EU verklaart oorlog aan zakenreizen

  • Gepost op zaterdag 3 oktober 2009 om 08:46
  • door Eduard Schaepman

Volgende week zal de Europese commissie haar aanbevelingen publiceren om het gebruik van ICT in te zetten in de strijd tegen boeikasgassen. De commissie wil bedrijven aansporen om meer gebruik te maken van telewerken en te besparen op zakenreizen. Dit alles kadert in het plan 20/20/20 van de EU, om tegen 2020 minstens 20% in te zetten op hernieuwbare energie en de uitstoot van broeikasgassen met 20% te laten dalen. In deze wereldwijde strijd kan en zal ICT een cruciale rol spelen. Volgens ramingen van consulting bureau McKinsey, kan het wereldwijde gebruik van intelligente technologische toepassingen een CO2 besparing van maar liefst 15% opleveren tegen 2020.

 

Deze week nog hield Viviane Reding, EU commissaris voor ICT, een redevoering over deze materie voor het Europees parlement in Brussel. Een van de belangrijkste voorstellen is om het aantal zakenreizen met 20% te doen dalen en deze te vervangen door video conferenties. Dit zou een besparing van niet minder dan 22 milljoen ton CO2 per jaar kunnen opleveren. Video conferenties en telewerken zijn nu al een belangrijk alternatief voor reizen en pendelen, al is het gebruik ervan momenteel nog veel te beperkt. Sommigen vrezen dat de huidige infrastructuur niet in staat zal zijn om de dienstverlening, die draait op supersnelle internet verbindingen en grote bandbreedte, op een aanvaardbaar niveau te garanderen.

Om aan de tekortkomingen in de IT infrastructuur tegemoet te komen zal de commissie dit jaar nog voorstellen doen over de investeringen glasvezelnetwerken, die de bestaande koperen kabel zullen moeten gaan vervangen. In dat verband vernamen we deze week ook de plannen van minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne om vanaf volgend jaar elke Belgische nieuwbouwwoning te voorzien om glasvezel te kunnen binnenhalen (http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20090929_065&word=glasvezel).

In de aanbeveling die op 8 oktober door de EU zal worden aangenomen, wordt ook aandacht besteed aan het gebruik van computers op afstand voor kantoortoepassingen, ook wel 'cloud computing' genaamd. "Cloud computing staat hoog op de agenda en we moeten absoluut manieren vinden om KMO’s van de voordelen hiervan te laten genieten", stelde Eurocommissaris Reding deze week nog. Cloud computing verwijst naar het gebruik van externe computerservers om data op te slaan en kantoortoepassingen te laten draaien. Wanneer die op de juiste manier worden gebruikt kan deze technologie belangrijke besparingen opleveren, die zowel een positief effect hebben op het milieu als of de financiële toestand van KMO’s, die momenteel gebukt gaan onder druk van de kredietschaarste en de financiële crisis.

Volgens cijfers van de Europese commissie, kan het gebruik van cloud computing elektriciteitsbesparingen opleveren van 80%. Bovendien kunnen bedrijven bespaen op hardware en hun systemen baseren op goedkopere externe computers. Een belangrijke uitdaging hierbij blijft het oplossen van een aantal beveiligings en privacy issues.

 

Eduard Schaepman (Algemeen Directeur van Regus Benelux)


 
De CEO blogt

Bizblogs

 

Recente berichten

 


Meer biz blogs

 

Bedrijfs- en CEO-blogs

 

Marketingblogs

 

Reclamebureaus

 

Beursblogs

 

Blogs De Standaard