Imiteren loont

Hoe origineler het idee van een ondernemer, hoe groter de kans op een faillissement. Tot die vaststelling komt de Nederlander Laurens Rook in zijn proefschrift 'Imitation in Creative Task Performance', schrijft de Nederlandse managemensite Sprout.

Zo concludeerde Rook na een proef bij studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam dat wie een voorbeeld voor zijn neus heeft, met meer creatieve ideeën voor de dag komt. Wie meer kopieert, is dus creatiever.

Sprout heeft zelf voorbeelden te over van deze strategie. Zo is de sociale netwerksite Myspace vele malen groter dan het eerder gelanceerde Friendster, en drijft de Chinese economie op imitatieproducten.


 

Irritante banners werken

Banners en reclameboodschappen die ongevraagd uw scherm inpalmen... wie vindt ze niet irritant? Toch blijken ze zeer efficiënt. Dat blijkt althans uit een studie van het Nederlandse onderzoeks- en adviesbureau Memo². Het gaat onder meer om de (half)doorzichtige banners, die plots over uw scherm rollen en alleen weg te klikken zijn via een kruisje, ergens in een hoekje weggemoffeld.

In een experiment werd de effecten onderzocht van geforceerde en statische banners. De proefpersonen  werden getest op herinnering van het merk, herkenning van het merk, de irritatie die de banner opleverde en de houding tegenover het merk.

Vooral reeds bekende merken profiteren van de 'irritante banners'. Meer nog, de oude wijsheid 'ook slechte reclame is reclame' blijkt eens te meer te kloppen. Want de surfer vergeet de irritatie snel, terwijl de herinnering aan het merk wel blijft hangen.

  

Aanwerven op Second Life

De Belgacom Groep gaat 25 studenten in dienst nemen die in de loop van dit jaar hun IT-diploma zullen behalen. Opmerkelijk is vooral dat de studenten de kans krijgen om deel te nemen aan een eerste virtueel aanwervingsgesprek op Second Life. Het gesprek vindt plaats op het Belgacom-eiland op maandag 18 en 25 februari van 14 tot 17 uur en op dinsdag 19 en 26 februari, van 17 tot 20 uur. Second Life telt al meer dan 7,2 miljoen bewoners, onder wie zowat 50.000 Belgen.


 

Groene mp3-speler

Eco1 Ook 'groene' jongens en meisjes kunnen voortaan zonder gewetensproblemen gebruik maken van een mp3-speler. Na de opwindbare radio heeft de Brit Trevor Baylis nu ook een opwindbare mp3-speler uitgevonden. De Eco Media Player kan gebruikt worden als mp3-speler, radio, dictafoon, zaklamp en telefoonoplader. Eén minuut opwinden is voldoende voor 40 minuten muziek.

Volgens Baylis, die momenteel ook met telefoonoperator British Telecom onderhandelt over een opwindbare gsm, "is dit, in een tijd waarin de mensen zich steeds meer zorgen maken over klimaatsverandering, een manier om energie te besparen. Ik hoop dat dit, samen met de opwindbare radio, mijn nalatenschap wordt voor de mensheid".


 

Solliciteren

35 dingen die u beter achterwege laat tijdens een sollicitatiegesprek.


 

Audi vs The Godfather

Ook voor adverteerders is de Superbowl het hoogtepunt van het jaar. Het spotje van autobouwer Audi bevatte een vette knipoog naar een scène uit The Godfather. Alle Superbowl-spotjes kan u hier bekijken.

(via Gva.be)


 

Kervielmania

De van miljardenfraude verdachte Franse trader Jérôme Kerviel werd in no time een held op het internet, een boegbeeld van francofoben en van links en een inspiratiebron voor lucratieve doeleinden.


 

Qtrax gepumpt en gedumpt

De met veel bombarie aangekondigde lancering van de muzieksite Qtrax verloopt erg stroef. Op het moment van de lancering, zondagnacht, bleek dat er toch nog geen enkel contract was gesloten met een platenfirma. In plaats van de beloofde 25 miljoen gratis te beluisteren nummers, zijn het er voorlopig nog steeds nul.

De de te installeren software is verre van revolutionair: het gaat om de bestaande mediaspeler songbird, maar dan in een nieuw kleedje - met veel reclame erbij.

Het lijkt erop dat er toch al een aantal mensen zijn die hun voordeel hebben gedaan bij de lancering. Adverlab bestudeerde de koersgrafiek van moederbedrijf Brilliant Technologs. en het lijkt erop alsof het aandeel het doel is geweest van een 'pump and dump'-operatie.

Dat betekent dat iemand die een pak aandelen van een laag genoteerd bedrijf koopt, en anderen -vaak met spam of met valse tips, aanzet om hetzelfde te doen. op die manier stijgt de koers snel. Als dit 'pumpen' gebeurd is, 'dumpt' de tipgever de aandelen, die daardoor al snel weer terugvallen.   

Dit lijkt ook bij Brilliant Technologies het geval. De  koers van het aandeel steeg eind vorige week in een paar dagen van 6 dollarcent naar 10 dollarcent, om meteen na de lancering om terug te vallen naar bijna de helft. De verhandelde volumes waren veel hoger dan normaal, en het handelen gebeurde in duidelijke pieken.


 

Lachen met de bank

Het fraudeschandaal bij de Franse bank Société Générale (SG) zorgt voor inspiratie op het internet. Zo is op YouTube al een parodie te zien op een reclamespotje van de bank.

Dit is het originele spotje, waarin een wandelende duim ('pouce') opgevoerd die consumenten en ondernemers een duwtje in de rug ('un coup de pouce') geeft om hun plannen te verwezenlijken.

Dit is de parodie.

En hier is nog eentje.

Dit  is dan weer een parodie op het bekende filmpje "Leave Britney alone". De auteur plakte er een fotootje bij van de frauderende trader, Jerome Kerviel, en voegde er Franse ondertitels aan toe. Het clipje is wellicht een reactie op de bizarre golf van sympathie die Kerviel bij diverse bloggers en surfers heeft opgewekt. Op een speciale weblog wordt zelfs opgeroepen tot het oprichten van een 'steuncomité' voor Kerviel, die volgens de auteurs ten onrechte 'gelyncht' wordt door de media en door zijn werkgever.

Jerome Kerviel werd intussen opgepakt, maar wat als hij had kunnen vluchten? Misschien had hij dan wel echt de volgende videoboodschap de wereld ingestuurd.


 

Myspace blijft de grootste

Ondanks de groeiende concurrentie blijft Myspace de grootste social networking-site. Volgens een rapport van Hitwise heeft Myspace in de Verenigde Staten ruim 70% van de markt in handen. Concurrent Facebook moet het stellen met 16%. De nummer drie, Bebo, haalt zowat 1%. Facebook kan zich wel optrekken aan het feit dat Myspace het voorbije jaar 8% marktaandeel verloor, terwijl het zelf een groei van 50% liet optekenen.


 Beursblogs