Eetgewoontes

De Griekse Nationale Dienst voor Statistiek (de site is een puinhoop) publiceerde gisteren een studie naar de verandering in eetgewoontes in Griekenland tussen 1974 en 2004. In 1974 was de koopkracht van de Griekse burger nog erg miniem, en bovendien was het land ook nog eens vrij geïsoleerd, net na het regime van de kolonels en met buren die zich achter het Ijzeren Gordijn bevonden. Geen wonder dus dat er grote veranderingen zijn. Kijkt u even mee naar de cijfers.

Grieken eten meer: 
yoghurt (+48%), vlees (+37%), kaas (+30,6%), verse melk (+28,6%), vis (+21%), deegwaren (+20,7%), olijfolie (+17,3%)

En eten minder: eieren (-114,3%), brood (-59,3%), suiker (-56,1%), peulvruchten (-20%), fruit (-13,6%), rijst (-12,9%)


 

Belgie loopt leeg, bahrein loopt vol

We zijn al een tijdje uit Belgie weg. Voor verschillende redenen, waaronder economische. En we zijn niet de enige. Enkele dagen geleden las ik in Gulf News een artikel over het feit dat Antwerpen zijn 400 jaar oud monopolie op Diamant kwijt is aan Dubai. Redenen: allerlei, waaronder economische. Maar het Midden-Oosten trekt niet alleen bedrijven aan maar ook Europeanen die in deze bedrijven willen werken. En wie geld zegt, zegt ook zwart geld, drugs geld en witgewassen geld. Want Dubai blijkt een fiscaal paradijs te zijn voor criminelen. Op hun beurt investeren bedrijven en criminelen hun geld in grond, gebouwen en andere winstgevende bedrijfstakken.

En zo loopt het Midden-Oosten vol. Wreed vol. En Belgie en Europa lopen leeg. Wie er over schiet in Belgie zijn oude mensen, jongen mensen zonder werk (een oud verhaal weliswaar) en 1,1 miljoen ambtenaren die voor de Vlaamse, Waalse, Brusselse, Gewestelijke, lokale, provenciale of federale administraties en diensten werken (de bewakers van onze democratie). En dan die ouders die hun kinderen zien gedumpd worden in een goot, hun zoon verliezen voor een MP3 speler of hun opa of papa zien vermoord worden op een bus omdat hij teveel rechts denkt (de morele kostprijs voor democratie).

Oh ja, onze familie vraagt ons waarom we niet eens op vakantie komen naar Belgie deze zomer. Hoe dan ook, het is ook Bahrein en Qatar niet ontgaan dat Belgie een drama rijker is. 


 

Zomer in Bahrein

Na 2 weken olie- en gasvelden in de woestijn van Saudi Arabie, ben ik eindelijk thuis. En thuis, dat is Bahrein. Ons dochter Soetekin heeft haar laatste schooldag achter de rug, enkele vrienden zoeken koudere oorden op, mijn vrouw Inge bakt clown cakes en ik plan een rustige zomer in Bahrein waar mensen toch eigenlijk heel gelukkig zijn.


in Bahrein vind je nog ezelkarren. Hier een Bahreini die gras komt halen voor zijn
paarden, ezels of koeien. Dank voor foto van mijn vriend Mahmood.


 

Onderwijs-oorlog

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) ministers zitten vandaag rond de tafel in Lagonissi, niet ver van mijn favoriete strandje. Daar bespreken ze de veranderingen die nodig zijn om het hoger onderwijs in Europa te harmoniseren. De Griekse studenten zijn daar niet zo blij mee, en zijn weer eens de straat op getrokken om te protesteren. Gisteren ging ik voor de 4de keer op 2 maanden tijd naar huis door de rook van brandende vuilnisbakken en traangas (mijn kantoor ligt vlak bij de Atheense Polytechnio). Wat is er eigenlijk aan de hand?
Een tijd geleden kondigde de Griekse minister van onderwijs (en religieuze zaken) aan dat er veranderingen op til waren voor het hoger onderwijs in Griekenland. Deze veranderingen moeten er komen op vraag van Europa, want het niveau van hoger onderwijs is hier niet te best (het feit dat jaarlijks 30.000 Griekse studenten in het Verenigd Koninkrijk gaan studeren, maakt dat pijnlijk duidelijk). Er wordt zelfs gedreigd om Griekenland uit het Erasmus-programma te schrappen.


 

Naar de apotheker?

Zondagmorgen ben ik even een hoestsiroopje voor Ralph gaan halen bij Walgreens. Terwijl ik aan de kassa stond te wachten, schoot het me door het hoofd dat dit haast onmogelijk was geweest in België. Eerst en vooral moet je (in België) hiervoor bij een apotheker zijn (ipv in een grootwarenhuis) en tevens ook nog een apotheker-van-wacht in je streek vinden (die je hiervoor nog extra kosten aanrekent).

‘Over the counter’ geneesmiddelen (siroopjes, hoofdpijntabletten, zalfjes enz…) vind je hier in de rekken van elk grootwarenhuis. Dit is heel gemakkelijk omdat je die gewoon kan aanschaffen terwijl je je boodschappen doet en veel supermarkten 24/24u (7d per week) open zijn. Het houdt natuurlijk ook een risico in, want je zou wel eens de verkeerde kunnen meenemen. Zeker in het begin, toen ik de merknamen nog niet kende. Maar geen nood, er is ook een apotheker aanwezig die je steeds vriendelijk helpt als je iets niet vindt of vragen hebt.


 

uiteindelijk toch

Ik hoorde het al van het begin af aan. Vanaf het moment dat ik mijn landenkeuze had bekend gemaakt, kwam er van alle kanten de reactie: " Latijns Amerika? Ben je zeker, want het is er wel gevaarlijk!". Toen ik Honduras als land kreeg, werd er nog meer van die commentaar naar mijn hoofd geslingerd. "Gevaarlijk, AIDS, tropische ziektes, overvallen, kidnappen" en nog van die woorden waar mensen zo graag mee gooien om iedereen angst aan te jagen.
Wel, op mij hadden ze geen effect. Ik reisde af met de gedachte: " het is overal gevaarlijk. Er is geen enkele plek meer veilig in de wereld. Veilig is een illusie. Zolang je het niet uitlokt…" En ik bewees al deze leuteraars ongelijk, toen ik gedurende mijn hele verblijfsperiode in "dit derde wereld land" niet een keer overvallen of ontvoerd werd, noch besmet raakte. Jammer genoeg moet ik toegeven, dat ze niet volkomen ongelijk hadden. Hun bewijs werd deze donderdag geleverd.


 

Fluff

P10604621 P1070650P1070651P1330421
Momenteel beleven we het hoogtepunt van het fluffseizoen. Fluff (pluisjes, dons) is een naam die snoeziger klinkt dan het officiële catkin, (katjes) en omdat 'snoezig' een belangrijke kwaliteit is, is die naam het populairst. In dit geval gaat het om de katjes (zaadpluisjes) van de Amerikaanse populier (populus deltoides).

 

Frappé

Koffie is misschien wel één van de populairste dranken ter wereld, en zeker in Griekenland (met whiskey op een stevige 2de plaats). We zullen wellicht nooit weten wie er ooit op het idee gekomen is om koffiebonen te branden, te vermalen en er dan warm water op te gieten. Evenmin zullen we te weten komen wie de andere vormen van koffie heeft uitgevonden. Dat geldt echter niet voor de frappé (nee, niet het Franse woord voor milkshake, maar de Griekse koude oploskoffie). De uitvinder van dit populaire drankje heet Dimitrios Vakondios. Toen de man in 1957 op de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki geen heet water kon vinden om een warme oploskoffie te maken, gebruikte hij een shaker en koud water. De gevolgen zijn enorm: frappé wordt met tonnen gedronken in Griekenland. Het is zelfs een luxedrankje geworden: in Athene betaal je al gauw 4 euro. Ik snap het niet echt: het is uiteindelijk oploskoffie! Nee, doet u mij maar een Freddo koffie, als het dan toch koud moet zijn. Ook de uitvinder van het drankje begrijpt de hele heisa niet (lees het hele verhaal op Wikipedia).


 

Teveel (sexy) Saudi vrouwen

Ik ben nu al een maandje of 2 in Saudi Arabie en door mijn lange periodes in de woestijn, heb ik een expertise ontwikkelt: X Ray-achtige observatie technieken op zwarte stof. LOL.  Ik heb de afgelopen 10 dagen geen vrouwenvormen gezien en raar maar waar, je ontwikkelt hiermee een beter observatievermogen. Want het staat voor mij nu vast: op basis van 2 blinkende oogjes in 1 groot zwart veld, kan ik uitmaken of ik te maken heb met een sexy vrouw of niet. En als ze zich neerzetten is de lengte van hun hakken soms merkwaardig hoog ;) Dit duidt op een hoog fetish gehalte in Saudi Arabie.

Maar waarom zijn 18,5 procent van de volwassen Saudi vrouwen ongehuwd? En hoe los je dit sociaal drama op?


 

Weekend en water

VouliagmeniWat doe je als je het weekend vrij hebt en het kwik hangt rond de 35 graden? Je kunt natuurlijk de airco aan zetten en de Mundial bekijken, of een goed boek lezen. Maar dat doe ik al wel eens in de week. Het alternatief is: naar zee, zoals wellicht de helft van Athene. Alle stranden van Attica zitten dezer dagen overvol. Gisteren zijn we rond de middag naar ons favoriete stekje in Lagonissi getrokken: dat is op ongeveer 40 km van Athene en het verkeer was redelijk (we deden er 30 minuten over). Vandaag was de kustbaan echter een hel. Je kunt natuurlijk wel om 8 of 9u 's ochtends vertrekken, maar om in het weekend nu ook al vroeg op te staan...
Daarom kozen we vandaag voor een bestemming iets dichter bij de deur: het meer van Vouliagmeni. Het meer wordt gevoed door warmwaterbronnen en heeft het hele jaar door een temperatuur die niet zakt onder de 20 graden (vandaag was de temperatuur 29 graden). Men heeft ooit geprobeerd om de onderzoeken hoe diep het meer is, en de duikers zijn nooit meer aan de oppervlakte gekomen. Men schat dat het kilometers diep is en tot onder Athene loopt. Je vermijdt de drukte van de stranden en de heisa van de beach bars, maar u moet er wel 7 euro voor over hebben.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog