Spanje en Griekenland op korte termijn uit de Eurozone?

  • Gepost op woensdag 10 februari 2010 om 12:37
  • door Ronald Kok
  • in analist.be

Op termijn zal de Eurozone moeten gaan inkrimpen. Zowel de ECB als de politiek kunnen dit niet voorkomen. De rentevoeten die geëist worden aan de PIGS-landen zullen zo hoog worden dat deze landen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Zullen er nog meer landen volgen?

De Nederlandse beleggingsdeskundige Martien van Winden schreef in 2000 al dat de duurzaamheid van de euro vrij beperkt is. Van Winden kondigde dus al tien jaar geleden aan dat er grote problemen op zouden doemen in 2010. Dit wordt vooral veroorzaakt door de enorme vergrijzingsgolf. De enorme kosten die dit met zich mee gaan brengen kunnen in principe alleen door de Nederlanders betaald worden. De meeste overige landen hebben hier geen geld voor gereserveerd. Klik hier voor het interview met Martien van Winden.

De enorme perikelen rond de problemen van Griekenland hebben de euro hard onder druk gezet. Verder is ook Spanje er zeer slecht aan toe. De Spaanse economie is vele malen groter dan die van Griekenland en dit herbergt dus veel meer gevaar dan die van Griekenland. De Spaanse economie is de vierde economie van Europa. De overige PIGS-landen, Portugal en Italië hebben ook grote problemen die vergelijkbaar zijn met die van Spanje en Griekenland. Veel redenen om enthousiast te zijn over de EMU zijn er dan ook niet. Vergeleken met de VS lijkt de EMU er veel slechter voor te staan. Dit ondanks het enorme begrotingstekort van de VS.


 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.Beursblogs