Armoede

De tijd dat Grieken massaal hun land ontvluchtten om hun geluk (en vooral een financieel veilige toekomst) elders te zoeken is al een hele tijd voorbij. Trouwens, uit recent onderzoek blijkt dat Grieken de meest honkvaste Europeanen zijn: rond de 70% ziet het niet zitten om in een ander Europees land te gaan werken, en 96% wil zeker niet verkassen na zijn pensioen (u leest een en ander hier). En dat terwijl ze zo wat de meest pessimistische Europeanen zijn.
De situatie ziet er inderdaad niet zo rooskleurig uit op economisch vlak. Ondanks het feit dat de Griekse economie groeit met ongeveer 4% per jaar, leven ongeveer 20% van de Grieken onder de armoedegrens (cijfers voor 2005: u vindt ze hier in detail terug). Die grens is bepaald op een jaarlijks inkomen van 5.649,78 € per jaar voor alleenstaanden en 11.864,54 € voor een familie met 2 kinderen. U ziet het: de grens ligt al erg laag, en nog zijn er mensen die niet aan dat bedrag komen (er zijn natuurlijk ook een heel aantal mensen die ZEGGEN dat ze niet aan dat bedrag komen).


 

IJsbreker

P1480749_sun_above_the_ice_on_lake_ontar P1480753 P1480747 P1480765
Klik op een foto voor een vergroting
P1480775 P1480777 P1480790_1 P1480873

Sommige dingen zijn moeilijk in woorden uit te drukken, sommige ervaringen zijn ook niet of nauwelijks in foto's of film te vatten. Vandaar dat ik deze keer wat meer foto's en een filmpje heb ingevoegd. De beelden zijn maandag gemaakt tijdens de tocht met het veerpontje naar Ward's Island, een van de twee eilandjes in de baai van Toronto die bewoond zijn.


 

Sneeuwruimen

Andere streken en landen hebben niet alleen een andere keuken, andere gewoonten, andere culturen, maar ook andere beroepen. Een van die beroepen is sneeuwruimer. Zul je in Vlaanderen wellicht niet bepaald rijk worden door je diensten als sneeuwruimer aan te bieden, in Canada is dat een andere kwestie.

De afgelopen jaren hebben we in Toronto maar weinig sneeuw gehad, maar nu hebben we niet alleen sneeuw, maar sneeuw die aanvriest. Tijd voor het grof geschut, dus. Voor enkele tientallen dollars schrapen sneeuwruimers uw hele oprit sneeuw- en ijsvrij.

In het geval van kleinere opritten worden hiervoor snowblowers, letterlijk sneeuwblazers omdat ze de sneeuw opscheppen en wegblazen, en speciale sneeuwschoppen gebruikt. Vaak bieden schoolkinderen hiervoor hun diensten aan. Het is een zware job, maar ze kunnen er dan ook een hele flinke dollar aan over houden.

Klik op een foto voor een vergroting
Imgp0786_custom
Imgp0787_custom

 

Openbare telefoons

Imgp0706_dwa_designated_waiting_area Imgp0702_public_phones_in_the_subway Imgp0703 Imgp0704
Klik op een foto voor een vergroting

Openbare telefoons zijn werkelijk alomtegenwoordig in Toronto. Op plaatsen waar veel mensen komen, vind je gewoonlijk een lange rij telefoons, een telefoonbatterij zeg maar. Waar minder mensen komen, vind je er minder, soms zelfs maar eentje.


 

Slowcooking

New_image_small Enkele maanden geleden heb ik een ‘slowcooker’ of ‘crockpot®’ in huis gehaald. Ik had er al dikwijls over gelezen (oa. op Petra’s en Ann’s weblog) en ook sommige buurvrouwen hadden me al meermaals proberen te overtuigen van het gemak ervan.  En inderdaad, wat een handig ding!

Wat het is?  Een ‘slowcooker’ is een electrisch apparaat dat gebruikt wordt voor koken op relatief lage temperaturen (omgekeerd aan een snelkookpan). Heel gemakkelijk : men ‘dumpt’ al de ingrediënten in een pot en deze kunnen uren sudderen zonder dat men erbij hoeft te blijven. De recepten (overal te vinden op internet) zijn heel eenvoudig en snel klaar te maken. En je tovert de lekkerste gerechten op tafel zonder veel moeite…

En het gemak? Je raadt het al. Ik kan ’s morgens de maaltijd bereiden (groentjes en aardappeltjes zuiver maken en snijden en samen met het vlees in de pot doen) en dit de hele dag zachtjes laten gaar worden. Als het klaar is, valt de crockpot® automatisch op een ‘keep warm’ stand, zodat je op eender welk moment de maaltijd kan nuttigen! Heerlijke stoofpotjes kan je hiermee maken. En ’s avonds heb ik mijn handen vrij om mijn jongens alle aandacht te geven die ze nodig hebben.... Leve de vooruitgang!


 

Hash

Om de twee weken vindt in de buurt van Moshi de ‘Kilimanjaro Dirt Road Hash’ plaats. Expats en locals komen bijeen en rennen of wandelen een parcours van 8 tot 10 km. Nadien wordt er een fris biertje gedronken en gezellig nagepraat. Wereldwijd zijn er ongeveer 1700 hash groepen.

Gisteren waren wij de organisatoren van de hash. Als locatie hadden we Kibosho uitgekozen, dat 1000 meter hoger ligt dan onze woonplaats Moshi en over hobbelwegen een uur van ons huis verwijderd is. Met meel trokken we een pad door bananen- en maïsvelden, over riviertjes en heuvels, met in ons zog tientallen nieuwsgierige kinderen en achter de wolken een Kilimanjaro die statig over ons waakte.


 

Zonsondergang in Tommy Thompson Park

P1480651 P1480678 P1480694 P1480708
Klik op een foto voor een vergroting

P1480722 Wat mij betreft is een zonsondergang iets bijzonders, ook al gebeurt het natuurlijk elke dag. Om die reden behoren foto's met zonsondergangen voor mij tot de "droombeelden" en omdat ik mijn best doe een realistisch beeld te scheppen van wat ik in Toronto meemaak, zou ik die foto's eigenlijk niet mogen tonen als ik consequent wil blijven. Maar zo werkt het dus blijkbaar niet.

De realiteit is namelijk dat mooie zonsondergangen hier geen uitzondering zijn, maar regel. Je hebt er zo goed als elke dag wel een. De zonsondergangen in Tommy Thompson Park zijn net een ietsje uitzonderlijker. Niet omdat ze er zo nodig helemaal anders uitzien, maar omdat Tommy Thompson Park om veiligheidsredenen (er wordt nog altijd actief gestort) slechts op zaterdag en zondag toegankelijk is voor het grote publiek.


 

The Belgian Car Rally 2007 - Thanks

Op t laatste nippertje ons nog ingeschreven, en op het allerlaatste nippertje toch nog kunnen meedoen, met dit mooie initiatief van de Belgian club in de VAE ;

de 2007 Car rally…


 

De gustibus...

Ik ben in Vlaanderen opgegroeid in de wetenschap dat wij de beste koffie ter wereld hadden. Onze koffie was uitstekend. De rest van de wereld kende er niets van. Zo simpel was het. Voor u luid begint te briesen van verontwaardiging, moet u dat natuurlijk in zijn context plaatsen.

P1480550
Klik op de foto voor een vergroting

 

sneeuw

De flutwinter is eindelijk voorbij. En maar goed ook. Die uitegerekte herfst stond Warschau niet echt. Het gras lag er flets bij, en de aanhoudende regen maakte de stad nog grijzer dan ze al is – het was geen gezicht. Al weken zit iedereen te wachten op het langverwachte winterweer; er wordt gemopperd en geklaagd, een Pool raakt blijkbaar oververhit wanneer hij niet eens een paar dagen onder nul kan.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog