Censuur

  • Gepost op dinsdag 31 oktober 2006 om 18:57
  • door Bruno Tersago
  • in Griekenland

Rssprisoners2Harde tijden voor bloggers. In Bahrein kan Mahmood niet meer bloggen, in Griekenland is men nog een stapje verder gegaan: Antonis Tsipropoulos, die de site www.blogme.gr bijhoudt is gisteren gearresteerd. De arme man kreeg de politie over de vloer, die zijn hele harde schijf uitkamden en hem vervolgens letterlijk in de boeien sloegen.
De reden is erg stom: blogme plaatste een link naar een andere blog, funEL, waar de draak wordt gestoken met een ene zekere Demosthenes Liakopoulos. Die Liakopoulos is een geval apart: hij koopt zendtijd op de kleinere tv-zenders en prijst daar boeken aan. Die boeken gaan over complottheorieën, het feit dat de Grieken overal ter wereld hebben gezeten (de meander-motieven in Mexico!, reidansen in China!), het zoeken naar Atlantis, het feit dat we overal worden gevolgd, dat een nieuwe wereldorde op komst is en wat weet ik nog allemaal. Je lacht je een breuk als je de man bezig ziet: hij lijkt wel op de markt te staan. Maar net zoals zijn illustere naamgenoot, is hij voor veel mensen erg overtuigend.

Humor heeft hij blijkbaar niet: hij is meteen naar het gerecht gestapt om de link naar de satire van blogme te laten verwijderen. Op zich is dat niet zo speciaal: in de Verenigde Staten zijn er ook rechtszaken geweest rond Deep Linking, een paar jaar geleden. Franstalige Belgische kranten zijn blijkbaar ook niet opgezet dat Google naar hen linkt, en Onnozelheid mag blijkbaar niet altijd. Maar in al die zaken wordt op zijn minst een waarschuwing gegeven. Hier niet. Meteen de politie er op. En de blogger heeft een nachtje in de cel kunnen doorbrengen. U kunt zich voorstellen dat de Griekse blogwereld hier niet zo blij mee is. De Griekse Digital Rights beweging doet er alles aan om deze zaak zo publiek mogelijk te maken.

En dat terwijl de Griekse eerste minister Kostas Karamanlis gisteren plechtig het Internet Governance Forum heeft geopend. De timing kon niet slechter! En vorige week nog riep Amnesty International op om de digitale rechten van bloggers te respecteren. Griekenland kan zich nu bij landen scharen zoals Iran en China. Mooi zo.

Het voorval doet me een beetje denken aan een wet van een paar jaar geleden. Toen verbood de regering de "froutakia": gokautomaatjes, zoals je er in Spanje nog veel ziet. De wet was nogal breed omschreven, en dus waren meteen ook videospelletjes illegaal. Je mocht in principe niet eens een spelletje op je GSM spelen. Het spreekt vanzelf dat Internet Café's ineens ook niet meer konden.

De meeste Grieken zijn er van overtuigd dat hun overheid, en zeker de politie, digitaal achterlijk is. Je kunt hen bezwaarlijk ongelijk geven.


 

Reacties

gkar zei op 31 oktober 2006 om 22:46

mijn scheten stinken :-)

 Bart B. Van Bockstaele zei op 1 november 2006 om 00:08

Franstalige Belgische kranten hebben een veroordeling van Google verkregen. Het resultaat is nu dat iemand die op de Belgische Google zoekt, bijvoorbeeld geen resultaten van Le Soir meer vindt. Op zich is het niet eens erg, gezien de bedroevende kwaliteit van Le Soir, maar je vraagt je gelijktijdig toch wel af waar die mensen hun verstand zit. Als je niet wilt gevonden worden, dan publiceer je toch niet op Internet?

Je vraagt je ook af hoeveel de rechter in kwestie kent van de Belgische wetgeving. Naar iets/iemand verwijzen, is zeker niet verboden volgens de wet. Wie verwijzingen op Internet verbiedt, moet logisch zijn en ook verwijzingen in andere media verbieden. Worden schrijvers van boeken vanaf nu allemaal in de boeien geslagen omdat ze een bibliografie opnemen?

Groetjes vanuit 061031-1805 12C Toronto

 El toro zei op 1 november 2006 om 09:58

@Bart B.
Het ging bij de google-rechtzaak wel niet over het linken naar... maar over het feit dat de google 'cache' ganse pagina's bijhield, lang nadat de betrokken krant deze al had verwijderd of deze enkel nog beschikbaar waren voor betalende klanten. Hierdoor kon iedereen via de google cache nog steeds die pagina's gratis bekijken, wat wel degelijk een inbreuk kan zijn op auteursrecht...
Wat niet wil zeggen dat ik akkoord ben met de wijze waarop de betrokken kranten dit hebben opgelost, maar je mag hier geen verkeerde conclusies uit trekken.

Vriendelijke groeten

 Bart B. Van Bockstaele zei op 1 november 2006 om 11:39

Ik wilde gewoon niet al te langdradig worden, Toro. Maar je hebt gelijk.

Dat van die cache is een vals probleem. Als Le Soir niet wil dat zijn teksten in de cache van Google terechtkomen, dan kan het zelf zonder moeilijkheden het opnemen van de teksten verhinderen. Daar bestaat al vele jaren een standaard voor. Dat doet Le Soir echter niet. De conclusie is dan ook simpel: Het zal Le Soir worst wezen dat zijn teksten door Google worden opgenomen. Het echte motief is dat ze geprobeerd hebben om Google af te persen. In plaats daarvan hebben ze door de reactie van Google het deksel op de neus gekregen.

Het blijft echter een idioot vonnis en de rechter heeft hier duidelijk laten zien dat hij het onderwerp niet beheerst.

Groetjes vanuit 061101-0537 2C Toronto

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog