braai

Ik hou wel van een goeie barbecue, en hier in Zuid-Afrika, bestaat een goeie barbecue uit de volgende elementen (de drie V's)
1. Vlees: gewoonlijk bestaande uit T-bone steaks, lamskoteletten, worst, en zowat alles wat er hier in het wild rondhuppelt. 
2. Vrienden: barbecuen (of braaien zoals het hier wordt genoemd) doe je niet alleen. Een typische braai is een 'bring and braai', iedereen is welkom, en iedereen brengt zijn eigen vlees en drank mee. Je ontmoet altijd nieuwe mensen op een braai, want je weet nooit wie er allemaal is uitgenodigd.
3. Vuur: Een echte braai gebruikt echt hout, dus geen houtskool. Het vuur is een cruciaal onderdeel van het braai ritueel. De braaier van dienst zorgt voor het juiste hout, goed droog, en de gasten houden hem gezelschap rond het vuur. Aangezien het zo'n twee uur duurt vooraleer een vuur goede kolen levert, is er voldoende tijd om te drinken en om sociaal te wezen.
En natuurlijk is een goede locatie ook altijd meegenomen. Om u een voorbeeld te geven, hier heb ik vorige zondag gebraaid. Dat de aperitief hapjes gestolen werden door een troep bavianen, moesten we er maar bij nemen...


 

Verkiezingen

Foto: www.blogd.comJapanners houden van luidsprekers. Hoe meer lawaai, hoe beter. De volgende twee weken krijgen we zeker de volle lading want de verkiezingscampagne is dinsdag officieel van start gegaan. Vanuit hun luidsprekerbestelwagentjes zien de verkiezingskandidaten er geen problemen in om de kiezers uit hun bed te roepen. "Ik ben Matsumoto Ryu. Stem voor mij, aub! Ik ben Matsumoto Ryu. Stem voor mij!" Een refreintje dat doorgaat tot het bestelwagentje alle straatjes van de wijk in alle richtingen is in- en uitgereden...tot de volgende lawaaironde. Het onnozelste is nog dat in de bestelwagentjes hippe jongedames zitten met witte handschoentjes wiens taak er enkel in bestaat om door het vensterraampje handjes te zwaaien naar alles dat beweegt. Je vraagt je af hoe dat in hemelsnaam kiezers kan overtuigen.


 

Wacko Jacko - vervolg

Hij zal er wel niet veel kinderen zijn tegen gekomen, maar de lokale krant Khaleej Times bericht vandaag dat Wacko Jacko bij aankomst vorige week, heeft gelunched in de Burj Al Arab, Dubai. Tezamen met wat Bahraini vrienden, waaronder een lid van de Koninklijke familie die hij via broer Jermaine al een tijdje bezoekt, kwam de Amerikaanse popster even na middagtijd aan in het enige officiele 7 sterren hotel ter wereld. Hij heeft er ook zijn verjaardag vervierd gisteren.


 

Steun de leeuw

Ik had al een paar keer een oproep per email zien verschijnen. Steun de leeuwen van 'Lake Chivero National Park', op 25 km van Harare. Koop benzine om het voedsel naar 'the lion and cheetah park' te brengen.

Enkele dagen geleden was het zover. De leeuw heeft zelf voor een oplossing gezorgd. Een vrouw van Chinese afkomst werd aangevallen en dodelijk gewond door een leeuw, die de tussendeur met de welpenkooi opende. De vrouw bevond zich bij de schattige welpen. Ze heeft het niet overleefd. De leeuw had duidelijk honger.

De leefomstandigheden voor de dieren (en niet alleen van de mensen) in Zimbabwe verslechteren  zienderogen. Er wordt massaal gestroopt in de wildparken door 'hongerige' mensen. De vraag is of er binnen enkele jaren nog wilde dieren in Zimbabwe zullen overblijven.

En dat terwijl je in Zuid-Afrika voor 4000 Euro een leeuwin en voor 10000 Euro een leeuw naar keuze kan afschieten binnen een omheining (artikel in de Mail&Guardian, 12-18 Augustus 2005 : 'We (almost) buy a canned cheetah').


 

Al is het vertrek in Belgie , wanneer je daar zo staat aan die paspoortcontrole, nog zo moeilijk, eens weer in Dubai, in je eigen – al is gehuurd – huis, valt alles wel weer in de plooi.

Het is niet zozeer het land dat ons af en toe eens tegensteekt, maar veeleer het eeuwige gebrek aan vrije tijd, en het harde werken van husbie.


 

"The memory of a killer"

1548thumbWe zijn superfier om belg te zijn, de belgische "Erik van Looy" zijn film "de Zaak Alzheimer" speelt hier nu in originele versie met engelse ondertitels in de Music Hall in Beverly Hills. Toch wel heel goed voor een belgische productie niet? "The memory of a killer" the official site


 

Kinderopvang

Nu gaan we alle jonge ouders in België eens jaloers maken. Vanmiddag zijn we langsgeweest in een kinderdagverblijf om onze bijna acht maanden oude baby in te schrijven. Volgende vrijdag mag ie al gaan. Geen wachtlijst van voor de zwangerschap begon dus. En het gaat ons maximaal, omgerekend, 150 Euro per maand kosten.

Het gaat er natuurlijk wel tropisch aan toe. Het dagverblijf is ondergebracht in een klein huisje met alle ramen en deuren open zodat de wind verkoeling kan brengen (in plaats van te dure airconditioning). Overigens is het opvallend hoeveel mensen hier in dit klimaat, met zijn constante temperatuur rond de 29 graden, zo zonder airco leven. De onthaalmoeder is een Surinaamse met Nederlands-, Spaans- en Papiamentstalige kinderen in allerlei kleurtjes onder haar hoede. En uiteraard wordt de plaatselijke keuken voorgeschoteld. Kortom, wij zullen hier wellicht nooit zo geïntegreed raken als onze spruit...


 
De auto gewassen, in de vroege ochtend want het is bloedheet. De zon laat zich van haar strafste kant zien, de wind is zeer zwakjes en de fog uit de zee lijkt voorgoed verdwenen.

Het allemaal zelf doen? Niet zo evident.

 

Nog even over Helios

Tsja, ik mag dan wel een weekje uit roulatie zijn geweest, maar het onderzoek naar de neergestorte Boeing van Helios is nog steeds bezig. Er zijn heel wat geruchten geweest en de Griekse en Cypriotische media hebben zich van hun slechtste kant laten zien. Misschien is het dan ook maar beter om een paar online-bronnen te raadplegen, zoals de Professional Pilots Rumour Network, waar piloten hun zegje doen over de mogelijke oorzaken van de crash in een daarvoor speciaal geopend forum. Ook het Britse online magazine Flight International lijkt een betrouwbaardere bron dan de meeste Griekse en Cypriotische kranten.
We weten in ieder geval dat de kans groot is dat er nooit echt druk is gemaakt in de het vliegtuig en dat iedereen het bewustzijn had verloren wegens een tekort aan zuurstof. Ook is het vliegtuig neergestort omdat het geen brandstof meer had.
Het volledige rapport over de ramp mag worden verwacht binnen 6 maanden en de Griekse overheid heeft duidelijk gemaakt dat het rapport openbaar zal worden gemaakt.

Ik wil nog even reageren op iets wat ik in de reacties op een vorige post heb gelezen: het is wellicht waar dat er in de (Belgische) media meer aandacht werd besteed aan deze crash, dan aan sommige andere (zoals in Venezuela). Het is zeker waar dat dit ongeval zich dichter bij huis voordeed, maar ik ben er zeker van dat er ook meer aandacht is aan besteed omdat de omstandigheden van de ramp heel onduidelijk en mysterieus zijn.


 

Een kleine adempauze

Ziezo, het eerste deel van de vakantie is voorbij, en die heeft een verrassing geboden.  We zijn weer naar Santorini getrokken, en we zijn daar getrouwd in zeer besloten kring! Onwaarschijnlijk romantisch, in een kerkje boven op de rand van de vulkaan, met een zonsondergang om u tegen te zeggen. Niet uitzonderlijk, want er worden jaarlijks meer dan 500 huwelijken voltrokken in Santorini, en je kan het zelfs van thuis uit allemaal laten organiseren. Bij ons was het een sobere aangelegenheid, die werd georganiseerd door het hotel waar we verbleven. We hebben er meteen ook een kleine huwelijksreis aan verbonden.
We zijn nu een dagje thuis, om wat uit te blazen en de was te doen, en morgen gaat het richting Spetses, een eilandje in de Saronische golf, niet ver van Athene. Erg mooi en rustig is het daar (auto's zijn niet toegelaten op het eiland, bromfietsen helaas wel), met één van de mooiste stranden die ik tot nu toe in Griekenland heb gezien.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog