werden en dat er een losgeld zal gevraagd worden. Door de bekendheid van de werken zal het immers erg moeilijk, zoniet onmogelijk zijn om ze te verkopen. Delegado Marcos Gomes de Moura van de politie is het daar niet mee eens. Hij beweert dat er verzamelaars zijn die veel geld over hebben om dergelijke werken in hun bezit te krijgen en dat de roof hoogstwaarschijnlijk op "bestelling" werd uitgevoerd. Dat de roof vergemakkelijkt werd door het gebrek aan een alarminstallatie staat niet in de kranten.

Map
De geroofde kunstwerken


 

granica i Rzad

Vannacht zijn de (granice) grenzen opengegaan met Duitsland, Tsjechie, Slovakije en Litouwen. De Polen hebben nu alleen nog controle als ze naar Oekraiene Wit-Rusland en Rusland rijden. In het dagelijs leven van de meeste Polen maakt het weinig uit, voor zij die aan de grens wonen veel meer natuurlijk. Ik ben alvast blij met de uitbreiding van de schengen-zone. Geen tijdverlies aan de grens en een grotere eenwording met europa.

Verder is Belgie hier ook in het nieuws geweest, omdat er een nieuwe regering is. Ik heb er zelfs felicitaties voor gekregen. 'jak dobrze ze macie nowy rzad' (hoe goed dat jullie een nieuwe regering hebben), was een andere reactie. De meesten reageren opgelucht, want bij kennissen was er toch een beetje bezorgdheid over het voortbestaan. De PR-operatie 'eer redden in het buitenland' is zeker gered, want de meesten denken dat de problemen opgelost zijn en het weer peis en vree is. Helaas is dat dus niet het geval, de discussies zullen verder gaan. Uiteindelijk werd er weinig over gesproken in de media, maar ongeveer al mijn kennissen hadden het bericht opgepikt. Dat is misschien hetzelfde als met Belgen die Polen kennen, als er iets over Polen gezegd wordt, spits je ook je oren, nietwaar? Nu de Polen weten ook hoe het voelt als de politiekers een groot circus van maken en er niet uit geraken, vandaar dat ze misschien zo opgelucht reageren...


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog