Druiven der Gramschap

De terechtstelling van Saddam kaapte gisteren zo wat overal ter wereld de headlines weg.  In Spanje stak ETA daar een stokje.  Met hun zwaarste bom in 15 jaar (tussen 500 en 800 kilo explosieven) onder de luchthaven van Madrid-Barajas stuurden ze niet alleen de eindejaarsplannen van duizenden reizigers in de war, de explosie eiste ook 2 mensenlevens, richtte voor miljoenen euro´s schade aan en bracht het spook van 11 maart 2004 weer tot leven.      

Meteen komt er ook een einde aan een staakt-het-vuren dat 9 maanden lang stand hield. In maart van dit jaar kondigde ETA immers een "permanent bestand" af en zette daarmee de deur naar een vreedzame oplossing voor het Baskische conflinct op een kier.  De principiële patstelling tussen gewelddadige separatisten en de rest van de maatschappij maakte plaats voor tentatief optimisme.  Voorzichtig werden de mogelijkheden tot dialoog afgetast.  Eerst met Batasuna, de illegale politieke arm van ETA, dan ook met de terroristen zelf.  Het genaamde vredesproces bleek een moeilijke evenwichtsoefening.  Aan de ene kant had je de voorstanders van schoorvoetende onderhandelingen met ETA naar Noord-Iers model, aan de andere kant de hardleerse conservatieven die iedere toenadering als een mes in de rug van de slachtoffers beschouwden.  Meer nog, de slachtoffers van ETA zelf waren onderling verdeeld over het te bewandelen pad. 

Tot gisteren.  Vrijdag nog drukte premier Zapatero zich gematigd optimistisch uit over de huidige stand van zaken en de nabije toekomst.  Zaterdag blies ETA met bijna een ton springstof alle bruggen op. 

Volgens een Spaanse traditie brengt het geluk om tijdens het aftellen naar het nieuwe jaar 12 druiven naar binnen te werken.  In het Baskenland zullen die wederom een wrange nasmaak hebben.      


 

De eerste sneeuw

Sneeuw_parnithaEen witte Kerst blijft echt wel iets waar iedereen van droomt. Nu was het vandaag wel geen Kerstmis meer, maar we hebben toch een beetje de droom waar gemaakt. En ver moesten we daar niet voor gaan. Een paar dagen geleden kregen we hier de eerste echte winterse koude en die ging meteen gepaard met sneeuwval op de Parnitha berg, een goeie 20km van het centrum van Athene. Eerder deze week kon je zonder sneeuwkettingen langs de weg niet naar boven. En ik heb geen sneeuwkettingen. Maar vandaag was de sneeuw geruimd en kon je vlot rijden, langs het casino van Parnitha tot aan de berghut Bafi. Heerlijk om aan de stadsdrukte en de koopgekte te ontsnappen. Bafi is de vaste stek voor de bergclub van Attica, en scholen doen er uitstappen naartoe om de kinderen respect voor de natuur bij te brengen. Als je geluk hebt, zie je er zelfs wilde herten in de buurt grazen. Dat was vandaag echter niet het geval: er valt niet veel te grazen als alles onder de sneeuw ligt, en bovendien was het zo fel gemist dat je nauwelijks een hand voor je ogen zag. Beneden in Athene 12 graden, boven op Parnitha 0.
Erg prettig was het: je bent even volledig weg uit de chaos van Athene en je zit echt in een winters landschap, vlak bij een stad waar het eigenlijk zo goed als nooit sneeuwt. Griekenland: een land van extremen.


 

De eerste dame blogt

De grote vakantie-uittocht is begonnen. Nieuwjaar is een belangrijke verlofperiode in Japan. Vele bedrijven hervatten pas hun werkzaamheden op 4 januari. Kerstmis is dus al lang vergeten. Kerstdag is trouwens geen vakantiedag en wordt op een ietwat verrassende wijze gevierd, zoals ik verleden jaar al heb verteld.

In ieder geval, de nieuwsgierigen die graag een glimp van premier Shinzo Abe’s kerstfeest opvangen, kunnen naar de blog 'Akie Abe's Smile Talk' surfen. Akie is de 44-jarige vrouw van de premier. In de laatste blogberichtjes kunnen we onder meer de kerstbol bewonderen die Akie van Laura Bush heeft gekregen; of ook nog hun kerstmaaltijd bij vrienden.

Akie Abe is een maand geleden met haar sympathiek blogje begonnen.  Haar man kan de extra blogaandacht zeker gebruiken want de populariteit van de premier is de laatste tijd fel gezakt.

Akie Abe’s Smile Talk Blog:
http://www.abe-akie.jp/


 

Het einde van Saddam Hoessein

De hele avond heeft een deel van de Canadese bevolking in spanning heen en weer gezapt van het ene televisiekanaal naar het andere. Eerst heette het dat Saddam voor 22:00 op vrijdag 29 december zou worden geëxecuteerd, dat is voor 06:00 op zaterdag 30 december voor Baghdad.

Rond 22:20 kregen we te horen dat er in de Arabische media werd verteld dat Saddam was geëxecuteerd om 22:05. Een half uurtje later werd dat bevestigd.


 

Snelheidsduivels

Toen ik vorige week voor mijn werk de bus van Moshi naar Arusha nam, reed ik voorbij aan de wrakstukken van een bus en een vrachtauto. De hele voorkant van de bus was als een accordeon ineengedeukt en de vrachtwagen lag gekanteld en total loss in de berm. Later hoorde ik dat er tijdens het ongeval tien doden waren gevallen en ettelijke gewonden, die op het moment dat ik aan het ongeval voorbijreed gelukkig al naar ziekenhuizen in de omstreken waren overgebracht.


 

Amber Alert

Toen in 1996 de negenjarige Amber Hagerman uit Arlington in het Amerikaanse Texas werd gekidnapt en vermoord, werd het AMBER-systeem in het leven geroepen. AMBER is uiteraard de naam van het Hagermanmeisje, maar officieel is het de afkorting van America's Missing Broadcast Emergency Response.


 

Aleksandar

Toen maarschalk Tito in de jaren 40 besloot om een Joegoslavische provincie "Macedonie" te noemen, kon hij niet voorzien dat dit 50 jaar later grote problemen zou opleveren. Sinds 1992 verzet Griekenland zich met hand en tand tegen de politiek van de vroegere Joegoslavische provincie om internationaal "Macedonie: te gebruiken als naam van een onafhankelijk land. En dus werd het FYROM. In Griekenland noemt men het land "Skopia". De bewoners van Skopia zijn Slaven en Albanezen, en geen van beide groepen hebben een historische band met de Grieks-Macedonische dynastie.

Nu heeft de overheid van FYROM besloten om de nationale luchthaven "Aleksandar Makedonski" te noemen. U kunt zich voorstellen dat de Grieken weer steigeren. Minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde al dat de tusssentijdse overeenkomst [pdf-link] die Athene met Skopje heeft getekend in 1995 nog steeds van kracht is en dat FYROM er goed aan doet om acties te vermijden die verkeerd zouden kunnen worden geinterpreteerd. Nu is die tussentijdse overeenkomst wel bijzonder vaag, en er kan weer oeverloos worden gediscussieerd of deze actie nu gelegitimeerd is of niet.

Mij lijkt het wel dat FYROM een nieuwe manier heeft gevonden om de naam te usurperen. En het mag misschien een beetje overdreven lijken om zoveel heisa te maken rond een naam, maar hier hangt natuurlijk wel een hele identiteit en geschiedenis aan vast. En Balkanbewoners zijn daar bijzonder op gesteld.


 

Christstollen en lebkuchen

Omdat het nu een echte (vr)eettijd is (en niet noodzakelijk etenstijd ^_^), hier een foto van Duitse producten. We hebben altijd wel een keuze aan Duitse producten, maar tijdens de kerst- en nieuwjaarperiode worden ze bijzonder populair en zijn ze overal in de supermarkt te krijgen, vooral christstollen en lebkuchen.

Christstollen zijn een soort cake-achtig brood dat oorspronkelijk de vorm van een baby had. Mijnwerkers vonden echter dat het meer geleek op een mijngang, vandaar de naam "stollen".

Lebkuchen zijn een soort peperkoek met een iets hardere buitenkant. Ik ben er dol op en ze bestaan in verschillende vormen met verschillende extra smaakjes.

Klik op de foto voor een vergroting
Imgp0577_lebkuchen

 

Lijstjestijd

De laatste dagen van het jaar worden in België (en niet alleen daar) vaak getypeerd door het opduiken van lijstjes allerhande. Het is allemaal begonnen met hitparades, en ondertussen is het geëvolueerd naar een opsomming van dingen die de auteur van het lijstje prettig, belangrijk en ronduit storend vond. Blogs ontsnappen ook niet aan het fenomeen. Zelf heb ik altijd gevonden dat lijstjes iets narcistisch hebben: de auteur wil er zich mee profileren om duidelijk te maken hoe hip, geïnformeerd, verstandig (vul zelf maar in) hij wel is. Om maar te zeggen: lijstjes kunnen me gestolen worden. Het is dan ook een hele opluchting dat Grieken zich nauwelijks of niet bezig houden met het opstellen ervan. OK, we krijgen hier in de media wel de gebeurtenissen van het afgelopen jaar in een overzichtje, maar daarmee is geen volgorde van belangrijkheid of mening van de auteur gemoeid.
Overigens lijkt het me dat Grieken ook een ander soort lijstje niet opstellen: eentje met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik ben nog niet 1 Griek tegengekomen die het doet.


 

Panettone en pandoro

Dat Toronto een grote Italiaanse erfenis heeft, is in deze periode overal te merken in de supermarkten. Overal staan er pandoro en panettone uitgestald omdat dit dessertbrood traditioneel wordt gegeten op kerstmis en nieuwjaar, hoewel het ook vaak daarbuiten wordt gegeten.

Pandoro (van pan d'oro - gouden brood) is een soort kruising tussen cake en brood, gemaakt van bloem, suiker, boter en eieren. In zijn huidige vorm is het ontwikkeld door Italiaanse banketbakkers uit Verona die het vak in Wenen hadden geleerd. De officiële begindatum van deze Italiaanse traditie is 30 oktober 1894, de datum waarop Domenico Melegatti een patent kreeg voor de industriële bereiding, hoewel er aanwijzingen zijn dat de traditie van pandoro en panettone reeds uit de eerste eeuw dateert.

Klik op een foto voor een vergroting
Imgp0579_pandoro

 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog