Kuifje Down Under

Kuifje De Australische cartoonist Bill Leak van de krant The Australian heeft te horen gekregen dat hij Kuifje niet verder mag gebruiken voor zijn karikatuur van oppositieleider Kevin Rudd. De titel in de krant is sprekend: Belgians do what PM can't - banish Tintin. Of hoe Kuifje de Australische politiek in rep en roer zet.

Lees hier het volledige artikel.


 

Verkiezingsdrukwerk

In 2003 heb ik mijn stembrief precies elf dagen voor de stemdag ontvangen. De papieren voor de parlementsverkiezingen van 10 juni verwacht ik dus de eerstvolgende dagen in mijn brievenbus. Wat ik echter helemaal niet verwacht had was om verkiezingsdrukwerk te krijgen. Deze ochtend lag een brief van PS-kandidaten Laurette Onkelinx en Charles Picqué (lijsttrekker en lijstduwer voor de Kamer in Brussel) in mijn bus. In het Frans. Denken ze dan bij de PS dat alle buitenlandse Belgen die zich in Brussel ingeschreven hebben, Franstalig zijn? Verrassend.

In ieder geval, in hun verkiezingsbrief staan zinnige dingen. De twee kandidaten schrijven onder meer dat de PS een aparte kieskring wil voor de Belgen in het buitenland. Dat vind ik een goed idee want zonder woonplaats in België is het toch maar kunstmatig om een gemeente te moeten kiezen. Ditmaal heb ik voor Elsene gekozen omdat het mijn laatste Belgische verblijfplaats was. Maar waarom niet Bachten-de-Kupe of Fond-du-Trou? Of stel dat alle Vlamingen in het buitenland Brussel-Hoofdstad zouden kiezen, dan ligt het taalevenwicht overhoop. Een aparte kieskring zou trouwens ook het voordeel bieden dat de buitenlandse Belgen zich verkiesbaar kunnen stellen om onze belangen in het parlement te verdedigen.

Ik heb absoluut geen idee wat de andere partijen te zeggen hebben over de belangen van de Belgen in het buitenland. Heeft alleen de PS aan ons gedacht?


 

West Attica

Porto_germeno De nationale manie om massaal een korte vakantie te nemen tijdens dit verlengde Pinksterweekeinde, heeft ons niet te pakken gehad. En dat is maar goed ook: het weer is erg onbetrouwbaar en vandaag regent het constant. Bovendien zien we ook de lol er niet van in om, samen met een paar tienduizenden, in de files te staan of aan te schuiven voor de ferries (als die al uitvaren bij het erg slechte weer).
Toch was het gisteren best een goeie dag, met veel zon, en omdat de wegen toch rustig waren, hebben we een klein uitstapje gemaakt. Met het motto "ontdek je eigen streek" zijn we naar Westelijk Attica gereden. We hadden dit nog niet eerder gedaan want Westelijk Attica staat eigenlijk voornamelijk bekend om Elefsina (het oude Eleusis) en Aspropyrgos: de meest geïndustrialiseerde, en dus ook vervuilde delen van Attica. Maar je rijdt een beetje verder, gaat vanaf de westkust landinwaarts richting Golf van Korinthe en zo kom je uit bij het dorpje Vilia. Zo rustiek dat we onderweg zelfs 3 herders met een kudde tegenkwamen! Op 60 km van Athene gaat het via kronkelende wegen de bergen over door dichte pijnbossen tot aan de kust, waar je 3 prachtige plaatsjes vindt: Porto Germeno -het oude Aigosthena- (met een oud fort dat dateert uit de 4de eeuw voor Christus), Psatha (een beetje te veel luna park sfeer) en het idyllische Alepochori. Nog geen uurtje buiten Athene en je voelt de vakantiesfeer, met geweldige stranden en kristalhelder water. De 3 plaatsjes hebben kleine vissershaventjes en zijn ideale plaatsen om dus verse vis of week- en schaaldieren te eten. Mocht u ooit Athene bezoeken en u heeft een auto gehuurd, dan kan ik u dit uitstapje absoluut aanraden.


 

Australian comedy

Deze moeten jullie echt leren kennen. Schitterende Australian comedy van de 'Umbilical Brothers'. Zie hieronder een van hun sketches. Voor meer zie YouTube. Ze zijn werkelijk hilarisch!


 

Binnenroepers

Indien u ooit in Griekenland op vakantie bent geweest, zult u ze al wel hebben gezien: de binnenroepers. Dit zijn mensen die klanten naar een taverna of restaurant moeten lokken. Ze zijn altijd keurig uitgedost, laten de voorbijganger de kaart zien, of adverteren dat de zaak airco heeft, of een mooi zicht, of wat dan ook. Een enkele keer kleedt een binnenroeper zich als een "tsolias" (of evzoon, zoals de wacht aan het parlement in Athene).
Toen we vorig jaar door de rue des Bouchers in Brussel liepen, voelden we ons meteen thuis: je hebt daar immers ook binnenroepers, en sommigen onder hen bleken zelfs Grieken te zijn! Hoewel we nergens zijn binnen geweest, hebben we met een paar onder hen toch een praatje geslagen.
En wat lees ik nu in de Standaard? Dat men gaat optreden tegen deze binnenroepers: blijkbaar vindt men dat binnenroepers de mensen lastig vallen. Daar kan ik nu moeilijk bij: als je niet wil, zeg je toch gewoon "nee, dank u wel"? Maar ik merk hier in Griekenland inderdaad dat vele toeristen niet de assertiviteit hebben om te reageren en vaak niet weten hoe ze moeten reageren op binnenroepers. De Belgische oplossing is om er een rechtszaak van te maken. Het is één van de karakteristieken van mijn vaderland waar ik het heel erg moeilijk mee heb. Iemand voelt zich lastig gevallen en prompt moet er een regeltje worden ingevoerd dat een bepaald gedrag verbiedt. Dit is gewoon menselijke communicatie: die kun je toch moeilijk gaan verbieden?


 

Metro

Wie in Athene al ooit de metro heeft genomen, zal het wellicht met mij eens zijn: dit is de mooiste metro van heel Europa! Uiterst snel, heel efficiënt en vooral: netjes (eten en drinken is verboden op de Atheense ondergrondse). Sommige stations zijn ware archeologische musea (Syntagma, Evaggelismos en Monastiraki zijn de beste voorbeelden). Toen in 2000 het systeem voor het publiek toegankelijk werd, deed de metro enkel stations in het centrum van de stad aan. Ondertussen wordt er voortdurend uitgebreid. Vanaf vandaag zou de "blauwe lijn" nummer 3 van de luchthaven tot aan de westelijke voorstad Aigaleo rijden. Monastiraki is dus niet langer het eindstation. Dat kondigde de minister van Openbare Werken gisteren tenminste aan. Maar Attiko Metro, de maatschappij die de metro uitbaat, laat weten dat ze toch eerst nog een paar dagen testritten wil uitvoeren, om de veiligheid in de nieuwe stations te kunnen garanderen. Die nieuwe stations zijn: Keramikos (vlak naast de archeologische site), Elaionas (waar het nieuwe stadion van voetbalploeg Panathinaikos wordt gebouwd) en tenslotte Aigaleo. De rit van Syntagma tot Aigaleo zal 7 minuten duren. Bovengronds doe je er al gauw drie kwartier over. Ik neem aan dat de stations ook hier weer allerlei archeologische vondsten zullen tentoonstellen. Verwacht wordt dat de lijn in 2008 zal worden doorgetrokken tot Piraeus.


 

Gemakkelijke cruise

Het verlengde weekend van Pinksteren (het aanstaande weekend dus) is traditioneel de eerste periode waarin Grieken massaal een eerste zomerse uitstap maken. Zo zomers ziet het er momenteel niet uit, want sinds afgelopen weekend regent het bijna onafgebroken. Niet dat we dat erg vinden, want er dreigt watertekort na een erg droge winter.
Hoe dan ook: het is niet toevallig dat Stelios Haji-Ioannou zijn EasyCruise-formule net nu introduceert: goedkope cruises van 3 tot 14 dagen vanuit Piraeus (meer bepaald Marina Zeas, op een steenworp van bij mij, overigens) naar 11 Griekse eilanden. U kent wellicht de formule al van EasyJet (de lagekostenluchtvaartmaatschappij en EasyCafe, het internetcafe). Het ziet er allemaal best verlokkelijk uit, en Stelios heeft zelfs speciale aanbiedingen vanuit Belgie! Hopelijk heeft hij betrouwbare crews kunnen aantrekken, die de kaarten volgen en niet tegen rotsen aanvaren.


 

Britten en Italianen

Athens_final_2007Vanochtend, op het plein van Omonia, zag ik ze met de wanhoop in de ogen: Britse voetbalsupporters die hopen een kaartje te vinden voor de Champion's League finale tussen Liverpool en AC Milaan morgen in het Olympisch Stadium van Athene. Er zijn namelijk geen tickets meer te vinden en de zwarte markt tiert welig: er wordt tot 3.000 € of meer neergeteld voor een plaatsje. Blijkbaar zijn de meeste tickets niet tot bij de voorverkoop geraakt. Soweiso zullen heel wat zitjes worden ingenomen door sigarenrokende, champagnedrinkende aandeelhouders van weet ik veel waar.
Heel Athene is ondertussen in de ban van koning voetbal (en Grieken zijn zo al voetbalgek). Sponsors gaan zich te buiten aan stunts. De hotels waar beide teams verblijven (AC Milaan aan de kust in Kavouri en Liverpool in Kefalari in het noorden van de stad) worden belegerd door fans. Britten met bierblikken in de hand staan de hele dag te zingen op het Syntagma-plein en vormen echt wel een attractie voor Grieken die dit gedrag niet gewend zijn (het is in ieder geval prettiger om zien dan de geweldscènes van de voorbije maanden op de Griekse voetbalvelden).


 

Prom

0512_prom3Of hoe vieren ze in Californie het afstuderen aan de Middelbare School?

De Prom of een formele dans in schoolverband met enkel Juniors (voorlaatste jaar) en Seniors (laatste jaar) en een gast. Jongens huren een tuxedo, meisjes dragen een baljurk, bijhorende corsages, een etentje vooraf en het vervoer in een limosine met je hele vriendenkring.


 

Konstantijn en Helena

Een grote dag voor de orthodoxe Kerk vandaag: de heiligen Konstantinos en Helena worden gevierd. Konstantinos (Kostas, Kostis, Dinos, Konstantina, Tina, Dina enz.) is de Romeinse keizer Constantijn de Grote, die het Christendom als officiële godsdienst van het Romeinse Rijk invoerde. Hij was ook de stichter van Constantinopel. Helena (Eleni, Lenni, enz) was zijn moeder: een vrouw van lage sociale komaf, die op haar bedevaarten naar de Heilige plaatsen relikwieën verzamelde (naar het schijnt zelfs het kruis van Christus).
Constantijn was een behoorlijk krijgslustig man, die zich pas op zijn sterfbed tot het Christendom bekeerde. Hij had op een veldslag al wel een religieuze ervaring gehad: hij zag een kruis voor zich en hoorde een stem "In hoc signo vinces" (in de naam van dit teken overwin je). Hij had voordien weliswaar al zijn vrouw en een zoon omgebracht (hij verdacht beiden van overspel), maar dat vormt blijkbaar geen obstakel om hem tot heilige uit te roepen.
Half Griekenland viert vandaag zijn naamdag (Kostas en Eleni moeten zowat de meest verspreide namen zijn), en hier op kantoor worden we overspoeld met zoetigheden (het is de gewoonte om te trakteren op de naamdag in plaats van de verjaardag).


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog