Glenelg Primary School

We hebben vandaag een bezoekje gebracht aan Glenelg Primary School, de nieuwe school van Nathan en Levi na de paasvakantie. Ze zullen dan namelijk het New Arrivals Program verlaten en de overstap maken naar het mainstream onderwijs. Nathan en Levi kunnen dus voldoende Engels om deze stap nu al te zetten. Dat is vroeger dan we zelf ooit hadden durven denken. Maar we vinden het goed, want ze zullen zich vanaf nu terug meer op de leerstof kunnen concentreren. Wat we zelf ook zeer belangrijk vinden. En Glenelg heeft trouwens een eigen ESL-teacher (English as a Second Language) die zich speciaal met Nathan en Levi zal bezighouden.

Volgende week zal volledig in het teken van de overstap staan. Want het New Arrivals Program begeleidt de kinderen tot de overstap. Ze worden dus niet aan hun lot overgelaten. We willen daarom nogmaals benadrukken dat we deze aanpak hier enorm waarderen. We zijn laaiend enthousiast over de manier waarop onze kinderen tijdens hun eerste maanden in Australië werden begeleid. Ze voelden zich hier meteen thuis. En dat is de verdienste van alle mensen die zich met hen hebben beziggehouden. De aanpak overtreft echt al onze verwachtingen.

En dat school aan de andere kant van de wereld soms nogal verschilt van school in België kunnen jullie zich wel inbeelden. Zo zullen onze boys hier bijvoorbeeld als tweede taal Japans leren. Fantastisch, niet?

Wie al eens een kijkje wil nemen op de website van Glenelg Primary School, kan hier terecht.


 

Zinloos geweld

Olympiakos_panathinaikosTussen Griekse steden onderling zijn er altijd al spanningen geweest. U leest er De Peloponnesische Oorlogen maar op na. Ook tussen Athene en Piraeus rommelt het: Piraeus is meer een arbeidersstad, en Athene kent iets meer een high society. Vraag me niet waarom, maar Pireoten blijven liever uit Athene weg en vice versa. De rivaliteit tussen beide steden vertaalt zich ook in de sport. Olympiakos is de club van Piraeus (in het rood), Panathinaikos die van Athene (in het groen). Het is niet alleen de naam van de voetbalclub, maar ook van de basketploeg, de volleybalploeg, de waterpolo-ploeg enz. Er zijn wel vaker opstootjes tussen aanhangers van beide clubs, maar gisteren is het pas goed uit de hand gelopen. In de volleybalfinale vrouwen voor de beker van Griekenland stonden beide clubs tegenover elkaar in Peania, een dorp niet ver buiten Athene. Rivaliserende hooligans stonden tegenover elkaar met messen, kettingen, stenen, flessen en wat nog meer. Het kwam tot flinke gevechten. Daarbij werd een jongeman van 25 geschept door een auto die zich snel van tussen het strijdgewoel wilde verwijderen. Hij overleefde de klap niet, maar in het ziekenhuis werd duidelijk dat hij ook een aantal messteken had geincasseerd. 5 zwaargewonden moesten ook naar het ziekenhuis worden overgebracht, onder hen een voetballer van de locale club Marko. Hij was niet bij de rellen betrokken, maar liep toevallig over straat met het shirt van zijn club, waarop ook een klaverte 3 staat afgebeeld, het embleem van Panathinaikos. Reden genoeg voor Olympiakos aanhangers om hem neer te steken.
Ik kan er niet bij hoe het zo ver kan komen. Grieken kunnen heethoofden zijn, maar dit soort zinloos geweld?


 

Spirulina

Het staat op het menu van astronauten. Het vindt zijn oorsprong in de cultuur van de Azteken en het wordt wel eens het voedsel van de toekomst genoemd: spirulina. Spirulina is groen, het lijkt op zeewier en enkel onder de microscoop is de vorm waar te nemen. Het lijkt de natte droom van iedereen die geinteresseerd is in gezonde voeding: spirulina (Wikipedia link) bevat een massa vitaminen, proteinen en mineralen en zou het menselijk organisme in perfecte balans brengen. Het wordt voor 99% door het lichaam opgenomen (wat het zo aantrekkelijk maakt voor astronauten) en is beschikbaar in poedervorm, capsules en pillen. Het zou hartaandoeningen voorkomen, het verhindert de opgang van HIV in het menselijk lichaam, en zou zelfs helpen tegen allergieen. Een pilootproject in Tsjaad moet nagaan of het kan worden gebruikt om hongersnoden tegen te gaan in Afrika.
Het goedje zou naar zeewier smaken, maar wordt gekreekt in zoet water. Waarom vermeld ik dit nu in een blog over Griekenland? Omdat spirulina slechts op zeer weinig plaatsen voorkomt: de grootste kwekerijen bevinden zich in Chili, Nieuw-Zeeland en.... Griekenland, meer bepaald in Therma, de warmwaterbronnen van Nigrita, bij Serres. Daar bestudeert het Griekse Instituut voor Biologisch Onderzoek en Biotechnologie de effecten van spirulina. Best mogelijk dat we er in de toekomst nog veel gaan over horen.


 

Australische terreurverdachte verschijnt voor tribunaal Guantanamo

Onderstaand artikel is hier big news, want David Hicks is geboren in Adelaide en zijn ouders wonen hier nog steeds.
Zie ook het artikel in The Advertiser en het nieuwsbericht op SBS.

Begin van omstreden Amerikaanse militaire processen in Guantanamo

reuters

GUANTANAMO - De Australische terreurverdachte David Hicks, die maandag in Guantanamo voor een speciaal militair tribunaal is verschenen, heeft volgens zijn advocaat de hoop op een eerlijk proces verloren en overweegt schuld te bekennen in ruil voor strafvermindering. Voor het tribunaal zei Hicks echter meer advocaten nodig te hebben om zich te kunnen verdedigen.
De 31-jarige Hicks, die in het verleden zijn brood heeft verdiend als kangoeroevilder, zit al ruim vijf jaar in Guantanamo opgesloten. In 2004 werd een rechtszaak tegen hem begonnen, maar die moest worden afgebroken toen het hooggerechtshof bepaalde dat de manier waarop het leger Guantanamo-gedetineerden wilde berechten, niet strookte met de grondwet.

Vorig jaar kwamen president George Bush en het Congres overeen 'militaire commissies' te benoemen voor de berechting van de buitenlandse terreurverdachten. Hicks was de eerste die moest voorkomen voor zo'n - nog altijd omstreden - militaire commissie.

Advocaat David McLeod, die zondag bezocht, zei dat zijn cliënt zijn haar heeft laten groeien om zijn ogen te beschermen tegen het licht in zijn cel en dat hij een angstige indruk maakt. "Hij beseft dat het een proces is (...) dat is bedoeld om veroordelingen te bereiken." Hicks heeft maandag voor de zitting zijn volle baard laten afscheren, maar zijn lange haar gehouden.

Hicks, die zich tot de islam heeft bekeerd, wordt ervan beschuldigd in Afghanistan trainingskampen van Al-Qaeda te hebben bezocht en na de aanslagen van 11 september 2001 kort te hebben gevochten aan de zijde van de Taliban. Als hij zijn onschuld volhoudt en wordt veroordeeld, kan hij levenslang krijgen, maar McLeod zei dat vergelijkbare verdachten, onder wie de uit de VS afkomstige Taliban-soldaat John Walker Lindh, twintig jaar hebben gekregen.

Zowel de Amerikaanse als de Australische autoriteiten hebben gezegd dat Hicks zijn straf in Australië zal mogen uitzitten.


 

25 maart

Bak_skordalia Voor wie het ondertussen nog niet weet: 25 maart is een grote feestdag in Griekenland. De verzetsorganisatie Filiki Etaireia gebruikte de datum van de Annunciatie als datum waarop de opstand tegen de Turken werd gecoordineerd. In feite waren er al verschillende haarden van verzet tijdens de dagen voordien, op verschillende plaatsen (Areopolis, Kalamata, Aigion en Kalavryta) in Griekenland.
Maar goed, wat is nu die Annunciatie? In het Grieks heet het "Ευαγγελισμός" en het is de aankondiging van de engel aan de maagd Maria dat zij een zoon zal baren. Het is meteen ook de naamdag voor Evangelos, Vangelis, Evangelia enz. En op 25 maart wordt er traditioneel altijd kabeljauw met skordalia (zie foto) gegeten. Het was me steeds een raadsel waarom, maar ondertussen heb ik een uitleg gevonden. 25 maart valt altijd midden in de Griekse vasten. Als je die strikt volgt, mag je 40 dagen niets eten waar bloed in zit. Maar omdat 25 maart een religieuze feestdag, wordt er een uitzondering gemaakt: er mag worden gefeest, maar niet overdreven. Daarom mag je wel vis eten, maar geen vlees. De meeste Grieken waren vroeger erg arm, en de kabeljauw was ooit een goedkope vis. Skordalia is erg kalorierijk (aardappelen, olijfolie, soms ook walnoten en broodkruim), en daarom erg welkom midden in de vasten. Dat is dus de reden waarom er op 25 maart (en ook op Palmzondag) kabeljauw met skordalia wordt gegeten. Ik heb lang moeten rondvragen en ik ben er van overtuigd dat 80% van de Grieken het niet weet. Iedereen volgt de traditie zonder echt te weten waarom.


 

Aardbeving

Jp_aardbeving_ishikawa20070325 Een aardbeving heeft zondagochtend Japan opgeschrikt. De aardbeving had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter. De schade is het grootst in de provincie Ishikawa. Zelf hier in Yokohama, op 360 kiliometer van het epicentrum, was de schok goed voelbaar.

In Japan gebruiken we niet de schaal van Richter, maar wel de Shindo-shaal. De Japanse schaal meet niet de energie die vrijkomt zoals de Richter-schaal dat doet, maar wel de concrete bevingen aan het aardoppervlak. In Ishikawa dat was '6 Sterk' (de schaal gaat tot 7). Dat betekent: onmogelijk  om te blijven rechtstaan, zware meubels en objecten in huis vallen om, oudere gebouwen kunnen instorten, aardbevingsbestendige gebouwen kunnen schade oplopen, loskomende brokstukken zijn een gevaar, scheuren kunnen zich vormen in het wegdek,…


 

Nationale trots

Gr_vlagDe Griekse vlag is dezer dagen niet uit het straatbeeld weg te denken: je ziet ze op bussen, treinen, trams, aan balkon, aan auto-antennes enz. Morgen is het namelijk de Griekse nationale feestdag. De Griekse borst zwelt van nationale trots, hoewel niet iedereen weet wat er op 25 maart precies wordt gevierd (er is namelijk ook een nationale feestdag op 28 oktober en dat schijnt tot verwarring te leiden). 25 maart wordt als de symbolische start van de Griekse revolutie tegen de Ottomaanse bezetter gezien. De leuze van de revolutionairen was "Ελευθερία ή Θάνατος" (vrijheid of dood). De leuze bestaat uit 9 lettergrepen en dat is de reden waarom de Griekse vlag 9 strepen telt. Het kruis is belangrijk, omdat de Grieks-Orthodoxe kerk mee aan de basis van de revolutie lag (het belang van die Kerk zou niet genoeg in de verf zijn gezet in een recent geschiedenisboek voor het 6de leerjaar - zie hier een Griekse petitie tegen het boek). Over de kleuren wordt getwist: velen zeggen dat blauw en wit de typische kleuren zijn van Griekenland, anderen zeggen dat het de kleuren zijn van Beieren: de streek van herkomst van de eerste Griekse koning. Morgen wordt er een grote optocht gehouden in het centrum van de stad, en de scholen houden ook een parade, waarbij de beste leerling de Griekse vlag mag vasthouden. Er zijn in het verleden al heel wat incidenten geweest wanneer die beste leerling geen Griek is. Nationalisme van zijn kleinste kant...


 

Belg wint goud in Adelaide

Een uurtje geleden heeft Steven Vancanvenberghe uit Ronse hier in Adelaide goud gewonnen in de categorie Country Cross (veldrijden) van de World Police and Fire Games. En wij waren erbij...
Dsc02384_2 Dsc02389 Dsc02385 

Eindelijk regen!

Rain, glorious rain


March 24, 2007 12:00am Article from: The Advertiser

ADELAIDE had its first real downpour in two months yesterday, as the heavens finally opened to bring some relief from the drought.

But it was the second burst of rain in a week for many farming districts, which were soaked by up to 40mm of rain on Monday.

By 6pm yesterday, the city had recorded 14mm of rain in the first falls beyond a drizzle in 61 days.

The biggest falls were recorded on Eyre Peninsula, where 40mm was received at Kyancutta, 31mm at Minnipa and 25mm at Cleve.

Trees For Life gardener Graham Greaves was so happy it was raining that he donned a rain jacket and worked through the downpour.

He said the rain would spruce up the yards of Adelaide homes. "There's just something special about the rain to freshen the trees up," he said.

The rain is forecast to clear early this morning. Showers will develop again on Monday.


 

Korte weetjes

- Hilde heeft gisteren met succes de driedaagse First Aid cursus van het Rode Kruis afgewerkt. Well done! En een hele opluchting, want we voelen ons plots al een heel stuk veiliger tussen alle Australische spinnen en slangen. :-)

- Het verenigingsleven maakt een belangrijk deel uit van ons integratieproces. Daarom laten we geen enkele kans onbenut om contact te krijgen met 'the locals'. Zo kregen we vorige week een e-mail van Nathans soccer coach met de vraag of iemand van de ouders zijn assistant coach zou willen zijn. Ik hoefde echt niet lang na te denken. Ik ben intussen assistant coach bij de Plympton Bulldogs en het is een fantastiche manier om ons integratieproces vooruit te helpen. And it improves my soccer English. Wat ook leuk meegenomen is. ;-)

- Vannacht gaan jullie van winter- naar zomeruur. Jullie kunnen dus langzaam uit jullie winterslaap ontwaken. Wij gaan daarentegen vannacht van zomer- naar winteruur. De wereld op zijn kop dus. Maar no worries, Europees winteren zal het hier nog niet meteen doen. De winters zijn hier zeer zacht, met gemiddelde temperaturen tussen de 15 en 20 graden. Een ander gevolg van dit zomer- en winteruur is dat het tijdsverschil van 9.30 naar 7.30 zakt. Het is hier maw vanaf morgen maar 7.30 later dan in Belgie. De afstand wordt dus een stukje korter. :-)))


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog