Fotoblog post: latex pakjes in Saudi

Mon 30/04/2007 18:29 Image053 Mon 30/04/2007 18:29 Image053
Tijdens het shoppen kwam ik in een mall in Riyadh, deze latex pakjes tegen. De winkel was helaas dicht wegens gebedtijd.


 

17 November en Hollywood

De afgelopen dagen circuleren er hardnekkige geruchten dat Hollywood een film gaat maken over de geschiedenis van de Griekse terroristische organisatie 17 November. De groep pleegde haar eerste aanslag (moord op een CIA-agent in Athene) in 1975, en werd opgerold, net op tijd voor de Olympische Spelen in 2004. Michalis Chrysochoidis die minister van Openbare Orde was in de periode dat de leden werden gearresteerd, zou centraal staan in de film. George Clooney of Nicholas Cage zouden de rol vertolken van de minister en Oliver Stone zou de regie op zich nemen.
De Griekse media heeft zich gebaseerd op een artikel van 9000 woorden van  Nicholas Gage (ofwel Nikos Gatzoyiannis) in Vanity Fair (u vindt het artikel hier integraal terug), waarin hij de hele geschiedenis van 17 november uitlegt.
Nu heeft de Griek Nicholas Gage al wel vaker scenario's geleverd voor films: Griekenlandliefhebbers kennen wellicht het sterke Eleni (het tragische verhaal van Gage's moeder, in de jaren van de Griekse burgeroorlog), en bijna iedereen heeft al wel een film gezien over de relatie tussen Aristoteles Onassis en Maria Callas, dus het ZOU wel kunnen kloppen, maar mij klinkt het toch bijzonder onwaarschijnlijk.


 

Timesharing

Ik had u al gezegd dat we vorig weekend naar een toeristische beurs zijn geweest. Ergens aan een stalletje van een reisbureau hebben we een formulier ingevuld, en men vertelde ons dat we misschien wel kans maakten op een gratis vierdaags verblijf op één of ander eiland. Donderdagavond kregen we telefoon van het reisbureau in kwestie: we hadden gewonnen! Maar we moesten wel onze prijs komen afhalen dit weekend: de uren stonden vast. Men zou ons dan ook wat informatie geven over de pakketen dit worden aangeboden. Ik rook onraad: het leek verdacht veel op het boerenbedrog van 2 jaar geleden, toen we een vakantie hadden gewonnen, maar toen moesten we wel lid worden van een time-sharing organisatie. Gewapend met dit vermoeden gingen we op zoek naar het reisbureau. Het adres vonden we snel: het bureau minder snel: 2 huizen verder was namelijk een sexshop met dezelfde naam, maar met veel grotere reclameborden, haha!


 

Brand in High Park

Imgp1173

Afgelopen vrijdag is een dikke hectare van High Park, het grootste stadspark van Toronto, gecontroleerd afgebrand. Dat wordt geregeld gedaan om nieuwe vegetatie een kans te geven. In dit specififeke geval maakte het afbranden deel uit van een project om een verfeikgebied (verfeik: quercus velutina) te herstellen in de toestand waarin het zich bevond voor de Europeanen hier kwamen wonen. De bomen hebben bij de brand geen of hooguit verwaarloosbare schade opgelopen.


 

Beestenboel

Imgp1185

In Toronto leven niet alleen mensen, maar ook dieren. De vogeltjes mogen volgens het spreekwoord hun ei dan wel in mei leggen, maar veel andere dieren zijn er wat vroeger bij.

Voor de onrustwekkende daling van het mussenbestand in Europa, kon je in België in de lente wel vaker mussenkuikentjes op straat zien die uit het nest waren getuimeld. Hier in Toronto zie je dat ook wel, maar naast die schreeuwlelijks valt er ook heel wat snoezigs uit de lucht, in dit geval een piepjong eekhoorntje.


 

Sea Diamond

Het is ondertussen 3 weken geleden dat het cruiseschip Sea Diamond is gezonken in de caldera van Santorini. De persstorm is wat geluwd en we kunnen nu alvast een paar feiten op een rijtje zetten.
- De Grieks-Cypriotische eigenaars kunnen rekenen op een schadeloosstelling van de verzekering van 55 miljoen dollar (20 miljoen meer dan de kostprijs). De eigenaars zien daar echter geen cent van als blijkt dat ze het schip met opzet hebben laten zinken.
- De kapitein van het schip heeft de volle verantwoordelijkheid voor het ongeluk op zich genomen.
- Het is niet duidelijk wie het bevel heeft gegeven om het schip naar diepere wateren te slepen om het daar te laten zinken. Een schipper uit Santorini, die mee hielp met de evacuatie, beweert dat het schip had kunnen worden gered als het naar een ondiepe plaats vlakbij was gesleept.
- De zwarte doos is teruggevonden en wordt geanalyseerd. Gevreesd wordt dat dit door de schade  een bijna onmogelijk karwei zal zijn.
- Begin volgende week wordt de brandstof (verschillende duizenden tonnen) uit het wrak weggepompt. Zo moet een ecologische ramp worden vermeden. Desondanks zijn er nog een massa toxische stoffen in het wrak aanwezig en die kunnen niet zomaar worden verwijderd.


 

Mannen gaan vreemd terwijl vrouwen werken

Vrouwen in Tanzania hebben duidelijk andere taken dan mannen. Elke morgen zie ik tientallen vrouwen met torenhoge bundels bananen op hun hoofd de stoffige wegen uit hun dorp afdalen in de richting van de markt. Een man heb ik nog nooit bananen of andere goederen op zijn hoofd zien torsen.

Ik heb ook nog nooit een vrouw op een fiets zien rijden; mannen daarentegen zijn verwoede fietsers. Ze gebruiken de tweewieler om allerhande waren te transporteren. Frisdranken bijvoorbeeld: ze stapelen drie bakken cola en fanta op het bagagerek en slalommen zo de berg op. Of ze maken drie vaten vast aan hun fiets, één aan elke kant en één op het rek. Dan fietsen ze naar de bron om water te halen. Vrouwen halen ook water, maar zij dragen de volle emmer op hun hoofd terug naar huis. Van nekspieren gesproken.

Ook opmerkelijk is dat de kraampjes in de centrale markthal louter door mannen uitgebaat worden. Maar net buiten de markthal verkopen vrouwen hun groente en fruit op een doek op de grond.

En, het personeel in het plantenexportbedrijf waar mijn vriend werkt, bestaat voor 90% uit vrouwen. Reden? Vrouwen zijn hardere werkers en vallen niet zo vaak in slaap op het werk. Bekommeren hun echtgenoten zich ondertussen om de kinderen en het eten? Nee, liever drinken ze bananenbier in het lokale café. Of ze zoeken hun minnares op; vreemdgaan is immers eigen aan het gros van de Afrikaanse mannen. Vandaar de hoge verspreiding van AIDS op het zwarte continent. Of gaat het er in andere Afrikaanse landen anders aan toe?


 

Al Qu'aida in Athene?

Grote opschudding gisteren rond de Amerikaanse ambassade in Athene! Bleek dat iemand het Griekse ministerie voor Openbare Orde had gezegd dat er een aanslag zou worden gepleegd op de Amerikaanse Ambassade. Nu is die ambassade al wel vaker het doelwit geweest van allerlei acties, zoals onlangs nog op 12 januari 2007. Maar het feit dat het om een Irakees ging,  zorgde er voor dat de bedreiging dubbel zo ernstig werd opgenomen. Alle straten werden afgesloten, met nog maar eens verkeersellende tot gevolg.
Uiteindelijk bleek dat het om vals alarm ging. Onze Iraakse vriend had blijkbaar een onenigheid met zijn familie: er was een of ander economisch probleempje. En om zijn familie te jennen, ging hij ze allemaal aangeven, met naam, toenaam en adres. Dit krijgt ongetwijfeld nog een staartje. En onze "tipgever" moet wellicht niet rekenen op een plaatsje aan de tafel bij de volgende familiebijeenkomst.


 

Parthenon friezen

Melina Mercouri heeft er tijdens haar ambstermijn als Grieks minister van Cultuur een halszaak van gemaakt: de Parthenon Friezen in het Brits museum (ook gekend als Elgin Marbles of Parthenon Marbles) moeten worden herenigd met het Parthenon, want ze zijn destijds illegaal verwijderd.
Het Brits Museum heeft zich altijd tegen dat idee verzet; eerst omdat ze vonden dat de friezen beter af waren in het museum in plaats van in de met smog vervuilde Atheens lucht (iets wat professor Anthony Snodgrass van de universiteit van Cambridge ten zeerste betwijfelt), en ten tweede omdat het feit of de friezen illegaal werden verwijderd, in vraag kan worden gesteld.
Griekenland blijft aandringen op de teruggave en heeft ondertussen al een nagelnieuw museum aan de voet van de Akropolis gebouwd, met een immense lege zaal, die bewust zo wordt gehouden om aan te tonen dat de friezen ontbreken.


 

ANZAC Day

Anzac Het is vandaag een vrije dag in Australië. Het is namelijk ANZAC Day. Op deze dag wordt een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Australische geschiedenis herdacht. ANZAC staat voor Australian and New Zealand Army Corps. Op 25 april 1915 vochten de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen in Gallipoli een hevige strijd uit met de Turken. Het Ottomaanse Rijk vocht namelijk in WOI aan de zijde van Duitsland. Met de slag bij Gallipoli wilden de geallieerden de doorbraak naar Constantinopel, het huidige Istanbul, forceren. Tijdens een 8 maand durende strijd vielen 8.000 Australische slachtoffers. De doorbraak naar Constantinopel kwam er niet, maar deze dag zal altijd in het geheugen van elke Australiër gegrift staan.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog