Karamanlis 2

  • Gepost op woensdag 19 september 2007 om 14:21
  • door Bruno Tersago
  • in Griekenland

In Griekenland gaan de zaken doorgaans iets trager dan in België. De samenstelling van een regering gaat hier wel een heel stuk sneller: gisteravond heeft premier Karamanlis zijn nieuwe regering voorgesteld aan  president Karolos Papoulias. Opvallend, toch voor Griekenland, is de gemiddelde leeftijd van de regeringsleden: 51 jaar, net zo oud als de premier zelf.
De nieuwe regering is iets kleiner dan de vorige: de 19 ministerportefeuilles zijn teruggebracht tot 17. Het ministerie van Openbare Orde is ondergebracht in het ministerie van Binnenlandse Zaken, en het ministerie van de Egeïsche Zee (verantwoordelijk voor de eilanden) is ondergebracht in het ministerie van Zeevaart.
Nog steeds is er geen ministerie van Milieu: wraakroepend, zeker na de bosbranden.
Er zijn een paar nieuwe gezichten in de regering, maar de bekendste politici blijven op post. Geen veranderingen dus bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, Economie, Openbare Werken, Landsverdediging, Binnenlande Zaken en Gezondheidszorg.
De neef van premier Karamanlis krijgt na het ministerie van Vervoer de post van minister van Cultuur toegewezen. Ik neem aan dat het om een familiegunst gaat, want de man lijkt niet voorbestemd om hoge politieke toppen te scheren. Als hij de terugkeer van de Parthenonfriezen moet helpen bewerkstelligen, dan ziet het er niet denderend uit, vrees ik.

En wat gebeurt er bij de oppositie? Bij de Communistische Partij, SYRIZA en bij het extreem-rechts LAOS is men blij, maar bij PASOK zit men met de handen in het haar. De partij heeft nooit eerder zo slecht gescoord. Het leiderschap van Georgos Karamanlis wordt in vraag gesteld (dat was natuurlijk wel te verwachten) en nog geen 7 uur na de exit polls heeft zwaargewicht Evangelos Venizelos zich kandidaat gesteld om de partij te leiden. Venizelos was minister van Cultuur in het kabinet van Simitis tot 2004. Hij heeft dezelfde achternaam als de bekende vroeger staatsman Eleftherios Venizelos, maar hij is niet verwant met de Kretenzer. Evangelos Venizelos heet eigenlijk Evangelos Tourkoglou, maar met een dergelijke naam maak je het natuurlijk niet in de Griekse politiek.


 

Reacties

 europa zei op 19 september 2007 om 17:33

leiderschap georgos karamanlis ?
evangelos tourkoglou:):):):)

 Maria zei op 19 september 2007 om 23:18

@Bruno, door je duidelijke info over de Griekse politieke partijen en de reacties erop heb ik voor het eerst met interesse de verkiezingen gevolgd. Fijn dat ik er nu over met mijn vader kan meepraten.

 Mario zei op 20 september 2007 om 10:06

@Bruno, het begint meteen al goed voor de nieuwe rechtse regering.
Net is uitgelekt dat het natuurgebied in de regio van Zaharo (westelijke Peloponnesos!) ter beschikking zou gesteld worden van projectontwikkelaars. Karamanlis moet dat dus al geweten hebben toen de branden woedden. Het is bovendien een gebied waar de bedreigde Caretta Caretta eieren komt leggen. En het gehele district is beschermd door de Europese Unie.
Hoe kan dit toch allemaal ?

Bruno zei op 20 september 2007 om 11:01

Dat krijg je als er geen apart ministerie voor Milieu is, @Mario. Er is sprake van een "sobere toeristische ontwikkeling" (2,5 hectare), wat dat ook moge betekenen. Er wordt zelfs beweerd dat op deze manier de illegale bouw zal worden tegengegaan. Ik zie de logica niet, maar goed.

De beslissing is genomen op lokaal niveau en minister van Openbare Werken (en Milieu) zegt dat hij er niets kan aan doen. Er mag nu wel een nieuwe regering aan de macht zijn die corruptie bestrijdt, maar de corruptie op lager politiek niveau blijft welig tieren. En vandaag hebben we daar weer een mooi voorbeeld van.

De enige partij in het parlement die reageert, is overigens SYRIZA. Ik had al aangegeven dat zij de enigen waren die een ecologisch programma hadden. De anderen partijen zien geen graten in de verloedering van de natuur.

 Mario zei op 20 september 2007 om 15:05

@Bruno, ik dacht dat het Dimitris Papadimoulis van Synaspismos was die de kat de bel aanbond en dus niet SYRIZA ?
Hoe dan ook, ik zou waarschijnlijk op één van de twee gestemd hebben...
En wat moet ik mij voorstellen bij een 'sobere toeristische ontwikkeling' ? En een rechtse regering die met handen en voeten gebonden is aan de bedrijfswereld gaat de corruptie bestrijden ?
Dhen ipàrchie lógos kathólou !

Bruno zei op 20 september 2007 om 15:44

@Mario, SYRIZA is eigenlijk een partij die bestaat uit een coalitie van Synaspismos en Riziki Allagi (geloof ik). Dus ja, Papadimoulis is lid van Syanspismos, maar dus tegelijk ook van SYRIZA. Ingewikkeld, die coalities, niet enkel in Belgie...

 yoeri zei op 20 september 2007 om 16:06

bedankt ook, bruno, voor heel je uitleg !
wat ik me afvroeg: zijn de belgische verkiezingen en vooral dan de martelgang nadien al eens aan bod geweest in griekse media?

heb niet de indruk dat er veel buitenlands nieuws gegeven wordt in griekenland en als ik al een foto zie in de krant, dan is t die van sarkozy.

Bruno zei op 20 september 2007 om 16:21

Graag gedaan @Yoeri.
De Belgische verkiezingen zijn al wel eens in het nieuws geweest. Niet zozeer op televisie dan wel in de kranten (vanochtend nog in een Griekse krant gelezen dat 42% van de Vlamingen onafhankelijkheid wil).
Het wordt dus wel opgevolgd, maar zoals het meeste buitenlandse nieuws: op een drafje.

100 dagen of meer om een regering te vormen: dat klinkt echt als horror in de oren van de Grieken. Zij kunnen zich dat niet voorstellen en ze hebben liever een slechte regering dan geen regering.

 Geert Van Cleemput zei op 21 september 2007 om 06:49

Syriza: Synaspismos tis Rizikis Aristeras

olv de

Synaspismós tīs Aristerás tōn Kinīmátōn kai tīs Oikologías

 Elias Vergitsis zei op 22 september 2007 om 21:50

To claim that Venizelos's original name is Tourkoglou is a fabricated lie. His father’s family comes from the province of Karystia of the island of Evia, where the surname Venizelos is rather common. However, widespread rumors coming from unidentified nationalistic sources have claimed that the family’s name was Tourkoglou, before he changed it by deed poll to Venizelos. This “myth” is entirely fabricated, since the family’s name can be traced today in birth registers, the military drafts records and the clergy books (his grandfather and great-grandfather were both priests) from the 19th century onwards.

Bruno zei op 23 september 2007 om 11:06

Thanks for pointing this out, @Elia. I did some research and indeed, it seems that this claim can only be found in blogs and unofficial media. It has never been proven, although it is a rumour that doesn't seem to want to go away these days.

flupke  zei op 26 september 2007 om 21:22

Aha! Even if Ev. Venizelos is not a Tourkoglou, he surely is a Papazoglou!

It's a noted fact that plenty of rumours do have the tendency not to seem to want to go away all by themselves, isn't it?

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog