Enkele gemeenplaatsen

De meeste gemeenplaatsen zijn niet waar ten opzichte van iedere persoon afzonderlijk, daarom zijn het net gemeenplaatsen. Maar in de laatste dagen hebben we allemaal een formidabel voorbeeld gezien van één van de meest voorkomende onder de gemeenplaatsen. "De Fransen zijn chauvinisten", is eergisteren bewezen. Maar het was over twee andere gemeenplaatsen dat ik het wilde hebben: over de Amerikanen en de Italianen.


 

Satanisten

Ik moet uit de Belgische kranten vernemen dat de Griekse Orthodoxe Kerk gevraagd heeft om het optreden van Slipknot gisteren op de Lycabettus-heuvel in Athene af te gelasten, omdat de band satanisme zou promoten. Na een beetje zoeken vond ik een artikeltje dat dit inderdaad bevestigt, want het voorval is nauwelijks in het nieuws geweest. De meeste Grieken moeten dan ook lachen om dit soort dingen, maar voor de kerk is het bittere ernst. Die gelooft namelijk nog altijd in het bestaan van de duivel en probeert met alle middelen alle satanistische en paganistische symbolen te weren. Maar zo vreemd is het voor ons, katholieken, misschien ook weer niet, nu het Vaticaan ons heeft aangeraden om de Da Vinci Code niet te lezen, en zeker niet te geloven wat er in staat.


 

Moe moeder moest

Een paar moeilijke nachten na mekaar, en ik ben doodop. Met 4 jonge kinderen in huis is de kans op nachtelijk gehuil natuurlijk behoorlijk groot. Als ik dan zo van kamer naar kamer strompel, dan vraag ik me wel eens af waarom ik uberhaupt een bed heb… ‘ s Ochtends vervloek ik de wekker – als ik hem hoor- om dan in zeven haasten en oerslecht gehumeurd de kinderen klaar te maken voor school. Busje komt zo busje komt zo…en hup. om tien voor zeven zijn de kids al op weg naar school.

Wat zou ik er dan veel voor geven om dan weer terug te kruipen in mijn luie, knusse bed en een gat in de dag te slapen.

Wat kijk ik op zulke ochtenden uit naar vakantie, naar lekker uitslapen, naar rustig samen ontbijten, een tasje koffie drinken en de krant lezen, buiten in de tuin, naar geen zorgen maar iemand die voor mij zorgt, iemand die het allemaal eens even overneemt.


 

Kinderen in gevaar

In Japan gaat de overgrote meerderheid van de schoolkinderen te voet en zonder begeleiding naar school. Het is leuk om 's morgens de kleintjes al spelend door de straten naar school te zien stappen. Maar de vraag is hoelang dit nog zal kunnen zonder toezicht.  Japan is niet langer een van de veiligste landen ter wereld.


 

House party

En nu even ... een party in

Zimbabwe

.

Kan

hier stevig uit de hand lopen. In een land waar locale mensen zich geen pint meer kunnen veroorloven en de ellende van begrafenissen en het algemene overleven vaak de bovenhand nemen.

Vorige zaterdag dus een eerder zeldzaam echt dansfeest in een van de prachtigste huizen van de enorme residentiele buurt, die

Harare

rijk is. Het huis, dat een ‘guest cottage’ is van een enorme villa, ligt in een domein van minstens 1 hectare. Het interieur laat een prachtige stijl zien met warme kleuren, mozaiektegeltjes en hoge plafonds en een Oosters aandoend slaap- en wooncompartiment.

De overwegend blanke gasten staan in groepjes te praten en tasten de sfeer voorzichtig af. De enorme drankvoorraad wordt aangelegd door de expats. Twee maal betrap ik een paar vrouwen erop na een lijntje coke sniffend en hun neus ophalend de badkamer uit te komen. Zodra de drank zijn werk begint te doen en de zwaardere, iets tragere ragga-muziek wordt uitgehaald, zie je mensen

erin

komen.

Ik kijk graag naar Zimbabwaanse vrouwen, die op de dansvloer plots uitdagend tegen je aan beginnen te wrijven. Ze genieten zichtbaar wanneer je op hun uitnodiging ingaat. Zou je in Belgie niet snel hebben, zo’n interactie tussen vrouwen.


 

Wijn

Naar aanleiding van een reactie op één van mijn vorige posts, wil ik graag één  en ander duidelijk maken over Griekse wijn. Voor de meeste toeristen is Griekse wijn helaas synoniem met retsina. Ik zeg "helaas" want retsina is nu niet bepaald een culinair hoogtepunt. Het wordt hier zelfs nogal denigrerend "wijn voor dronkemannen genoemd", omdat het zo goedkoop is. En je krijgt er gegarandeerd hoofdpijn van als je er te veel van drinkt. In de vijf jaar dat ik hier woon, heb ik het niet 1 keer gedronken, en evenmin zie ik mijn Griekse vrienden naar de retsina grijpen.
Nog steeds zie ik echter toeristen in de taverna's retsina bestellen, terwijl de meeste etablissementen een perfect goeie huiswijn hebben (chima genoemd).


 

wasco's

Een Chinese vergadering is net als bij ons altijd ook een machtsstrijd.
Even uitleggen: elke functie in de school (of beter: in heel China) wordt bezet door twee mensen: iemand voor de eigenlijke job en iemand van de Partij. Het is me niet geheel duidelijk wie wat doet. Die tweekoppige bezetting is natuurlijk een geïnstitutionaliseerd conflict. (Doet me denken aan mijn licht geniale vriend die die woorden gebruikte op het mondeling examen van Rik Coolsaet. ‘Hij begreep mijn antwoord niet,’ legde mijn vriend zijn buispunt uit.)


 

Bootje varen

Dscn0889aWat doet een Noor zoal op een zondagnamiddag? Als hij niet in zijn hytte zit, bootje varen natuurlijk. De foto werd genomen in een rustige inham op het eilandje Nesøya, een half uurtje rijden van Oslo. Vandaag was hoogstwaarschijnlijk ideaal zeilweer, maar deze landrot blijft toch liever zweren bij zijn fiets.


 

Coca Cola

Hoe gaat het eigenlijk in Zimbabwe ? Dat vragen zich familieleden in Belgie wel eens af.  Als je weet dat er nu vaak geen bakolie, suiker en melk in de winkels te vinden is, wat met kleine kinderen in huis problematisch is.

Dat er kilometerlange rijen wachtende auto’s zijn voor benzine en openbare vervoersbusjes uit de stadskern geweerd zijn of gewoon zonder benzine vallen onderweg… Dat iedereen wel eens zonder benzine valt omdat je niet overal aan benzine geraakt.

Als je weet dat alle rommelmarkten en toeristische verkooppunten van beelden en houtsnijwerk gewoonweg uiteengeslagen zijn na al die jaren, om geen ‘economisch rommelige’ indruk te geven aan het stadsbeeld, dan weet je ongeveer wel hoe laat het is.

Mensen klagen niet. Veel te weinig eigenlijk. Mensen blijven aardig, verkroppen en leven met een gebrek aan zoveel. Hier en daar krijg je als blanke wel opmerkingen, zie je meer en meer bars een overwegend zwart of gekleurd publiek aantrekken.

Zelfs het aantal coca-cola flesjes dat een klant mag aankopen, wordt gelimiteerd. Het poeder om coca cola aan te maken, kan niet meer aangekocht worden, want dat moet in forex of buitenlandse munten gebeuren.  Wie had gedacht dat Zimbabwe nog tot de landen in deze wereld zou gaan behoren, waar je niet altijd vrij coca cola kan verkrijgen, als die nog bestaan…


 

Frustratie

Vandaag valt de regen met bakken uit de lucht. Als je biologische klok deze tijd van het jaar is ingesteld op zon en warmte, dan is dat bijzonder frustrerend. Het is zondag: je hoort ergens een hapje te gaan eten aan het water, met een ouzootje er bij, of misschien zelfs ergens aan een strand te zitten. Maar niet vandaag, met die grijze lucht en gietende regen. Het is zelfs gevaarlijk je op straat te wagen, want de riolen kunnen de hoeveelheden water nauwelijks slikken. Ja, ik heb het over Griekenland! Iedereen hoopt dat dit slechte weer snel voorbij zal zijn. Ik heb nog nooit zo vaak de meteorologische dienst geraadpleegd.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog