De eerste werkdag van het nieuwe jaar!

  • Gepost op maandag 4 januari 2010 om 11:32
  • door Peter Van Laere

Even voorstellen: ik ben Peter Van Laere, nieuwbakken CEO van neckermann.com Benelux, één van de grootste e-commercebedrijven in Europa. Vandaag neem ik, na 10 jaar dienst in het directieteam van neckermann.com als COO, de fakkel over van Kees Gabriëls. Deze week kunnen jullie mijn eerste week als CEO meevolgen, terwijl ik mijn visie over de e-commercesector toelicht.

Maar eerst en vooral wens ik iedereen een jaar vol voorspoed, interessante ontmoetingen en opportuniteiten. Voor mij gaat het nieuwe jaar nu pas officieel van start en ons team is volledig klaar om van 2010 een spetterend jaar te maken! Een jaar waarin we volop verder werken aan de omvorming van ons bedrijf tot gespecialiseerd e-commercebedrijf.

De meeste mensen kennen neckermann.com van de catalogus die bij velen op het salontafeltje ligt. Maar elke dag vinden steeds meer mensen de weg naar onze website, die recent werd omgevormd om de gebruikers nog gemakkelijker door de site te laten navigeren. De Nederlanders zijn al meer vertrouwd met het hele e-commerce gebeuren maar ook steeds meer Belgen vinden hun weg naar neckermann.com.

Uit onderzoeken van BeCommerce en Thuiswinkel.org, de Belgische en de Nederlandse federaties van bedrijven actief in verkoop op afstand, blijkt dat de meer dan 20.000 webwinkels in Nederland in 2008 samen een omzet realiseerden van 5,5 miljard euro terwijl de 5.300 webwinkels in België in datzelfde jaar een omzet realiseerden van 1,3 miljard euro. Ook in 2009 groeide de internethandel: volgens Ogone, specialist in internetbetalingen, steeg de omzet uit e-commerce in 2009 met 20 procent! E-commerce raakt stilaan ingeburgerd in België en dit blijkt ook uit onze cijfers. Voor de kledingaankopen op de neckermann.com site is meer dan 80 procent van de klanten vrouwelijk. Het aantal online kopers ouder dan vijftig is bij neckermann.com al goed voor meer dan een kwart van de klanten.

De bedrijfswereld volgt de weg van de Belg die er geen probleem mee heeft om online te kopen. Zo komen er in België elke werkdag maar liefst 4 webwinkels bij. 90% van de handelaars die over een online verkoopskanaal beschikken, is ervan overtuigd dat internet op termijn hét belangrijkste kanaal wordt om bestellingen te plaatsen! Daarnaast denkt meer dan de helft van de Belgische online handelaars dat deze markt de komende twee jaar nog zal blijven groeien. E-commerce bedrijven zijn dan ook weinig onderhevig aan de economische crisis: sinds het begin van deze crisis nam het vertrouwen van de Belgische consumenten jaar na jaar toe en ook het aantal Belgische webshops blijft gestaag toenemen. Tussen deze nieuwe spelers zitten ook heel wat buitenlandse spelers want afstand heeft hier weinig betekenis. De competitie tussen de e-commerce bedrijven onderling wordt dus heel wat groter maar dit brengt ook interessante nieuwe mogelijkheden met zich mee. Dit alles houd ik voor een volgende bijdrage.


 
De CEO blogt

Bizblogs

 

Recente berichten

 


Meer biz blogs

 

Bedrijfs- en CEO-blogs

 

Marketingblogs

 

Reclamebureaus

 

Beursblogs

 

Blogs De Standaard