Sneeuw

  • Gepost op zondag 30 oktober 2005 om 10:32
  • door Filip van Laenen
  • in Noorwegen

Dscn1018Misschien lopen er wel naïevelingen rond die denken dat aangezien het in Noorwegen elke winter sneeuwt, de eerste sneeuwval geen problemen oplevert. Mispoes dus. En elk jaar is het trouwens precies hetzelfde liedje.

Verleden zondag kreeg Oslo en omgeving een eerste waarschuwing in de vorm van smeltende sneeuw. Je zou dan misschien verwachten dat iedereen als de bliksem de zomerbanden inwisselt voor winterbanden, maar toen dan dinsdag de eerste échte sneeuw kwam, stond het verkeer natuurlijk compleet stil. Een collega vertelde dat hij op zondag wel overwogen had om toch maar de winterbanden boven te halen, maar zijn vriendin zei dat er best nog wat gewacht kon worden, want het ging toch niet sneeuwen. Terwijl het op datzelfde ogenblik dus wel degelijk buiten aan het sneeuwen was! Een andere collega had «geen tijd» gehad op zondag, en moest op dinsdagmorgen dus maar tijd maken. Nog een andere collega vond dat het op de hoofdwegen nog wel ging met zomerbanden, maar dat duurde niet langer dan tot na de middag, en ze heeft dus mooi de bus naar huis mogen nemen.

Wie denkt dat het op zo'n dag beter is om te sporen, is er ook aan voor de moeite, want bij NSB hadden ze het natuurlijk ook niet zien aankomen. De meeste treinen reden met vertraging, en in sommige stations was het aanschuiven geblazen... voor de treinen om het station binnen te rijden. Dat het gewone gepeupel zich niet voorbereidt op de eerste sneeuw, zelfs na een overduidelijke waarschuwing, is één zaak, maar dat ook organisaties die professioneel met verkeer bezig zijn zich zo in de doeken laten doen gaat werkelijk mijn petje te boven. Ik vrees dat ik het dan ook nooit zal begrijpen waarom Oslo elk deksels jaar één dag volledig tot stilstand moet komen omwille van iets dat telkens weer met een zekerheid van 100% te gebeuren staat: de eerste sneeuwval.

En o ja, kwam de sneeuw misschien uitzonderlijk vroeg dit jaar? Neen, want verleden jaar kwam de eerste sneeuw slechts twee dagen later. Ook toen was dat een complete verrassing, ondanks het feit dat de metereologen het toen met een nauwkeurigheid van minuten (niet uren of dagen) voorspeld hadden.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog