Het vakantiegevoel

Mijn vakantie begint pas binnen 2 weken, maar ik laat de zomer niet zo maar aan me voorbij gaan. De voorbije weken begin ik al om 7u 's ochtends aan mijn dagtaak zodat ik de deur van mijn kantoor al om 15u achter me kan dicht trekken. Vrouwlief, die lerares is en dus 2 maanden vrij heeft, staat dan thuis te wachten en na een korte rustpauze gaat het dan richting strand. Het is 16.30u als ik me aan het water neervlei en eigenlijk is dat niet te laat: de zon brandt tot 15u toch ongenadig hard.
Gisteren was een dag om in te kaderen: na het werk naar het strand. Zwemmen tot de duisternis valt (hier is dat zo rond 21u) en dan snel even douchen en dan een terrasje aan het water, op het strand. In zwembroek een macaroni met zeevruchten nuttigen met een ouzo er bij. Om dan de volle maan in al zijn glorie de bergen te zien op rollen, gloeiend oranje en erg groot. Na een uurtje wordt de gloed zilverachtig en zit de zee vol glinsterende diamantjes. En omstreeks 23u, toen we verzadigd waren van al dat zaligs, ging het weer richting huis. Snel een douche en dan naar bed. En vandaag doen we het zelfde. De dagelijkse zomerse sleur van Athene... het is nog zo slecht niet.


 

2de dochter geboren in bahrain

Tue 31/07/2007 8:34 ons dochter
Tue 31/07/2007 8:34 ons dochter

Ons Ellemein is deze morgen 8.34am geboren. Een belgische Bahraini!


 

Elektriciteit

Stroompannes zijn geen uitzondering in Griekenland. Af en toe laat het elektriciteitsnet het afweten en zitten hele dorpen en wijken zonder stroom. Veel heeft te maken met de ouderwetse infrastructuur en het feit dat het stroomnet slechts een capaciteit van 12.500 Megawatt heeft.
De voorbij jaren hebben de Grieken zich erg veel elektronische toestellen kunnen aanschaffen en dat brengt natuurlijk een extra belasting van het netwerk met zich mee. En met de hittegolven van dit jaar, is de verkoop van airconditioning-toestellen de hoogte in gegaan. Vele mensen kiezen voor goedkope modellen, die geen power condensers hebben en dus veel meer elektriciteit verbruiken. Resultaat: tijdens de hete dagen werd er meer dan 10.000 Megawatt verbruikt en dat vertaalde zich in veel stroompannes. Hier op kantoor hadden we tijdens de eerste hittegolf elke dag van de week een stroompanne van 4 uur. De overheid probeert het elektriciteitsgebruik naar beneden te brengen. Zo worden de roltrappen in de metro bvb. tijdens de piekuren (tussen 11u en 15u) stil gelegd, en sommige minder drukke kruispunten hebben geen lichtsignalisatie. Ook industrële zones worden krijgen geen stroom. Het lijkt een druppel op een hete plaat: het verbruik blijft hoog en de privé consument schijnt zijn gedrag niet aan te passen.


 

Hartverscheurend...

...dat zijn de beelden die we te zien krijgen van de aanhoudende bosbranden. Tot vorige week werden voornamelijk beboste gebieden getroffen door de branden, maar deze week worden ook dorpen bedreigd. In de streek Achaia (grofweg ten oosten van het oude Olympia, dus in Noord-Peloponnesos) woedt een enorme bosbrand, die de voorbije dagen al meer dan 30.000 hectare bos in de as heeft gelegd. Maar door de felle, alsmaar van richting veranderende wind, gaan de vlammen alle richtingen uit en zo zijn ook woningen verwoest. Minstens 3 mensen zijn daar bij omgekomen. De overlevenden zijn helemaal murw: ze hebben dagen gevochten tegen de hitte en het vuur en op een paar uurtjes tijd zijn ze werkelijk alles kwijt gespeeld. Als je die menselijke miserie ziet, vergeet je voor even de enorme gevolgen voor het milieu.
In Kefallonia is de noodtoestand afgekondigd, in Chios brandt het al 2 dagen en ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan.
Griekenland mag dan de grootste vloot aan blusvliegtuigen in Europa hebben; de bosbranden (226 in de voorbije 24 uur) zijn niet klein te krijgen. Vandaag is er hulp van Rusland aangekomen: een aantal blusvliegtuigen en helikopters.
De politieke partijen blijven elkaar in de haren vliegen en mekaar verwijten naar het hoofd slingeren. Het is een triest schouwspel: het lijkt wel alsof ze zich eigenlijk helemaal niet aantrekken van de gevolgen van de branden, maar enkel uit zijn om hun politieke hachje te redden.
Ik heb nog niet 1 minister (en waarom niet de eerste minister, bij dit soort nationale rampen) een toespraak op televisie weten houden waarin hij de toestand analyseert en de burgers oproept om voorzorgen te nemen. Niemand bij de overheid heeft de moeite genomen om uit te leggen hoe je als burger aan brandpreventie kunt doen (door gewoon nog maar te zeggen dat we geen vuilnis en zeker geen glas in de bossen moeten gooien).


 

The Simpsons in Australia

Nu we toch helemaal in de ban zijn van de Simpsons, wil ik jullie zeker een stukje uit de aflevering van de Simpsons in Australia laten zien. We hadden deze aflevering al eens gezien toen we nog in België woonden, maar nu we hier zijn, is ze nog hilarischer. En we verstaan plots (bijna) alles. ;-) Voor de liefhebbers: op YouTube zijn nog meer stukjes te vinden. En maak jullie vooral geen zorgen als jullie geen woord van het Aussie slang begrijpen. Want het overkomt ons nog elke dag. We gingen daarom even grasduinen op internet en vonden er de uitgeschreven dialoog. Jullie vinden hem onder de video. Tip: probeer eerst eens zonder de tekst en daarna met. Een wereld van verschil... :-) Enjoy!

Simpsons Clip: Bart Vs Australia

Add to My Profile | More VideosBruno: Nine hundred dollary-doos?  Tobias!  Did you accept a six hour
   collect call from the States?
Tobias: It was an emergency call from the International Drainage
   Commission in Springfield.
Bruno: Oh my God!  There's nothing wrong with the bidet, is there?
-- A fate worse than death, "Bart vs. Australia"

Bart's phone rings in the middle of the night.

Bart: [sleepy] Hello?
Bruno: Right!  I'm calling all the way from Squatter's Crog, Australia
  and I want to speak to, er, Dr. Bart Simpson right now.
Bart: Uh...[plugs nose] hold, please.
Bruno: All right, but I don't --
Bart: [low voice] Payroll, Bert Stanton speaking.
Bruno: Oy!  I said "Bart Simpson".  What kind of a company is this?
Bart: [high voice] Bart Simpson's office.
Bruno: Thank the great good Lord.  Look, I was just say --
Bart: One moment please.  [hums "Raindrops Keep Falling on my Head"]
Bruno: Who do they think I am, some stupid Aussie drongo?  Bleedin'
  yanks, I oughta --
Bart: This is Bart Simpson.  Can I help you, ma'am?
Bruno: Yeah, er -- hey!  My name is Bruno Drundridge, right?  You owe me
  $900, mate.
Bart: No, you owe _me_ $900!
Bruno: [stammers] I...you...ooh!  You're just some punk kid, aren't you?
  Ooh, you picked the wrong guy to tangle with here, mate.
Bart: [chuckles] I don't think so.  You're all the way in Australia.
  Hey!  I think I hear a dingo eating your baby.  [hangs up]
-- Bart cries in the dark, "Bart vs. Australia"

Bruno: Ooh!  Ah, that's it.  I'm going to report this to me member of
  parliament.  [yells out window] Hey, Gus!  I got something to
  report to you.
   [Gus tends his swine]
Gus: That's a bloody outrage, it is!  I want to take this all the way
  to the Prime Minister.
   [they go down to a lake]
  Hey!  Mr. Prime Minister!  Andy!
Andy: [floating naked on an inner tube with a beer] Eh, mates!  What's
  the good word?

 

Brandhaardinformatie

Brandhaard De Griekse overheid ligt onder vuur: er wordt gezegd dat de coordinator van de civiele bescherming het niet kan vinden met het hoofd van de brandweer. Bovendien zijn in beide diensten heel wat posten opgevuld door politieke benoemingen. Dat betekent dat het goed mogelijk is dat sommige mensen hun job eigenlijk helemaal niet kennen. Dat is een van de redenen waarom de brandweer vaak niet op tijd bij een brand is. Misschien moeten ze dan maar FIRMS (Fire Information for Resource Management System) raadplegen? Dit is een site die GIS technologie integreert om brandhaarden door te geven. Het gebruikt daarbij data van o.a. NASA. Alles wordt netjes op een kaart geplot en die laat zien dat de toestand nog erger is in Kroatië en Italië. Deze link laat een zeer gedetailleerde satellietfoto zien van het balkan schiereiland, en u ziet duidelijk de branden die sinds gisteren woeden aan de Albanese grens (Kastoria is ontruimd), op Kefallonia (het bovenste eiland voor de westkust van de Peloponnesos) en in het noorden van de Peloponnesos, waar in de omgeving van Kalavryta-Diakapto reeds vele huizen in de as zijn gelegd.
Vandaag zou het weer in ieder geval iets meer moeten mee zitten: we verwachten een daling van 4-6 graden. Goed voor iPhone-gebruikers, want hun speeltje schijnt niet te werken bij een temperatuur boven de 45 graden, zoals staat aangegeven in de environmental requirements. (met excuses voor het nerd-gehalte van dit laatste).


 

Vuur, hitte en rouw

Terwijl u helemaal wegspoelt in België, hebben we hier in Griekenland de 2de hittegolf van het jaar. Men spreekt hier van een hittegolf als de temperatuur langer dan 3 dagen boven de 37 graden in de schaduw uit komt. Vandaag hebben we in Athene 44 graden in de schaduw. Daarbij staat nog een redelijk strakke noorderwind (die brengt in Griekenland niet noodzakelijk verkoeling).
Die omstandigheden zorgen er voor dat de bosbranden ondertussen flink verder blijven woeden. Het moet voor de brandweer wel een gevecht tegen de bierkaai lijken. In Penteli is weer een brand aangestoken en het zelfde geldt voor nog veel plaatsen in het hele land. Bij een grote bosbrand op Evia (waar al vele huizen in de as zijn gelegd) is trouwens een blusvliegtuig neergestort. Zowel de piloot als de co-piloot zijn daarbij om het leven gekomen, wat het aantal dodelijke slachtoffers van de bosbranden ondertussen op 5 brandweerlui brengt. Als de brand in Evia is aangestoken, hoop ik dat de brandstichters hun leven lang geen oog meer kunnen dicht doen omdat hun geweten knaagt.
Al bij al een echte slecht-nieuws-show hier in Griekenland, en we houden ons hart vast voor onze vakantie: je weet maar nooit waar de volgende bosbrand kan uitbreken.
We zouden daarbij gaan vergeten hoe mooi dit land wel kan zijn. Als tegengewicht voor al deze ellende, geef ik u graag de foto's mee van Yannis Pavlis, een Griekse fotograaf die een bijzonder goed oog voor kleuren en vormen heeft.


 

Landregister

Ik heb het er hier al vaker over gehad en het thema is nu weer zeer actueel met de bosbranden: Griekenland heeft geen landregister. Deze maand zijn er al 1887 bosbranden geteld en de meeste daarvan lijken aangestoken, in opdracht van projectontwikkelaars. Cijfers geven aan dat er sinds 1974 meer dan 1 miljoen hectare in de vlammen is opgegaan. Maar hoe zit de vork eigenlijk aan de steel? De Griekse overheid heeft geen overzicht wie welke lappen grond bezit, en kan ook niet bewijzen welke stukken grond groene zone zijn en welke bouwgrond. Het is dus voor de staat ook moeilijk om grondgebied op te eisen om er openbare werken uit te voeren: altijd komen er rechtszaken waarbij individuen beweren dat ze eigendomstitels hebben voor het land waarop de overheid bouwt. Dat is de reden waarom de bouw van de infrastructuur voor de Olympische Spelen zo traag verliep. Het is ook de reden waarom men in Attica niet zomaar een nieuwe stortplaats kan bouwen (de oude -enige stortplaats voor Attica- is overvol) en aansluitend hierop is dat ook de reden waarom er illegaal wordt gestort (illegale stortplaatsen zijn overigens ook vaak brandhaarden).


 

Dienstmededeling (2)

Door de grote internationale aandacht (om niet te spreken van het protest) hebben de bewakers van de Akropolis besloten om toch maar niet te staken. De heilige rots zal dus normaal toegankelijk zijn de komende dagen.
De eisen van het personeel zijn niet ingewilligd, maar blijkbaar heeft men toch gedacht aan het imago van Griekenland in het buitenland. Misschien zijn er andere manieren om te praten met het ministerie van Cultuur?


 

Leading by example

Het goede voorbeeld geven is een managementstijl die het niet lang heeft uitgehouden. Het is immers een stuk makkelijker om je ondergeschikten allerhande regeltjes op te leggen, dan om ze zelf te volgen. Dat betekent niet dat het niet mogelijk is.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog