De dag dat de iPhone verscheen

Apple store iPhone

...is de dag dat mijn geld voorgoed verdween? Niet bepaald, want zolang een iPhone hier opgescheept zit en ingelockt is met een AT&T contract en trage Edge connectiviteit laat ik deze iKelk alvast aan mij voorbijgaan. Wat niet wegneemt dat het nog steeds een zeer begerenswaardig gadget is (en een en ander kan veranderen).

Zo ook dacht een hele meute kooplustigen en fanaten, die nu al sinds gisteren een forse wachtrij aan het vormen zijn hier in de buurt. Ik woon namelijk op een paar minuten wandelen van de Apple store in Palo Alto (een mens moet zijn woonplaats strategisch kiezen), en toen ik daarnet (6 uur 's avonds) poolshoogte ging nemen speelden er zich nogal hektische taferelen af.

Op de foto hieronder komt de eerste in de rij, Robert Scoble (voormalig Microsoft opperblogger en nu wandelende PR machine bij de startup Podtech) triomfantelijk de Apple store buitengewandeld met zijn trofee - nadat de Apple security troepen de meute fotografen en andere camerazwiepers wat uiteen hadden gedreven.
Scoble Apple store
De Apple store gaat nog tot middernacht open zijn - maar naar verluidt zouden er maar 500 stuks in voorraad zijn. De staart van de wachtrij (hieronder) blijft hier vrij stoicijns bij. Er werd overigens bericht dat de Heer Jobs zelve mogelijk zijn opwachting zou komen maken in de Palo Alto store - misschien moet ik toch maar een oogje in het zeil blijven houden...

Apple store line


 

De hel

Hel Na een hittegolf van een week, volgt nu een tweede nachtmerrie in Griekenland: bosbranden. In totaal zijn er de afgelopen 48 uur meer dan 100 (honderd!!!) over het hele land geteld. Grote delen van Pilio (Pelion - het land van de Centauren en woonplaats van lezeres @Jenny -ik hoop dat ze geen gevaar loopt) staan in brand, huizen zijn in de as gelegd en twee mensen zijn in de vlammen omgekomen in de buurt van Larissa (centraal Griekenland). De Griekse brandweer heeft 44 blusvliegtuigen, maar sommige oudere Canadair modellen blijken niet te kunnen vliegen bij een temperatuur boven de 38 graden. Ook de felle wind bemoeilijkt het blussen.
Gisteravond werd de Atheense schemering verduisterd door dikke rook, die een apocalyptisch grijsbruin kleurtje had. Een brand die was ontstaan door schade aan een piloon van de elektriciteitsmaatschappij in Dervenochoria, 22km verderop, had zich door de strakke wind in geen tijd uitgebreid tot aan het nationale park van Parnitha. Scoutskampen moesten worden ontruimd, en ook het casino liep gevaar. Het gedeelte waar wij afgelopen maandag nog verkoeling zijn gaan zoeken, is volledig afgebrand. De laatste groene long van Athene is daarmee zo goed als verdwenen. Toen ik vanochtend uit de trein stapte in centraal Athene, rook ik een brandlucht, er hangt asse in de lucht en de hemel heeft hier een andere kleur dan die van Piraeus (waar ik woon).
In het noorden van Griekenland is het niet veel beter (daar is vorig jaar nog een enorme oppervlakte aan bos in de as gelegd): door brand in een elektriciteitscentrale in Thessaloniki (wegens de hitte en slecht onderhoud), is heel Noord-Griekenland -tot aan Alexandroupolis tegen de Turkse grens- zonder stroom gevallen.
1 positieve noot: de grote hitte is voorbij.


 

Rock Werchter vs Adelaide

Morgen start Rock Werchter bij jullie daarboven. Als muziekliefhebber wou ik uiteraard graag weten wie de Schuur dit jaar naar zijn wei heeft gelokt. En er staat zowaar een band uit Adelaide op de affiche. Good on you, Schuur! The Australian Pink Floyd Show of ook Aussie Floyd genoemd, staat nu zondag van 21:30 tot 22:45 in de Pyramid Marquee geprogrammeerd. Ik ken ze zelf niet, maar er is heel wat materiaal van de band te vinden op YouTube. En Aussies die Pink Floyd brengen, dat moet met een knipoog zijn. Ga ze zien en hou ons op de hoogte!

The Australian Pink Floyd Show was formed in Adelaide, South Australia in 1988, but weren't known as this until relocating to the UK. They were the first Pink Floyd tribute band to tour in the UK back in 1993, starting off with the first International Pink Floyd fan convention at Wembley convention centre.

The Aussie Floyd received the ultimate endorsement in 1996, becoming the only Floyd tribute band to be asked to perform for a member of Pink Floyd, namely David Gilmour's 50th birthday celebrations in London At DG's 50th birthday party.

Zie hier voor het volledige programma van Rock Werchter.
Zie hier voor meer info over Aussie Floyd.


 

Volkstelling

Vandaag in de krant gevonden: de resulaten van de volkstelling in South Australia. En een aantal resultaten zijn best grappig. Zo is de gemiddelde leeftijd van de mannen in SA 40 jaar. That's me! En voor elke honderd vrouwen zijn er 97 mannen in SA. De mannen hebben het hier dus uitstekend naar hun zin. ;-) En SA is de minst religieuze staat van Oz. Maar dat is dan wel zonder Footy gerekend, want dat is de enige echte religie hier!

SOUTH Australia is becoming less religious but more multicultural.

               

The Census shows almost a quarter of South Australians have no religion, which is 2 per cent higher than last year.
There are almost 40,000 fewer Christians than there were 10 years ago. However, 60 per cent of the population is still Christian, with Catholicism being the most popular (20 per cent) followed by the Anglicans (14 per cent).
There are now more than 23,000 Buddhists - more than twice the number in SA in 1996.
South Australians have 248 ancestries and speak 240 different languages at home. While 83 per cent of South Australians speak English only at home, this is down 2 per cent from 1996.
Hindi is the fastest-growing non-English language being spoken in SA homes and has almost doubled since 1996.
There are about 5000 more overseas-born South Australians, with about a third coming from England.
SA has also had an increase in the number of people identifying themselves as Aboriginal or Torres Strait Islanders.
There are now more than 25,500 indigenous people, compared to 20,400 in 1996.
The increase reflects more births than deaths as well as better identification methods in the Census.


 

Oecumenisch of niet

Het hoogste Turkse gerechtshof heeft beslist dat patriarch Vartholomeos van Constantinopel niet langer de titel "Oecumenisch" mag dragen. Wat betekent dat? Dat Vartholomeos zich eigenlijk niet langer de leider van ongeveer 300 miljoen christelijke orthodoxen mag noemen, maar enkel leider van de ongeveer 1500 Grieks-Orthodoxen die in Turkije nog wonen. De beslissing is genomen nadat een schismatische Bulgaarse bisschop naar het gerecht was gestapt. Het verdict luidde nogal vaag dat het tegen de Turkse grondwet is om minderheden specifieke voordelen toe te kennen. Nu blinkt de orthodoxe gemeenschap niet uit in eenheid: de patriarch van Moskou, Aleksei, heeft het ook nogal moeilijk met het leiderschap van Vartholomeos.
In ieder geval is men hier in Griekenland erg verontwaardigd over deze beslissing. Het is een beetje te vergelijken met een Italiaanse rechtbank die een beslissing zou nemen over de titels die de paus mag dragen."Het oecumenische  karakter van het patriarchaat van Constantinopel is een essentieel onderdeel van de internationale verdragen, de heilige regels der orthodoxie en van de geschiedenis en de kerkelijke traditie", gaat het.
Of de beslissing van het Turkse gerechtshof nu eigenlijk iets gaat veranderen aan de perceptie van het patriarchaat, durf ik te betwijfelen. Maar het is in ieder geval koren op de molen van diegenen die Turkije liever niet bij de EU zien.


 

Heet heet heet

Vandaag bedraagt de gemiddelde temperatuur in Athene 44 graden: het is de warmste dag van de hittegolf tot nu toe. Maar de λίβας (livas), de zuidenwind die van over de Sahara komt, maakt dat het veel warmer aanvoelt. Om 8u vanochtend, toen ik op weg was naar kantoor, was het al 35 graden. De hitte heeft al voor 3 dodelijke slachtoffers gezorgd, en 33 mensen zijn met uitdrogingsverschijnselen en oververhitting in het hospitaal opgenomen. Zelf begin ik ook te voelen dat de hitte zijn tol eist op mijn lichaam: ik ben constant vermoeid en normaal eten lukt niet al te best. Ik hou het op slaatjes en fruit, maar daar alleen kan een lichaam niet op overleven.
De lucht van Athene raakt meer en meer vervuild, want iedereen wil in zijn auto met airco rondrijden. Men blijft ook nog steeds vrezen voor elektriciteitspannes (wij hadden er afgelopen vrijdag geen stroom op kantoor). De leidingen raken verder ook nog eens oververhit, wat tot breuken of zelfs brandjes leidt. De treinen moeten trager rijden, want de sporen zijn uitgezet door de hitte. De overheid heeft beslist om de ambtenaren naar huis te sturen vanaf 12u 's middags vandaag en morgen. Daarmee zal zeker heel wat energie worden bespaard (niet de energie van de werknemers, maar wel het feit dat overheidsgebouwen geen lichten en airco zullen aan zetten). Ondertussen wordt de gezondheidstoestand van de ouderen, de zieken en de kinderen opgevolgd: zij zijn het gevoeligst aan deze weersomstandigheden. Het meteorologisch instituut laat ons ondertussen weten dat dit de langste hittegolf is sinds de metingen zijn begonnen.
De normale reactie zou zijn om de hitte te ontvluchten en aan het strand te gaan zitten. En dat doen meeste mensen ook. Maar met de livas-wind is dat eigenlijk niet echt een goed idee. Wij trekken daarom naar de bergen: naar Parnitha meer bepaald, even buiten Athene. Op 1161 meter hoogte is er zo goed als geen hitte en er is zuurstof (je ziet Athene letterlijk bedekt onder een stoffige, grijze luchtmassa). En toen we gisteravond terugkeerden rond 22.30u zagen we verschillende herten op de weg. Dicht bij de natuur, en zo vlak bij het centrum van Athene!


 

Zomeruur

De langste dag van het jaar in het noordelijk halfrond (21 juni) is net achter de rug. Dit wil zeggen dat het in Tokio rond 4 uur al licht is en dat de zon terug ondergaat om 19 uur. In het noorden van het land wordt het zelfs al dag om 3u30. Het zomeruur invoeren zou dus zeker geen slecht idee zijn.

Na jaren discussies is het misschien eindelijk zo ver: een regeringscommissie heeft voorgesteld om de klok een van april tot oktober een uurtje vooruit te zetten. Het voorstel maakt deel uit van maatregelen om energie te besparen. Energiebesparing en leefmilieu zijn een van de stokpaardjes van premier Abe (de G8-Top van 2008 zal in Japan plaatsvinden en vooral gaan over de zorg voor het leefmilieu). En wat is er nu gemakkelijker voor de regering dan de invoering van het zomeruur? Het is een maatregel die geen geld kost om door te voeren en toch het toont dat de overheid iets doet voor het milieu.

Tijdens de naoorlogse Amerikaanse bezetting was het zomeruur al eens ingevoerd in 1948. Maar toen Japan zijn onafhankelijkheid terugvond in 1952 werd de maatregel prompt afgeschaft, vooral wegens protest van landbouwers die liever een uurtje vroeger terugkeren van het labeur op hun velden.


 

Dress Code

Grieken besteden flink wat aandacht aan kledij. Je zou het misschien niet verwachten van een volk dat tamelijk nonchalant kan zijn, maar ze verwachten bij bepaalde gelegenheden wel dat je er keurig gekleed bij loopt. Bij officiële gelegenheden dragen de mannen typisch een pak en een das. Zelfs als het warm is, wordt dat blijkbaar min of meer verwacht. Ik had me vorig jaar al afgevraagd hoe ze het doen. In België zie ik niemand zichzelf dat aan doen als er een hittegolf is. Bij politici is het nog het ergst. Hoe warm of koud het ook is, ze lopen altijd in pak en das. We zagen het premier Karamanlis deze winter in Rusland doen bij -20 graden, en ook bij de 45 graden die we nu hebben, wordt van hen verwacht dat ze pak en das dragen. En blijkbaar is dat zelfs een vereiste om het parlement binnen te mogen. Eergisteren kwam een parlementslid in hemdsmouwen naar de zitting. Hij kon daarmee op grote persbelangstelling rekenen. Prompt werd hem echter de deur gewezen. Ondertussen zie je zijn collega's zweten in hun pakken dat het niet meer mooi is. Een beetje flexibiliteit op dàt gebied zou toch echt geen kwaad kunnen, dacht ik...


 

Leraren zijn ouders beu

Het gaat niet zo goed met het Japanse onderwijs. Het niveau gaat achteruit. Zo verwees onlangs het weekblad 'Sunday Mainichi' naar de anekdote dat heel wat middelbare scholieren de premier van Japan niet kunnen aanduiden. Niet omdat ze nooit gehoord hebben van de politicus Shinzo Abe, maar wel omdat niet alle jongeren de betekenis van het woord 'premier' snappen.


 

Hitte, en hoe er mee om te gaan

Deh De laatste dagen heeft een hittegolf Griekenland in een wurggreep. Het is al 3 dagen 38 graden en dit weekend zouden we er daar nog eens 5 graden bij doen. En het is nog maar juni! Zoals elk jaar krijgen de mensen nu ook weer voorlichting hoe ze zich moeten beschermen tegen zo veel zomers geweld: veel water drinken (niet in grote gulpen, maar slokjesgewijs), geen alcohol (iets waar toeristen het blijkbaar moeilijker mee hebben dan de Grieken), lichte maaltijden met veel zout (want je verliest wel wat als je fel zweet), lichte kledij, desnoods een hoofddeksel en zo veel mogelijk uit de zon blijven (nog iets wat moeilijker blijkt te zijn voor toeristen - het is nochtans echt geen goed idee). De overheid stelt gekoelde lokalen ter beschikking waar mensen terecht kunnen: vooral gepensioneerden hebben geen geld om een airco aan te schaffen, dus voor hen is dat echt wel nodig.
Maar waar men zich dezer dagen het meest zorgen over maakt, is de kans op een grote elektriciteitspanne. De vraag naar elektriciteit zou gaan pieken naar 10.000 megawatt en dat is erg veel voor het Griekse netwerk. De laatste jaren is de markt overspoeld door goedkope airco-toestellen, die erg veel verbruiken, en er zijn nog weinig huisgezinnen die er geen hebben. Het elektriciteitsnet is verouderd, er worden weinig investeringen gemaakt en milieuvriendelijke energiebronnen worden nauwelijks aangewend. De elektriciteitsmaatschappij maant ons daarom aan met een foldertje om te bezuinigen op het elektriciteitsverbruik, zeker tussen 11 en 15u. In het foldertje staan allerlei tips om energie te besparen, zeker tijdens de piekuren, want het is een feit dat de gemiddelde Griek niet goed geinformeerd is hoe hij energie kan besparen (en dus ook een lagere elektriciteitsrekening moet betalen).
Of het veel gaat uithalen is niet zeker: we zijn totnogtoe weliswaar gespaard gebleven van een grote blackout (zoals men dat hier noemt), maar ik zie werkelijk niemand op zijn energieverbruik letten.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog