Kiesjacht geopend

Op 12 september moeten de Noren naar de stembus om een nieuw parlement (Storting) te kiezen. En omdat de zomervakantie hier traditioneel zo'n twee weken eerder begint en eindigt dan in België, betekent dit dat de kiescampagnes stilaan op gang beginnen te komen. Eén onderdeel daarvan zijn de stalletjes op Karl Johan, waarvan ik bij gelegenheid eens een foto zal nemen. In die stalletjes is allerlei verkiezingspropaganda te verkrijgen (voor wie er thuis te weinig in de bus zou krijgen), en er komen ook regelmatig politici een toespraak houden. Niet echt wat we gewoon zijn in België.


 

spiritualiteiten

Zuid-Afrika is een religieus land, veel meer dan Belgie. Je vindt hier voor elke geloofsovertuiging wel een 'gebedshuis', of hoe je dat ook wil noemen. Ik heb ondertussen al geleerd dat religie bovendien een onderwerp is dat je best niet kan opbrengen in een gesprek, tenzij je gesprekspartner van dezelfde overtuiging is. Heel veel mensen zijn van de mening dat religie een kwestie van geloof is (onbedoelde woordspeling), en dus niet open voor rationele discussie. Op de commerciele televisie, wordt het woord 'god' en alle aanverwanten systematisch weggebiept uit de TV programma's, tot in het absurde toe. Ook in de kranten wordt er bijna wekelijks debatten gevoerd over wat dan wel de enige 'Waarheid' is. Want het probleem in protestants Zuid-Afrika is dat er zoveel kerken en fracties zijn dat het eerlijk gezegd een soepje is.


 

Athens Sightseeing Public Bus Line

Eindelijk, het ging tijd worden! Athene heeft nu ook een toeristische bus die je langs de bezienswaardigheden van de stad brengt. Vanaf overmorgen vertrekt bus nummer 400 elke 30 minuten van het archeologisch museum van 7:30 tot 21:00u. De bus is uitgerust met GPS die de opnames met commentaar stuurt, zodat je precieze informatie krijgt afhankelijk van waar de bus zich bevindt. De haltes zijn niet alleen de archeologische bezienswaardigheden, maar ook de belangrijkste stadia van de Olympische Spelen. Een ticket kost 5 euro, maar dat is dan meteen ook nog eens geldig op het hele Atheense openbare vervoer gedurende 24 uur.
Voorlopig rijdt de toeristische bus alleen maar in augustus en september, om te zien of de lijn succes zal hebben. Ik hoop van wel, want het lijkt me een prima initiatief. Nu alleen zien of de bus zich niet vastrijdt in het Atheense verkeer.


 

Toeristisch uitstapje

Gisteren zijn we een wandelingetje gaan maken in Plaka, het toeristische centrum van Athene. Hoewel je anders tegen een toeristische stad aankijkt als je er woont, is het toch steeds een plezier om door de smalle straatjes te kuieren en de Akropolis te zien opduiken achter allerlei hoekjes en monumenten.
Ik zag een Duitse toerist in shorts pal in de zon zitten, met een fles bier in de hand, terwijl hij een papieren zakdoekje in zijn neusgat stopte, omdat zijn neus was beginnen bloeden. Kijk, DAT doen we dus niet meer sinds we in Griekenland wonen: in de zon gaan zitten op de heetste uren van de dag en op de koop toe tegelijkertijd ook nog eens alcohol drinken. Zeer ongezond gedrag is dat.
In de vroege avond zijn we de heuvel van de Akropolis op geklommen, langs de trappen in Anafiotika. Dat is de buurt waar de bouwers van het koninklijk paleis (nu Syntagma) woonden. Die lui kwamen uit Anafi, een eiland net naast Santorini, en werden door Otto I naar Athene gebracht omdat ze een goede faam als bouwers hadden.
In de schaduw van de Akropolis hebben we een paar mezedes gegeten met een fris wijntje er bij, en het moet gezegd: dat is toch ook wel echt vakantie...


 

Brand brand!

De tijd dat Griekenland vaak in het nieuws kwam wegens bosbranden, is al een tijdje voorbij, maar vandaag is het weer zover. In de buurt van Rafina (aan de oostkust van Attica) is een enorme bosbrand uitgebroken, die ondertussen al huizen bedreigt. Er zijn meerdere brandhaarden en de forse wind bemoeilijkt het werk van de brandweerlui. Het is al een tijdje erg warm en het heeft niet meer geregend sinds de fikse bui op 10 juli, dus het vuur heeft vrij spel. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet zeker, maar vaak is de oorzaak te zoeken in sluikstorten. Mensen gooien achteloos allerlei afval weg, en als er glas bij dat afval zit, kan dat al gauw een vlammetje veroorzaken door de stralen van de zon. Misschien heeft iemand een brandende sigaret uit de auto gegooid, ook dat is mogelijk. Ik hoop maar dat niemand de brand heeft aangestoken, want dat gebeurde vroeger al wel eens, om op die manier bebost gebied te laten veranderen in bouwgrond.


 

Het eilandgevoel in Piraeus

Ik schreef gisteravond nog dat we iets koels gingen drinken in de beach bar vlak bij. Dat koels werd een "karpouzi". Iedereen die houdt van een exotisch drankje moet dit zeker eens proberen. Karpouzi is Grieks voor watermeloen, en het drankje heeft die kleur. Ik weet dat er Southern Comfort, sinaasappelsap, Amaretto en grenadine in zitten, maar ik ben er zeker van dat er nog een geheim ingrediënt. Overigens ben ik het drankje buiten Griekenland nog niet tegengekomen.
Onze beach bar zit net tussen Pasalimani en Mikrolimano, en het is nog geen kilometer van ons appartement. Om middernacht zag ik nog mensen het water in gaan. Ik zou het zelf niet doen, want ik weet niet hoe proper het water is, maar te oordelen aan de vissersbootjes die op dat uur nog uitvaren en vlak voor de kust vissen, neem ik aan dat het best wel OK is. Zwemmen rond middernacht, vissersbootjes voor de kust... Om het eilandgevoel nog te versterken, zagen we in de verte de ferries binnenkomen, en we telden ook nog 2 vallende sterren.


 

De Dick Dale - Griekenland connectie

Het is komkommertijd en er is weinig beweging op de blog. Ook hier in Griekenland is het rustig. Elke dag hebben we zon, 35 graden, en gaan we zwemmen. Er valt dus weinig te zeggen. Dus heb ik besloten dat het tijd is voor een weetje.
Waar slaat de titel vandaag op? Wel, iedereen kent wellicht het nummer "Misirlou" waarmee de film Pulp Fiction opent. Het is het nummer waarmee Dick Dale surfmuziek op de kaart zette. Wat velen wellicht niet weten, is dat het een Grieks nummer is, geschreven door Nikolaos Roubanis rond 1930. U weet misschien dat Mis'r het Arabische woord is voor Egypte. Alexandrië kende een kleine 100 jaar geleden een grote Griekse gemeenschap en die mensen waren vertrouwd met de Arabische benaming van het land waarin ze woonden. Misirlou werd het Griekse woord voor een Egyptische. Het liedje is dus eigenlijk een ballade voor een Egyptisch meisje.
Ziezo, en dan kom ik nu weer van mijn katheder naar beneden en maak ik me klaar om iets koels te gaan drinken in de beach bar hier vlak bij.


 

Lam

Het is weer eens zo ver: heel Griekenland ligt lam wegens een 24-uren staking. De vakbonden protesteren alsmaar heftiger tegen de Thatcheriaanse maatregelen die de regering van Nea Dimokratia neemt. Dit keer wordt betoogd tegen het wetsvoorstel dat langere werkdagen introduceert (Grieken werken sowieso al langer dan de meeste Europeanen); overuren worden niet langer vergoed en winkels worden gedwongen om 12 uur per dag open te blijven (waarom de regering de winkelhouders geen carte blanche geeft om zelf hun openingsuren te kiezen, is me een raadsel).
Je reist vandaag maar beter niet af naar Griekenland, want er is geen openbaar vervoer en het personeel van Olympic Airlines is ook in staking. Wij gaan later op de dag naar het strand, maar ik vrees dat het wel moeilijk zal worden: er zal meer verkeer zijn dan ooit, dus het wordt filerijden.


 

Dood aan de levende standbeelden!

Oslo is in de zomer ook een toeristische stad, en dat betekent straatanimatie in de belangrijkste wandelstraten. Een paar jaar geleden doken de eerste levende standbeelden op, maar dit jaar is het werkelijk een plaag geworden. Bij het eerste standbeeld denk je nog van, ha, ze zijn er weer. Bij de volgende drie-vier denk je dat het er meer dan de vorige jaren zijn. Maar als je dan op een afstand van amper een paar honderd meter er een stuk of tien tegenkomt, begin je je toch af te vragen of ze zelf ook niet snappen dat trop werkelijk te veel is. Ik wens ze allemaal van harte een paar hardnekkige duiven toe!


 

Belgian National Beach Party

2307_beachparty_1We zijn dus geweest, naar de Belgian National Beach Party in Long Beach. Na een lange rit met file-file en file  zijn we feilloos ter plaatse geraakt en zien we in de verte een groep waartussen de Belgische vlag vrolijk wappert. Daar moet het zijn!


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog