Silvietto De Bouwer

Twee weken geleden publiceerde de centrumlinkse krant La Repubblica onder de titel 'De hoofddeksels van Berlusconi' een korte fotospecial over de Italiaanse premier. Op zes foto's stond Berlusconi telkens met een ander hoedje afgebeeld: Silvio met een cowboyhoed, Silvio met een bandana, Silvio met een Russische bontmuts en ga zo maar door.


 

Boot tragedie in Bahrein

U leest het vandaag op alle voorpagina's van de kranten: Boot tragedie in Bahrein. Nou, ons eilandje komt weer eens in de wereldpers. Na F1, een boot. Hoe kon het gebeuren? Te veel mensen aan boord en een Indische kapitein weigert te varen. Vooral dit laatste is nu net waar het fout ging. Een Indier die iets weigert... dat is zoeken om problemen.

Ik was er niet maar ik kan me levendig inbeelden wat er gebeurd is. Het is dagelijkse kost, de Indische man wil iets niet doen, de Arabische man brult een beetje en krijgt zijn zin. Feiten genoeg maar ik verwijs liever naar Angelo's blog, een bahraini vriend die waarschijnlijk nog het best de feiten weergeeft, terwijl CNN er nog eens de nadruk op legt dat "terrorisme" is uitgesloten.
Het ligt er maar aan wat je terrorisme noemt... een Indier afblaffen mag dan wel geen terrorsme zijn, het is de 'dood'normaalste zaak hier in deze wereld' hier.
Hier vind je nog een artikel.

 

Verhofstadt in Rome

Gister om 17.00 u. was de halve Romeinse pers verzameld aan het Centro Nazionale di informazione e documentazione Europea (het nationaal centrum voor informatie en documentatie over Europa). Niemand minder dan Romano Prodi kwam samen met Water Veltroni (burgemeester van Rome) en Giuliano Amato (senator) Verhofstadts vertaalde boek voorstellen: De Verenigde Staten van Europa – Manifest voor een nieuw Europa. Van politiek België waren naast Verhofstadt Mevr. Laurette Onkelickx (of hoe je het ook schrijft) en ex-premier Jean-Luc Dehaene present. Aangezien ik boeken lees voor de uitgeverij die het boek vertaald heeft was ook ik present.


 

Te dik

Eergisteren sprak ik al over de hardwerkende Grieken. De arbeidsomstandigheden in Griekenland zijn de voorbije jaren danig veranderd, en blijkbaar gaat dat ook gepaard met een verandering in het eetpatroon. De traditionele Griekse keuken mag dan de gezondste zijn van Europa, ze is ook tijdsintensief - de meeste recepten zijn zeker niet voor Herwig Van Hove en zijn 1000 seconden bestemd. Daarom ook dat veel mensen geen tijd meer hebben om zelf te koken; velen bestellen souvlakia, pizza's en chinees. Het gevolg is dan ook dat 4 in 10 Grieken te dik is.  Uit onderzoek is gebleken dat de Grieken 340% meer rood vlees en 80% meer aardappelen eten dan nodig is. De Griekse keuken is uiterst geschikt voor vegetariërs, maar de Grieken zelf zijn grote vleeseters (ik kan de lamsribbetjes ook moeilijk laten liggen). Het aandeel van brood, deegwaren en rijst ligt 46% onder de aangeraden hoeveelheden, fruit en groeten 69% en vis 42%! Onrustwekkende cijfers. Daar komt nog bij dat 25% van de ondervraagden nooit aan gymnastiek doet.
De helft van de Grieken vertrekt naar zijn werk of naar school met een lege maag. Diegenen die ontbijten verkiezen melk (58,7%), koffie (32,1%), boord (21,5%) en beschuit (19,3%).
Ik vermoed dat het komt omdat Grieken tot nog toe nooit met gezondheidsproblemen af te rekenen hebben gekregen wegens een slechte voedingsgewoonte. Daar dreigt nu wel verandering in te komen en de meesten zijn zich daar bewust van: 40% vindt van zichzelf dat hij een slechte of middelmatige voeding tot zich neemt.


 

Kersenbloesem

kersenbloesemDe bloei van de kerselaars (sakura) is officieel begonnen in Tokyo. Als het weer een beetje meezit, zal de bloei dit weekend een hoogtepunt bereiken. Ideaal om te picknicken en te feesten in de parken onder de sakurabomen.

Ik kan me niets voorstellen dat meer tot het wezen van de Japanners behoort dan hanami (hana: bloem - mi: kijken). De bloei is mooi, maar vooral kort. De vergankelijkheid spreekt de Japanners aan. De witroze bloemblaadjes dwarrelen bijna onmiddellijk na de bloeipiek neer. De tijdelijkheid van schoonheid, de nietigheid van het aardse bestaan, de eenheid met de natuurelementen.

Maar hanami is zeker geen nostalgisch feest. Het is de gelegenheid bij uitstek om te genieten van de eerste warme lentedagen, te wandelen in de parken, te feesten onder de sakura. Saké en bier vloeien rijkelijk. De uitbundigheid veroorzaakt soms zeer ongewone taferelen.


Update: enkele foto's (zaterd. 1 april)


 

Church

Elke zondagmorgen, zo tussen negen en twaalf, gaan de garagepoorten één voor één open in de straat. De buren vertrekken dan richting ‘church’. Neen, niet allen naar dezelfde ‘church’. De meesten in de straat gaan wel naar een rooms-katholieke, maar sommigen belijden hun geloof in een orthodoxe kerk, anderen dan weer in een presbyteriaanse kerk en enkelen in een joodse synagoge. Zoals ik al schreef : kerken zijn er hier genoeg, voor elk geloof minstens één. Het maakt hen ook niet uit in wie je gelooft, áls je maar gelooft.

Toen onze buren na enkele weken (waarschijnlijk na de eerste zondag al!) constateerden dat onze garagepoort meestal dicht bleef (tenzij we gingen sporten), werden we even aan de tand gevoeld. Het was een zondagavond, midden in de zomer van 2004. Eén van de buren had een kampvuur aangestoken op straat (‘bonfires’ worden ‘s zomers regelmatig gehouden op onze ‘cul de sac’ of pijpekop) en we genoten met z’n allen van ons pintje of glaasje wijn. En plots, uit het niets, kwam de prangende vraag ‘What did you guys do this morning?’


 

Hollanders zijn Nazisten – Vervolg

Dat Berlusconi de uitspraak van Giovanardi niet zomaar kon laten voor wat ze was, was te verwachten. Hoe kon die minister zich veroorloven al die aandacht naar zich toe te trekken, zelfs van de internationale gemeenschap. Was hij een aanval op het premierschap aan het plegen, een staatsgreep? Silvio kon niet doen alsof zijn neus bloedde! De orde moest hersteld worden in de rangen. Er is maar én leider en die leider is Silvio Berlusconi.

De opdracht was duidelijk, de orde moest hersteld worden, maar hoe. Dat hij niet te veel tegen de schenen van Balkenende kon schoppen had ook Silvio door. Hij heeft hen nodig in Europa, ten minste: Nederland maakt deel uit van de EU en daar kan hij hen nog nodig hebben. Wie kon zijn nieuwste slachtoffer zijn?


 

Tweede fase

Gauw even dit ter informatie: vanaf vandaag begint de tweede fase van de ticketverkoop voor Eurovision. De finale is al lang uitverkocht, maar er zijn nog wel tickets te verkrijgen voor de halve finale op 18 mei en voor de dress rehearsals. Geinteresseerd? Hier klikken!


 

Bloed

Bloed geven in Griekenland heeft me altijd een beetje raar geleken. Ik herinner me nog op mijn eerste job: ik kreeg een e-mail van een collega die schreef dat haar moeder moest worden geopereerd en dat ze bloed nodig had. Mijn eerste reactie was: "hoe weten die mensen nu of mijn bloedgroep dezelfde is dan de hare?". Maar zo werkt het natuurlijk niet. Blijkt dat de Grieken niet echt goede bloeddonors zijn en dat er een tekort aan bloed is. Dus probeert men op deze manier aan genoeg bloed te geraken: wanneer iemand wordt geopereerd, wordt gevraagd aan vrienden, familie en kennissen om bloed te geven om zo de reserves op peil te houden. Het is nog niet zo ver gekomen dat iemand niet wordt geopereerd als er niet genoeg bloed kan worden ingezameld, maar het lijkt me niet onmogelijk dat het er ooit van komt.
Blijkt nu dat het proces van bloed geven (en bloed krijgen) helemaal niet zo veilig is. Vandaag is bekend geworden dat een 16-jarig meisje en een 76-jarige man besmet zijn met AIDS bij een bloedtransfusie. Blijkbaar dateren de feiten al van een jaar terug. De donor bleek besmet te zijn met HIV, maar de ziekte was nog niet uitgebroken. Blijkt dat er een periode van ongeveer 20 dagen is na de besmetting, waarin het moeilijk is om na te gaan of een persoon drager van het HIV-virus is. En net in die periode heeft de donor bloed gegeven. De openbare ziekenhuizen zijn hier sowieso al geen toonbeeld van hedendaagse gezondheidszorg, en dit voorval toont aan dat er veel te weinig controle is.


 

De hardwerkende Griek

Wel wel wel. Blijkt dat het idee van de hardwerkende Belg een mythe is! Ik had hier al wel gelezen dat Grieken meer werken dan de meeste andere Europeanen (daarmee is niet gezegd dat ze productiever zijn). En dat klopt ook: op kantoor klop je gemakkelijk 40 uur per week. Velen kloppen nog eens overuren, die overigens niet worden betaald. En diegenen die geen overuren kloppen, houden er vaak nog een 2de job op na. Zo kan je een kantoorklerk 's avonds zien pizza's rondbrengen met zijn motorfiets. Of iemand met een voltijdse job, werkt ook nog als freelancer. Taxichauffeurs werken tot 14 uur per dag. Een gemiddeld loon ligt rond de 800 euro netto, en daar kan je het niet meer rooien.
Nochtans lijkt het voor de toerist niet zo te zijn. Je kunt hier Grieken rustig met hun komboloi op een stoel zien zitten en naar de zee zien staren. Dat komt omdat deze mensen de gave hebben om tot rust te komen. Ze hebben daarvoor geen groot huis nodig, geen TV, maar enkel een kop koffie, frisse lucht en iemand tegen wie ze hun hart kunnen uitstorten.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog