Belastingslijsten

  • Gepost op vrijdag 7 oktober 2005 om 20:27
  • door Filip van Laenen
  • in Noorwegen

Sedert vandaag en gedurende de komende drie weken zijn de belastingslijsten weer te raadplegen op het Internet. Weet je van iemand die in Noorwegen belastingen betaalt de voor- en achternaam, de woonplaats en ongeveer de leeftijd, kan je nakijken hoe groot zijn netto vermogen en netto belastbaar inkomen in 2004 was, en hoeveel belastingen hij heeft moeten betalen. Zo verdiende de toekomstige eerste minister Jens Stoltenberg (Oslo, 46 jaar) verleden jaar NOK 932.295, iets meer dan de huidige eerste minister Kjell Magne Bondevik (Kolbotn, 58 jaar),maar deze laatste had dan weer een netto vermogen van NOK 440.121. Wie te lui is om het zelf allemaal op te zoeken kan trouwens gewoon de traditionele lijstjes in de kranten raadplegen, mooi gesorteerd per categorie en volgens inkomen of vermogen.

Vroeger waren deze lijsten gedurende het hele jaar raadpleegbaar, maar omwille van de privacy is men daarop teruggekomen. In de vorige eeuw, toen Internet nog niet bestond, konden de lijsten ingekeken worden op het gemeentehuis. Achter de hele praktijk gaat de redenering schuil dat indien burgers mekaars belastingen kunnen controleren, het moeilijker wordt om belastingen te ontduiken. In de praktijk worden de lijsten natuurlijk vooral gebruikt om te weten te komen hoeveel de collega's, vrienden en buren verdienen.


 

Reacties

Saarie zei op 9 oktober 2005 om 11:55

Bizar! Ergens is het natuurljk wel een slimme zet om beroep te doen op een soort sociale controle, maar ik zie het in België nog niet zo rap gebeuren. :) Ik las onlangs een artikel in de New York Times over mensen die hun financiële gegevens in hun blog zetten, en dat vond ik al raar, maar dit is helemaal vreemd!

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog