Censuur

Rssprisoners2Harde tijden voor bloggers. In Bahrein kan Mahmood niet meer bloggen, in Griekenland is men nog een stapje verder gegaan: Antonis Tsipropoulos, die de site www.blogme.gr bijhoudt is gisteren gearresteerd. De arme man kreeg de politie over de vloer, die zijn hele harde schijf uitkamden en hem vervolgens letterlijk in de boeien sloegen.
De reden is erg stom: blogme plaatste een link naar een andere blog, funEL, waar de draak wordt gestoken met een ene zekere Demosthenes Liakopoulos. Die Liakopoulos is een geval apart: hij koopt zendtijd op de kleinere tv-zenders en prijst daar boeken aan. Die boeken gaan over complottheorieën, het feit dat de Grieken overal ter wereld hebben gezeten (de meander-motieven in Mexico!, reidansen in China!), het zoeken naar Atlantis, het feit dat we overal worden gevolgd, dat een nieuwe wereldorde op komst is en wat weet ik nog allemaal. Je lacht je een breuk als je de man bezig ziet: hij lijkt wel op de markt te staan. Maar net zoals zijn illustere naamgenoot, is hij voor veel mensen erg overtuigend.


 

Wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag is de wintertijd weer ingegaan. Dat is uiteraard niets bijzonders, in België is dat ook zo gebeurd.

Traditioneel begint de zomertijd in België in het laatste weekend van maart, bij ons in Toronto in het eerste weekend van april. De wintertijd begint in beide gevallen in het laatste weekend van oktober. Dat bracht me ertoe te vertellen dat het tijdverschil tussen Toronto en Brussel gewoonlijk 6 uur bedraagt. Veel mensen deden dat af met "Ach, Bart moet weer eens de rare uithangen", maar die meestal was dus echt gerechtvaardigd, gezien het feit dat de lentetijdsprong gedurende een week tot een verschil van 7 uur leidde.


 

Mahmood geblokt!

Mijn beste vriend Mahmood heeft recht op klagen! Gisteren werd zijn site geblokeerd door het Ministerie voor Informatie van Bahrain. Mahmood is een toffe erudiete Bahraini die 1 van de meest populaire blogs in het Midden-Oosten heeft. En ondanks ik zelden slecht vertel over Bahrain, moet ik Mahmood bijstaan in het feit dat ondanks de inspanningen van liberalisering in dit land, er soms serieuze flaters worden begaan.

Hoe dan ook. Ik vraag iedereen die gelooft in vrijheid van mening en internet, om op deze link hier te klikken zodat uw digitale steun kan meetellen!

Dit krijgen we nu te zien in Bahrain als we Mahmood zijn site willen bezoeken.

Update: Support is er al gegeven door de volgende sites:
Zattevrienden
Wadda
MediaBom

Waarvoor dank :)


 

Op de top van Kilimanjaro

Vier dagen geleden stond ik op de top van de Kilimanjaro! Na een prachtige beklimming met kilometers verreikende uitzichten, steile, modderige bergpaden en tijdens de laatste nacht een uitputtende, surrealistisch aandoende trek naar de top, bereikten we donderdag 26 oktober Uhuru Peak. Maar liefst negen familieleden uit Belgie, vergezelden ons naar het dak van Afrika, waardoor het eens te meer een ervaring werd om nooit te vergeten.


 

Liefdadigheid & Miss Europe verkiezingen.

Carine_christian_avondkledij Voor jullie in Vlaanderen zal dit als een 19de eeuws fenomeen overkomen. In Oekraïne is het omwille van z’n tekortschietende burgerzin om belastingen te betalen en die op een transparante manier te herverdelen, een noodzakelijk feit. Jammer genoeg valt veel humanitaire hulp ook in de verkeerde zakken. Corruptie kent geen schaamte. Wij zijn de eersten om toe te geven dat wij vanuit een riante positie kunnen oordelen. Maar zelfs als correcte belastingsbetalers aan de Oekraïense staat, beseffen wij dat vele noden niet gelenigd worden.


 

Taboes

Ik las gisteren in de krant de top 10 van taboes in België. Best wel interessant om dat eens te vergelijken met Griekenland, vond ik. Hier gaan we:

1.Zeggen hoeveel je verdient
Het grootste taboe in België. U kunt zich voorstellen hoe ik me in het begin voelde toen vele Grieken me op de man af vroegen hoeveel ik verdien. Rond je loon bestaat hier absoluut geen taboe. Ik weet perfect hoeveel geld mijn collega's netto aan het eind van maand overhouden. En zelfs als je praat met vreemden, durven die je al wel eens vragen hoe veel je verdient (en ze zeggen er zelf ook bij hoeveel zij zelf verdienen).  Over loon praten is dus geen taboe.

2. Praten over erfenis
Een erfenis is Griekenland is meestal een huis. Ouders bouwen of kopen een huis voor hun kinderen. In de tijd van de alsmaar devaluerende drachme was onroerend goed de beste manier om te beleggen. Kinderen weten perfect wat ze erven, en ze weten het ook van elkaar. Omdat de huizen vaak op hun naam staan, moet alles jaarlijks op de belastingsaangifte worden ingevuld. Ook hier weer: geen taboe.


 

Internationale avond.

Belgische_standEen internationale school is een thuis voor vele nationaliteiten en een culturele smeltkroes, waar ik bijzonder veel van hou. Ondanks de drukke aganda probeer ik de meeste dagen ’s morgens de jongens naar school te brengen. Ik geniet elke morgen opnieuw van de ‘small talk’ met de mama’s & papa’s van diverse pluimage.


 

Nee-dag

De laatste dagen heb ik zo druk, dat ik nauwelijks nog weet wat er precies rondom mij gebeurt. Ergens in mijn achterhoofd wist ik wel dat we vandaag een feestdag hebben, maar ik was me er niet van bewust dat alle winkels gesloten waren. Daar stond ik dan voor een gesloten supermarkt, en met een lege koelkast. We zullen dus dit weekend wel ergens in een taverna moeten gaan eten. Niet dat ik daar iets op tegen heb. Het is prachtig nazomer-weer, dus ergens buiten op een terrasje is het best aangenaam.
Het is vandaag de dag dat de Grieken herdenken dat hun politieke leider in 1940 weigerde om aan de zijde van de Italianen en de Duitsers mee te vechten. Ik heb het daar vorig jaar al over gehad.
Vandaag worden er overal militaire optochten gehouden. In vele optochten lopen de leerlingen van lager en middelbare school mee. Ondanks het feit dat de onderwijzers al 6 weken aan het staken zijn en dat de leerlingen ondertussen de scholen hebben bezet, scharen ze zich opeens toch allemaal achter de vlag en vervullen ze hun "vaderlandse plicht". Er zijn wel een paar enkelingen die proberen te protesteren tegen het onderwijsbeleid van de regering vandaag, maar die worden hardhandig verwijderd. Heel militaristisch naar mijn smaak, maar ik ben dan ook opgegroeid in een land waar vaderlandsliefde niet echt de grootste waarde heeft (ik ken niet eens de tekst van de Brabançonne, moet ik toegeven).


 

Dimitris

Vandaag is het de naamdag van Dimitris en Dimitra. De Heilige Dimitris wordt op 26 oktober herdacht, en dat is altijd een groot feest: hij is namelijk een van de belangrijkste heiligen van de Grieks-Orthodoxe kalender. Tevens is hij de patroonheilige van Thessaloniki, en daarom is het blijkbaar geen toeval dat de stad op 26 oktober 1912 bevrijd werd van het juk der Ottomanen.
Het is volgens mij geen toeval dat zijn naam heel erg gelijkt (eigenlijk dezelfde is) dan die van de Griekse godin Demeter. En het is ook geen toeval dat heilige net nu wordt gevierd: tijdens het oogstseizoen, wanneer ook rituelen werden gehouden ter ere van Demeter; vooral in Eleusis, waar de zogenaamde Mysterien werden gehouden (waar men nog steeds het fijne niet van weet).
En om het plaatje compleet te maken: de Heilige Joris (Georgios in het Grieks) wordt gevierd op 23 april. Geen toeval dat zijn feestdag ongeveer 6 maanden verwijderd zit van die van Dimitris. Georgios komt namelijk van γεωργία (georgia) wat landbouw betekent. En rond 23 april wordt er volop gezaaid en geplant. Zo vind je dus eigenlijk de landbouwcyclus terug in de verering van de heiligen, of zie ik dat verkeerd?


 

Vertrouwen

De verkiezingen zijn voorbij, en de politici laten zich van hun beste kant zien. De regering beschouwt het feit dat er veel kandidaten van haar partij tot prefect zijn verkozen als een bewijs dat het volk achter haar beleid staat. De oppositie vindt dat ze het goed gedaan heeft en leest de resultaten anders. Voor hen duiden ze er op dat het volk de politiek van de regering beu is. Niemand staat er echter bij stil dat gemiddeld 40% van de mensen niet is komen stemmen (terwijl er stemplicht is)! Een duidelijk bewijs dat men de politiek kotsbeu is. Een meerpartijensysteem zoals in België mag dan al niet ideaal zijn; een (virtueel) 2 partijenstelsel is dat ook niet (de verschillende kleine partijtjes spelen hier eigenlijk nooit een rol van belang).
Het was al duidelijk eerder dit jaar, in een Europese enquête van GfK, waaruit blijkt dat slechts 8% van de Grieken nog vertrouwen heeft in politici. Dat is het laagste cijfer van heel Europa. Met de circussen die we nu op TV te zien krijgen, zal het er zeker niet beter op worden.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog