Dakloos milieu

De eerste wooncontainers voor de mensen die dakloos zijn geworden door de bosbranden, zijn gearriveerd. Hoe tijdelijk dat onderdak zal zijn, moet nog blijken. Dezelfde oplossing werd gebruikt voor mensen wiens huis onbewoonbaar was verklaard in 1999 na de zware aardbeving die Athene toen getroffen heeft. Velen wonen nog steeds in die containers. Premier Karamanlis heeft het ministerie van Openbare Werken en Milieu geprezen voor deze snelle interventie.
Maar het klinkt toch allemaal een beetje wrang: je zou denken dat de overheid na de bosbranden toch tenminste zou overwegen om een apart ministerie voor milieu te creëren. Maar Jorgos Souflias liet gisteren in een interview al verstaan dat dit er de komende 3-4 jaar zeker niet zit aan te komen. Daarna valt het nog te bezien, al is niet zeker dat bosbeheer dan onder milieu zou vallen (met dergelijke verklaringen zou je toch verwachten dat je stemmen verspeelt, niet). Ik vermoed dat Griekenland daarmee één van de weinige landen is die geen apart ministerie voor milieu heeft.
Ondertussen is Europees commissaris Danuta Huber in het land om de getroffen gebieden te bezoeken. Het is me niet precies duidelijk waar ze overal naartoe zal gaan, want ondertussen woeden de bosbranden nog steeds hevig. 8 dorpen in Arcadië/Peloponessos moeten worden ontruimd. Nieuwe branden zijn uitgebroken rond Rethymnon/Kreta, op het eiland Kythnos, in Preveza/Ipeiros en alweer in Ilias/Peloponessos (waar al zo veel schade is).
Ik heb al horen zeggen dat er deze zomer 1/6 van de Griekse bossen in vlammen is opgegaan. Als dat klopt, zal Griekenland nog sneller woestijn worden dan de klimatologen voorspellen.


 

Stil protest

Syntagmasquare2908200701Met meer dan 10.000 waren ze gisteravond op Syntagma - het centrale plein van Athene: mensen die in alle stilte, in het zwart gekleed, zonder politieke leuzen, kwamen protesteren tegen de manier waarop de regering de enorme bosbranden probeerde te bestrijden. Zeker zo veel mensen zijn ook in andere steden op straat gekomen. Aangezien deze actie via internet en via SMS op touw is gezet, op slechts zeer korte tijd, mag men toch wel van een massale respons spreken.
Het is voor alle Grieken duidelijk dat de regering heeft gefaald: de communicatie tussen de verschillende diensten en ministeries loopt compleet mank (dat was al duidelijk tijdens de branden in juli en men heeft nog niets geleerd). Ook de buitenlandse televisiezenders laten merken dat de Griekse regering niet in staat is om zijn burgers te beschermen. De Griekse overheid ziet het anders: zij vermoedt een complot, terroristen, misschien wel de anarchisten die kat en muis met de politie spelen in de wijk Exarcheia, mensen die er op uit zijn om de Griekse staat ten gronde te richten. Hoewel dit een verkiezingsperiode is, durft geen enkele politicus zich in de getroffen gebieden laten zien: zij die het wel hebben geprobeerd de vorige dagen, werden door de bevolking uitgejouwd en verjaagd. De verbannen koning Constantijn wordt dan weer wel geduld, maar of zijn medeleven gemeend is, is ook maar de vraag.


 

Nationale ramp

Tetarti29082007banner De zomervakantie zit er voor mij op, maar voor ik mijn impressies met u deel, wil ik toch nog even blijven stilstaan bij de bosbranden van de voorbije dagen. Nu ja, woorden schieten te kort: de branden in juli bleken maar een oefening voor de grote ravage die nu is aangericht in slechts 4 dagen. Een deel van de Peloponessos en Euboia staan nog steeds in brand. 64 mensen zijn omgekomen in de branden, 1840 vierkante kilometer zijn in de as gelegd tussen 24 en 26 augustus en in totaal zijn er dit jaar al 268.834 hectare bos afgebrand. In Olympia kreeg het begrip Olympisch vuur wel een erg wrange bijsmaak (maar u kunt er op rekenen dat daar snel zal worden opgeruimd - gisteren telde de site nog 95 bezoekers).Ook Athene ontsnapte niet aan de vuurzee. Gelukkig hebben we de donkere hemel niet gezien, maar de asse die we op ons terras in Piraeus terugvonden, spreekt voor zich.
Er zijn ondertussen al 81 mensen opgepakt die worden verdacht van brandstichting. Een webcam heeft iemand gefilmd die vuurpijlen afvuurde op Hymettus.


 

Cola Light Lemon, noordzeegarnalen & Nederlands op restaurant

Er zijn van die kleine & minder kleine zaken die je mist in het buitenland.   Telkenmale je dan het thuisfront aandoet is het een ‘must’ om zo snel mogelijk aan dit gemis gevolg te geven.

Eerder een stom genot is de smaak van Cola Light Lemon. Cola beschouw ik normaal gezien als een ingredient om goedkope Whiskey op smaak te brengen bij het aperitief. Maar eenmaal terug in Vlaanderen schaf ik mij reeds in Zaventem al een blikje van dit brouwsel aan. De smaak van nepsuiker met citroen is alvast voor mij een heerlijk cocktail die je nergens vindt in Oost-Europa.

Maar een absolute must de eerste dag terug in Vlaanderen Vakantieland zijn noordzeegarnalen. De onovertroffen smaak van de vers gepelde garnalen laat een kleine ziltigheid proeven die je volledig eenmaakt met het beste van de zee. Niets gaat boven dit bovenaards genot dan garnalen, puur. Onze vakantiestek in Oostduinkerke is een uitgelezen plek om daar gedurende enkele weken met regelmaat van te proeven.

De vaste afspraak op dag 1 van ieder verblijf aan zee is een klein restaurant op de zeedijk. De gebakken zeetong, de steak tartaar of de garnalen smaken na maanden afwezigheid altijd als nooit voorheen. Mijn oudste zoon had in Juli wel een heel apart opmerkingsvermogen. Hij keek verbaasd op dat iedereen rondom ons Nederlands of een afkooksel hiervan sprak. Blijkbaar had ik hem nog niet duidelijk gemaakt dat dit geen prive-taaltje was die zich beperkte tot familie en Nederlandse vrienden. Een waarachtige openbaring voor een 5-jarige.


 

Naar school

Dit schooljaar wacht me een nieuwe uitdaging: ik geef dit jaar niet alleen les aan de 'rijkeluiskindjes' van de internationale school, maar geef mijn kennis en vaardigheden ook door aan een zeventigtal Tanzaniaanse vijftienjarigen. Ondertussen heb ik mijn derde les achter de rug en iedere keer stond ik versteld van hun ongebreidelde motivatie om te leren en hun ontzag voor mij, als leerkracht. Wat een verschil met de schoolmentaliteit in België!


 

Benny Hinn in Toronto

Afgelopen weekend is Benny Hinn in Toronto neergestreken, in het Air Canada Centre om precies te zijn. Benny Hinn is wellicht de succesvolste televisiepredikant ter wereld. Van bescheiden afkomst, in 1952 geboren in Israël uit een Armeense moeder en een Griekse vader, emigreerde hij samen met zijn ouders en de rest van het gezin in 1968 naar Toronto. Altijd gefascineerd door de Bijbel, is hij als predikant begonnen in Toronto om later te trouwen met de dochter van een predikant uit Florida, de plaats waar hij zou uitgroeien tot de succesvolle predikant die hij nu is.


 

Even boven water

... en dat mag u gerust letterlijk nemen. De afgelopen 5 dagen heb ik voornamelijk in zee doorgebracht, meer bepaald aan de perfecte stranden van het paradijselijke Skiathos. Het bevalt ons daar zo goed dat we onze vakantieplannen hebben aangepast: het gaat dit jaar niet naar Zakynthos. We blijven gewoon nog een weekje extra op de Sporaden om echt alles op ons gemak te bekijken. Uitgebreid verslag krijgt u op het einde van de maand.
Wat is er ondertussen gaande in Griekenland? Op 16 augustus kondigde de regering vervroegde verkiezingen aan voor 16 september. De regering heeft flink wat vertrouwen verloren door de trage reacties op al de bosbranden deze zomer. Toch ligt ze in de wekelijkse statistieken nog voor op de grootste oppositiepartij en om dit voordeel niet te verliezen, is blijkbaar besloten om de kiezers na een regeerperiode van 3,5 jaar weer naar de stembus te sturen. Veel campagne kan er nog niet worden gevoerd, want vele Grieken zijn nog steeds op vakantie.
En toeval of niet, bijna onmiddellijk na de aankondiging, brandde het weer in Athene, alweer op Pendelis. De brand was weer aangestoken, op wel 5 verschillende plaatsen. Een 57-jarige man is aangehouden op verdenking van brandstichting. Tragisch is het feit dat zijn zoon, een brandweervrijwilliger, eerder deze zomer is omgekomen bij een andere brand. Nu zijn er in Pendelis een aantal zogenaamde co-operatieven actief: verenigingen van vooral bankbedienden (met de machtige vakbonden) en journalisten (met hun invloed op de publieke opinie) die aanspraak maken op de grond die erg graag zouden bouwen op Pendelis. Misschien geeft de regering hen wel een cadeautje zo net voor de verkiezingen? Mag er misschien gebouwd worden op het afgebrande gebied? Het zou me niet verbazen als het zo ver komt.


 

BlogDay

Bloggers aller landen, bereid jullie voor op BlogDay! Want op 31 augustus is het weer zo ver. Het is een unieke kans om je eigen blog en die van anderen wereldwijd in de spotlights te plaatsen. Hoe je hierbij het best tewerk gaat, kunnen jullie hieronder lezen...

Blog Day 2007
CELEBRATE THE 3rd BlogDay ON AUGUST 31st

                

What is BlogDay?

                

BlogDay was created with the belief that bloggers should have one day dedicated to getting to know other bloggers from other countries and areas of interest. On that day Bloggers will recommend other blogs to their blog visitors.
With the goal in mind, on this day every blogger will post a recommendation of 5 new blogs. This way, all blog readers will find themselves leaping around and discovering new, previously unknown blogs.

   
                         
                

What will happen on BlogDay?

                

one long moment on August 31st, bloggers from all over the world will post recommendations of 5 new Blogs, preferably Blogs that are different from their own culture, point of view and attitude. On this day, blog readers will find themselves leaping around and discovering new, unknown Blogs, celebrating the discovery of new people and new bloggers.

   
                
                

BlogDay posting instructions:

                
  1. Find 5 new Blogs that you find interesting
  2. Notify the 5 bloggers that you are recommending them as part of BlogDay 2007
  3. Write a short description of the Blogs and place a link to the recommended Blogs
  4. Post the BlogDay Post (on August 31st) and
  5. Add the BlogDay tag using this link:
                  http://technorati.com/tag/BlogDay2007 and a link to the BlogDay web site at                   http://www.blogday.org
                

Celebrate!

            
                         

Spread the word


 

Do you speak-a my language?

Zin is wat Aussie slang? Dan is onderstaande blog een absolute must. Iedereen die van de Engelse taal houdt, moet de blog zeker eens bezoeken. Want je krijgt er een blik op de wonderbaarlijke verschillen tussen het Aussie, American en British English. Bij momenten hilarisch!

http://doyouspeakamylanguage.blogspot.com/

About this Blog

      

Comment on AuE (Australian English) by two Aussie Sheilas who have nothing better to do. Oh, and the academic rigour we apply to our comments will vary according to what sort of day we've had... :-)

Inspiration

      

     Buying bread from a man in Brussels
He was six-foot-four and full of muscles
I said, Do you speak-a my language?
He just smiled and gave me a vegemite sandwich

lyrics from "Down Under"
by Men At Work


 

Leegloop

Met alle mogelijke middelen ontvluchten de Atheners dit weekend de Griekse hoofdstad. Gisteren alleen al zijn er ongeveer 200.000 auto's langs de tolhokjes gepasseerd. Voeg daar ook nog eens de 33 ferries bij die vanuit Piraeus zijn vertrokken, de 18 vanuit Rafina en de 7 vanuit Lavrio. Vanuit de luchthaven zijn er 622 vluchten vertrokken. En dan hebben we het nog niet gehad over de bussen en treinen. Het lijkt wel of hier een bom is gevallen: de straten zijn leeg en nagenoeg alles is gesloten. En als je ziet wat de Grieken allemaal meesleuren in hun auto, dan lijkt het ook wel of ze klaar zijn om een nucleaire winter te overleven. Valiezen, fietsen en wat weet ik allemaal, op het dak gebonden. Tussen de pakken en de zakken op de achterbank zie je de kinderen en de grootmoeder gekneld.
15 augustus is de grootste Griekse feestdag, samen met Pasen en werkelijk iedereen heeft vrij. Het is ook de dag waarop men naar Tinos op bedevaart gaat. Velen doen dat zelfs op de knieën! Normaal gezien neem ik nooit vrij in deze periode, want Athene is dan erg mooi en leefbaar, maar dit jaar gaf mijn werkgever me weinig keuze. We zijn dus onze voorbereidingen aan het treffen om overmorgen in alle vroegte te vertrekken.
Minder prettig nieuws: dit weekend herdenken de nabestaanden van de slachtoffers de vliegtuigramp met de Boeing van Helios 2 jaar geleden.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog