Eén mei in Tønsberg

  • Gepost op zondag 1 mei 2005 om 18:51
  • door Filip van Laenen
  • in Noorwegen

Dscn0858In Noorwegen wordt 1 mei traditioneel gevierd met een optocht, vaak tot in de kleinste gemeenten toe. Deze morgen was ik in Tjøme (Vestfold), en op de terugweg naar huis werd ik in Tønsberg even opgehouden door de lokale optocht van Tønsberg, Nøtterøy en Tjøme. De slogans zijn ongeveer hetzelfde als in de België: een betere sociale zekerheid, betere lonen, goedkoper onderwijs, enz... Eén van de slogans die ik zag was «Noorse lonen in Noorwegen», als reactie tegen de vrees dat als gevolg van de EU Balten en Polen hier aan spotgoedkope lonen Noorse arbeiders uit de markt zouden prijzen.

Twee dingen die toch wel typisch zijn voor de optocht: Ten eerste de Noorse vlaggen die prominent aanwezig zijn, zoals trouwens bij elke optocht. Noorwegen is duidelijk nog een jonge natie. De vlaggen van LO, de Noorse overkoepelende vakbond, komen pas op de tweede plaats. (Noorwegen kent overigens geen «kleurenvakbonden» zoals België). En ten tweede werden er in de marge van de optocht pamfletten uitgedeeld door Nei til EU. Met de parlementsverkiezingen later dit jaar stijgt de temperatuur weer in het EU-debat dat ondertussen al meer dan dertig jaar meegaat. Dit thema is de grote splijtzwam in Noorwegen, zowel ter linkerzijde als ter rechterzijde.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.


In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog