Kiesjacht geopend

  • Gepost op zondag 31 juli 2005 om 21:13
  • door Filip van Laenen
  • in Noorwegen

Op 12 september moeten de Noren naar de stembus om een nieuw parlement (Storting) te kiezen. En omdat de zomervakantie hier traditioneel zo'n twee weken eerder begint en eindigt dan in België, betekent dit dat de kiescampagnes stilaan op gang beginnen te komen. Eén onderdeel daarvan zijn de stalletjes op Karl Johan, waarvan ik bij gelegenheid eens een foto zal nemen. In die stalletjes is allerlei verkiezingspropaganda te verkrijgen (voor wie er thuis te weinig in de bus zou krijgen), en er komen ook regelmatig politici een toespraak houden. Niet echt wat we gewoon zijn in België.

De verkiezingen zelf beloven dit jaar spannend te worden, want de peilingen duiden aan dat het zowel de ene als de andere kant op kan. Eén mogelijkheid is een regeringswissel naar links met wat men hier een rood-groene coalitie noemt. Rood staat daarbij voor de sociaal-democratische Arbeiderspartij, terwijl groen niet de kleur van de ecologisten is maar van de Centrumspartij en deels ook de linksere Socialistische Partij van Links (SV) die zowel rood als groen als partijkleuren gebruikt. Het andere alternatief is het behoud van de huidige situatie met een centrum-rechtse regering gedoogd door de Vooruitgangspartij (Frp.) van Carl I. Hagen. Al zou het ook kunnen dat de kiezer de teerling zo werpt dat die laatste zelfs mee in de regering mag/moet stappen.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog