Truffels

Genoeg.

Aan de makers van het reclameblok op Radio 1 wil ik graag melden dat het genoeg is. Ik weet het. Ik heb het verstaan. Het is me duidelijk geworden.

Truffelzwijn1_2 Wie op truffels wil jagen doet dat beter met een hond dan met een zwijn. Voila. Als u toevallig in de gang was toen Radio 1 dit reclamespotje uitzond (en uitzond en uitzond), dan weet u het nu ook. Beter een hond dan een zwijn want die eten de truffels zelf op.

En als ik in een later stadium van mijn leven nog truffeljager word, dan zal ik dit niet vergeten.

En dan zal ik natuurlijk een Land Rover kopen, zodat de truffels niet horen dat ik nader.

Want daar gaat die reclame dus over. Blijkbaar is de Land Rover een ideale wagen als u in het lekkere zuiden woont en een wagen nodig hebt om truffels te gaan zoeken. Of de Land Rover ook ergens anders goed voor is, zou ik niet weten.


 

invloedrijke intellectuelen en ik

Intellectuelenpoll Neen, ik oordeel nooit voor woensdag. Meer nog: ik wacht gewoon tot donderdag. Dat is omdat ik graag de volle invloed van Rik Van Cauwelaert (Directeur Knack) wil ondergaan.

De heer Van Cauwelaert is door zijn eigen blad verkozen tot de zesde meest invloedrijke intellectueel van ons land. Samen met kardinaal Danneels. Waarmee nog eens bewezen is dat er weinig verschil is tussen beiden.

Gewijden en ingewijden fluisteren zelfs dat kardinaal Danneels in zijn eigen parochieblad binnenkort wordt uitgeroepen tot dé invloedrijkste intellectueel. Het wachten is nu op Canvas voor een gelijkaardige oefening. Sigfried Bracke zou het idee al aan het aankaarten zijn op de redactievloer.

Mij maakt het niet uit. Ik ben nog nooit op een originele gedachte betrapt. Ik ben gewoon blij dat ik nu weet waar ik mijn ideeën haal.

Image_mini Bij Etienne Vermeersch (nummer één in de lijst) vooral. Als u me bijvoorbeeld hoort zeggen: "Nooit is iemand zonder arm naar Lourdes gegaan en met een arm teruggekeerd." dan weet u dat ik dat gewoon van zijn website 
  http://www.etiennevermeersch.be/ heb geplukt.

Andrea_c_2 En als ik zeg ,,Ik vind een meisje als Andrea Croonenberghs heel aantrekkelijk'' dan moet u ook weten dat ik gewoon Vermeersch in Humo napraat. Zelf zou ik dat nooit kunnen bedenken.

Helemaal warm word ik als ik in Knack lees dat Karel De Gucht (vijfde in de ranglijst) ook grotendeels mijn denken beïnvloedt. Net als Bart De Wever (tiende) trouwens.

Alleen jammer dat ze graag tegelijkertijd hun intellectuele invloed op mij uitoefenen. Bartsende hoofdpijn, dokter, barstend.


 

Onprofessionele VRT

Natuurlijk is het ongepast om als journalist collega's te gaan beschimpen. Ministers uitlachen, Vlaamse komieken met de vinger wijzen, Miss Belgique uitfluiten... dat mag allemaal. Maar collega's? Als journalist hoor je daarover te zwijgen. Uiteindelijk doet iedereen toch maar zijn best, zelfs die flurken van de VRT.

En toch.

Onprofessioneel gedrag mag niet worden getolereerd.

Het gaat om de doppen: de zachte kussentjes die VRT-journalisten op hun microfoon zetten zodat ze niemand kwetsen wanneer ze te enthousiast met hun opname-apparatuur zwaaien.

Die doppen zijn voortaan, in de gerestylede VRT, wit. Dat is mooi, fris en ook duidelijk zichtbaar voor de kijker, zelfs op een zwartwittoestel.

Maar de doppen zijn niet alleen wit, dat zou saai zijn. Er staat ook in duidelijke gekleurde letters op dat het wapen in kwestie toebehoort aan de VRT. (Tegelijkertijd is het een slimme vorm van productplacement natuurlijk.)

Die letters, en nu komen we terzake, hebben een kleur en die kleur is conform aan het hele VRT-kleurenpallet. U kent dat pallet ongetwijfeld uit het hoofd: 's middags baadt de studio in groen licht, om zes uur is dat geel, om zeven uur rood en 's avonds laat blauw. Zelfs de website verkleurt naarmate de dag vordert.

Zo ook de doppen.

Kijk maar eens naar deze foto. U ziet een professionele journaliste, Caroline Vandenberghe, die zorgt dat haar dop in overeenstemming is met het uitzenduur. Het journaaldecor zegt dat het iets over zeven uur is, haar dop zegt hetzelfde. Goed zo.

Vrtrood2

En kijk nu naar de volgende foto uit hetzelfde journaal. Weet u nog hoe laat het is? Zeven uur? Eigenlijk wel, maar de microfoon spreekt het tegen. Foute dop, meneer de journalist, erg verwarrend voor de kijker.

Vrtblauw

En kijk ten slotte naar deze foto. Eén minister van Klimaat, twee VRT-journalisten en... twee mekaar tegensprekende doppen.

Vrtroodengeel

En dan lachen diezelfde journalisten soms met politici die mekaar tegenspreken als ze van een andere kleur zijn.

Neen, werkelijk, dit moet snel verbeteren of ik zeg mijn abonnement op.


 

Ik wil Jean-Marie zijn

,,Bij ons allen schuilt diep in het hart een intens verlangen om een Jean-Marie Dedecker te zijn,'' staat in het jaaroverzicht van De Standaard Magazine. En dat klopt natuurlijk. Wie wil er niet tegelijkertijd helemaal zijn zin doen en intussen nog geliefd zijn ook?

Jean-Marie Dedecker rijdt veel te snel op de snelweg - 125 km/u waar door het smogalarm slechts 90 km/u mag- en hij is er nog trots op ook. ,,Ik zal de boete met de glimlacht betalen. Ik heb er dit jaar al een tiental betaald.''

Smog

De fans applaudisseren. Een tiental snelheidsboetes in één jaar en nog steeds een rijbewijs! Is het niet fantastisch om Jean-Marie Dedecker te zijn?

Bovendien steekt Dedecker in één moeite de middenvinger op naar iedereen die denkt dat we het milieu werkelijk gezonder kunnen maken door slimmer te rijden. Willen we niet allemaal 125 km/u rijden en ons gat laten zien aan al die braver burgertjes die denken dat ze ecologisch bezig zijn aan 90 km/u?

Maar we durven niet echt. Jean-Marie wel. Jean-Marie rijdt (of laat zich rijden) aan 125 km/u. Fantastisch.

Dedecker2  En toch. Wat ik  zo raar vind is dat Jean-Marie in de politiek is gegaan. Hij wil het voor het zeggen hebben omdat hij weet hoe het beter kan. Jean-Marie wil een wettenmaker worden. Hij wil andere en betere regels maken voor ons samenleven.

Ik stel voor dat we het hem gunnen. Dat we hem eens een wetje laten maken.

En ik stel voor dat we dan allemaal even grof met de middenvinger omhoog precies het tegenovergestelde doen van wat de wet-Dedecker voorschrijft.

Dan wordt het ineens leuk om Jean-Marie niet te zijn.


 

Inge op de voetbaltribune

Er wordt Inge Vervotte onrecht aangedaan.

Toekomstig minister Vervotte was zaterdagavond op Sclessin om Standard-KV Mechelen te volgen.

Vond ze dat leuk? Wie de frontpagina van het Nieuwsblad zondag zag, was geneigd te denken van niet. Terwijl Bart Somers (KV Mechelen) vol vreugde glunderde en Yves Leterme (Standard) sportief hem de hand reikte, keek Vervotte stil voor zich uit. Afwezig. Ze keek zoals een vrouw naar voetbal kijkt: denkend aan de strijk, het menu van de dag erna, het stof onder het nachtkastje.

Hugo Camps ging in De Morgen meteen in overdrive. ,,Inge was haar eigen Allerzielen: herfstblad, alreeds ondergronds verkleumd. (...) Ze snakte naar haar breinaalden.''

Maar bekijk onderstaande foto eens. Niet in de Standaard gepubliceerd, noch in Het Nieuwsblad.

Voetbal U ziet hoe toekomstig minister Vervotte zich voorover buigt, interesse toont, luistert naar wat de jongetjes (Yves Leterme vooral) te vertellen hebben over de match. Toekomstig minister Vervotte denkt niet aan breinaalden, stof en de afwas. Ze geniet.

En kijk naar deze foto. Vervottebis Wie is geïnteresseerd? Yves Leterme alvast niet. Hij kijkt naar zijn blackberry waar hij allerlei formateursnota's en spooknota's uit te voorschijn tovert. Intussen popelt toekomstig minister vervotte. Intussen verlangt ze naar de tribunes en de hotdog vooraf.

Waarom toch denken we dat toekomstig minister vervotte niet geïnteresseerd is in voetbal? Omdat ze één seconde lang stil voor zich uitkijkt? Net wanneer een foto wordt genomen? Of denken we dat het haar niet interesseert omdat we het liever zo hebben. Voetbal is voor jongens, denken we. De meisjes - ook zij die minister willen worden - moeten daar wegblijven, denken we.

Bovendien is toekomstig minister Vervotte een non, denken we. Ook daar bestaan trouwens foto's van Vervottetris(zie hieronder).

  En dus is de conclusie weer al te snel getrokken. ,,Inge zit zich te vervelen op de tribunes, Inge is een herfstblad, een zielige non, een oude breister...''

Ik zal u de waarheid zeggen. Toekomstig minister Vervotte heeft de Vlaamse regering verlaten om te wegen op de federale. En dat doet ze dan ook. Achter de schermen, zegt ze zelf. Zonder dat iemand het ziet, zegt ze zelf. Maar als dat federaal wegen van haar vraagt dat ze daarvoor naar Standard gaat, dan doet toekomstig minister Vervotte dat ook.

En natuurlijk veert ze niet recht als haar KV Mechelen scoort. Tenslotte zit Yves Leterme enkele banken verderop te sterven bij zo'n doelpunt. Inge is gewoon  te barmhartig om Yves te kwetsen met ongegeneerde voetbalvreugde. Dat is een kwestie van opvoeding en charme, iets dat mensen als Hugo Camps enkel kennen van horen zeggen. 


 

Logistiek centrum

In zijn boek Toekomst in zicht   geeft Vlaams minister Dirk Van Mechelen zijn visie op Vlaanderens toekomst.  Die visie is gebaseerd op vijf pijlers: investeren in vernieuwende economie, kennisverankering, stimuleren van kleine en middelgrote ondernemingen, uitbouw van de haven en van Vlaanderen als logistiek centrum, een doordachte ruimtelijke ordening.

Vrachtwagenfiledrie De E19 in Schoten is vanmorgen volledig afgesloten in de richting van Antwerpen na een ongeval waarbij twee vrachtwagens betrokken waren. Er zijn de hele ochtend grote verkeersproblemen. (17 oktober)

Uit het Vlaams regeerakkoord Leterme I:  De centrale ligging en de hoge productiviteit van zovele mensen, bieden troeven en mogelijkheden voor Vlaanderen. We moeten daarop voortbouwen, willen we Vlaanderen sterker positioneren als een competitieve open regio waar industrie en diensten complementair zijn, waar het netwerk van KMO’s en zelfstandigen goed kan gedijen, waar de logistieke functie verder wordt uitgebouwd, waar we verder inzetten op innovatie en creativiteit, waar er volop ruimte is voor traditionele en niet-traditionele economieën.

Op de Grote Binnenring rond Brussel zijn vanmorgen twee trucks gebotst ter hoogte van Strombeek-Bever. Een chauffeur raakte zwaargewond. Er stond een kilometerslange file. (16 oktober)

Vrachtwagenfile

Op de E313 in Lummen zijn er in de richting van Hasselt vijf gewonden gevallen bij een ongeval met twee auto's en een vrachtwagen. Er stond een lange file. (1 oktober)

(foto VRT)

Uit Vlaanderen in Actie: Vlaanderen biedt op logistiek vlak de unieke combinatie van ligging en hersenen, van geografie en verworven kennis. Deze unieke combinatie leidt door een hoge productiviteit tot concurrentiële voordelen. Die voordelen mogen we niet uit handen geven. Een toekomstvisie op het belang van de logistieke sector in Vlaanderen is daarom noodzakelijk. Het gaat om investeren in infrastructuur, maar ook om voortdurende (bij)scholing, groei van jobs en welvaartcreatie.

Rond 7 uur was de vrachtwagen geblust en weggehaald, maar er stond toen wel al een lange file op de Binnenring, richting Zaventem. Ook het verkeer op de E40 raakte in de knoop. Op de snelweg E313 Hasselt-Antwerpen zijn ter hoogte van het afrittencomplex Geel-West twee ongevallen gebeurd. Bij de aanrijdingen waren drie personenwagens en een vrachtwagen betrokken. (24 september)

Op de snelweg E313 Hasselt-Antwerpen zijn twee ongevallen gebeurd, waarbij een dode, een zwaargewonde en een lichtgewonde vielen. Eerst gebeurde er net voor de afrit Geel-West een kettingbotsing met vijf vrachtwagens. Waarschijnlijk reden ze te dicht bij elkaar. Bij dat ongeluk raakte een bestuurder lichtgewond, een andere zwaargewond. In de file die er door die botsing  ontstond, gebeurde nog een tweede ongeval, aan de afrit Geel-Oost.  (23 september)

Als alle Europese vrachtwagens voorgoed stilstaan op de E313 of ergens in de buurt, wordt Vlaanderen vanzelf het logistiek centrum van Europa.


 

Politieke suikerspin

Bart De wever is een groot communicator. Hij beseft dat woorden als ,,toegevingen'' of ,,een prijs betalen'' best niet uit zijn mond rollen. En dus had hij een metafoor meegebracht naar De zevende dag. De Franstaligen zouden ,,een lepel suiker'' krijgen om de bittere pil van BHV door te slikken.

http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/nieuws/politiek/071015_CDenV#

Het was evenwel beeldspraak die meer vragen opriep dan beantwoordde. Daarom deze kleine verduidelijking.

Theelepeltje: dit is de hoeveelheid suiker die N-VA eventueel wil toekennen aan de Franstaligen. Zoals bijgevoegde foto duidelijk maakt, is dit een weinig precies beeld. De grootte van de theelepel werd door De Wever niet omschreven. Wat er dan in de theelepel zit, nog minder. ,,We leggen onze kaarten niet op tafel.''

Pollepel: dit is de hoeveelheid suiker die CD&V of N-VA zeker niet willen toekennen. In zo'n lepel zit de uitbreiding van Brussel, extra faciliteiten, de goedkeuring van het minderhedenverdrag, een inschrijvingsrecht, het intrekken van de rondzendbrieven-Peeters. Soms zit er ook gewoon soep in.

Harde klontjes van Tienen: dit is wat de Franstaligen willen, enkele harde en duidelijke toegevingen. Een optelsom van al wat er in een pollepel past ongeveer.

CDH-senator Francis Delpérée verwacht zelfs een heuse suikertaart. Volgens recepten op internet is daar minstens 180 gram witte of bruine suiker voor nodig.

Olivier Maingain van het FDF wil met een vrachtwagen vol suiker naar de tuin van Bart De Wever afzakken (zoals De Wever ooit met bakken vol - vals - geld naar Wallonië afzakte). Binnenkort ligt de suikerberg dus ergens in een tuintje in het Antwerpse.

Het kan ook gewoon allemaal politieke spin zijn natuurlijk.


 

Bert Anciaux en het autisme

Een moeder maakt zich in de krant behoorlijk boos op Bert Anciaux. Ze doet dat beheerst, stijlvol, maar ook erg puntig en duidelijk. En zo hebben we ze graag, onze lezers.

In zijn blog van 6 oktober geeft Vlaams minister Anciaux (Spirit) zijn mening  over het proces Van Themsche. Anciaux maakt zich druk over de gerechtspsychiaters ,,die eeuwen achter lopen'' in ons land. Anciaux noemt hen zielenknijpers die rapporten op bestelling schrijven.

Anciaux is vooral boos omdat die psychiaters autisme herkennen in Hans Van Themsche.

En dat klopt niet, zegt minister Bert. Hij is kwaad omdat de psychiaters zouden insinueren dat autisten ongeleide projectielen zijn en dat autisten potentiële massamoordenaars zijn. ,,Autisme moordt niet, autisme vernietigt niet.''

Voor Anciaux is het een opstapje naar de boodschap dat Van Themsche geen autist is, maar een racist. En blijkbaar, zo vreest Anciaux, mag dit proces niet uitdraaien op de veroordeling van een racist. De waarheid wordt verdoezeld, zegt de minister. ,,Om racisme niet te laten kennen. Dit is smerig en onwaardig.''

www.bertanciaux.be

En toen was het aan onze lezeres. Zij vindt het vreemd dat Anciaux blijkbaar zo goed in de ziel kan kijken van Van Themsche dat hij hem kan veroordelen voor wat hij is: een racist pur sang.

Zij vraagt zich ook af waar de psychiaters ergens hebben gezegd dat er in elke autist een massamoordenaar schuilt, zoals Anciaux stelt. Ze vraagt zich af wanneer de psychiaters hebben beweerd dat elke autist een ongeleid projectiel is.

Zij wil vooral onderlijnen hoe belangrijk het is voor opgroeiende mensen dat hun eventuele gedragsstoornis tijdig wordt herkend en dat de omgeving daar rekening mee houdt. Dat autisme dus benoemd kan worden. Ze vraagt zich tegelijkertijd af waarom Van Themsche dan volgens sommigen absoluut moet worden veroordeeld als een op zichzelf staand geval, ,,als een onmens, een monster, een voor eeuwig verdoemde''.

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=ID1ICEU6

Wat mij bezorgd maakt, is de dimensies die de discussie aanneemt. Is Hans Van Themsche een autist of een racist? Blijkbaar vrezen sommigen, zoals Anciaux,  dat de psychiatrische diagnose het racisme bij Van Themsche gaat  ondersneeuwen. Alsof de diagnose in één adem ook zou betekenen dat Van Themsche niets racistisch heeft gedaan.

Themsche Maar het is niet omdat Van Themsche in de eerste plaats gedreven werd door iets anders dan racisme, dat hij geen racistische daad stelde.

Het misprijzen voor racisme wordt er niet minder op als we durven erkennen dat racisme misschien niet Van Themsches belangrijkste drijfveer was. Want dat racisme meer verspreid is dan we  graag aannemen, is ook iets wat we de voorbije dagen hebben geleerd. Dankzij de interim-sector en zijn opdrachtgevers.


 

verkeersinfo en sit-ups

Wat jammer dat de VRT net nu geen geld meer heeft. Ik had anders een fenomenaal goed idee voor de omroep.

Ik vroeg mij af of de VRT, met al zijn middelen en crossmediale mensen, geen radioprogramma kon maken rond het verkeer. De VRT zou dan bijvoorbeeld live kunnen zeggen waar de files staan en hoe lang ze zijn. Als automobilist zou je daar een beetje rekening mee kunnen houden en zou, maar ik dagdroom allicht, een stukje file-ergernis wegvallen.

Natuurlijk. Verkeersinformatie live en accuraat geven: het vergt een hele organisatie. Allicht zal de VRT bijvoorbeeld Radio Donna moeten verkopen om een verkeersredactie uit te bouwen. Of ze zouden bijvoorbeeld één jaar lang geen nieuwe reeks van De Kampioenen kunnen opnemen en al eens een herhaling van het programma uitzenden. Nog beter: misschien kan de VRT de hele zomer herhalingen uitzenden en met het uitgespaarde geld een service aan de filerijders uitbouwen.

Echt. In ben ervan overtuigd dat de huidige verkeersredactie haar best doet met de middelen die ze krijgt. En een perfecte service zal wel schier onmogelijk zijn. Maar vanmorgen heb ik weer twee keer aangeschoven in files die de radio pas erg laat haalden. En ik heb ook, gelukkig maar, twee keer vlotjes gereden waar hardnekkig voor files werd gewaarschuwd.

Los van dit bakje ergernis, wil ik de omroep ook feliciteren met een nieuwe vondst.

Ik heb namelijk gemediawatched en gemerkt dat de journalistieke stand-up na afloop van elke reportage bedreigd is. VRT-journalisten kiezen de jongste tijd steeds meer voor een zogenaamde sit-up.

Kijkt u zelf maar. Vooral de prestatie om op een bom te gaan zitten, kan moeilijk worden overschat.

  • Fragment 1: Leo Stoops is zelf opperrechter (bekijk)

Leostoops_2

  • Fragment 2: Bart Verhulst maakt een bom onschadelijk in Ertvelde [enig minpuntje: de witte broek, it's a hard job] (bekijk)

Bartverhulst_2 


 

Tieleman op schaatsen

Even een beetje vakantie gehad en dan nog een kunstenaar op bezoek gehad bij de krant. Maar intussen zijn er heel wat dinges gebeurd .

Het belangrijkste? Dat was, en zo hoort het, zondag ook te zien in De Zevende dag. http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/mediatheek/1.187930

Dirktwee De grote Dirk Tieleman (één van de journalisten die nog Journalist was met hoofdletter J) gaat sinds vorige week door het leven als ,,ster op het ijs''.

Ik heb zijn eerste schaatskuur niet gezien, maar het moet gruwelijk geweest zijn. De jury buisde hem in elk geval met enthousiasme. De foto's heb ik wel gezien en die waren zeer grappig. Dirk Tieleman in een glitterpakje... ik had het nooit durven dromen. Want ik ken hem een heel klein beetje. 't Is te zeggen: ik heb hem nog als radiojournalist gekend. Hij had toen iets op het hoofd dat enkel vergelijkbaar is met een Van Miert-kapsel. Wie hem zag, wist dat hij voor een krant of voor de radio kon werken. Niet voor de tv.

En toch: een paar jaar later ontpopte diezelfde Tieleman zich, dankzij een nieuwe kapper, tot een ernstige en bezienswaardige nieuwsanker voor Terzake en Koppen. Maar dezelfde gerestylede Tieleman in een glitterschaatspakje? Neen, dat had ik nooit verwacht.

Dirk Zijn collega Louis Van Dievel blijkbaar ook niet. Van Dievel maakt er zich in zijn blog voor de VRT erg vrolijk over.

Hij schrijft: ,,Er is nog zoiets als journalistieke geloofwaardigheid. Er is nog zoiets als goede smaak. Wie zijn hele leven een zelfverklaard boegbeeld van de vaderlandse journalistiek is geweest, kan niet – ik herhaal, kan niet – na zijn pensioen dik gaan bijverdienen door bij de commerciële zender de pias te gaan uithangen op een ijspiste.'' http://multiblog.vrt.be/louisvandievel/

60 reacties heeft Van Dievel al op zijn blog. Dat Tieleman lijdt aan het ,,forever young syndroom'', dat hij zich vastklampt aan de roem, dat hij ijdel is en zo meer.

Maar er zijn vooral heel veel reacties dat Tieleman goed bezig is. Correctie. De reacties zeggen niet dat hij goed schaatst, maar dat hij het recht heeft te doen in zijn vrije tijd en op zijn leeftijd (67), wat hij wil.

Het merkwaardige van de hele (leuke) discussie is dat zij eigenlijk een jaar te laat komt. Vorig jaar danste Catherine Moerkerke in een gelijkaardig programma de sterren van de dansvloer. Moerkerke was en is nieuwsanker van VTM en zij is niet met pensioen.

Ik kan me niet herinneren dat er toen veel commotie was. Omdat jongeren meer mogen dan senioren? Omdat vrouwen meer mogen dan mannen? Of omdat VTM-journalisten meer mogen dan die van de openbare omroep?

Voor één keer wil ik tot het pro-Tieleman-kamp behoren.

Zolang hij maar niet opduikt in een tarzan-in-the-jungle-kuur. 


 

Zoeken op deze blog

Vlaamse blogs