GETEST: Bing, de nieuwe zoekrobot van Microsoft


Microsoft wil vinden, niet zoeken

Bing, de nieuwe zoekmachine van Microsoft.

Bing, de nieuwe zoekmachine van Microsoft.

Microsoft

 Bing, zo heet de nieuwe zoekrobot van Microsoft die vanaf volgende week Google het vuur aan de schenen moet leggen. Bing moeten zoeken sneller, makkelijker en relevanter maken. Wij mochten de nieuwe site al even uitproberen. 

Bing, zo zegt Microsoft, is geen search engine, maar een decision engine. Hij kan overweg met directe, gerichte vragen ('Wat is het hoogste gebouw ter wereld'?), maar wil daarnaast de gebruiker te helpen bij het beantwoorden van meer open vragen ('Waar zullen we vanavond eens Chinees eten?'). 
 
Zoekresultaten worden daarom niet alleen weergegeven aan de hand van de relevantie, maar, aan de linkerkant van het scherm, verder ingedeeld in verschillende categorieën. Je kan dan bijvoorbeeld verder zoeken binnen Chinese restaurants aan de hand van de ligging, de prijscategorie, de parkeermogelijkheden en zelfs de atmosfeer ('romantisch' of eerder 'zakelijk'). 
Dat principe probeert Bing in alle zoekresultaten door te trekken. Wie bijvoorbeeld de naam intikt van de Amerikaanse doe-het-zelf-keten Home Depot krijgt als eerste resultaat Home Depot.com, maar kan daarna verder verfijnen naar bijvoorbeeld winkellocaties, jobs of aanbiedingen uit de catalogus. Of meteen kiezen voor gelijkaardige zoekresultaten zoals bijvoorbeeld WalMart. Allemaal zonder te moeten doorklikken en Bing te verlaten. 
 
Bing probeert ook aan de hand van je zoekopdracht al te 'raden' wat je precies wil weten, om zo de 'clutter' te verminderen van honderden resultaten die je toch zelden of nooit bekijkt. Wie bijvoorbeeld de opdracht 'BMW X5' intikt, krijgt als eerste resultaat niet de homepage van de Duitse autofabrikant, maar de prijs van de auto, zijn gemiddelde verbruik en besprekingen van mensen die er al eentje bezitten. Pas daarna volgen de 'gewone' links. Aan de linkerkant staan dan extra categorieën als tweedehands exemplaren, aanbiedingen van verkopers en links naar accessoires voor de X5. 
'Het is een bewuste strategie om het zo aan te pakken', zegt Michael Kogeler van Microsoft België. 'Bing gaat niet voor miljoenen en miljoenen zoekresultaten, maar probeert strikt te filteren op de resultaten die het meest relevant zijn.'
 
Naast de focus op relevantie biedt Bing ook alle toeters en bellen die van een moderne zoekmotor mogen verwacht worden. Zoekresultaten worden bijvoorbeeld netjes bijgehouden, zodat je ze altijd opnieuw kan terugvinden. Je kan snel een preview met informatie van de gevonden pagina'szien voor je er daadwerkelijk op doorklikt. Idem met videofilmpjes: wie met de muispijl op een gevonden clip gaat staan, kan in Bing zelf al een preview bekijken, zodat je snel kan beoordelen of de inhoud interessant is. 
 
Wat accuraatheid betreft, lijk Bing vooral in enkele gerichte categorieën goed te scoren. Dingen als restaurants boeken, vliegtuigtickets zoeken, of alles wat met gezondheid te maken heeft, zijn een kolfje naar de hand van de site. Bing lijkt ook erg handig voor alles wat betreft shopping. Voor de besprekingen van producten op Bing door consumenten schakelt Microsoft bijvoorbeeld verschillende, overgenomen bedrijfjes in die zich daarin hebben gespecialiseerd, zoals Ciao en Jellyfish. 
 
Bing lijkt zich zo vooral te richten op de grootste gemene deler: doorsnee zoekopdrachten voor een groot publiek. Wie de evolutie van het Cyrillisch alfabet in het zeventiende eeuwse Albanië wil onderzoeken, lijkt bij Bing niet beter af dan bij Google of Yahoo.
 
Een nadeel voor vaderlandse surfers is ook dat de leukste nieuwe features van Bing voorlopig alleen voor de VS beschikbaar zijn. Het aanpassen van de zoekresultaten aan de lokale noden is immers een enorm karwei waarbij de grootste markten voorrang krijgen. De volledige Bing-'experience' zou pas later op het jaar in België beschikbaar komen. 
Frederic Petitjean


 

Boete voor racistisch wachtwoord

Het Franse telecombedrijf Orange heeft een klant een racistisch wachtwoord voor zijn internetaansluiting gegeven. Het bedrijf moet daarom een boete van 500 euro en een schadevergoeding van 8000 euro betalen. Dat oordeelde de rechtbank van Bordeaux donderdag.

De klant, een Marokkaanse garagehouder uit de Franse havenstad, kreeg toen hij problemen had met zijn internet van een helpdeskmedewerker een nieuw wachtwoord: salearabe, Frans voor 'vieze Arabier'. Zaidi, van Marokkaanse afkomst, stapte daarop naar de rechter, die hem in het gelijk stelde.


 

VS wapenen zich tegen internetoorlog

De VS wapenen zich tegen een cyberoorlog en willen zich ook beter beschermen tegen internetspionage. Volgens berichten van Amerikaanse media zal president Barack Obama vrijdag de installatie van een internetverantwoordelijke in het Witte Huis bekendmaken.

De toekomstige "cybertsaar" zal de verschillende plannen in praktijk moeten brengen, die computers in het hele land beschermen tegen aanvallen van hackers. Zo moet de toegang tot de overheidscomputer beperkt worden. Ook de computersystemen die zorgen voor het vlot verloop van beurshandelingen, banktransacties en het luchtverkeer moeten beter worden afgeschermd.

Ondertussen is het Pentagon volgens een bericht in New York Times ook van plan een militaire staf op te richten die verantwoordelijk is voor de afweer van aanvallen via internet en voor de voorbereiding van een offensief via het wereldwijde web. Bij een "cyberwar" trachten de aanvallers de tegenstander buiten gevecht te stellen, door langs het internet hun energievoorzienings- en computernetwerk lam te leggen.


 

Wikipedia weert bijdragen van Scientology-kerk

090529_scientology_jpg_275Computers van de Scientology-kerk kunnen wegens veelvuldige partijdige wijzigingen geen wijzingen meer aanbrengen aan artikelen op de Engelstalige versie van internetencyclopedie Wikipedia te wijzigen. Dat meldt Tweakers.net vrijdag. De internetencyclopedie weert de computers op basis van IP-adressen.

Hoewel in principe iedereen welkom is om artikelen op Wikipedia aan te maken of te wijzigen, zou onderzoek hebben uitgewezen dat diverse Wikipedia-gebruikers zich uitsluitend bezighielden met het wijzigen van artikelen over Scientology en wel in een voor deze organisatie gunstige zin. Dit is in strijd met het neutraliteitsprincipe van Wikipedia.

Omdat al deze gebruikers te werk gingen vanaf een beperkt aantal adressen, alle behorend aan de Scientology-kerk, werd vermoed dat het in werkelijkheid om zogeheten 'sock puppets' ging. Zulke accounts zijn in feite alleen bedoeld om de identiteit van de betreffende gebruiker te verbergen en ook dat is bij Wikipedia verboden.

Omdat het een zwaar middel is om een hele organisatie te verbieden artikelen te wijzigen, ontstond er in de Wikipedia-community een forse discussie over het voorstel. Na een half jaar besloot de Arbitragecommissie uiteindelijk met tien stemmen voor, nul tegen en één onthouding om bijdragen van de Scientology-adressen te weren, zo meldt de Britse IT-nieuwssite The Register. Scientology heeft nog niet op de maatregel gereageerd.


 

Microsoft lanceert op 3 juni zoekmachine Bing

Microsoft lanceert op 3 juni zijn nieuwe zoekmachine Bing. Dat heeft topman Steve Ballmer van Microsoft op een conferentie in het Californische Carlsbad aangekondigd. Over de nieuwe zoekmachine, die voordien werd aangeduid met de codenaam Kumo, werd al maandenlang gespeculeerd.

Microsoft wil met Bing de concurrentie aangaan met rivaal en marktleider Google. De lancering van de nieuwe zoekdienst gaat onder meer daarom gepaard met een miljoenenkostende reclamecampagne.

Microsoft aast al langer op de marktleiderpositie van Google binnen de zoekmarkt en probeerde daarvoor toenadering te zoeken tot Yahoo. Maar dat mislukte.
 
Yahoo-topvrouw Carol Bartz verklaarde overigens eveneens in Carlsbad dat het bedrijf een samenwerking met Microsoft niet meer uitsluit, 'op voorwaarde dat Microsoft over de brug komt met voldoende geld en goede technologie'.


 

Bier, wafels en technologie

U wist het misschien al, maar de Wall Street Journal schrijft het nu ook: België heeft meer te bieden dan wafels en bier. Interessante technologiebedrijven, bijvoorbeeld. 'België heeft knappe hersenen en universiteiten. Wat we missen, zijn de investeerders.' 


De klacht van jonge Belgische ondernemers  klinkt bekend in de oren, en wordt nu ook opgepikt in de durfkapitaalblog van de Amerikaanse zakenkrant. De auteur ging luisteren naar een presentatie van enjkele Belgische startups in San Francisco, in de marge van een ontwikkelaarsconferentie van Google. 

De Belgische technologiebedrijven proberen er kapitaal los te weken van Amerikaanse investeerders, want in eigen land zijn er nauwelijks durfkapitalisten, en ze investeren geen grote bedragen. Toch lezen we in de blog ook dat er beterschap optreedt: 'In het eerste kwartaal van 2009 zijn al meer euro's (80 miljoen euro) naar Belgische startups gevloeid dan in heel 2008 (73 miljoen euro)'. 

 

Dode mensen volgen op Twitter

Tweeji Een nieuwe website beheert tientallen Twitter-accounts van overleden beroemdheden; Cleopatra, Napoleon, Elvis Presley, Gandi, Jesus, Socrates, en Andy Warhol. De makers van de website sturen onder meer quotes of delen van songteksten van de beroemdheden naar de Twitter-accounts.


 

Nieuwe website met selectie EU-nieuws uit media

Een nieuwe Europese website biedt voortaan in tien talen, waaronder Nederlands, een selectie uit recente artikelen over EU-onderwerpen uit 250 internationale kranten, tijdschriften en onlinepublicaties.
 
De website, Presseurop.eu zal binnen vijf jaar in 23 talen te volgen zijn, zo zei Europees Commissaris Margot Wallström (Communicatie) bij de presentatie in Brussel.

De inhoud van de website wordt geselecteerd, vertaald en samengesteld door een onafhankelijke meertalige redactie. De Europese Commissie betaalt bijna 3 miljoen euro per jaar voor de nieuwe website.


 

Europa's snelste computer in gebruik genomen

In het Duitse Jülich is de snelste supercomputer van Europa in bedrijf genomen. De machine kan één biljard berekeningen per seconde aan (petaflop) en is daarmee ongeveer 50.000 maal sneller dan een gewone computer.

De supercomputer zal worden ingezet voor wetenschappelijke simulaties en moet de onderzoekers onder andere in staat stellen klimaatveranderingen te berekenen. In de ranglijst van de snelste supercomputers wereldwijd zou de machine uit Jülich op dit moment de derde plaats bezetten. De nieuwe ranglijst wordt op 23 juni bekendgemaakt.


 

Microsoft komt met Zune in HD-kwaliteit

Zune Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft brengt dit najaar een nieuwe versie van zijn digitale muziekspeler Zune op de markt. De meest opvallende vernieuwing is de mogelijkheid om er video's en radio in HD-kwaliteit op af te spelen. Microsoft belooft ook een internetverbinding en een haarscherp aanraakscherm.

De Zune blijft voorlopig een Amerikaans speeltje. De introductie van de nieuwe muziekspeler, een concurrent van de iPod van aartsrivaal Apple, is alleen voor de Verenigde Staten aangekondigd. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Microsoft rolt dit najaar wel de dienstverlening rond Zune internationaal uit. Dit betekent dat eigenaren van een Xbox-spelcomputer die op internet is aangesloten, videomateriaal kunnen downloaden. Microsoft zal daarover meer bekend maken op de grote gamesbeurs E3, die volgende week in Los Angeles wordt gehouden.


 Beursblogs