Fokofpolisiekar

Afrikaanse punk rock leeft. Net zoals Belgie beleeft Zuid-Afrika de laatste jaren een beetje revival van schitterende bands en een daarvan is 'Fokofpolisiekar'. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden is Fokofpoliekar een groep die tegen alles schopt wat naar establishment ruikt. Vooral de conservatieve afrikaanse (blanke) gemeenschap moet het ontgelden. In nummers zoals 'Brand Zuid-Afrika' en 'Hemel op die platteland' haalt de groep zwaar uit naar de oudere generaties die nog steeds verlangen naar de 'goeie ouwe tijd' van apartheid. Maar de aanleiding van deze blog is het feit dat Fokofpolisiekar naar Belgie komt om in enkele jeugdhuizen te spelen. Niet alleen is dit een kans om kennis te maken met afrikaanstalige rock (wat net zo sappig is als westvlaamse rap) maar het is is ook een gelegenheid om de energie te voelen waarmee zuidafrikanen over hun land spreken.

Op de website van Fokofpolisiekar kan men hun laatste video bekijken en hier kan men hun nieuwe album tegen betaling downloaden.

Laat me weten wat u ervan vindt...


 

Gemeenteraadsverkiezingen

Op 8 oktober zijn er in België gemeenteraadsverkiezingen, en een week later worden hetzelfde soort verkiezingen gehouden in de oudste democratie ter wereld. Ook hier vinden deze verkiezingen elke  6 jaarplaats. Als EU-burger mag ik ook kiezen, mits ik daarvoor de nodige papieren in orde breng. Ik ben helaas geen voorbeeldig burger: ik keek te veel op tegen de hele bureaucratie, en ik laat de verkiezingen dus aan mij voorbij gaan. Met uw goedvinden wil ik wel de zaak een beetje opvolgen, als buitenstaander welteverstaan.

Tot voor een paar jaar werden de stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen voornamelijk uitgebracht op basis van de partij waartoe de kandidaat behoort. Dit jaar lijken de kiezers meer te kiezen voor de persoon dan voor de partij. Een opmerkelijke verschuiving in het stemgedrag van de Grieken, maar het hoeft nu ook weer niet te verwonderen: als je bijvoorbeeld de programma's van de kandidaten (voormalig ND minister van Gezondheidszorg Nikitas Kaklamanis en voormalig PASOK minister van Binnenlandse Zaken Kostas Skandalidis) voor de Atheense burgemeesterssjerp naast elkaar legt, merk je nauwelijks verschil.


 

vrouw van je man

Surfsup_200609271713De reden waarom we hier wonen: mijn man zijn werk natuurlijk.

Sinds gisteren is de eerste trailer online bij Apple.
Vanaf vandaag staat hij ook op de site van Imagesworks.
Dit is altijd een beetje feest voor de ploeg, maar ook elke keer er een korte scene klaar is, of telkens ze weer wat positieve feedback krijgen.
Animatiefilm is en blijft monnikenwerk, al sinds vorige zomer is hij ermee bezig samen met vele anderen, pas volgende zomer zal het helemaal klaar zijn, dat maakt een volle drie jaar voor een film van 90 min., computergraphics is vernieuwend maar het blijft beeldje per beeldje een kunstwerkje maken op hoogtechnologisch vlak.

 

Verkeersveiligheid

Griekenland heeft geen al te schitterend palmares, als het aankomt op het aantal doden dat elk jaar in het verkeer valt. De slechte cijfers hebben verschillende oorzaken, maar 1 er van is zeker wel de houding van de Griek achter het stuur. Hij neemt het namelijk niet altijd even nauw met de veiligheidsvoorschriften en het verkeersreglement. Als u ooit in Griekenland bent geweest, zult u ongetwijfeld wel verhalen kunnen vertellen.
De ministers van Openbare Orde -Vyron Polydoras- en van Openbaar Vervoer en Communicatie -Michalis Liapis (een koumparos van de eerste minister overigens)- willen nu iets doen aan de dramatische toestand. Er gaat een nieuw rijbewijs worden ingevoerd (vanaf 2007 reeds), dat uitgerust is met een microchip en dat zal werken met een puntensysteem. Verder gaan de boetes worden verhoogd. Ik geef u de boetes mee. Indien u ooit een auto huurt in Griekenland weet u dan waar u moet op letten.
- een STOP bord of rood licht negeren: 700 €
- geen gordel of helm dragen: 350 €
- bellen op de GSM terwijl u rijdt: 150 €
- in het bezit zijn van een anti-radar systeem: 2000 €
- onder invloed van alcohol rijden: 200-1200 €
- geen voorrang verlenen: 200 €


 

Homo cursoris

P1440746
P1440763 

Elk land heeft zijn eigenaardigheden. Sommige van die eigenaardigheden zijn leuk, sommige vervelend, andere zijn mysterieus of zelfs ronduit onbegrijpelijk.

Voor mij is de fascinatie met lopen een van de onbegrijpelijke dingen van de cultuur in Toronto. Zodra je ergens op een plekje komt waar geen auto's mogen rijden, zie je mensen in kinderbroekjes rondhollen.

Op bepaalde plaatsen is de plaag zo groot dat er zelfs borden staan waarop de zich voortspoedende mens wordt aangemaand geen voetgangers te hinderen. Het lijkt wel een aparte diersoort, de loopmens of homo cursoris.


 

Desmond Tutu

Volgens voormalig aartsbisschop Desmond Tutu raakt Zuid-Afrika het noorden kwijt. In een toespraak gisteren zei Tutu dat er in het land een algemeen gebrek aan respect heerst, respect voor de wet, voor morele waarden en respect voor een mensenleven. Tutu weet waarover hij spreekt want in de voorbije maanden heeft hij door zijn kritiek op de regering en het ANC zelf heel wat te verduren gehad. Sommige ANC leiders verklaarden zelfs dat Tutu enkel de blanke elite vertegenwoordigt, een krasse belediging aan het adres van iemand wereldwijd bekend is voor zijn strijd tegen apartheid.

Vandaag heeft de regering ook (eindelijk) misdaad cijfers voor het voorbije jaar bekend gemaakt. Het ziet er niet zo best uit, de cijfers blijven ontzettend hoog en schieten voor sommige misdaden zoals hijackings de hoogte in. Het voorbije jaar werden in ZA 18 528 mensen vermoord, 2% minder dan het jaar voorheen. Ter vergelijking, in de Verenigde Staten waren er gedurende dezelfde periode 16,692 moorden. En dat terwijl de VS bijna tienmaal meer inwoners heeft.

Het aantal verkrachtingen bereikte meer dan 54 000, of meer dan 150 per dag. En dan wordt er nog aangenomen dat de meeste verkrachtingen niet eens worden gemeld.

Soms word een mens er een beetje depressief van...


 

"Day Fire" jumps firelines

Firelatimesfoto: uit LA times, (Stephen Osman / LAT)Sep 26, 2006

Voor het eerst sinds de "Day Fire" begon op "Labor Day", 23 dagen geleden, zijn er 200 tot 300 woningen in gevaar. Het vuur heeft tot hier toe 143,000 acres (57870 hectare) verwoest en kost tot op vandaag 41 miljoen dollar. Het is een van de grootste en langst durende bosbrand uit de Californische geschiedenis. Het vuur brandt erg sterk en komt te dicht bij bewoonde buurten, alle middelen zijn ingezet en het lijkt alsof niets deze enorme kracht kan tegenhouden.

Meer dan 3,200 brandweerlui zijn op de grond aan het werk, 27 blushelikopters en 8 blusvliegtuigen en sinds dit weekend een omgebouwde Jumbo Jet, DC-10 tanker.


 

Herfst...

Hij is weer voorbij, die mooie zomer...


 

Druk in Yuzhno

Deze week wordt voor het eerst de Sakhalin Oil&Gas Conference, intussen toe aan de 10e editie, hier op het eiland zelf gehouden.  De voorbije 9 edities vonden plaats in Londen, maar blijkbaar is de infrastructuur hier intussen voldoende geëvolueerd om 350 top-executives en politici, met in hun kielzog een hele meute journalisten, naar het het eiland te halen.  De komende dagen zullen de bobo's discussiëren over een hele range topics, waaronder de stabiliteit van de toekomstige energievoorziening in de Asia-Pacific regio (met China als opkomende natie), waarvoor een cruciale rol voor dit eiland is weggelegd.  Ongetwijfeld zal er in de marge ook wel gesproken worden, en resulteert dit in de nabije toekomst in nieuwe deals.


 

Vlindertjes

P1440402
P1440417

Ik heb het twee weken geleden al eens over de monarchvlinder gehad en het was niet mijn bedoeling om er zo snel op terug te komen. Gisteren ben ik echter om een vriend plezier te doen naar Tommy Thompson Park teruggekeerd in de hoop er enkele korte filmclipjes te maken.

Het hoogtepunt van de monarchtrek is officieel al twee weken voorbij, maar wat bleek? Er waren gisteren ontelbaar veel meer monarchs te zien dan toen. En dus kon ik niet anders dan u toch enkele beelden te laten zien. Aan het strand van Cherry Beach waren er ook heel veel te zien.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog