Pleidooi voor de afschaffing van de sperperiode

  • Gepost op dinsdag 5 januari 2010 om 10:44
  • door Peter Van Laere

Vorig weekend nam de winterse koopjesperiode een vliegende start. De verkoop van de winkels en handelaars lag 5 à 10 procent hoger dan een jaar geleden! Ook onze webwinkel kende gisteren veel succes met ongeveer 50% meer bezoekers in vergelijking met een gemiddelde weekdag.

 

Het begin van de koopjesperiode kondigde meteen ook het einde van de sperperiode aan – zes weken waarin de winkeliers geen koopjes mogen aankondigen. De sperperiode is enkel van toepassing in België en totaal onbekend in onze buurlanden. Voor de bedrijven die in België gevestigd zijn, is deze regeling dan ook een serieuze handicap tegenover de buitenlandse concurrentie. De meeste bedrijven behalen tijdens deze periode immers een belangrijk deel van hun jaarlijkse omzet.

Samen met BeCommerce is neckermann.com daarom vragende partij om de sperperiode af te schaffen zodat de webwinkels met gelijke wapens kunnen strijden als hun buitenlandse collega’s.

 

Een Belgische online handelaar kan gedurende 3 maanden per jaar (tussen 15 mei en 30 juni, alsook tussen 15 november en 1 januari) geen prijsverminderingen aankondigen op zijn website. De online handelaars uit onze buurlanden die de regeling niet kennen of die de koopjes organiseren tijdens andere periodes en tegen minder striktere voorwaarden, bevinden zich in een bevoordeelde positie tegenover hun Belgische collega’s. De Belgische online consument kan tijdens deze 3 maanden volledig rechtsgeldig aankopen doen op buitenlandse websites die wel al koopjes aanbieden.

 

Een Europese richtlijn bepaalt immers dat voor alle regels over online handelspromoties, het principe geldt van de wederzijdse erkenning binnen heel de Europese Unie. Een land met strengere regels, zoals België, kan zich bijgevolg niet verzetten tegen een concurrent die in een land met een liberalere wetgeving gevestigd is. De online handelaar die het huidig Belgisch verbod op het aankondigen van prijsverminderingen respecteert is, wordt dus duidelijk benadeeld! Ik pleit er dan ook voor om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze discriminatie in het belang van de Belgische e-commerce bedrijven!

 

 


 
De CEO blogt

Bizblogs

 

Recente berichten

 


Meer biz blogs

 

Bedrijfs- en CEO-blogs

 

Marketingblogs

 

Reclamebureaus

 

Beursblogs

 

Blogs De Standaard