Verkiezingsthriller

  • Gepost op dinsdag 13 september 2005 om 17:25
  • door Filip van Laenen
  • in Noorwegen

Deze morgen zaten een aantal collega's van mij met kleine oogjes op het werk. Ook de files leken me korter dan ze gewoonlijk zijn op een dinsdag. Oorzaak: de verkiezingsthriller die gisteren plaatsvond. Zoals deze morgen al te lezen was, duurde het bijzonder lang eer de definitieve uitslag bekend werd omdat het verschil tussen rood-groen en «blauw» heel klein was, en van minuut tot minuut veranderde. Rood-groen lag wel het grootste deel van de tijd voorop, maar niet genoeg opdat Jens Stoltenberg van de Arbeiderspartij de overwinning durfde op te eisen, of Kjell Magne Bondevik zijn verlies wou toegeven. Zelf heb ik het om 23.00 opgegeven, en op dat ogenblik zat men zowel bij de openbare NRK als de commerciële TV2 te bespreken hoe lang het nog zou duren eer men het zou weten.

Deze morgen heb ik vooral reacties gehoord van mensen die rood-groen hebben gestemd. Sommigen daarvan gaven toe dat ze gewoonlijk blauw stemden, maar dat het nu tijd was voor een verandering van regering. Ook een paar reacties gehoord dat het goed is dat SV niet té groot is in verhouding tot de Arbeiderspartij, omdat er toch enige skepsis bestaat over hoe dat in de praktijk zal verlopen wanneer SV binnenkort voor de eerste keer in haar bestaan in een regering zal stappen.

Nuchter bekeken kan er eigenlijk geen enkele partij helemaal tevreden zijn met de uitslag. De Arbeiderspartij behaalde in 2001 een enorm slecht resultaat, en ondanks de grote winst van gisteren behaalde ze nog steeds de op één na slechtste uitslag «sinds mensenheugnis». De Vooruitgangspartij haalt daarentegen haar beste resultaat ooit, maar wel met het vooruitzicht op een rood-groene regering dus. De grootste oppositiepartij zijn was niet bepaald dat waar Carl I. Hagen de afgelopen weken van droomde. De Centrumspartij kom wél in de regering, maar gaat zelf amper vooruit. Links (let wel: politiek in het centrum-rechtse kamp te plaatsen) haalt wel wat winst, maar verliest samen met de christen-democraten en Rechts de regeringsmacht. Die twee partijen krijgen trouwens een enorme opdoffer. SV komt voor de eerste keer in de regering, maar wel ten koste van een groot aantal mandatarissen.

Waarschijnlijk uniek in de wereldgeschiedenis dus: een verkiezing met alleen maar verliezers!


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog