Socialisten aller landen...

...verenigt u in Athene! Dat moet het motto zijn geweest van de voorbije 2 dagen, op het congres van de Socialistische Internationale. Werkliedenpartijen (wat klinkt dit woord oud), socialisten en sociaaldemocraten verzamelden zich in het Hilton hotel om een nieuwe voorzitter te kiezen. Onder de aanwezigen ook Elio Di Rupo. Of er een vlaamse socialist bij was, weet ik niet.
De nieuwe voorzitter van de Socialistische Internationale is Jorgos Papandreou, de voorzitter van PASOK (u herinnert hem zich misschien nog als de vooruitstrevende Griekse minister van Buitenlandse Zaken in de vorige Griekse regering).
Voorzitter van de Socialistische Internationale: het is normaal gezien een titel voor een politicus die op zijn retour is. Fin de carrière. Het lijkt me nog iets te vroeg voor "Jorgakis" om zich uit de Griekse politiek terug te trekken.
Maar sinds PASOK naar de oppositie is verwezen, en Papandreou het roer heeft moeten overnemen van een vadsige partij die erg zelfingenomen was na bijna 20 jaar onafgebroken regeren, gaat het niet goed met de zoon van de beroemde Andreas Papandreou en de kleinzoon van Jorgos Papandreou, "de oude man van de democratie". Inderdaad, de 3de opvolger in lijn van de Papandreou dynastie krijgt zijn partij niet op 1 lijn. Hij kan dan ook als oppositie geen vuist vormen tegen de telg van die andere politiek Griekse dynastie: Karamanlis. Bijgevolg is elk opstootje in de regeringsploeg een geval van zichzelf in de voet schieten. Inderdaad, Nea Dimokratia kan het alleen zichzelf verwijten dat er al 36 regeringsleden en hoge functionarissen ontslag hebben moeten nemen wegens corruptie, slechte communicatie of gewoon dommigheid.

Goed, ik kom nu weer van mijn zeepkist af. Genoeg politiek voor deze maand.


 

Woede - Anger

Toen ik gisteren het gratis krantje Seven Days meegrabbelde, viel mijn aandacht op de frontpagina ‘de woede groeit’ . De Arabische wereld is boos op Denemarken owv een aantal cartoons die beledigend zouden geweest zijn t.o.v de profeet Mohammed. Naast een diplomtieke rel die dit veroorzaakte, werden er in Saoudi al 2 denen belaagd, en is er intussen ook de economische heisa… Vandaag blokletterde Seven Days ‘ Nu wordt het nog erger ‘ Ook de supermarkten in de VAE verweiderden hun Deense produkten uit de rekken.

Ik sla om naar het vervolg van het verhaal, op pag. 4, waar er naast de grote titel ‘ Cartoon anger spreads’ een artikeltje staat met als titel ‘ Church attacks anger’, volgens mij niet zomaar toevallig naast mekaar geplaats.

In Iraq werden een dag voordien ten minste 4 kerken aangevallen, alsook de vatikaanse missie in Iraq, waarbij ten minste 3 mensen gedood werden, waaronder de 13 jarige jongen Fadi Raad.

Ik heb nochtans geen enkele moslim vlag hiervoor in brand zien gestoken worden.


 

Goed klassement

"België grootste vervuiler van Europa". Zo kopte de krant vorige week. Ik ben eens gaan snuisteren op de site van het instituut van het milieuonderzoek heeft geleid: Yale University. België scoort inderdaad erg slecht op vlak van milieu. Dat valt me eens zo fel op als ik nog eens voet op vaderlandse bodem zet: het ruikt niet erg lekker, en ik loop 2 dagen met hoofdpijn rond.
Dan scoort Griekenland heel wat beter: 19de op 136 landen. Het krijgt bijna het volledige gros van de punten voor de kwaliteit van het water en voor zijn mileupolitiek (sic). Wat het water betreft, kan dat wel kloppen: er wordt beweerd dat het Atheens kraantjeswater zowat het beste in Europa is. Zelfs de Atheense lucht is volgens mij heel wat zuiverder dan pakweg de Antwerpse of de Brusselse. De berichten over smog uit de jaren 80 zijn ondertussen verleden tijd.
Wat betreft biodiversiteit en bescherming van habitat, doet Griekenland het iets minder. Het land is dan ook in volledige economische ontwikkeling en sommige habitats zijn erg broos. Je moet maar een hotel bouwen op een eiland en je verstoort al gauw de plaatselijke fauna en flora.


 

Kiev in de duisternis…

Deze week had ik verschillende afspraken ’s avonds in de binnenstad. Het was opvallend duister in het centrum. Ook de grote boulevards en het onafhankelijkheidsplein worden nog enkel verlicht door de drukke commerciële panelen.

Hoewel de temperatuur gestaag oploopt naar een iets menselijker niveau blijft de electriciteitsconsumptie schrikbarend hoog. De Soviet Unie had het nooit goed begrepen dat isolatie de beste verwarming is, badend in een weelde van natuurlijke rijkdommen. Vandaar dat in de meeste huishoudens bijkomende olieradiatoren en andere electrische kachels worden aangesproken om de kille omgeving iets aangenamer te maken. Om die vraag beter te kunnen opvangen wordt er elders bespaard. Zo moet de straatverlichting eraan geloven. Daarbij wordt wel in een enthousiaste bui her en der ook een verkeerslicht buiten werking gesteld...

Ondertussen zijn de horror-verhalen wereldkundig gemaakt van schrijnende toestanden in het oosten van Oekraïne. De winter is er nog harder dan in Kiev, en in de oostelijke provincie Lugansk zijn er temperaturen van -40° C opgemeten. Volledige dorpen zijn er zonder electriciteit gevallen en waterleidingen lieten het afweten. Geen mens hier kan zich de ellende voorstellen.

Maar ook in het ‘rijke’ Kiev is er kommer en kwel. Duitse vrienden die niet zo ver van bij ons af wonen hebben ook een nare ervaring beleefd. Begin deze week viel de verwarming uit. Ze hielden het vol totdat de temperaturen in de living -2 ° C bereikten. Daarna hebben de waterleidingen het begeven wat voor waterellende zorgde en hun huis onbewoonbaar maakte. Ze hebben gelukkig kunnen intrekken bij meer fortuinlijke landgenoten, een privilege dat menig Oekraïner uit het Oosten niet heeft. Maar het zal je maar overkomen...


 

brandende Tafelberg

De Tafelberg staat nu al enkele dagen in brand, voor de tweede maal deze zomer. Het is geen abnormaal verschijnsel, branden zijn een natuurlijk fenomeen in Zuid-Afrika en de locale vegetatie heeft zelfs branden nodig om zich te verjongen. Maar de Tafelberg is een speciaal geval omdat hij midden in een stedelijk gebied ligt natuurlijk. En deze brand werd veroorzaakt door een Britse toerist die achteloos zijn sigaret weggooide. Hij is natuurlijk de pineut, want bij de brand is een bejaarde vrouw omgekomen en het gerecht gaat niet mals voor hem wezen.
Lions2 Fire3Mount_1

(foto's: Die Burger)


 

Viva Vorarlberg

"Wasch Machsch??!"

Mijn baas behoort tot de top tien van Europa’s meest succesvolle architecten, maar veel elegantie heeft deze positie in de mondaine wereld hem niet opgeleverd. Althans niet in zijn houding tegen zijn medewerkers: een hondertal jonge dynamische architecten, bijeengesprokkeld uit de beste architectuurscholen van Duitsland en Zwitserland. Intelligente en getalenteerde mensen dus, die de beledigende grillen van hun baas aanvaarden met de machinale gelatenheid die zo eigen is aan de docile gedisciplineerde Duitser.

O Duitsers! Ik zou er een boek over kunnen schrijven, maar daar heb ik nu geen tijd voor want mijn baas staat over mij heen geleund, één argwanend oog op mij, één op mijn computerscherm en wil weten wat ik doe.


 

Winterrrrrrrrr

Sneeuw Het sneeuwt al bijna 48 uur onafgebroken in Athene. Gelukkig smelt de sneeuw grotendeels, anders zou het leven hier onmogelijk zijn geworden. Op weg naar mijn werk heb ik vanochtend even een ommetje gemaakt via de Akropolis. Je krijgt niet elke dag (zelfs niet elk jaar) de kans om dit momunent in de sneeuw te fotograferen. U kunt hier enkele van mijn prentjes bekijken. Het centrum van Athene lag er verlaten bij: niemand waagt zich buiten met dit weer, ondanks het feit dat je met het openbaar vervoer vlot overal geraakt. Buiten Athene is het een andere zaak, zoals lezeres Jenny al heeft beschreven. Meer dan 300 dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden. Op sommige plaatsen ligt de sneeuw tot 2 meter hoog. De skicentra zijn zelfs onbereikbaar! Op Kefallonia en Ithaca zit men al bijna 24 uur zonder stroom, en talloze andere dorpen hebben geen elektriciteit (de elektriciteitsleidingen zijn hier nog bovengronds) of stromend water.

Op het werk waren we vandaag maar met zijn tweeën, en we konden niet 1 van onze klanten telefonisch bereiken. Ik neem aan dat het economische leven in Griekenland nagenoeg plat ligt.
De temperatuur is ondertussen nog aan het zakken en dat is erg onprettig in een stad waar de huizen nauwelijks geïsoleerd zijn. Gelukkig helpt een stevige scheut tsipouro of Kretenzische raki ons om warm te blijven.
Mensen wordt aangeraden om zich niet met de auto op de openbare weg te wagen en dat wordt hier in de hoofdstad goed opgevolgd. Voor hen die zich willen verplaatsen, werkt de metro, de trein en de tram de klok rond. Maar hoe later het wordt, hoe moeilijker, zeker in de noordelijke voorsteden.
De scholen zijn al 2 dagen gesloten en ook morgen zullen leerlingen en studenten thuis mogen blijven. Vanaf vrijdag kunnen we een verbetering verwachten. Ondertussen is de boodschap: dicht bij elkaar kruipen, en je goed warm houden!

Update: u die dacht dat het altijd warm en zonnig was in Griekenland? Het kan ook anders, zoals in deze fotogalerij.


 

Beter

Nee, het gaat niet beter in Zimbabwe. Nee, de mensen hebben nog minder geld, kunnen buiten een fanta en een pakje chips niets meer kopen in de supermarkten. Vlees is al lang van de plank gehaald.

Moest Zimbabwe het in de Africa Cup maar iets beter gedaan hebben tegen Senegal (2-0) ! Dan hadden ze nu iets om zich aan vast te houden.

De regen lijkt na 15 dagen wel geweken. Het zonnetje schijnt. Kunnen we terug een duik in ons zwembad nemen.


 

Vissi

Vissi_1 Met alle mediagekte rond de Siberische koude en de sneeuw, zou dit bericht ons bijna ontglippen: organisator ERT heeft besloten dat Anna Vissi dit jaar Griekenland zal vertegenwoordigen op Eurosong. (Hier in Griekenland wordt eerst de persoon gekozen, en nadien gaat men op zoek naar een geschikt liedje.) Niet echt een grote verrassing: de geruchten deden al langer de ronde. Met Vissi heeft Griekenland een superster die tot ver buiten de landsgrenzen succes heeft. Toegegeven, ze is geen Griekse, maar Cypriotische van geboorte, maar dat is nooit een probleem geweest op Eurosong. Anna Vissi is u onbekend? Wel, ze heeft Griekenland al een keer vertegenwoordigd op Eurosong in 1980 (met weinig succes overigens). Inderdaad, 25 jaar geleden! Mevrouw Vissi zal met haar 50 lentes (toegegeven: je merkt er niets van) waarschijnlijk de oudste deelnemer zijn dit jaar. Sinds 1980 is ze een dozijn aantal keren van imago, haarkleur en kapsel veranderd. Haar shows zijn perfect te verenigen met de Eurosong-stijl. De Verenigde Staten zijn al voor haar gevallen: in mei zullen we weten of Europa volgt.


 

Berekoud

Snownight Ik weet het, in vergelijking met mijn bloggende collega in Oekraïne is dit maar een peulschil, maar met temperaturen ietsje boven het vriespunt is het sinds vandaag berekoud in Athene. Voeg daarbij een hele strakke noordenwind, en het is genoeg om alle Grieken naar binnen te jagen.
Het is ondertussen beginnen sneeuwen ten noorden van Athene (en in de rest van Griekenland), zoals u op deze webcam kunt zien (als u tenminste overdag surft). De media tonen ons voortdurend hoe we ons tegen de koude moeten beschermen (niet vanzelfsprekend voor de meeste Grieken).


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog