Een goede verrijzenis

Dat is wat de Grieken elkaar wensen op dit ogenblik. Kerstmis wordt hier nauwelijks gevierd, maar Pasen is echt wel het hoogtepunt van het religieuze jaar. Her en der begint men al te vieren. Priesters gaan rond in de kerken en strooien laurierblaadjes uit over de hoofden van de gelovigen. Iedereen in en rond de kerk maakt zoveel lawaai als mogelijk en men begint met alles te rammelen. Dat zou de aardbeving moeten symboliseren die plaats vond op het moment dat Christus uit de doden verrees. Op de straten wordt vuurwerk afgeschoten en overal hoor je knallen, tot diep in de nacht.


 

Het heilige vuur

IrinaiosHet is een beetje een doodse dag. Iedereen wacht tot middernacht, tot de verrijzenis wordt herdacht. In Jeruzalem is het hek echter van de dam. Daar gaat op de middag de Grieks-Orthodoxe patriarch binnen in het Heilige Graf met een stel kaarsen. Niemand anders mag hem begeleiden. Er wordt gezegd dat hij binnen de Heilige Vlam ontvangt uit de hemel en dat de kaarsen spontaan beginnen te branden. Dan komt hij buiten -onder draconische beveiliging- en de geeft hij het heilige vuur door aan de vertergenwoordigers van de andere orthodoxe kerken. Die andere orthodoxen (en vooral de Armeniërs) zijn niet echt blij met deze gang van zaken; ook zij willen het Heilige Graf binnen, maar er wordt gezegd dat enkel de Grieks-Orthodoxe patriarch het vuur ontvangt, en niemand anders. Een mirakel? Wie zal het zeggen.


 

Lagos zonder brandstof

Kan je het je voorstellen, een land met grote olievoorraden en waar de grootste stad van het land bijna droog staat.

Neen, wel kom dan naar Lagos, "city of excellence"...


 

Een wild weekend in Bahrein

Image159_1 Ik heb een wild weekend achter de rug. Dat is het minste wat ik ervan kan zeggen! Bahrein is dan misschien een rustig eilandje in de perzische golf waar je als gezin gezellige weekends kunt doorbrengen. Bahrein telt ook heel veel expats in het weekend. En als je in Saudi-Arabie of Kuwait werkt dan is Bahrein de eerste stop richting de Emiraten. Want in Bahrein kan je drinken en feesten.


 

De Wasta Regel

Het is zover! Op 1 juni komen mijn vrouw Inge en dochter Soetekin naar Bahrein! We hebben drie maanden van elkaar gescheiden geleefd omdat haar werk het niet toeliet mee te verhuizen naar Bahrein. Bovendien was ze op zoek naar een job in Bahrein en die heeft ze gevonden dankzij de Wasta regel! De Wasta regel is hier de standaard regel voor expat vrouwen die een job zoeken in deze regio.


 

Ironing

Bijzonder handig, zo'n strijkplank die slecht 3/4 lengte van het gewone model heeft, aan de muur vastgemaakt en opklapbaar is zodat ze uiterst weinig plaats inneemt.


 

Ibn Battuta mall, 1 shopping centrum, 6 bestemmingen

Pict0041 Zo maken ze hier reklame voor de laatste nieuwe shopping mall die aan de lange lijst toegevoegd kan worden. Dubai wil zich graag een shopping paradijs noemen, en bouwt dan ook het ene shopping centrum na het andere, liefst zo indrukwekkend en ‘origineel’ mogelijk. Hierbij wordt er niet op een centje gekeken, getuige deze boot...


 

Rouw

Vandaag is een beetje een deprimerende dag. Athene en Piraeus zijn bijna leeg, het is stil op straat en overal hoor je de klokken van de kerken luiden. 1 slag, elke minuut, niet meer, om de dood van Christus te herdenken. Dat gaat de hele dag zo, en dat werkt echt op je gemoed. Het weer helpt een handje; want het is vandaag betrokken en de zon komt er niet goed door. In de kerken is Christus van het kruis gehaald en wordt hij op de epitafio gelegd: een soort van doodsaltaar. Alweer loopt iedereen de kerken in en uit om de epitafio te kussen, terwijl die wordt versierd met bloemen en strikken. Rond 9u vanavond vertrekt er vanaf elke kerk een processie waarin de epitafio wordt rondgedragen door de straten. Mensen volgen met een kaars in de hand: het lijkt wel een begrafenisstoet (en dat is het eigenlijk ook). In de steden ontmoeten de processies elkaar op een vooraf afgesproken punt en daar wordt de mooist versierde epitafio gekozen.


 

Op volle toeren

Als je met een groep dansers een HIV-workshop in een township moet doen om geld te krijgen van een sponsor voor een cultureel festival, dan doe je dat toch gewoon.

Gisteren trok ik met 12 man van de Duits-Franse hiphop groep 'Rumble' naar een van de townships rond Harare voor een korte 'movement and awareness' workshop. Een groep van 40 kinderen doet mee. Wanneer de facilitatoren hen in de locale taal aanspreken over HIV/AIDS, zegt elk kind braaf zijn lesje op. Ze krijgen het advies mee van geen sex voor het huwelijk en de gebreken van de condoom opgesomd. Dat was weer dat.  De kinderen kunnen terug naar het tehuis en hebben gratis een lunch en drankje meegepikt.

Na afloop zie ik een van de Franse dansers met een Haraarse schone rondtrippelen. Toch wel bedenkelijk welk voorbeeld we als blanke groep op die manier stellen ! Wie heeft wat aan zo'n blitsbezoek aan een township voor een HIV-workshop, waar iedereen je toch eerder als een vreemd wezen beschouwt dan wat anders ?


 

Luguber

Ik ben uit nieuwsgierigheid weer eens een kijkje gaan nemen in de kerk hier om de hoek. Ik heb er geen idee van wat men doet in katholieke kerken tijdens Witte Donderdag, maar hier houdt men zich tijdens Grote Donderdag aan een specifiek ritueel. Rond een uur of 7 's avonds vult de kerk zich en een uur later gaan de lichten uit. Dan wordt Christus letterlijk aan het kruis genageld in de kerk. Het is muisstil en je hoort de hamerslagen. Het betreft hier een 2-dimensionale representatie van Christus, want de orthodoxe kerk gebruikt geen beelden. Je ziet mensen die beginnen huilen. Dan wordt het kruis opgetild en door de kerk gedragen. Sommige mensen vallen flauw van de emotie.


 

In samenwerking met


Schrijf mee

Woont u in het buitenland? Wil u ook meeschrijven aan En Nu Even Elders? Stuur een e-mail naar weblog@standaard.beZoeken op deze blog