Vrijdag 10:00

Het was dan al een lastige vlucht, turbulent van het begin tot aan het eind, nu hangen er nog posters met Coveliers en De Winter in mijn gemeente. Kijk, echte vriendschap, het bestaat nog. Er poseert een dame tussen hen in. Maar die herken ik niet meteen. Mijn aandacht is nu gericht op een andere dame. Die er trouwens veel beter uitziet en meestal in beter gezelschap verkeert. Kris is blij mij te zien en dat mag ik ter plaatse ondervinden. Laten we stellen, beste vrienden, dat het goed met me gaat en dat u even niet meer van me gaat horen.

Guillaume Van der Stighelen


 

Donderdag 15:20

Andre_duval_op_cnbcAndré (foto)heeft nieuwe productontwikkelingen gezien die onze klanten kunnen interesseren hier. Mooi. Onderweg. Opsturen. Afgeven. Helen is er al mee onderweg. We kunnen hier indruk maken met Belgische innovaties. Amerikanen zijn zo traag, vergeleken bij de gemiddelde Belgische ondernemer. Het schaalverschil is groot. En voorzichtigheid heerst. Achter elke hoek staat een advocaat klaar met een aanklacht.

Guillaume Van der Stighelen


 

Kiekjes

Ikzelf met mijn echtgenote Kris.
Met_echtgenote_kris

Mijn zoon Matthias in New York.Zoon_mattias


 

Donderdag 10:00

Studenten_by_dgny Laatstejaars van de KUL op bezoek. Handelsingenieurs en TEW-ers. Goeie club. Enorm aandachtig. Eén en al oor voor David die en uiteenzetting geeft over de zin en onzin van massacommunicatie.  Ze hebben notie van marketing. Niet van communicatie. Vreemd.

Alles draait om communicatie tegenwoordig, als je de economische bladen leest. En deze mensen hebben er het begin niet van geleerd. Het zegt veel over de Belgische attitude. Allemaal savoir faire. De faire savoir, dat blijft nog altijd meer iets voor de Hollanders. Positieve noot is dat ze het antwoord kennen op de vraag wat een ei vandaag kost.

Guillaume Van der Stighelen


 

Donderdag

If your wife ask, I not gonna lie, zegt Vivian terwijl ze twee toasten, drie eieren en zes lappen doorbakken spek voor mijn neus zet. More coffee?

Ik volg een conversatie tussen twee Amerikanen. De ene zit uit de krant voor te lezen, dwars aan de lage toog, de andere zit voor zich uit te kijken aan een tafeltje. De andere heeft nauwelijks oor voor wat de ene zegt, maar dat schijnt niet te hinderen. Het gaat over zevenhonderd nieuwe regels. Hoe kan een cop daar nu aan uit, zeg nu zelf. Wie kan er nu zoveel regels onthouden. En dan nog toepassen ook. Dat zijn die intellectuelen op hun fancy kantoren die betaald worden per regel die ze bedenken, zonder rekenening te houden met het feit dat ze ook toegepast moeten worden.

Telefoon. Thomas Siffer. Het is dat uur van de dag. Lunchtijd bij de sossen. Of hij het nog volhoudt in de politiek. Bajaat. En of zijn boek een beetje verkoopt. ’t Is dat ik er over begin. Hij is nu aan zijn derde druk en ik mag altijd vermelden in mijn verhaal dat wij heel goeie vrienden zijn en dat het boek te vinden is op http://thomassiffer.be. Daar kunnen ze een gesigneerd exemplaar bestellen of is dat er wat over? Allez, salut. Hij moet naar Vandelanotte.

Blackberry

Van commerce gesproken. Site van De Standaard Online wordt blijkbaar druk bezocht. Veel mails met veel complimenten. Tijd om een linkje te leggen naar www.duvalguillaume.com. Laat de winkel maar draaien.

Joline (foto) heeft niks gebroken.Dochter_joline

De film voor Artsen zonder Grenzen van Duval Guillaume Brussel gaat blijkbaar de wereld rond. Complimenten uit Toronto. De jongens van Creadvice, ons bureau dat gespecialiseerd is in consumer community building, doen vandaag officieel open in Parijs. En in België hebben ze de eerste eenentwintig briefings voor Belgacom gekregen. Goe bezig.

Guillaume Van der Stighelen


 

Woensdag 19:00

Tien miljoen mensen op straat en ik loop Helen tegen het lijf. Ze belt haar echtgenoot en we eten in de Empire Diner. De Empire Diner is een feest op zich. Komt zo uit een prent van Norman Rockwell. Op de hoek van 11th en één, twee of drieëntwintig. Dinsdag speelt Arnie Warmbrand er gerestaureerde liefdesliedjes op de piano. Een aanrader.

Helen_thinking

Helen (foto) is vol van de meeting van deze namiddag. Je moet niet over het werk praten na de uren, zeg ik tegen Helen. Kan wel, zegt Kurt, de husband. Dit is New York. You talk a lot about work. Mensen leven hier enkel om te leven. De klant, zegt Helen, was zo gelukkig met het werk van Tom dat ze alsmaar mensen bijhaalden om te komen kijken. Normale reclamemensen worden daar heel zenuwachtig van, als de marketing manager er jan en klein pierke bijroept om over ideeën te oordelen. Maar wij zijn geen normale mensen. Wij hebben graag veel publiek.

En er is nog iets, zegt Helen. Maar dat moet confidentieel blijven. Iemand is getrouwd met iemand die werkt bij een groot likeurmerk dat op zoek is naar een nieuwe wind en onze naam is gevallen. Shit, zeg ik. André had gelijk. We hadden dat kantoor naast ons er meteen bij moeten huren. Waar gaan we iedereen zetten als dit zo door gaat?

Le Grainne café. Bij Vivian. Starbucks. Empire Diner. Plaats zat in NY. En binnenkort is het mooi weer. Ik stuur nog een sms naar Marc Borgions in Antwerpen. Hij heeft voor Tom de Bazooka-animaties gemaakt. Wereldklasse.

Guillaume Van der Stighelen


 

Woensdag 18:00

Sms van Peter Ampe. Paul Servaes, copywriter bij Duval Guillaume Brussel is verkozen door de Belgische art directors en copywriters tot voorzitter van de jaarlijkse jury. Zij kiezen binnenkort wat naar hun mening de beste reclame van 2005 is geweest. Paul is een goeie keuze.

Guillaume Van der Stighelen


 

Woensdag 16:00

You Guillaume? I’m David. Hi. Hi! Ik had hem groter verwacht. David Droga is een wereldwijd gerenomeerd reclamemaker. Hij is dit jaar net als ik voorzitter van de jury in Cannes. Hij doet drukwerk en film. Ik doe radio. We kennen elkaar niet maar zitten in dezelfde stad en Blackberry heeft ons hier samengebracht in Le Grainne café. Hier zat ik gisteren te werken met Tom. Een Frans café met alles erop en eraan. Inclusief vriendelijke bediening. Je vindt dat in heel Frankrijk niet.

David en ik praten over Cannes. Het Advertising Festival in Cannes is het grootste ter wereld. We praten over keuzes. Over wat bekroningen betekenen. Over het feit dat je het gevoel wil hebben dat een merk er wat aan heeft, aan die reclame. So much shit going around, zegt David. It’s the internet. Sponsored jokes, noemt hij het. Een gewaagd grapje gefilmd en het merk hangt er achter aan voor wie wil weten wie de grap heeft betaald. Radio wordt nog moeilijker. Mens hoe beoordeel je een Finse radiospot. Met hulp van de Finnen, zeg ik. Niemand verstaat Fins, buiten de Finnen.

David vertelt een verhaal van een spot die in een Afrikaanse awardshow de grote prijs won zonder dat iemand er iets van begreep. De jongen die techniek verzorgde verstond de taal en overtuigde de jury dat het het beste was dat er ooit in dat land was verschenen. Grote Prijs dus. Achteraf bleek dat die jongen de spot zelf had geschreven. Shit. Toch moet het kunnen, zeg ik. Als we nog geen manier kunnen vinden om elkaars radiospotjes te verstaan, hoe zou je dan willen dat politici elkaars godsdienst verstaan. We moeten ergens beginnen. Juist. Tijd. We nemen afscheid maar nemen ons voor elkaar vaker te zien. He has a new project. We zien wel.

Guillaume Van der Stighelen


 

Woensdag 13:00

Helen hergroepeert de troepen om naar twee klantenpresentaties te gaan. Helen is wat in ons vak een account director heet. Zij zorgt ervoor dat wij begrijpen wat de klant zoekt, dat de klant begrijpt wat wij gevonden hebben en dat dat allemaal georchestreerd verschijnt. On strategy, on time en within budget. We hebben ontwerpen voor de nieuwe lekstok van Topps Sweets. En we hebben animaties bij voor Bazooka bubble gum.

Guillaume Van der Stighelen


 

Woensdag 11:00

Jeroen Dewit belt. Ik dacht dat hij in Hongkong zat. Nee, dat was vorige week. Hij maakt nu foto’s in café De Markt. Voor Inbev. Jeroen is samen met Laurent Lejeune baas van Duval Guillaume Corporate in Antwerpen. Zij maken bedrijfscommunicatie en werken nu aan de opdracht de fusie van Interbrew en Ambev grafische eenheid te geven over de hele wereld. Tot en met de signalisatie van de brouwerijen. Mooie klus. David gaat een stukje eten met Jeroen. Bij Peter Michiels. Zeg Pieter Maaikels.

Isabel Peeters belt. Zij runt, samen met Klaus Lommatzsch, het bureau aan de Antwerpselaan in Brussel. Dat alles goed komt met de nieuwe logo’s voor Jori. West Vlaams bedrijf met de beste fauteuils ter wereld. Wie ooit in de Lufthansa business lounge heeft gezeten in Frankfurt, weet dat dat goed zit.

André Duval op het antwoordapparaat. Ik kan er weinig over kwijt want het gaat over centen en ook dat gaat goed. Goed genoeg om Jamie en Linda mee uit lunchen te nemen.

Filmpje 'Jamie happy to come'

Guillaume Van der Stighelen


 


De CEO blogt


Beursblogs